maja0921 05.11.24, 13:51 Hej dziewczyny, Koleżanka z pracy jest w ciąży, oczekują dziewczynki. W domu jest już 4,5 letni Jakub. Najmocniejszym typem dla siostry jest Jagoda. Oprócz Jagody wiem, że myśleli też o Idze i Laurze. Jestem ciekawa jak Wam brzmi taki zestaw Jakub i Jagoda? P.S. to koleżanka z pracy więc nie planuje jej doradzać, jestem tylko ciekawa Waszych opinii. 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annthonka Re: Siostra Jakuba 05.11.24, 16:51 Do Jakuba to tylko Julia Jagoda dla mnie jest wyłącznie nazwą owocu, równie dobrze mogłabym nazwać córkę cytryna, ale jeżeli komuś się podoba to z Jakubem nie brzmi źle. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Siostra Jakuba 05.11.24, 16:55 Hej Jagoda wg mnie brzmi infantylnie, nie kojarzy się z nazwą imienia, a właśnie owocem. Julia i Jakub to bardzo stereotypowy zestaw, trochę jak Piotr i Paweł. Wielu uważa, że to zestaw idealnie dopasowany, dla mnie jednak trochę nudny. Iga to zdrobnienie od Jadwigi, zrezygnowałabym z niej. Dlatego wybrałabym Laurę, bardzo lubię to imię i uważam, że pasuje do Jakuba. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Siostra Jakuba 06.11.24, 08:49 remigia1 napisała: > Julia i Jakub to bardzo stereotypowy zestaw, trochę jak Piotr i Paweł. Wielu uw > aża, że to zestaw idealnie dopasowany, dla mnie jednak trochę nudny. Dlatego właśnie napisałam z przymrużeniem oka. Jakub i Julia to imiona, które były na pierwszym miejscu pod wzgledem popularności przez jakieś 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Siostra Jakuba 06.11.24, 11:50 Mówiąc o tym, że dla wielu osób jest to 'idealny zestaw',nie miałam na myśli Ciebie, a ogolnie wszystkich, ktorzy tak uważają. Był kiedyś taki wątek: "Piotr i Paweł, Anna i Maria - oklepane czy idealne" Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Siostra Jakuba 05.11.24, 20:53 Nie lubię Jagody. To zdrobnienie, a do tego rzeczownik. Jednak skoro mają już Jakuba... Gdybym musiała wybierać spośród tych 3, to Laura. Od Igi wolę pełną Jadwigę. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Siostra Jakuba 05.11.24, 21:10 A ja na odwrót niż koleżanki - Jagodę bardzo lubię! Iga jest dla mnie wyłącznie zdrobnieniem od Jadwigi, do tego mi się źle kojarzy. No, ale na fali popularności naszej tenisistki pewnie pojawi się masa małych "Iguś", tak jak po nadaniu Klary przez Lewandowskich imię to zaliczyło wyraźny "skok" w górę. Nota bene - druga córka "Lewych" to właśnie Laura, o ile pamiętam... Więc imiona dzieci twojej koleżanki są zdecydowanie z najpopularniejszych - tylko ta Jagoda się wyłamuje. I pewnie dlatego właśnie mi się podoba najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Siostra Jakuba 06.11.24, 23:17 maja0921 napisał(a): > Jestem ciekawa jak Wam brzmi taki zestaw Jakub i Jagoda? MSZ nie pasuje stylistycznie, bo Jagoda to imię owocowe i w dodatku zdrobnienie od Jadwigi. Z tych trzech typów postawiłabym na Laurę. Odpowiedz Link Zgłoś
twinkletwinkle Re: Siostra Jakuba 06.11.24, 23:57 Najbardziej z podanych asuje zestaw Jakub i Jagoda. Inne: Jakub i Jaśmina Jakub i Julianna Jakub i Julita Jakub i Kaja Jakub i Żaklina( choć jest to Jakubina) Jakub i Janina Jakub i Wiktoria Jakub i Nikola Jakub i Jadwiga Jakub i Jagna Jakub i Jaga Jakub i Barbara Jakub i Lukrecja Jakub i Weronika Jakub i Dakota Jakub i Albina Jakub i Balbina Jakub i Bianka Jakub i Blanka Jakub i Bibianna Jakub i Maklowia Jakub i Maja Jakub i Gaja Jakub i Belinda Jakub i Blanda Jakub i Alba Jakub i Justyna Jakub i Faustyna Jakub i Abigail Jakub i Dominika Jakub i Luba Jakub i Aksela Jakub i Koleta Jakub i Rebeka Jakub i Olga Jakub i Agata Jakub i Aglaja Jakub i Zoja Jakub i Paula Jakub i Laura Jakub i Iga Odpowiedz Link Zgłoś