16.04.25, 09:57
Nie widziałam jeszcze takiego wątku.

Co sądzicie o imieniu Filipina?
Znaczenie niewybitne - „lubiący konie, przyjaciel koni”.
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Filipina 16.04.25, 10:57
      Jak już pisałam w innym Twoim wątku: jako, że nie lubię Filipa, to i Filipina mnie nie zachwyca.
      Choć u kogoś pewnie doceniłabym.
      A związane z końmi znaczenie to dla mnie plus tego imienia 🙂.
    • losninos Re: Filipina 16.04.25, 11:18
      O matko, nie podoba mi się. Kiedyś była taka gazetka Filipinka 😆
    • fxxxthesystem22 Re: Filipina 16.04.25, 13:25
      F to niedoceniana, a przepiękna i zwiewna głoska smile)
      Na fali F proponuję imiona : Fabiola, Flawia, Flora, Florianna, Filomena i Filemona.

Następnie z rzadszych :Fiona, Filomela, Fawila, Faustyna, Fania, Felina, Feliksa, Faina, Felicja, Flawiana, Fiorella, Febronia, Fortunata( dość ciężka), Fabia, Felicjanna, Fabiana, Freya, Frida, Firmina, Florencja, Franciszka, Fidelisa, Fryderyka, Florina, Fotyna, Flaminia, Fennena, Fejenna, Filadelfia, etc.

• 128ju Re: Filipina 17.04.25, 16:41
        Właśnie od Florek (które są trochę trudne do wymówienia przez r-l) doszłam do Filki.

Felicja jest super, tak samo jak Łucja, niestety tylko u kogoś 😉

Fryderyka też mi się podoba.
      • miaumia Re: Filipina 21.04.25, 09:41
        Poprawiam - oczywiście Felicja nie jest rzadsza,, a coraz częstsza, była tam Felicyta* Błąd słownika.
    • niwius Re: Filipina 16.04.25, 14:52
      Za bardzo geograficzne jak dla mnie. Poza tym Filipa nie lubię i Filipina z tych samych powodów mi się nie podoba, aczkolwiek IMO i tak lepsza, niż Filip.
      Znaczenie mi się też nie podoba.
    • vanilde Re: Filipina 16.04.25, 16:34
      "Filipina" to po angielsku mieszkanka Filipin, z dokładnie taką pisownią. Dla mnie brzmi to więc jak określenie narodowości, a nie imię. Pomijając skojarzenia z Filipinami, imię nie odpowiada mi brzmieniowo. Myślę, że to przez nagromadzenie litery "i".

Z niepopularnych imion na F proponuję: Franciszka, Florentyna, Florianna, Flawia, Faustyna
    • nokturnus Re: Filipina 16.04.25, 20:40
      Mi się jedynie kojarzy z elementarzem Falskiego, mimo że pojawiła się tam może raz. smile
      Jest dla mnie bardzo odmęska a ja nie przepadam za Filipem dlatego osobiście - nie, chociaż bardzo bym docenił!
    • annthonka Re: Filipina 17.04.25, 10:00
      Ja tak samo. Nie lubię Filipa, nie podoba mi się Filipina.
    • remigia1 Re: Filipina 19.04.25, 00:11
      Za bardzo kojarzy mi się z gazetą "Filipinka".
      Poza tym trochę odmęskie, bo Filip jest znacznie popularniejszy. Więc Filipina kojarzy się z podobnym imieniem męskim.
    • gaudencja Re: Filipina 21.04.25, 14:35
      Podoba mi się, tak jak pisałam w Twoim wątku. I gorąco zachęcam do nadania smile
    • dalenia Re: Filipina 24.04.25, 17:12
      Kiedyś bardzo mi się podobała. Dziś może mniej. Taka trochę infantylna w brzmieniu. Skojarzenie z gazetą mi nie przeszkadza. Może trochę bardziej to z mieszanką Filipin. Na plus urocze zdrobnienia.

Miło byłoby spotkać małą Filipinkę.
    • aequoreavictoria Re: Filipina 24.04.25, 20:17
      Mnie się kojarzy z angielskim określeniem mieszkanki Filipin. No i znaczenie - 'koniara' - też średnie.
      • miaumia Re: Filipina 24.04.25, 21:35
        Nie spotkałam w życiu żadnej Filipiny, uważam nadal, że jest bardzo dziewczęca, radosna i urocza.
        I odróżnianialna pośród zalewu popularnych imion.
        Brzmienie też ma przyjemne, bajkowe, prawie jak Filifionka.
        Kojarzy się z Filipinami, filigranową dziewczyną, filią, 'Filipinkami', 'Filipinką', pinią, etc.
        Miłośniczka koni to nie jest nic niepochlebnego wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.