olianka 29.12.13, 10:26 Wczoraj bliska nam osoba wspomniała, że śniło jej się, że urodziłam Mirę. I chociaż mnie samej chwyciło się inne imię (też żeńskie, więc może to znak), ta Mira nas kusi. Szukamy dla niej pełnej formy. Odpadają Mirosława i Sławomira, a także Miranda i Mirela. Bronimirem będzie nasz syn, więc żeńska forma również odpada. Nie czuję się również matką Lubomiry czy Mirony. Do mnie najsilniej przemawia obecnie Dobromira, ale może nam coś podpowiecie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agjato Re: Pełna forma dla Miry. 29.12.13, 10:38 Dobromira piękna, znam jedną z widzenia (nastolatka). Bronimir - też pięknie! Może jeszcze: Mirochna, Mirogniewa, Mirona. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Pełna forma dla Miry. 29.12.13, 11:04 Na Mirogniewę kręci głową mój mąż. Mirochna tylko jako zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Pełna forma dla Miry. 29.12.13, 11:25 Rozumiem. Dorzucam jeszcze Sulimirę i Radomirę (ta mogłaby być zdrabniana też do Radki). Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Pełna forma dla Miry. 29.12.13, 11:29 O, Radomira podoba mi się bardzo, a jakoś o niej zapomniałam! Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Pełna forma dla Miry. 29.12.13, 11:03 Mirona odpada, nie doczytałam. Przyszła mi na myśl jeszcze Bolemira. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Pełna forma dla Miry. 29.12.13, 11:17 Dobromira bardzo mi się podoba. Może jeszcze Mojmira albo Tomira? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Pełna forma dla Miry. 29.12.13, 12:18 Łękomira, Drogomira, Świętomira?? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Pełna forma dla Miry. 29.12.13, 13:06 Ja też się długo zastanawiałam, jakie imię mogłabym zdrabniać do Miry, którą bardzo lubię. Na swojej liście mam Lubomirę, Dobromirę i Mojmirę, ale chyba jednak żadna nie chwyta mnie za serce jak sama Mira Więc tak myślę, że gdyby przyszło co do czego, to pewnie (mimo mojej niechęci do zdrobnień) nadałabym samą Mirę. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Pełna forma dla Miry. 29.12.13, 13:08 Pomyłka - miałam na myśli Ludomirę, nie Lubomirę Ludomirę-Ludkę dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Pełna forma dla Miry. 29.12.13, 13:29 Sama Mira odpada nie tylko że względu na zdrobnieniowosc, ale i dlatego, że mamy dość krótkie nazwisko. Póki co w grze zostaje Dobromira, o ile oczywiście zapał mojego męża się utrzyma Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Pełna forma dla Miry. 29.12.13, 14:57 Podoba mi się Dobromira i Świętomira. Może Miłorada lub Skarbimira? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Pełna forma dla Miry. 29.12.13, 15:03 Nic ze świętością, bo ona krnabrna będzie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pełna forma dla Miry. 29.12.13, 20:46 ...ale "święty" oznaczało "mocny", jak wynika z moich lektur Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Pełna forma dla Miry. 29.12.13, 20:47 Nie czuję się mimo to przekonana Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Pełna forma dla Miry. 29.12.13, 15:11 Podoba mi się Dobromira. Do głowy przyszła mi Mirabela Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Pełna forma dla Miry. 29.12.13, 15:18 Skoro jest imię Krzesimir, to i żeńska forma Krzesimira może być. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Pełna forma dla Miry. 29.12.13, 20:20 Olianka gratulacje Ja coś czuję, że jednak to będzie chłopiec, bo sny są ,,na odwrót" A z imion dla dziewczynki popieram Dobromirę lub Dobrosławę (choć mnie mira) pozostałe choć osobiście nie przepadam: Włodzimira, Skarbimira, Dragomira Jest jeszcze (miła) Bratomiła, Bogumiła Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Pełna forma dla Miry. 29.12.13, 20:36 Z Miłą więcej mi się podoba, no ale to Mira ma być. I jakoś też mam przeczucie, że to chłopczyk dziękuję za gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Pełna forma dla Miry. 03.01.14, 22:11 Mnie nieortodoksyjnie bardzo podoba mi się właśnie Mira w takiej formie. Z wszystkich wymienionych przez Ciebie imion tylko Dobromira. Ale jeśli planujecie Bronimira to IMO za dużo tych mirów będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Pełna forma dla Miry. 03.01.14, 23:52 Abielko, wiesz jak się nazywam, więc sama Mira definitywnie odpada, bo dla mnie zestaw byłby zbyt krótki. W sumie dla mnie rodzeństwo Dobromira i Bronimir to nie problem, bo w codziennym użytku byliby Mira i Bronek. Pytanie tylko, czy Mira zostanie, bo o ile Bronisia jesteśmy pewni, tak imię dla dziewczynki się zmienia co kilka tygodni. Czasu jeszcze mamy dużo. Najwidoczniej popełniliśmy błąd, bo trzeba było naszej kotce dać jakieś inne imię, to nie byłoby problemu - kotka Florentyną jest, a Florka była bardzo wysoko na naszej liście. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Pełna forma dla Miry. 04.01.14, 00:30 Wiem, faktycznie zestaw nie jest najlepszy. A kotki nie możecie przechrzcić? Florentyna by pasowała dobrze.... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Pełna forma dla Miry. 04.01.14, 10:00 Braliśmy to pod uwagę, ale wszyscy przywykli, że to kota jest Florką i chyba byłoby nam dziwnie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pełna forma dla Miry. 06.01.14, 23:09 Ładnie by mi brzmiało z kobiecych cos na "k", jak Klementyna albo Kryspina. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Pełna forma dla Miry. 07.01.14, 07:49 Kryspina mi się nie podoba, natomiast Klementyną miała być właśnie kotka, ale nie znaleźliśmy podobających się nam zdrobnień, więc dla dziecka odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Pełna forma dla Miry. 04.01.14, 09:32 Gratuluje serdecznie i trzymam kciuki, by wszytsko bylo ok. Ale moze troche przystopuj z inwencja tworcza co do imion? Prostota jest piekna! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Pełna forma dla Miry. 04.01.14, 22:27 annajustyna napisała: > Prostota jest piekna! Piękno jest relatywne, droga Anno Justyno. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Pełna forma dla Miry. 05.01.14, 00:54 annajustyna napisała: > Gratuluje serdecznie i trzymam kciuki, by wszytsko bylo ok. Ale moze troche prz > ystopuj z inwencja tworcza co do imion? Prostota jest piekna! Nazwijmy wszyscy dzieci Maria, będzie pięknie i prosto! Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Pełna forma dla Miry. 05.01.14, 15:51 Mira Ziminska Sygietynska byla w rzeczywistosci Marianna. Byc moze w tym kierunku nalezaloby szukac pelnej formy tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Pełna forma dla Miry. 05.01.14, 17:41 Niestety Maria i Marianna nie wchodzą w rachubę, bo zgrzytają z nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś