Dodaj do ulubionych

Imiona a pory roku

08.09.26, 18:52
Jakie imiona damskie i męskie kojarzą wam się z poszczególnymi porami roku?🙂
Mam takie, które pasują mi tylko do lata, inne tylko do ponurych pór. Też tak macie? wink
Obserwuj wątek
    • misha.parajanov Re: Imiona a pory roku 08.09.26, 20:20
      Nie wiem, czy w obecnej sytuacji powinnam poruszać ten temat, ale...
      Większość rosyjskich imion, zwłaszcza żeńskich, kojarzy mi się z zimą. W sumie nie potrafię powiedzieć dlaczego. Nie przypominam sobie żadnej rosyjskiej książki, w której te motywy by się łączyły, a wszyscy moi znajomi z tego kraju urodzili się wiosną lub latem.

Imię Apolinary kojarzy mi się z późnym latem. Kojarzę kilka sławnych osób o tym imieniu, które urodziły się w lipcu lub sierpniu.

Gruzińskie imię Otar - praktycznie od zawsze kojarzyło mi się z przełomem lata i jesieni. Przychodzi mi na myśl reżyser Otar Ioseliani, którego najsłynniejszy film był wyświetlany w niektórych krajach pod tytułem "Listopad".

Męskie imiona na literę M kojarzą mi się z majem - znam bardzo dużo mężczyzn o imionach na tę literę urodzonych w tym miesiącu. Taki najbardziej "majowy" jest dla mnie Michał, bo znam bodajże czterech Michałów urodzonych w maju.

To na razie wszystko.
      • czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Imiona a pory roku 09.09.26, 00:07
        Wydaje mi się, że wielu osobom Rosja kojarzy się z Syberią, Syberia ze śniegiem, a śnieg z zimą, więc łączenie imion rosyjskich z zimą ma sens
    • czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Imiona a pory roku 09.09.26, 00:04
      Imiona zwykle nie kojarzą mi się z porami roku jako takimi, ale za to wiele z nich widzę w głowie zapisane jakby czcionką w danym kolorze, a przez to mogę 'dopasować' je do pór roku

To znaczy jest niewiele imion, które od razu kojarzą mi się z porą roku, ale jest to np. Lilianna, bo zwykle latem (albo zimą, ale to nie istotne) słuchałam przyspieszonych piosenek na YT, i to wtedy po raz pierwszy natrafiłam na piosenkę 'Lili' Eneja. Oprócz niej imiona kwiatowe i owocowe z oczywistych względów kojarzą mi się raczej z latem i wiosną

Co też ciekawe, przeglądając teraz moją listę z imionami zauważyłam, że najwięcej imion budzi we mnie skojarzenia z jesienią/zimą, ale może być to kwestia także tego, że na liście mam swoje ulubione imiona, a osobiście nienawidzę stereotypowego słonecznego lata i wiosny, dlatego nawet gdy te się pojawiają, są 'stylizowane' na zimę czy jesień, jeśli chodzi o krajobrazy jakie przywołują na myśl - bardzo nie lubię słońca, ciepła ani światła

Przykłady szczegółowych opisów:
      Grażyna jest dla mnie szaro-purpurowej barwy, przez co gdybym miała zakwalifikować ją do pory roku, wybrałabym jesień [#b892c2]
      Teresa jest zielona, żwawo ale nie jaskrawo - kojarzy mi się z (wymyślonym) obrazem wiosny na działce nieco przed/po burzy, gdy niebo jest zachmurzone i szare. Oprócz tego jest mgła, w powietrzu czuć zapach mokrej trawy [#239244]
      Klementyna jest żółta, ale tak głęboko żółta, może z lekkim pomarańczowym odcieniem [#ffbd1e]

Przykłady 'zim': Cecylia (żółta), Walentyna i Waleria (niebieskie, ale Waleria o bardziej intensywnej barwie), Letycja (biała), Wioletta (purpurowy), Malwina (różowa), Eufemia (fioletowa), Ignacy (żółty), Remigiusz (pomarańczowy), Józef (brązowy, pewnie przez z kojarzenia z zimowymi pejzażami Chełmońskiego), Hieronim (fioletowy), Witold (zielony), Ludolf (biały)

Przykłady 'jesieni': Renata i Florentyna (pomarańczowe), Ilona (żółta), Jadwiga (brązowy, z dodatkiem fioletu nieco ciemniejszy i cieplejszy niż Grażyny), Janina (jasnobrązowy), Jagoda (jagodowy), Balbina (różowy), Tymoteusz (zielony), Konrad (żółty), Gustaw (brązowy), Jędrzej (jasno brązowy z dodatkiem purpury), Ryszard (pomarańczowy), Fryderyk (purpurowy)

Przykłady 'lat': Antonina (zielona), Apolonia (czerwona), Aniela (zielona), Kalina (jasnożółta), Eleonora (bez koloru), Klara (żółta), Beatrycze (różowoczerwony), Biruta (pomarańczowa), Katarzyna (żółta i zielona), Ismena i Klotylda (żółte), Marynika (czerwono-różowa), Adelajda (zielona), Krystyna (żółto-pomarańczowa), Wojciech (niebieski), Radosław (pomarańczowy), Horacy (biały), Juliusz (brązowy i pomarańczowy), Olgierd (niebieski), Kiejstut (żółtopomarańczowy)

Przykłady 'wiosen': Achacja i Żywia (zielone), Larysa (biała), Amina i Anastazja (zielone), Michalina (różowa), Aurelia i Telimena (zielone, choć Aurelia z dodatkiem pomarańczowego), Marianna (różowa), Laura (biała), Hiacynta (różowa), Antoni (zielony), Eustachy (zielonożółty), Lech (biały), Maurycy (różowy), Onufry (niebieski)

Choć jest parę naście imion, co do których nie jestem w pełni zdecydowana i mogłyby pasować do kilku kategorii jak Fryderyk (zima/jesień), Ambroży (jesień/wiosna), Konstancja (zima/lato), Felicja i Rozalia i Róża (mogłyby być wszędzie), Zofia (wiosna/jesień/zima), i wiele więcej, ale i tak trochę dużo tych przykładów...
    • milisi Re: Imiona a pory roku 09.09.26, 13:34
      (wymieniam moje ulubione imiona)

zima
      np. Noelia, Nadzieja, Kornelia, Maria, Aniela, Karolina

wiosna
      Florentyna, Pola, Jaśmina, Florianna

lato
      Eleonora, Helena, Wanda, Kalina

jesień:
      Łucja, Julianna, Aurelia, Matylda, Anastazja, Eulalia

trudno powiedzieć, z czego to wynika- być może ze znaczenia imion, z osobami które mi się kojarzą z tymi porami lub postaciami z filmów
    • antonelli Re: Imiona a pory roku 09.09.26, 13:56
      Ja mam listę imion, które w moim odbiorze brzmią posępnie i kojarzą mi się z listopadem.

Na przykład Polikarp, Teodor, Hugo, Tekla, Aurora.
    • emnilda.wolna Re: Imiona a pory roku 09.09.26, 15:45
      January, Julian, Avril - w sposób oczywisty. wink

Łucja - przez bardzo długo kojarzyła mi się z Łucją Prus, a ona z jesienią, nie potrafię powiedzieć, z powodu której piosenki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.