lukrecja_mniam 21.12.04, 12:35 Lukrecja. Podoba mi sie to imię. Jest takie .. smakowite. Oczywiście kojarzy mi sie z lukrem. Bo tez i jednym ze znaczen jest łakomstwo (hmm, pasuje do mnie). Imie rzadkie. Rymut podaje, że 10 lat temu były u nas 274 Lukrecje. Ale nie wiem, czy bym sie odwazyła dac tak córce na imię. Za to doskonale pasuje mi to imie dla kotki. Drugie imie, które ostatnio "odkryłam" i które mi sie podoba to Letycja. Letycji było u nas tylko 69 i to mnie zastanawia, czemu tak mało. W koncu- całkiem ładne imię. A gdyby tak bliźniaczki Lukrecja i Letycja? Co myslicie o tych imionach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basia027 Re: Lukrecja i Letycja 21.12.04, 12:49 bardzo ładne imiona-fajne dla blizniaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: Lukrecja i Letycja 21.12.04, 13:19 Fajne. Ale Lukrecja powinna Ci się kojarzyć z lukrecją (tak się potocznie nazywa takie czarne cukierki lub batoniki zawierające korzeń lukrecji właśnie; najłatwiej kupić je w Ikea), a nie z lukrem. Moim zdaniem jeszcze bardziej mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Lukrecja i Letycja 21.12.04, 13:24 nie jadlam tych cukierkow. mam daleko (jakies 200 km) do ikei Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: Lukrecja i Letycja 21.12.04, 13:36 Wiesz, niewykluczone, że można je dostać też w jakimś innym sklepie. Poszukaj: będą czarne, albo baaaardzo ciemno brązowe, nieprzezroczyste, raczej matowe. W spisie składników muszą mieć napisane "korzeń lukrecji", albo jakoś tak. Mają specyficzny smak: mocno ziołowy, nie wszyscy je lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Lukrecja i Letycja 21.12.04, 13:25 Lukrecja - owszem, słodkie, może nawet zbyt słodkie - dla kota idealne. Ale ogólnie mi się podoba. Natomiast Letycja podoba mi się bardziej, też się dziwię że tak rzadko jest nadawane. I ma takie pozytywne znaczenie - w przeciwieństwie do np. popularnej Klaudii. Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: Lukrecja i Letycja 27.04.05, 13:23 No własnie,to samo pomyślałam,ale są też w zestawach "Haribo" Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Lukrecja i Letycja 21.12.04, 13:25 Lukrecja podoba mi się bardziej, a obydwa imiona fajnie współgrają jako imiona dla sióstr Fajne! Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Lukrecja i Letycja 21.12.04, 13:32 Lukrecja kojarzy mi sie z jakimś kotem z bajki... A obydwa imiona z laktacją. Czyli tak sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Lukrecja i Letycja 21.12.04, 13:43 Letycja fajnie. Lukrecja za słodkie Ale dla kota idealne Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Lukrecja i Letycja 21.12.04, 13:43 hehe, ale mleczko jest pozywne Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lukrecja i Letycja 21.12.04, 14:45 Witaj pod nowym nickiem Lukrecja rzeczywiście, miłe, kojarzy mi sie z zielem (z żadnym lukrem!), ale też niekorzystnie z Lukrecją Borgią. Letycja - śliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: Lukrecja i Letycja 21.12.04, 17:12 Nie będę oryginalna też mam słodkie skojarzenia z Lukrecją. Letycja moim zdaniem jest delikatniejsze, ładniejsze i jesli miałabym wybierac zdecydowałabym sie na to drugie Odpowiedz Link Zgłoś
bea-chiara Re: Lukrecja i Letycja 22.12.04, 05:09 Widze,ze tylko z Gaudencja mam absolutnie NIE slodkie skojarzenia jezeli o Lukrecje chodzi:Borgia... Letycja-b.ladne imie. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Lukrecja i Letycja 21.12.04, 18:13 Lukrecja - zbyt słodka, taka "przesadzona". Na pewno oryginalna i nieźle brzmi, ale nie zdecydowałabym się na takie imię. Letycja - pięknie, też dziwi mnie, że tak rzadko nadawane. Takie eleganckie, ładnie brzmiące. I zdrabniać można - Letka, Tysia, Letysia, Tycja - zawsze coś się wymyśli. Była chyba jakaś znana aktorka telenowelowa o takim imieniu (Leticia?). Tym bardziej dziwi mnie, że małych Letycji brak. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Lukrecja i Letycja 21.12.04, 18:57 Letycja, to w moim odczucie dobre imie dla delikatnej osoby. Lukrecja dla silnej osobowości. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Lukrecja i Letycja 21.12.04, 19:08 > Letycja, to w moim odczucie dobre imie dla delikatnej osoby. Lukrecja dla > silnej osobowości. Też to tak odbieram. Odpowiedz Link Zgłoś
wilenka Re: Lukrecja i Letycja 21.12.04, 21:54 Bardzo mis ei podobają mimo,ze Letycja drobinkę troaca brazylijskim serialem ....ale,ale co tam sa ładne Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Lukrecja i Letycja 21.12.04, 22:23 cos w tym jest, co mowisz. Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Lukrecja i Letycja 21.07.05, 13:16 Oba imiona mi się podobają, choć Letycja bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Lukrecja i Letycja 30.08.05, 16:31 Lukrencja-nie,ale Letycja...czy ja wiem...Jetszia lub leticja. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Lukrecja i Letycja 30.08.05, 19:39 linna-altair napisała: > Lukrencja-nie,ale Letycja...czy ja wiem...Jetszia lub leticja. Ale przecież to Lukrecja, a nie Lukrencja Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lukrecja 16.01.06, 00:29 Witamy na świecie małą Lukrecję ze Śląska Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Lukrecja 16.01.06, 10:44 ja odnośnie Letycji, interesuje mnie ile jest żyjących i jak zdrabniać. Dzięki z góry Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Letycja i Lukrecja 16.01.06, 15:27 Można zdrabniac Leti. Obydwa imiona bardzo mi sie podobają. Lukrecja nawet bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Lukrecja 16.01.06, 15:36 W 1994 bylo 69 Letycji w Polsce. Malutenko, nie? A zdrabniac mozna jak sie chce. Chocby Ciężka , w opozycji do Letkiej)) Letunia, Letusia, Tusia, Tunia, Tuńka, Leta, Letucha-poducha, Tycja, Tycia itd. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Letycja 16.01.06, 18:27 Tusia chyba mi najbardziej pasuje, chociaz Tunia też brzmi nieżle. Hmmm nie spodziewałam się, że to imię wskoczy na moją listę . Jeszcze nie jestem do niego przekonana tak w 100 % , ale pewnie niedługo będe. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Letycja 16.01.06, 22:05 A to sie ciesze. Aczkolwiek wole Lukrecję Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: podciąganie dla nati_28 n/t 16.06.06, 13:46 Wole Letycje ,Lukrecja sławetna córka papieża....,niestety w tym kontekście imię kojarzy mi sie jednoznacznie źle tak jak Adolf ,Imelda czy literacki Dorian;// Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: podciąganie dla nati_28 n/t 04.09.06, 14:22 Musze napisac ze starsznie podoba mi sie Lukrecja, ciekawa jestem jak zyje sie dziewczynom o tym imieniu, slodkie skojarzenia sa raczej pozytywne w moim odczuciu Letycja tez nawet zaczela podobac mi sie, chociaz wciaz kojarzy mi sie z Leticia Calderon, ehh za duzo telenowel... Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Lukrecja i Letycja 04.09.06, 15:23 Letycja jest ładne, chociaż u nas trochę wymyślne. Lukrecja, niestety, kojarzy mi się z tą starorzymską, która po gwałcie popełniła samobójstwo. Nie nazwałabym tak córki. Nie chodzi o to, że imiona sprowadzają los, ale nie powinny tak przykro się kojarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Lukrecja i Letycja 04.09.06, 17:11 Lukrecja i Letycja podobają mi się bardzo. Mogłabym mieć córeczkę Letycję. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Lukrecja i Letycja 01.10.23, 17:28 Lukrecja i Letycja - popieram bardzo obydwa imiona, i osobno, i w zestawie dla Córeczek, są śliczne Odpowiedz Link Zgłoś