17.01.25, 06:29
W bazie PESEL jest dwóch mężczyzn mających na drugie imię Bobo. (Na pierwsze - brak). Już się miałam oburzać, kiedy znalazłam jego - św. Bobona.
en.m.wikipedia.org/wiki/Saint_Bobo
Nawet niezłe imię dla męża Zdzisławy zwanej Dzidzią.
Obserwuj wątek
    • emnilda.wolna Re: Bobo 17.01.25, 06:35
      Nie był jedyny:
      en.m.wikipedia.org/wiki/Bobo_(given_name)

Największe wrażenie robi na mnie Bobo Bola (ur .1985). Brzmi jak zakamuflowane odniesienie do św. Andrzeja Boboli.
      • katarzynkaa Re: Bobo 26.01.25, 09:15
        Bobo Bola nie taki bobo, ma 187 cm wzrostu 😉
    • paula.anna Re: Bobo 17.01.25, 10:12
      Bobo wpisuje się w aktualny trend infantylizacji.
      Mnie się nie podoba, nawet jako imię dla psa.
      A dla mężczyzny to już zupełnie nie.
      Zdzisława ma przynajmniej pełne imię, jednak fakt, jeśli jest zwana Dzidzią 😱, to z Bobonem (a dla większości Bobem 😉) stanowi zgrany duet.

To, że podobno istniał taki "święty" zupełnie nie przekonuje mnie do Bobona 🤷.
      "Święci" to imo mocno naciągana historia i żaden argument, mimo że na Wikipedii lubią tak argumentować.
      • miaumia Re: Bobo 18.01.25, 10:56
        Zapomniałaś o ich dziecku - Niuni wink
    • remigia1 Re: Bobo 17.01.25, 12:02
      W ogóle jeśli dokładnie przejrzymy listy świętych, zwłaszcza te anglojęzyczne, to nasze listy "dziwnych" czy "nienoszonych" imion pewnie dwukrotnie się powiększą xD Kiedyś pamiętam, jak przejrzałam świętych tylko z jednego miesiąca i zrobił się z tego cały wątek "dziwnych imion".
      • emnilda.wolna Re: Bobo 18.01.25, 04:27
        remigia1 napisała:

> W ogóle jeśli dokładnie przejrzymy listy świętych, zwłaszcza te anglojęzyczne,
        > to nasze listy "dziwnych" czy "nienoszonych" imion pewnie dwukrotnie się powięk
        > szą xD

Prawda. big_grin
    • kaga9 Re: Bobo 17.01.25, 13:18
      emnilda.wolna napisała:

> W bazie PESEL jest dwóch mężczyzn mających na drugie imię Bobo.
      > Nawet niezłe imię dla męża Zdzisławy zwanej Dzidzią.

Albo dla Eulalii zwanej Lalą 😁

PS A ja pamiętam jeszcze DJ-a Bobo 😂
      • emnilda.wolna Re: Bobo 18.01.25, 04:28
        Boję się sprawdzać, czy w bazie są panowie mający na pierwsze imię DJ. wink
      • miaumia Re: Bobo 18.01.25, 11:00
        Heh, teraz sprawdziłam i rzeczywiście był taki DJ xD
        Za to jak dorośnie to bobo, zostanie 'legitnym' DJ Bobo ;p
        Moja Mama ma na drugie Eulalia, i niektórzy mówili właśnie Lala wink
    • mysz_w_malinach Re: Bobo 17.01.25, 17:37
      Idealne imię dla brata Bodo (z wątku o urodzonych w jakimś tam mieście w 2024, nie pamiętam o które chodziło). 🙃
      • emnilda.wolna Re: Bobo 18.01.25, 04:30
        A dla siostry Dodo. wink
        www.behindthename.com/name/dodo/submitted
        • mysz_w_malinach Re: Bobo 18.01.25, 06:14
          Bobo, Bodo i Dodo - trojaczki marzeń! 🙃
        • miaumia Re: Bobo 18.01.25, 10:58
          Przecież dodo wymarł wink!
      • remigia1 Re: Bobo 28.01.25, 21:12
        mysz_w_malinach napisała:

> Idealne imię dla brata Bodo

Ale przecież taki święty też jest:
        www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=1809
        • mysz_w_malinach Re: Bobo 28.01.25, 22:39
          Zaintrygowało mnie imię jego siostry - Salaberga. Salcia, Salusia, Sally. Lepsze niż inne twarde imiona typu Gertruda, Irmgarda, Edeltrauda. Szkoda trochę, że kompletnie zaginęło w czeluściach historii.
          • gaudencja Re: Bobo 28.01.25, 23:53
            Ciekawe imię. Tyle jest jeszcze do odkrycia i tyle imion do przywrócenia wink Wyobrażacie sobie np., żeby Salaberga w ślad za tą wzmianką na forum zaczęła być nadawana, potem weszła w modę i wskoczyła na szczyty rankingów? Jest to trudne do pomyślenia, ale przecież wszystko jest możliwe wink
          • emnilda.wolna Re: Bobo 29.01.25, 00:17
            mysz_w_malinach napisała:

> Zaintrygowało mnie imię jego siostry - Salaberga. Salcia, Salusia, Sally. Lepsz
            > e niż inne twarde imiona typu Gertruda, Irmgarda, Edeltrauda. Szkoda trochę, że
            > kompletnie zaginęło w czeluściach historii.

To czysto subiektywne, ale dla mnie z tych czterech Salaberga brzmi zdecydowanie najgorzej. Brzmi jak jakiś przyrząd, typu krajzega. Poza tym "sal-" jak "saletra", "-er-" jak w "oferma", "-ga" jak w "łamaga"... Pewnie gdyby była w użyciu, to skojarzenia bym miała inne, ale w tej chwili mam wrażenie, że to wyjątkowo niefortunna zbitka nieatrakcyjnych skojarzeń.

Za to Bodo w ogóle mnie nie bulwersuje. Na minus, że jest znany jako nazwisko, ale poza tym niegorszy niż np. Hugo.
            • mysz_w_malinach Re: Bobo 29.01.25, 02:55
              Ja mam lekkie skojarzenie z salaterką, ale i tak mi się podoba. wink Nie na tyle, żeby tak nazwać latorośl, ale gdybym spotkała gdzieś małą Salabergę, to byłabym pod wielkim wrażeniem. big_grin Za radą Gaudencji apeluję więc niniejszym do wszystkich okołoreligijnych influencerów w Polsce - dajcie sobie spokój z Faustyną i wybierzcie Salabergę. W czym święta Salaberga jest niby gorsza od świętej Faustyny, żeby zasługiwać na taką wzgardę i zalegać przez wieki całe na imienniczym śmietniku?! Nadawać Salabergę, ludzie! wink
            • emnilda.wolna Re: Bobo 29.01.25, 03:03
              Znalazłam inny wariant: Sadalberga. Podoba mi się nieskończenie bardziej - "adalb" jak w "Adalbert", samo "adal" jak w "Adalgunda". Nawet jeśli to przypadkowe współbrzmienie, to od razu brzmi szlachetniej. wink
              • emnilda.wolna Re: Bobo 29.01.25, 09:44
                Jak się zastanowić, to Sadalberga przypomina trochę sadło-sadle... Adalberga byłaby ideałem. wink Ale nadal bardzo mi się podoba to -l- przed -berga czy -burga. Milburga. <3
                • gaudencja Re: Bobo 29.01.25, 23:06
                  Również bardzo lubię Milburgę smile
            • emnilda.wolna Re: Bobo 29.01.25, 03:16
              Gnębiła mnie Salaberga i już wiem: melepeta, szaławiła, Hałabała. Mój umysł odbiera to zestawienie sylab jako niepoważne. Sadalberga bardzo mi się podoba, mimo że pół wyrazu jest takie samo, a całość brzmi jak "smutna Alberga". wink Dziwnymi ścieżkami biegają skojarzenia...
              • emnilda.wolna Re: Bobo 29.01.25, 09:54
                Sałabała - czy to nie był jeden z krasnoludków Konopnickiej? Chyba ostatecznie przyszpiliłam, co mi nie gra w Salaberdze.

Smutne, że imię nienoszone wydaje się dziwne, bo kojarzy się ze wszystkim, tylko nie z sobą samym. Wystarczyłoby trochę nadań i kojarzyłoby się jeśli nie z koleżanką z klasy, to chociaż z tą znaną artystką z XIX wieku... uncertain
            • remigia1 Re: Bobo 29.01.25, 03:52

> Za to Bodo w ogóle mnie nie bulwersuje.

Hmm, jeśli Bobo to zdrobnienie, to Bodo może też.
              • remigia1 Re: Bobo 29.01.25, 04:48
                Od Roderyka albo czegoś innego.
              • emnilda.wolna Re: Bobo 29.01.25, 09:25
                Bodo/Bode jest samodzielne znaczeniowo i było zdrobnieniem imion złożonych, w skład których wchodziło: Bodegisil, Bothad, Bodomar, Boderad, Poterich, Bodirid, Butwin, Potelfrid, Botolf, Podalolf, Bodenolf (wszystkie używane w średniowieczu, ale nie obecnie). Co ciekawe, jest słowem pokrewnym z anglosaskim Bedą (Beda Czcigodny).

Tako rzecze Wikipedia. wink
            • aequoreavictoria Re: Bobo 30.01.25, 00:28
              Dla mnie brzmi jak dwa słowa, Sala Berga (kogoś o nazwiskiem Berg?)
    • miaumia Re: Bobo 18.01.25, 11:03
      DJ Bobo - 'Some Bodo & Doda dance with me'
      Doda nie samozwańcza Rabczewska, bo jest też święta Doda wink
    • miaumia Re: Bobo 26.01.25, 13:58
      Oo wink

Ciekawe, czy jest Niunio.
    • losninos Re: Bobo 28.01.25, 06:54
      Już myślałam, że to wątek brata Pucia i Misi 🙂
      • emnilda.wolna Re: Bobo 28.01.25, 09:13
        losninos napisała:

> Już myślałam, że to wątek brata Pucia i Misi 🙂

Kto wie, czy tak właśnie go oficjalnie nie nazwali. wink
    • gaudencja Re: Bobo 28.01.25, 23:50
      Słusznie odbieramy go jako zdrobnienie, bo to zdrobnienie od Roberta: deon.pl/imiona-swietych/bobon,1445

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.