ido.menea 01.04.25, 19:52 Szukam drugiego imienia, które pasowałoby do Witolda. Celuję w imiona spoza pierwszej 20., mogą być nawet bardzo oryginalne, byle by dobrze zgrywały się z Witoldem. Pochodzenie imion może być absolutnie dowolne, ale wolałabym imiona niekojarzące się jednoznacznie rzymskokatolicko (jestem ewangeliczką), więc prosiłabym o nieproponowanie mi Piusa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
losninos Re: Drugie imię dla Witka 01.04.25, 20:13 Witold Jerzy Witold Makary Witold Ziemowit Witold Bohdan takie mi pasują 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Drugie imię dla Witka 02.04.25, 06:54 Zaproponuję w takim razie imię po moim dziadku, też ewangeliku - Ludwik. Witold Ludwik brzmi naprawdę dobrze IMO. Tata ma na imię Edward i też by w sumie pasowało do Witolda. Inne propozycje: Artur, Iwo, Władysław, Zawisza, Teodor, Telesfor, Olgierd, Feliks, Emil, Florian, Konrad, August, Bernard, Edmund, Fryderyk, Waldemar, Konstanty, Leopold. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Drugie imię dla Witka 02.04.25, 09:24 Ja również z rodziny ewangelickiej, więc też zaproponuję coś oryginalniejszego spośród przodków Witold Bolesław Witold Walenty Witold Konstanty Witold Antoni - wiem, że bardzo popularne, ale moim zdaniem brzmi bardzo dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Drugie imię dla Witka 02.04.25, 11:31 Do Witka sporo pasuje 🙂. Na szybko proponuję, kolejność przypadkowa: Witold Gustaw Witold Zbigniew Witold Kosma Witold Roch Witold Jerzy Witold Sambor Witold August Witold Leopold Witold Fryderyk Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Drugie imię dla Witka 02.04.25, 12:30 Do Witolda pasuje wiele imion. Witold Olgierd, Konrad, Hektor, Sambor. Ja jednak lubie gdy imiona roznia sie dlugoscia brzmienia bardziej. Podam wczesniej podane, ktore mi sie podobaja i kilka moich. Witold Zbigniew Witold Zawisza Witold Roch Witold Anatol Witold Salwator Witold Agaton Witold Cezary Witold Hieronim Witold Nikander Witold Bolebor Witold Izydor Witold Broniwoj Witold Telesfor Witold Dalibor Witold Dobrogost Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Drugie imię dla Witka 02.04.25, 16:53 Sulimiro, wyłapałaś moje pierwsze, oczywiste skojarzenie: Olgierd. Oprócz niego pasuje mi Jeremi, Sergiusz, Tadeusz. No i wszystkie "klasyczne", jak: Michał, Jan, Andrzej itp. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilde Re: Drugie imię dla Witka 14.04.25, 11:03 Popieram Witold Roch, brzmi świetnie Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Drugie imię dla Witka 14.04.25, 12:51 To chyba moje ulubione zestawienie szczegolnie przy dlugim, dostojnym nazwisku Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Drugie imię dla Witka 07.04.25, 00:01 Ważne jeszcze, żeby się zgrywało z nazwiskiem Witold Otmar Witold Osiębor Witold Teonas Witold Teodozy Witold Ingobert Witold Izydor Witold Izbylut Witold Rymwid Odpowiedz Link Zgłoś
ido.menea Re: Drugie imię dla Witka 12.04.25, 18:57 Nazwisko mam długie, zakończone na -ski, dość miękkie i kiedyś określone przez koleżankę jako „brzmiące jak z nagrobka sprzed stu lat” Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Drugie imię dla Witka 21.04.25, 14:03 Pewnie piękne Jednak najbardziej tu chodzi o brzmieniowe dopasowanie obojga imion do nazwiska, zależy ono oczywiście od stylu nazwiska, ale i od głosek, z których jest skomponowane. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Drugie imię dla Witka 03.07.25, 12:15 Czy Witold ma juz drugie imie, a moze jest juz na swiecie nawet... Odpowiedz Link Zgłoś
ido.menea Re: Drugie imię dla Witka 05.07.25, 11:34 Jeszcze nie ma, ale prawdopodobnie będzie Witold Augustyn Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Drugie imię dla Witka 05.07.25, 12:57 Bardzo się cieszę. Witold to jedno z moich ulubionych imion, August też mi się podoba 🙂. Odpowiedz Link Zgłoś
ido.menea Re: Drugie imię dla Witka 17.07.25, 15:44 Teraz jeszcze się zastanawiam nad Witoldem Bolesławem albo Witoldem Bertrandem. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Drugie imię dla Witka 17.07.25, 16:43 Witold Bertrand dla mnie trochę zbyt karkołomny. Witold Bolesław spoko, ale wersja z Augustynem bardziej mnie chwycił za serce. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Drugie imię dla Witka 17.07.25, 16:58 Witold Bertrand co prawda nieco trudny do wymówienia, jednak podoba mi się. Jest to "zestaw" nietuzinkowy. Witold Bolesław również. Witold Augustyn najmniej, za to Witold August już tak 🙂. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Drugie imię dla Witka 17.07.25, 18:57 Rowniez ladne zestawy. Witold Augustyn brzmi najbardziej dostojnie. Witold Boleslaw brzmi dostojnie, ale swojsko. Witold Bertrand brzmi dostojnie, ale nieprzystepnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Drugie imię dla Witka 18.07.25, 01:47 Witold Bertrand podoba mi się chyba najbardziej. Nie jest może najłatwiejszy w wymowie, ale w sumie jak często przedstawiamy się oboma imionami? Raczej nie będzie to aż tak kłopotliwe w codziennym życiu. Witold Bertold też byłby niezłym zestawem IMO, choć się trochę rymuje. Hm, a może Witold Bernard? Ktoś wcześniej stwierdził, że August brzmiałby lepiej od Augustyna i też się pod tym podpsuję. Zwłaszcza że - jeśli dobrze pamiętam - nie chciałaś imienia kojarzącego się z katolickim świętym, a święty Augustyn jednak od razu się nasuwa. Bolesława ani Bolka nie lubię, no ale to już tylko moja osobista niechęć, jeśli Wam się podoba, to nie widzę przeszkód żeby był Witold Bolesław. Odpowiedz Link Zgłoś
ido.menea Re: Drugie imię dla Witka 19.07.25, 15:00 Rzeczony Augustyn jest akurat bardzo poważany przez protestantów, ale to prawda, że w Polsce może kojarzyć się katolicko Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Drugie imię dla Witka 19.07.25, 16:24 Mnie się bardzo kojarzy 🫤. I to dla mnie minus. Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Drugie imię dla Witka 20.07.25, 09:57 Zostałabym przy bardziej osłuchanych imionach. Bardzo rzadko zdarza mi się posługiwać obydwoma imionami, jednak przy Bertrandzie widzę ogromną szansę na literówki lub konieczność literowania imienia w takiej sytuacji. Za to równie dostojny Bernard powinien być wolny od takiego problemu 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Drugie imię dla Witka 17.08.25, 21:45 Oba świetne. A Witold Baldwin? Odpowiedz Link Zgłoś