Dodaj do ulubionych

Wilczan/Wilkan

25.05.26, 20:36
Imie to jest wymienione w Bulli Gniezniejskiej. Wlacznie z WIlkomirem sa to trzy imiona odchodzace od normy poniewaz imie pochodzi od wilka. Wydaje mi sie, ze jest w stylu Gromoslawa. Myslicie, ze mogloby sie spodobac? Jest krotkie wiec wpasowuje sie w mode na krotkie imiona.
Obserwuj wątek
    • miaumia Re: Wilczan/Wilkan 26.05.26, 00:43
      Mnie się podobają wink
      Trudno powiedzieć, które bardziej wink
      • sulimira Re: Wilczan/Wilkan 26.05.26, 14:59
        Ja tez nie moge zdecydowac. ktora forma podoba mi sie bardziej .😁
    • paula.anna Re: Wilczan/Wilkan 26.05.26, 14:15
      Wilkan, w skrócie Wilk. Ciekawy pomysł 🤔.
      Jednak nie wróżę mu popularności.
      Gdyby miał "nowoczesną" formę, typu Leo, to wtedy moooże.
      • sulimira Re: Wilczan/Wilkan 26.05.26, 15:17
        Nie, no Wilk to jest ta nowoczesna forma hihi. Lew czy Wilk na jedno wychodzi 🤣. Kilka lat temu Wilkomir mial 4 nadania w jednym roku. Odnosze wrazenie, ze wystarczyloby, zeby jedna gwiazda nazwala dziecko Wilkanem/Wilczanem i poleci. Albo, imie w jakims serialu jak Gniewko. Ten Wilkan nie brzmi jak staropolskie imie tylko wlasnie tak bardziej nowoczesnie. Jednak zgadzam sie, tak samo z siebie to rodzice nie nadadza, bo gdzie niby mogliby to imie znalezc? Podejrzewam, ze nawet najbardziej zagorzali kibice imion slowianskich nie sprawdza Bulli Gniezniejskiej.
        • paula.anna Re: Wilczan/Wilkan 27.05.26, 09:39
          sulimira napisała:

> Nie, no Wilk to jest ta nowoczesna forma hihi. Lew czy Wilk na jedno wychodzi
          > 🤣.

Obserwuję, że skrócenie Leo jest obecnie dość modne, więc pewnie uważane za cool i nowoczesne.
          Natomiast z imieniem Lew się nie spotykam.
          Stąd rozróżnienie, że Leo jest nowoczesny, a Lew czy Wilk już nie. Takie zwykłe rzeczowniki 😉.
          • sulimira Re: Wilczan/Wilkan 27.05.26, 11:44
            Gdyby to byl Wolf to bylby popularny jak Leo
            • paula.anna Re: Wilczan/Wilkan 27.05.26, 15:20
              sulimira napisała:

> Gdyby to byl Wolf to bylby popularny jak Leo

Otóż to!
            • emnilda.wolna Re: Wilczan/Wilkan 29.05.26, 17:25
              sulimira napisała:

> Gdyby to byl Wolf to bylby popularny jak Leo

No jednak Wolfgang specjalnie modny nie jest, nawet mimo Wolfiego Musierowicz. wink
              • sulimira Re: Wilczan/Wilkan 29.05.26, 23:39
                A kto wie moze Wolf jest nastepny w kolejce po Leo 😁
              • paula.anna Re: Wilczan/Wilkan 30.05.26, 08:50
                Bo to Wolfgang! Za długi i w ogóle.
                A jeszcze nie wpadli na skrócenie go do Wolfa! Dopiero skrót na szansę na popularność.
          • aequoreavictoria Re: Wilczan/Wilkan 27.05.26, 12:05
            Lew miał w 2025 r. 30 nadań (spadek z 56 w 2022).
            • gaudencja Re: Wilczan/Wilkan 23.07.26, 23:38
              Możliwe, że jest to związane z ustabilizowaniem się imigracji ukraińskiej. Lew to wschodniosłowiański odpowiednik Leona.
    • losninos Re: Wilczan/Wilkan 27.05.26, 06:56
      Wilkan pięknie imie! Bardzo mi się podoba.

Kilkanaście (?) lat temu na wege forum była mama Wilkana. Jeżeli tu jesteś - pozdrawiam 🙂
      • sulimira Re: Wilczan/Wilkan 27.05.26, 11:43
        Wilkan zostal nadany???!!!
    • sulimira Re: Wilczan/Wilkan 27.05.26, 11:46
      Wilkanow jest, az 4
    • hersyliaa Re: Wilczan/Wilkan 27.05.26, 17:27
      Wilkan. Podoba mi się smile
    • miaumia Re: Wilczan/Wilkan 27.05.26, 18:43
      Mam już pomysł na zestaw; Wilkan Killian - odważny, rzutki, celny, zabójczo bramkostrzelny xD
      • sulimira Re: Wilczan/Wilkan 29.05.26, 02:56
        Ciekawy zestaw. Lubie te imiona.
    • sulimira Re: Wilczan/Wilkan 28.05.26, 14:04
      Wilczan zostal rowniez nadany chociaz tylko dwa razy. Jestem zdziwiona, ze te imiona maja swoich nosicieli
      • miaumia Re: Wilczan/Wilkan 28.05.26, 18:21
        Ja też jestem zdumiona. Wilczan rzadszy i trochę azjatycko pobrzmiewa, niczym Jackie Chan wink
    • emnilda.wolna Re: Wilczan/Wilkan 29.05.26, 17:23
      Wilczan brzmi jak nazwa rośliny, Wilkan jakoś dziwnie. Wilkomir podoba mi się najbardziej, ale bym nie nadała.
    • sulimira Re: Wilczan/Wilkan 31.05.26, 09:18
      Wilczan to rowniez ksiaze/krol Obodrytow, ktory zyl w VIII wieku, zamordowany przez Sasow w 795 roku. Takze imie jest naprawde stare i znane na duzym obszarze Slowianszczyzny.
      • miaumia Re: Wilczan/Wilkan 31.05.26, 10:58
        To prawda, też sprawdzałam.
        Spotkałam się też z formą Wilko ale zapewne to skrót od Wiłkomira.
    • miaumia Re: Wilczan/Wilkan 31.05.26, 11:01
      To był zapis jako Vilko, dotyczył raczej kogoś z południowych Słowian.
      • sulimira Re: Wilczan/Wilkan 01.06.26, 03:07
        To jest bardzo ciekawe, ze Slowianie nie mieli imion z czlonami zwierzecymi, a jednak jakos wilk sie wkradl w to imiennictwo i to na wiekszosci obszarow slowianskich.
        • miaumia Re: Wilczan/Wilkan 01.06.26, 11:35
          Tak, ciekawe. Spodobało mi się odkąd usłyszałam wink
      • sulimira Re: Wilczan/Wilkan 10.06.26, 23:32
        Jak Bolko, ktory wkradl sie w imiennictwo niemieckie. Bolko podoba mi sie, ale Vilko brzmi dziwnie. Musze sie osluchac
        • miaumia Re: Wilczan/Wilkan 11.06.26, 00:48
          Dobre porównanie smile
    • miaumia Re: Wilczan/Wilkan 11.06.26, 00:54
      Inna wersja tego imienia, pochodząca z b. Jugosławii, to Vuk.

Ciekawe, czy ktokolwiek nadał imioms dla dziewczynki - Wilkana, Wilczana?
      A Wilkan brzmi jak wilczy wulkan wink
      • sulimira Re: Wilczan/Wilkan 11.06.26, 03:43
        Powiem szczerze, ze Vuk brzmi bardzo mesko, takie silne imie.
      • sulimira Re: Wilczan/Wilkan 11.06.26, 07:27
        W tradycji południowosłowiańskiej (szczególnie w Serbii i Czarnogórze) nadawanie imienia Vuk („wilk”) kolejnemu dziecku przez rodziców, którzy wcześniej stracili niemowlęta, miało charakter magii apotropaicznej (czyli ochronnej, odpędzającej zło).

Odstraszanie czarownic i demonówWedług dawnego folkloru bałkańskiego, przedwczesna śmierć dzieci w rodzinie nie była postrzegana jako choroba, lecz jako rezultat działań sił nieczystych – czarownic (veštice) lub złych duchów, które metaforycznie „zjadały” niemowlęta. Lud wierzył, że czarownice boją się wilków. Nadanie dziecku imienia drapieżnika miało oszukać i przerazić demony, które słysząc imię „Wilk”, rezygnowały z ataku w obawie przed siłą zwierzęcia.
        • miaumia Re: Wilczan/Wilkan 11.06.26, 21:25
          Dzięki, Sulimiro, bardzo ciekawe i cenne info! smile
          • sulimira Re: Wilczan/Wilkan 12.06.26, 09:41
            Mnie zachwycilo i wytlumaczylo jakim cudem nadawano imiona z czlonem -wilk, przeciez to nie jest zwykle w tradycji Slowian. Ale powiem, ze piekne wytlumaczenie. Nadanie dzieciom imienia Wilk, zeby bylo silne i odgonilo "zle moce". Bardzo mi sie to spodobalo i trzeba przyznac, ze sensowne. Ciekawe, ze jest watek mam dzieci z IVF, ktory rowniez nazywa sie "wilcze dzieciatka".
            • miaumia Re: Wilczan/Wilkan 12.06.26, 10:28
              Mnie to też ciekawi i to bardzo smile
              A także żeńska forma, czy w ogóle ktoś u nas nadaje i czy poprawnie byłaby to Wilka, Wilcza, Wilczana czy Wilkana.
              Istnieje pewnie Wilkomira.
              • sulimira Re: Wilczan/Wilkan 12.06.26, 11:40
                Nie znalazlam zadnej Wilkany, ani Wilczany. Wilkanow 4, Wilczanow 2 wiec raczej zadnej nie ma jezeli meskich imion jest tak malo
                • miaumia Re: Wilczan/Wilkan 18.06.26, 12:33
                  Dzięki, Sulimiro, interesowało mnie to bardzo smile
    • sulimira Re: Wilczan/Wilkan 17.06.26, 20:03
      Dodam, ze jest jeszcze Wilkosz. Jest to forma zwykle zdrobnieniowa jak Radosz, Slawosz, Milosz itd. Wilkosz jednak nie ma chyba zadnych nadan
    • gaudencja Re: Wilczan/Wilkan 23.07.26, 23:40
      sulimira napisała:

> ze jest w stylu Gromoslawa. Myslicie, ze mogloby sie spodobac? Jest krotkie w
      > iec wpasowuje sie w mode na krotkie imiona.

Optowałabym jednak za Wilkomirem zdrabnianym do Wilczana.
    • sulimira Re: Wilczan/Wilkan 03.08.26, 00:43
      Wilkan kojarzy mi sie jeszcze ze slowem wulkan i wielki
      • miaumia Re: Wilczan/Wilkan 03.08.26, 20:56
        Mnie też z wulkanem, wielkim oraz walką i podobnie piszą południowi Słowianie, przez o.
        Volkan to też tureckie imię, a Wolke niemieckie - oczywiście inne znaczenia, niż wilk.
        Co do imienia - może najprościej dać na imię Wilk? Skoro jest już Lew.

• sulimira Re: Wilczan/Wilkan 04.08.26, 00:31
          Masz racje z walka rowniez i pewnie dlatego nadawano im noworodkom, ktore rodzice chcieli, zeby walczyly.
          Pewnie prosciej nadac Wilk, ale wydaje mi sie, ze to bardziej kojarzy sie z nazwiskiem. Dodatkowo, wilk nie kojarzy sie juz z wulkanem smile
          • miaumia Re: Wilczan/Wilkan 04.08.26, 13:17
            To prawda, zarówno Wilkan jak i Wilczan są metafizyczne, poetyckie, a Wilk kojarzy się z nazwiskiem i nazwą pospolitą.
            W Wilkanie podoba mi się najbardziej podobieństwo dźwiękowe do wulkanu oprócz oczywistego znaczenia, w Wilczanie 'cz', które brzmi i słowiańsko i na styku Eurazji i niemal jak Jackie Chan w skojarzeniu xD
            • sulimira Re: Wilczan/Wilkan 04.08.26, 19:16
              Zgadzam sie ze wszystkim.
              Wilczan wlasnie jest taki bardziej slowianski, swojski, zdrobnienie Wilczek jest urocze
              • miaumia Re: Wilczan/Wilkan 04.08.26, 21:25
                Wilczek - cudne wink
      • emnilda.wolna Re: Wilczan/Wilkan 05.08.26, 12:29
        O, już wiem, co mi nie grało. Mnie się podświadomie kojarzy z nazwiskiem Wilkin:
        pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Wilkin

Dużo bardziej niż Wilk z nazwiskiem Wilk (nawet nie wiedziałam, że jest takie).
        • sulimira Re: Wilczan/Wilkan 05.08.26, 19:29
          Nazwisko Wilk jest nawet bardzo popularne, mialam sasiada Wilka. Ja znowu pierwszy raz slysze nazwisko Wilkin smile
          • emnilda.wolna Re: Wilczan/Wilkan 05.08.26, 23:05
            Rzeczywiście, przypomniał mi się polityk:
            pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_Wilk
            • sulimira Re: Wilczan/Wilkan 05.08.26, 23:10
              Zeby bylo smieszniej, to sasiad mial na nazwisko Wilk, a nasz lekarz Wilczynski 🤣

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.