kowalskaaa44 03.09.26, 12:12 Od wczoraj lista się zmieniła, teraz mamy top 4: Antoninę Tosię, Zuzannę Zuzię, Wiktorię i Joannę Asię. Proszę o pomoc, w kolejności od najlepszego do najmniej i najlepiej uzasadnienie 🙂 Sama nie mogę się zdecydować, a wiem, że są tu osoby ze świetnym gustem🙂🙂 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaga9 Re: Imię dla córki 03.09.26, 17:24 Z tego zestawu tylko Antonina zdrabniana do Toni lub Niny. Albo Anto 😉 Jest ładnym imieniem, choć dla mnie straciła dużo uroku przez popularność. Dalsze imiona bez kolejności, bo na nie: Zuzanna sama w sobie mogłaby być, ale Zuzia z jakiegoś powodu kojarzy mi się z rozciapanym owocem. Jest jakaś taka rozmemłana. Wiktoria ma w sobie jakiś odpychający mrok. Dawno temu, gdy to imię było w szczycie popularności, ktoś przy mnie skomentował wybór naszej koleżanki „daje dziecku imię jak dla starej baby“. Nie jest to mój pogląd i nie mam nic przeciwko starym babom, ba, sama nią się powoli staję 😉, ale jakoś to ze mną zostało. Joanna jest imieniem z mojego pokolenia, więc obecnie wydaje mi się ciotkowata. Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia Cię nie uraziły, że nie są zbyt dosadne. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla córki 03.09.26, 17:50 O gustach się nie dyskutuje 🙂. To Tobie imię ma się podobać. Nam zupełnie nie musi. A mnie podoba sie tylko Antonina, Antosia. Zuzanny wyjątkowo nie lubię, na Zuzię mam wręcz alergię. Zuzia jest dobra dla przedszkolaka, a potem? Rzadko słyszę wersję Zuza, pełną Zuzannę jeszcze rzadziej. A Zuzann wokół zatrzęsienie, pewnie także stąd moj brak sympatii. Wiktorii też nie lubię, w sumie nie wiem dlaczego. Natomiast jej plusem jest imo brak często używanych zdrobnień ( jak Zuzia, Gosia itp) a co za tym idzie używanie w pełnej formie, co bardzo lubię. Tzn lubię imiona niewymagające zdrabniania, używane na co dzień w pełnej formie. Joanna- kiedy chodziłam do szkoły, były " w każdej klasie po 3 Asie"... Joannę w moich oczach dyskwalifikuje także, a może przede wszystkim znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
milisi Re: Imię dla córki 03.09.26, 22:35 Zdecydowanie Antonina, imię ponadczasowe. Osobiście uwielbiam takie długie imiona. Można zdrabniać do Tosi, Tosieńki lub nawet Niny. Zuzanna zbyt popularna, Wiktoria podoba mi się tylko w całości, Wika już niezbyt. Joanna kojarzy mi się z dorosłą kobietą, z małą dziewczynką nie za bardzo. Najlepsza Antonina, potem Wiktoria, potem Zuzanna i na końcu Joanna. Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Imię dla córki 05.09.26, 17:24 To ja bym na pierwszym miejscu dała Asię - bo obecnie jak zawołasz na placu zabaw nie odwróci się połowa piaskownicy 😉 I też najbardziej mi się podoba tak po prostu. Plus za duża różnorodność zdrobnień - Joasia, Asia, Aśka. Tosia i Zuzia są na drugim miejscu - za popularność i formę zdrobniałą, która towarzyszy im całe życie. Przynajmniej spotkane przeze mnie Zuzanny mają problem z przejściem z Zuzi na chociażby Zuzę… A za Wiktorią nie przepadam 🤷♀️ Za jej formami codziennymi - Wiki, Wikusia, Wika - też. Z plusów mniejsza popularność - obecnie nie spotykam malutkich Wiktorii Odpowiedz Link Zgłoś
nokturnus Re: Imię dla córki 06.09.26, 02:34 Dobry wieczór. Najważniejsze by imię podobało się rodzicom! Córka spyta, dlaczego nazywa się Joanna i jej powiesz 'oh, użytkownik na forum powiedział, ze ładne'. A tak z pełną powagą : 1. Antonina/Antonia - według mnie piękne zdrobnienia (Tosia, Antosia, Antula itp.) i pani Antonina nie razi w oczy. Jej jedynym minusem jest to, że pewnie jakaś inna znajdzie się w szkole. 2. Joanna - dość przezroczyste i pospolite, ale niepopularne dla dzieci w tym roczniku. Jeśli ktoś jest fanem zdrobnień, powiedzmy dość innych od imienia (Asia), to bardzo trafne. 3. Zuzanna - imię popularne, jeśli to nikogo nie razi to według mnie jest ok. Myślę, że dobre w każdej fazie życia, dzidzia Zuzia, nastolatka Zuza i pani Zuzanna. 4. Wiktoria - nie przepadam za tym imieniem przez różne imienniczki, plus za międzynarodowość. Miłe znaczenie. Daj znać jak córeczka się urodzi i dużo zdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Imię dla córki 06.09.26, 12:54 Antonina - brzmi dostojnie, Tosia poręczne zdrobnienie dla dziewczynki, Tośka dla nastolatki. Dla mnie jedyny wybór z podanych przez Ciebie. Jest popularna, ale nie wyskakuje z lodówki jak Julia, Zosia czy Maja. Zuzanna - ładne imię, ale za bardzo popularne od ponad 20 lat. Wołasz córkę, a odwraca się 5 innych dziewczynek. Sama mam najpopularniejsze imię w moim roczniku i nie lubiłam sytuacji, gdy w klasie były nas aż 3. Wiktoria - w porządku, ale bardzo popularne wśród obecnych 20-latek, ładne w pełnym brzmieniu, zdrobnienia Wika, Wiki okropne. Joanna - ciotkowate, córka będzie miała nauczycielki o tym imieniu. Zdrobnienie Asia jakieś takie mdłe, a Aśka brzydkie (podobnie jak Kaśka). Nie cierpiałam, gdy nazywano mnie Kaśka, a ludzie nie mogli tego zrozumieć "przecież to jest zdrobnienie od Katarzyny". Koszmar moich nastoletnich lat (serio). Marzyłam, żeby mieć imię w jednej firmie jak Agata, Natalia czy Ewelina. Wybrałabym Antoninę albo Wiktorię. Odpowiedz Link Zgłoś