melba76 16.01.05, 23:01 Mam przyjaciółkę Mirandę, ponoć pierwszą w Polsce (ale nie wiem, czy to prawda, jest z 1977 r.) Znacie kogoś o tym imieniu? I co o nim sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Miranda 16.01.05, 23:07 Twoja Miranda nie jest pierwsza Nadania tego imienia były już co najmniej przez 1920 rokiem i od tej pory regularnie w kazdym dziesięcioleciu po kilka, a od lat szesćdziesiątych nawet i kilkadziesiąt. w "Burzy" Szekspira to imię mi sie bardzo podobało; ogólnie biorąc z brzmienia jest niezłe, ale teraz już trochę to końcowe "anda" mi nie leży; za bardzo pobrzmiewa jak Linda albo Melinda (których nie lubię). Ogólnie biorąc, jest ok, bardzo szekspirowskie imię, ale sama bym tak dziecka nie nazwała. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Miranda 16.01.05, 23:18 A mi się kojarzy z Mirindą Może dlatego, że ją częto popijam?? A swoją drogą to fajne skojarzenie... Takie słudziutkie Natomiast samo imię podoba mi się aczkolwiek wolałabym chociażby Marcjannę Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Miranda 17.01.05, 14:09 Podobna Mirinda to wesja esparanto imienia Miranda. Wedlug: www.behindthename.com/ MIRABELLE f French, English MIRACLE f English MIRANDA f English MIRINDA f Esperanto Imiona o znaczeniu "cud(-na)" (z laciny). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Miranda 16.01.05, 23:25 Niestety mam jednoznaczne skojarzenia z Mirinda. Odpowiedz Link Zgłoś
bimbalimba Re: Miranda 17.01.05, 00:42 ja mam jak najbardziej pozytywne skojarzenia- piekna Miranda z 'Pikniuku pod Wiszaca Skala' Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Miranda 17.01.05, 10:48 Podoba mi sie i skojarzenia mam szekspirowskie. Ale na polskie warunki brzmi ciut pretensjonalnie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Miranda 17.01.05, 10:55 bimbalimba napisał: > ja mam jak najbardziej pozytywne skojarzenia- piekna Miranda z 'Pikniuku pod > Wiszaca Skala' Oj to jeden z najpiekniejszych filmow jakie widzialam! Zupelnie zapomnialam o Mirandzie, bede musiala skojarzenia zweryfikowac Odpowiedz Link Zgłoś