itymonka Re: Darek? 27.04.05, 12:38 Pomimo bardzo pozytywnych skojarzen (ale tylko w jednym wypadku) niezbyt ( Inne skojarzenia nie sa juz tak fajne ( Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Darek? 27.04.05, 13:37 NIe, tym bardziej że to od Dariusza. Ale w porównaniu z takimi wymysłami jak Alan, Natan, Dorian podoba mi się, bo jest to normalne imie i nie wywołuje zdziwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Darek? 27.04.05, 13:43 Dariusz to imię, które pojawiło się u nas całkiem świeżo i spopularyzowało. Jeśli Natan, Dorian czy Alan spopularyzują się również, będą miały historię analogiczną do Dariusza, tylko z opóźnieniem o jakieś 20-30 lat. W moim odczuciu wszystkie te imiona z Dariuszem włącznie zaliczają się do dokładnie tej samej kategorii. Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: Darek? 27.04.05, 14:49 Dariusz jest baaardzo starym imieniem perskim.W historii zapisało się kilku Dariuszów,pierwszy w piątym wieku p.n.Ch.Nie jest super piękne,ale do Brajanów i Kewinów bym do nie zaliczała. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Darek? 27.04.05, 14:57 Fakt, ale Alan jest też starym imieniem, a Natan wręcz biblijnym. A zauważ, ze piszemy w tym watku właśnie o tych konkretnych imionach. Do Dariusza jak najbardziej porównynwalne, również pod względem krótkości czasu wystepowania w Polsce. A nie, przepraszam, Natan chyba już wystepuje od jakiegos czasu, a Dariusz dopiero od XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
reniuszka Re: Darek? 27.04.05, 15:06 Witam. Wspomnę na początku o imieniu Dariusz. Nie wiem jak w innych rejonach Polski (mieszkam na Górnym Śląsku) ale tu jest nadawane dzieciom od lat. Może nie tak często jak Mateusz czy Marcin albo Łukasz z Rafałem. Ja mam brata Darka, który ma 38 lat, w klasie mojego syna (V kl. SP) jest tylko jeden ale w szkole więcej. Dla ciekawostki: w tejże szkole obecnie, a jest ok. 300 dzieci mój syn Aleksander jest jedynym Olkiem ! Dowiedziałam się o tym od dyrektora, który z usmiechem powiedział: jak mówi sie Olek to wszyscy wiemy o kogo chodzi. Podobnie było pod koniec lat 80 i na pocz. 90, Michał, mój najstarszy syn był wtedy jedynym Misiem w przedszkolu... Z imion męskich oprócz w/wym. podoba mi się Wojciech, a żeńskie Barbara, Katarzyna, Hanna, Małgorzata, z tego właśnie powodu mam córki Basię i Kasię. Pozdrawiam i życzę pociechy z dzieci. Renata Odpowiedz Link Zgłoś
dobron.anna Re: Darek? 27.04.05, 18:58 super jest to imie mam kukpla darusia jest super!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Darek? 28.04.05, 10:02 W ogóle. Jedno z imion do których czuję głęboką awersję. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Darek? 28.04.05, 11:14 Moja kolezanka urodzila cztery lata temu chlopczyka i nadala mu imie Dariusz. Jak na te czasy, rzadko nadawane, wiec bylam zdziwiona. Imie takie sobie, nie przepadam za nim... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Darek? 25.09.05, 11:16 Dariusz odszedł wraz z Mariuszem - i jest to jeszcze jeden przykład na to, jak długo trwają mody na różne wspaniałe imiona... Odpowiedz Link Zgłoś
lilarose Re: Darek? 28.09.05, 13:51 Mam sentyment do tego imienia i nic na to nie poradzę Odpowiedz Link Zgłoś
menadka Re: Darek? 28.09.05, 14:23 Bardzo mi się podoba, mam zresztą 3 kuzynów o imionach Mariusz, Dariusz i Arkadiusz )) Odpowiedz Link Zgłoś
olivka_83 Re: Darek? 25.02.06, 22:47 podoba mi sie!!! Dariusz ładnie mamcia Oliwierka Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Darek? 26.02.06, 10:08 Mnie się też podoba. I rzeczywiście, choć w Polsce występuje dopiero od XX wieku, jest to bardzo stare imię, znane jeszcze przed narodzeniem Chrystusa, jak ktoś już wspomniał. Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Darek? 27.02.06, 04:25 Nieszczegolnie, u doroslego jeszcze OK, ale nie u dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Darek? 27.02.06, 14:19 Było bardzo popularne wśród moich rówieśników; w szkole, do której chodziłam, w każdej klasie spotykało się po paru Darków. Dlatego osłuchałam sie z tym imieniem do tego stopnia, że odbieram je jako kompletnie neutralne, przeźroczyste. Nie budzi ani mojej sympatii, ani antypatii. Odpowiedz Link Zgłoś