andaba 14.01.05, 09:38 Kontunuując rozważania nt. Abigail ciekawa jestem czy spotkałyście się ze współcześnie nadanymi imionami takimi jak: Lea Rachela Rebeka Salomea Estera - znam jedną, w moim wieku Sara - to imię bardzo popularne kilka lat temu, teraz jakby zniknęło Judyta - czasem się słyszy, ja nie znam żadnej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Imiona z BIblii. 14.01.05, 10:51 Lea - dosc popularne w Niemczech, byla dyskusja na forum, zaczyna byc nadawane w Polsce, mi sie podoba Rachela - znam w PL jedna, wiek ok. 25 lat Rebeka - w PL nie znam ani jednej, w DE mnostwo - nawet mam sasiadke o tym imieniu Salomea - mysle, ze bylo nadawane w pokoleniu naszych babc, mi baaaaardzo sie podoba Estera - znam jedną, ok. 25 lat, Sara - w PL nie znam zandnej, mnie sie nie podoba Judyta - znam kilka. Zande z tych imion mnie nie zaskakuje, jestem z nimi mocno osluchana, bo w Niemczech sa stosunkowo popularne. Dosc blisko znam Ruth, Rebecce, Judith. Odpowiedz Link Zgłoś
warna Re: Imiona z BIblii. 14.01.05, 12:08 Moja siostrzenica miała się nazywać Debora Anna. To szwagier wymyślił ! Że takie ładne, krótkie, biblijne. Ale moja siostra i reszta rodziny była przeciwna i stanęło na odwróconej wersji : Anna Debora. Ale długo mówiliśmy na małą Anię DEBORA. Teraz to chyba trochę siostra żałuje, że tak mocno protestowała i mała nie ma na pierwsze imię DEBORA. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Imiona z BIblii. 14.01.05, 13:10 Właśnie. Miałam jeszcze dopisać Deborę i Ruth, ale mi przeszkodzono... Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Imiona z BIblii. 14.01.05, 13:57 Lea - podoba mi się Rachela i Rebeka - mam nadzieję, że nikt się nie obrazi, ale dla mnie te imiona są paskudne. Chodzi o brzmienie li i jedynie Salomea - bardzo ładne (byle nie zdrabniać Salcia) Estera - w porządku Judyta - ładne Sara - niespecjalnie, chyba najczęściej teraz nadawane spośród tych imnon Debora - w porządku Ruth - znam małą Rutkę, w tej formie (Ruta) podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Imiona z BIblii. 14.01.05, 14:01 Podoba mi się Lea, Estera, Salomea, Sara. A co sądzicie o imionach dla chłopców: Samuel, Jaochim, Jozue, Eliasz? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona z BIblii. 14.01.05, 14:08 milenium5 napisał: > chłopców: Samuel, Jaochim, Jozue, Eliasz? Wszystkie mi sie podobaja. Najbardziej osluchana jestem z Joachimem - bylo nadawane w pokoleniu rodzicow/dziadkow. Eliasz jest dosc popularny w DE. Samuel podobniez. Jedynie Jozue jest dla mnie kontrowersyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Imiona z BIblii. 14.01.05, 14:23 Jeżeli chodzi o imiona chłopców to moim zdaniem przeżywają renesans. Są małe Jonasze, Jonatany, Samuele, Joachimy, Nataniele. Że nie wspomnę o megapopularnym Jakubie, bo to imię zawsze się gdzieś przewijało, choć sporadycznie. Ale Jozuego ani Eliasza nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Imiona z BIblii. 14.01.05, 19:59 Lea- niestety nie znam, a szkoda wielka... Rachela- ostatnio miałam przyjemność poznać młodą, około 25 letnią panienkę o takimż właśnie imieniu Rebeka- fajne Szkoda, że takie rzadkie Salomea- Znam i to nawet aż dwie!! Z czego jedna ma około 60 lat, a druga Estera- znam a co więcej właścicielkę podziwiam za "piękny umysł" Sara- tak miała na imię najładniejsza kobieta jaką kiedykolwiek widziałam Judyta- No nigdy w życiu!! A prawdę mówiąc (jeszcze) nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Imiona z BIblii. 14.01.05, 21:49 Estera i Salomea-cudowne imiona, choć w tym drugim końcówka"-ea" trochę mnie razi. Judyta-może być Sara pasuje mi do Nikoli i Dżesik Rachela-kiedyś mi sie podobała, teraz nie bardzo Rebeka-jest w nim coś twardego, co mnie odrzuca Lea-odpada Z męskich podobają mi się najbardziej: Filip, Dawid, Jakub (mimo ogromnej popularności). Jednego Joachima znałam i w związku z tym (nim) nie kojarzy mi się z Biblią Odpowiedz Link Zgłoś