Dodaj do ulubionych

Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki!

27.04.05, 15:08
Mamy pięciu zwycięzców - Annę, Helenę, Juliannę, Łucję i Różę - 9 głosów smile
Pozostałe imiona również uzyskały dużo pozytywnych głosów, ale po zsumowaniu
ich razem z negatywnymi nie zajmowały już tak wysokiej pozycji, niektóre
odpadły od razu. Poniżej przedstawiam listę zwycięskich imion:

1. Anna - 9 głosów
2. Helena - 9 głosów
3. Julianna - 9 głosów
4. Łucja - 9 głosów
5. Róża - 9 głosów

6. Amelia - 8 głosów
7. Hanna - 8 głosów
8. Ida - 8 głosów

9. Antonina - 7 głosów
10. Kornelia - 7 głosów
11. Marianna - 7 głosów
12. Zuzanna - 7 głosów
Idalia - 5 głosów
Leonia - 5 głosów
Zofia - 5 głosów
Alicja - 4 głosy
Rozalia - 3 głosy
Anastazja - 2 głosy
Laura - 2 głosy
Marcjanna - 2 głosy
Aurelia - 1 głos
Liwia - 1 głos
Melania - 1 głos

Obserwuj wątek
    • bonnie75 Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 27.04.05, 15:13
      No tak - niesmiertelana Ania zwyciezyla!!!
      Moje najulubiensze imiona poza 10. No ale przynajmniej Helenka i Łucja nie
      zawiodly smile
      Kiedy ranking meskich imion???
    • theodorka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 27.04.05, 15:43
      Z pierwszej piątki imion z największą liczbą głosów najbardziej podoba mi się
      Róża smile A ranking imion męskich juz niedługo. Cierpliwości smile Znów będzie dużo
      liczenia...
      • andrea_28 Ranking Imion żeńskich 17.08.05, 18:13
        BERENIKA, ŁUCJA-jakie są zdrobnienia od tych imion?
        • gaudencja Berenika, Łucja 17.08.05, 19:02
          - propozycje zdrobnień są tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=27608963&a=27617564
          ...i w tym wątku:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=25663215&v=2&s=0Pozdrawiam!
        • rekordzistka Re: Ranking Imion żeńskich 19.01.06, 19:46
          Zdrobnienia od Bereniki - Bernia Berysia
    • reirei Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 27.04.05, 17:20
      Z pierwszej piatki najbardziej podoba mi się Julianna, a z 10-Ida i Antonina.
      Zdziwiła mnie tak wysoka pozycja Łucji, myślałam, że to imię jest już niemodne
      i zapomniane, a tu proszę, proszę.. smile
    • aedo Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 27.04.05, 18:19
      Z pierwszej piątki najbardziej podoba mi się Helena,a potem Julianna.
    • gaudencja Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 27.04.05, 18:41
      Dzięki, Teodorko!
      Podobają mi się własciwie wszystkie imiona, które znalazły sie na tej liście!
    • gunka2 Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 27.04.05, 18:58
      Poza Melania moga byc, choc szkoda ze Ania tak wysoko.
    • aurelia_b Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 27.04.05, 22:16
      Podobają mi się wszystkie zwycięskie imiona - może za wyjątkiem Liwii i
      Anastazji.
    • idaaa Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 10:12
      Nie spodziewałam się, że Ania zajdzie AŻ tak wysoko, za to cieszy mnie Łusia i
      Ida smile Skoda tylko, że brakuje Florki sad
    • szczekuszka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 10:18
      Wszystkie imiona sa super, chociaz nie rozumiem zachwytow nad Marianna. tongue_out
    • portalegre Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 13:07
      Podobają mi wlasciwie wszystkie, z wyjatkiem Ani wink Nie to zeby bylo brzydkie,
      po prostu nie cierpię banału.
      • kasiafec Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 29.09.05, 13:52
        a jak Ty masz na imię, zwana portalegre?
        bo ja banalnie smile
        uważaj z tym "odbanalnianiem" wszystkiego, bo możesz przesadzić smile
        pozdrawiam
    • imbirka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 13:33
      Cieszę się, że wygrała właśnie ta piątka, szczególnie zaś z Julianny, którą
      niedawno odkryłam i bardzo mi sie podoba. Co prawda raczej nie nazwę tak
      córeczki, gdybym miała ją mieć, bo już w rodzinie występuje w tym pokoleniu
      Julia. Mam jeszcze jeden powód do radości - imię, które uwielbiam, i już od
      dawna dla hipotetycznej córki jest "zarerezerwowane" odpadło - co pozwala mi
      przypuszczać, że gdy będe je mogła nadać bedzie oryginalne. Spośród tej 12
      najmniej podobaja mi się Zuzanna i Marianna, chyba dlatego, ze ponieważ sa
      teraz tak częste straciły jakoś "świeżość" i lekkość. Zastanawia mnie brak
      Marii - wydawało mi się, że to, podobanie jak Anna, imię o "ponadczasowym"
      uroku i wdzięku.
      No i wielkie podziękowanie i gratulacje dla Theodorki, która tak wiele wysiłku
      i czasu poświęciła temu rankingowi.
      Pozdrawiam
      Imb.
      • theodorka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 13:35
        imbirka napisała:
        > No i wielkie podziękowanie i gratulacje dla Theodorki, która tak wiele
        wysiłku
        > i czasu poświęciła temu rankingowi.
        > Pozdrawiam
        > Imb.

Bardzo, bardzo dziękuję smile Cała przyjemność po mojej stronie smile
        Teodorka
    • ariana1 Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 15:12
      Cieszę się,ze Anna JESZCZE moze się podobać. Tak ma na imię moja córcia. Dla
      mnie Anna to imię pełne majestatu a Ania jest uroczym zdrobnieniem. Dobrze
      brzmi dla niemowlaka, dla przedszkolaka, dla nastolatki, dla pani Ani i dla
      babci Anny. Cieszę się mimo że dla niektórych "szkoda,ze tak wysoko zaszła!"
      Banalne to może było to imię 30 lat temu, ale teraz banalna jest bardziej Julia
      i Oliwia.
    • mynia_pynia Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 16:00
      Na szczęśćie ten ranking ogranicza się do wypowiedzi kilkudziesięciu
      osób...ufff.
      Bo już się załamałam że moje wymarzone imie będę musiała dać w odstawkę.
      Nie chcę dla córki pospolitego modnego imnienia, dlatego jestem szczęśliwa jak
      wybrane przezemnie imie jest na szarym końcu.
      Fakt popularności imion mnie wkurza strasznie a najgordze że nie można tego
      przewidzieć.
      Koleżnanka ma córeczkę Zuzie która ma 3 latka, odziedziczyła to imie bo mamę
      tak przezywali, rodzinka jak się dowiedziłą to w szoku była, a teraz no prosze
      ile Zuź wyrosło.
      Jak będę nadawała imię to spojrze w statystyki żeby nie trafić na któreś z
      pierwszej setki smile
      • theodorka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 17:03
        mynia_pynia napisała:
        > Jak będę nadawała imię to spojrze w statystyki żeby nie trafić na któreś z
        > pierwszej setki smile

Ja swojej córeczce (chociaż dla mnie do dzieci jeszcze strasznie daleko) nadam
        imię, które teraz jest w warszawskich statystykach Cysi na 68 miejscu. I żeby
        było śmieszniej, to kiedyś w ogóle mi się ono nie podobało... Jeśli za kilka
        lat podskoczy, to nie wiem, czy przejmowałabym się statystykami - po prostu
        uważam obecnie to imię za bardzo ładne, a co najważniejsze - tradycyjne. I mam
        kilka osób, które chciałabym dzięki niemu uczcić (nawet jakąś daleką kuzynkę w
        rodzinie, ale w jej pokoleniu było to imię banalne i osłuchane). Ale przede
        wszystkim - świętą o tym imieniu - co prawda znaną głównie z legend, ale żyła
        kiedyś naprawdę. Jej relikwie spoczywają w Rzymie. Mam z nią dużą więź duchową,
        wiele razy mi pomogła... A poza tym sporą rolę odgrywa tutaj również sentyment,
        którym darzę kilka znanych mi dziewczyn o tym imieniu.
        • mynia_pynia Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 20:05
          Czyżby Joanna smile
          Ja też chcę nadac imię które należało do świętej, ale bardziej znane jest dzięki
          pewnej pastórzce której Matka Boska przekazała tajemnice wink
          Wogóle zawsze mi się marzyło imie do którego istnieje "legenda".
          • theodorka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 20:11
            mynia_pynia napisała:

> Czyżby Joanna smile
            > Ja też chcę nadac imię które należało do świętej, ale bardziej znane jest
            dzięk
            > i
            > pewnej pastórzce której Matka Boska przekazała tajemnice wink
            > Wogóle zawsze mi się marzyło imie do którego istnieje "legenda".

Pudło! Dorotka smile Po św. Dorocie z Cezarei Kapadockiej, która żyła na przełomie
            III i IV wieku. Możesz przeczytać o niej tutaj:
            www.imiona.net.pl/pokaz.php?id=132&litera=D&jacy=all smile Ale nie wiem,
            jak nazwałabym drugą córkę... Może Teofila (po pisarzu Teofilu, który w tej
            legendzie ostatecznie dzięki św. Dorocie się nawrócił i jest często wspominany
            razem z jej imieniem)? Albo Teodora (ale to w gruncie rzeczy całkowita
            odwrotność imienia Dorota, chociaż na pierwszy rzut oka w polskich warunkach
            niezbyt widoczna)... Mimo wszystko wiem, że wielu osobom wypowiadającym się na
            tym forum pasowałoby coś zupełnie innego, np. Beata (ale to imię mi się akurat
            podoba)... A czy ktoś ma jeszcze jakieś inne propozycje?
            • gaudencja Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 20:14
              Jestem za Teofilą. Stronniczo smile
              • theodorka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 20:18
                gaudencja napisała:

> Jestem za Teofilą. Stronniczo smile

To może już będzie ta Teofila. smile Ciekawe, czy mój przyszły mąż będzie
                tolerancyjny wobec moich pomysłów smile A może powie, że wszystkie Doroty to
                wredne baby (autentyczne stwierdzenie, które kiedyś słyszałam), a Teofila to mu
                się z czymś zdrożnym skojarzy smile? A jak zdrobnić Teofilę? Filcia, Teosia? Fila?
                • gaudencja Teofila 28.04.05, 20:24
                  Teofilka, Filka, Teosia, Fila, Tosia, Tosieńka i dalej jak serce podpowie smile
                  • theodorka Re: Teofila 28.04.05, 20:30
                    Dziękuję, Gaudencjo smile Zwłaszcza ta Tosia mi się podoba smile Chociaż to
                    zdrobnienie raczej od Antoniny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby
                    zastosować je do potrzeb innego imienia smile A jakie drugie imię proponujesz dla
                    Teofili? Aha, i jeszcze jedno - jakie imię dla chłopca pasowałoby do zestawu
                    Dorota + Teofila (lub Teofil)? Nie jestem zwollenniczką jakiegoś przesadnego
                    dobierania imion do siebie, ale chciałabym, żeby nie tworzyło wrażenia, iż
                    są "z innej beczki"... Teodora bym pewnie nie zaryzykowała, bo zbyt podobny do
                    Teofili, a poza tym ostatnio zaczyna się popularyzować.
                    • gaudencja Re: Teofila 28.04.05, 20:32
                      theodorka napisała:

> Dziękuję, Gaudencjo smile Zwłaszcza ta Tosia mi się podoba smile Chociaż to
                      > zdrobnienie raczej od Antoniny,

Nienie, od wszystkich imion na "Teo" też. Od Antoniny zresztą regularnie
                      powinna byc Tonia, ale już sie utarła Tosia...

A jakie drugie imię proponujesz dla
                      > Teofili? Aha, i jeszcze jedno - jakie imię dla chłopca pasowałoby do zestawu
                      > Dorota + Teofila (lub Teofil)?

Pomyślę jeszcze i napiszę smile
                      • theodorka Re: Teofila 29.04.05, 13:06
                        gaudencja napisała:

> theodorka napisała:
                        > A jakie drugie imię proponujesz dla
                        > > Teofili? Aha, i jeszcze jedno - jakie imię dla chłopca pasowałoby do zest
                        > awu
                        > > Dorota + Teofila (lub Teofil)?
                        >
                        > Pomyślę jeszcze i napiszę smile
                        >

No i jak, Gaudencjo? Wpadło Ci coś do głowy smile?
                        • gaudencja Re: Teofila 29.04.05, 13:27
                          Na razie tylko Teofila Rozalia, bom czasu na myślenie nie miala dużo smile Ale
                          pamiętam, rzecz jasna smile
                          • theodorka Re: Teofila 29.04.05, 13:55
                            gaudencja napisała:

> Na razie tylko Teofila Rozalia, bom czasu na myślenie nie miala dużo smile Ale
                            > pamiętam, rzecz jasna smile

Och, Gaudencjo! Mi ta Rozalka też już kawał czasu temu do głowy wpadła... I tak
                            za mną chodzi... Ale na drugie chyba nie nadam - może gdyby miała gromadkę
                            dzieci, to znalazłoby się miejsce dla jakiejś małej Rozalki, która miałaby tak
                            na pierwsze? Pewnie się za bardzo nie spopularyzuje, bo większości ludzi to się
                            jak z automatu pewnie z Olabogą kojarzy. Ale oprócz Rozalii podoba mi się
                            jeszcze np. Waleria. Teofila Waleria? Hmmm...
                            • gaudencja Re: Teofila 29.04.05, 13:57
                              Teofila Waleria - jak najbardziej!

Teofila to imię, do której nie wszystko będzie pasować, np. nie nadają
                              się "lekkie" imiona na I - Idalia, Ignacja, chyba że Ifigenia. Teofila
                              Ifigenia, hmmm.. całkiem całkiem smile Ale pomyślimy jeszcze smile
                              • theodorka Re: Teofila 29.04.05, 14:00
                                gaudencja napisała:

> Teofila Waleria - jak najbardziej!
                                >
                                > Teofila to imię, do której nie wszystko będzie pasować, np. nie nadają
                                > się "lekkie" imiona na I - Idalia, Ignacja, chyba że Ifigenia. Teofila
                                > Ifigenia, hmmm.. całkiem całkiem smile Ale pomyślimy jeszcze smile

Ifigenii chyba nie zaryzykuję. To byłby już hardkor smile Wolę Walerię. A jakie
                                drugie imię pasuje np. do Doroty? Po Twoim poście wpadła mi do głowy Dorota
                                Idalia - skoro pierwsze jest "cięższe", to drugie powinno być
                                bardziej "lekkie". Jakie imię (imiona) proponujesz dla chłopca?
                                • abiela Re: Teofila 29.04.05, 14:05
                                  Mnie do Doroty od razu wpadla Dorota Amelia, mimo ze za tym drugim imieniem nie
                                  przepadam. Za to Dorotke uwielbiam. Moze jeszcze:
                                  Dorota Felicja
                                  Dorota Aniela
                                  Dorota Alicja
                                  Dorota Emilia.
                                  Same takie zwiewene imiona mi na mysl przychodza.
                                  • theodorka Re: Teofila 29.04.05, 14:12
                                    abiela napisała:

> Mnie do Doroty od razu wpadla Dorota Amelia, mimo ze za tym drugim imieniem
                                    nie
                                    >
                                    > przepadam. Za to Dorotke uwielbiam. Moze jeszcze:
                                    > Dorota Felicja
                                    > Dorota Aniela
                                    > Dorota Alicja
                                    > Dorota Emilia.
                                    > Same takie zwiewene imiona mi na mysl przychodza.

Teraz już sama jestem w kropce. Waham się pomiędzy Dorotą Idalią, a Dorotą
                                    Anielą (chociaż może to drugie byłoby lepsze - jedna ze znanych mi Dorot,
                                    milutka dziewczyna ma siostrę Anielę, której sama to imię "nadała" - i to mając
                                    wówczas zaledwie kilka lat...) smile Więc byłoby trochę na jej cześć smile Chociaż
                                    np. Dorota Amelia też nie jest zła, ale Amelia jako samodzielne imię jest
                                    przecież popularna ostatnimi laty. Chociaż znam Amelkę, która ma około 9-10
                                    lat...
                                    • abiela Re: Teofila 29.04.05, 14:19
                                      theodorka napisała:

> Teraz już sama jestem w kropce. Waham się pomiędzy Dorotą Idalią, a Dorotą
                                      > Anielą (chociaż może to drugie byłoby lepsze - jedna ze znanych mi Dorot,
                                      > milutka dziewczyna ma siostrę Anielę, której sama to imię "nadała" - i to
                                      mając
                                      >
                                      > wówczas zaledwie kilka lat...) smile Więc byłoby trochę na jej cześć smile Chociaż
                                      > np. Dorota Amelia też nie jest zła, ale Amelia jako samodzielne imię jest
                                      > przecież popularna ostatnimi laty. Chociaż znam Amelkę, która ma około 9-10
                                      > lat...

Mnie bardziej podoba sie Dorota Aniela, bo od Idalii wole Ide a Ida znow do
                                      Doroty mi jakos nie pasuje. Poza tym zwroc uwage, ze Idalia powtarza
                                      literke "d" i to moze troche nie wspolbrzmiec. Co do Amelii zgadzam sie, jak
                                      dla mnie tez nieco zbyt popularna.
                                      A co powiesz na Dorote Florianne, Dorote Melanie?
                                      • mamaemmy Re: Teofila 29.04.05, 14:20
                                        Dorota Aniela-super i Dorota Melenia.Chociaż mnie bardziej ta Anielka podoba się niż Dorotka.
                                        • theodorka Re: Teofila 29.04.05, 14:26
                                          mamaemmy napisała:

> Dorota Aniela-super i Dorota Melenia.Chociaż mnie bardziej ta Anielka podoba
                                          si
                                          > ę niż Dorotka.
                                          >

Ja szaleję za Dorotką. Choć kiedyś mnie to imię nie przekonywało. Ostatnio na
                                          forum popularne jest powiedzonko "nie jestem krową i swoje zdanie zmieniam"
                                          (przepraszam, jeśli coś pokręciłam) - zatem podpisuję się pod tym obiema rękami
                                          (rękoma?).
                                      • theodorka Re: Teofila 29.04.05, 14:24
                                        abiela napisała:
                                        > A co powiesz na Dorote Florianne, Dorote Melanie?
                                        >
                                        >

Florianna bardzo mi się podoba, ale na drugie imię wydaje mi się zbyt długa.
                                        Melania kiedyś mi odpowiadała, ale teraz kojarzy mi się ze słowem "mela" w
                                        gwarze podwórkowej (był już na ten temat wątek), zatem odpada.
                                        • mamaemmy Re: Teofila 29.04.05, 14:26
                                          theodorka napisała:

>
                                          > Florianna bardzo mi się podoba, ale na drugie imię wydaje mi się zbyt długa.
                                          > Melania kiedyś mi odpowiadała, ale teraz kojarzy mi się ze słowem "mela" w
                                          > gwarze podwórkowej (był już na ten temat wątek), zatem odpada.

Ale jako drugie imie to chyba nie przeszkadza?Mnie też się kiedyś Melania podobało,nawet nie skojarzyłam z tą melą,dopiero ktoś mnie oswiecił...
                                        • gaudencja Re: Teofila 29.04.05, 14:26
                                          theodorka napisała:

> Florianna bardzo mi się podoba, ale na drugie imię wydaje mi się zbyt długa.
                                          > Melania kiedyś mi odpowiadała, ale teraz kojarzy mi się ze słowem "mela" w
                                          > gwarze podwórkowej (był już na ten temat wątek), zatem odpada.

Dorota Melania brzmi idealnie, a przecież drugiego imienia się nie zdrabnia,
                                          więc nie ma problemu.
                                          • theodorka Re: Teofila 29.04.05, 14:29
                                            gaudencja napisała:

> theodorka napisała:
                                            >
                                            > > Florianna bardzo mi się podoba, ale na drugie imię wydaje mi się zbyt dłu
                                            > ga.
                                            > > Melania kiedyś mi odpowiadała, ale teraz kojarzy mi się ze słowem "mela"
                                            > w
                                            > > gwarze podwórkowej (był już na ten temat wątek), zatem odpada.
                                            >
                                            > Dorota Melania brzmi idealnie, a przecież drugiego imienia się nie zdrabnia,
                                            > więc nie ma problemu.
                                            >

No niby tak, ale przecież ktoś mógłby się dowiedzieć o tym, że moja Dorotka ma
                                            na drugie imię Melania i mógłby sobie skojarzyć to z tą nieszczęsną melą (a
                                            dzieci w szkole są okrtune) i powstałoby przezwisko.
                                            • abiela Re: Teofila 29.04.05, 14:32
                                              theodorka napisała:

> No niby tak, ale przecież ktoś mógłby się dowiedzieć o tym, że moja Dorotka
                                              ma
                                              > na drugie imię Melania i mógłby sobie skojarzyć to z tą nieszczęsną melą (a
                                              > dzieci w szkole są okrtune) i powstałoby przezwisko.

Nie sadze. Przeciez nawet ze mnie zrobili Anie Banie. A o drugim imieniu malo
                                              kto ma pojecie.
                                          • abiela Re: Teofila 29.04.05, 14:30
                                            gaudencja napisała:

> theodorka napisała:
                                            >
                                            > > Florianna bardzo mi się podoba, ale na drugie imię wydaje mi się zbyt dłu
                                            > ga.
                                            > > Melania kiedyś mi odpowiadała, ale teraz kojarzy mi się ze słowem "mela"
                                            > w
                                            > > gwarze podwórkowej (był już na ten temat wątek), zatem odpada.
                                            >
                                            > Dorota Melania brzmi idealnie, a przecież drugiego imienia się nie zdrabnia,
                                            > więc nie ma problemu.
                                            >
                                            Zgadzam sie. Ja tej meli tez nie znalam, dowiedzialam sie tu na forum, ale nie
                                            przeszkadza mi to skojarzenie, bo w moim slowniku ono nie egzystuje.
                                            • theodorka Re: Teofila 29.04.05, 14:33
                                              abiela napisała:
                                              > Zgadzam sie. Ja tej meli tez nie znalam, dowiedzialam sie tu na forum, ale
                                              nie
                                              > przeszkadza mi to skojarzenie, bo w moim slowniku ono nie egzystuje.
                                              >

W Twoim może i nie, ale ja słyszałam to w moim otoczeniu na własne uszy! Chyba
                                              jeszcze przed tym, zanim mela pojawiła się na forum sad Oprócz śliny to słowo ma
                                              dodatkowo inne znaczenie: w rozumieniu niektórych osób oznacza brzydką,
                                              odrażającą dziewczynę. Chociaż podstawowa forma Melania nie nasuwa takich
                                              skojarzeń, to Melanii do meli bardzo niedaleko sad
                          • gaudencja Re: Teofila 30.04.05, 17:28
                            gaudencja napisała:

> Na razie tylko Teofila Rozalia, bom czasu na myślenie nie miala dużo smile Ale
                            > pamiętam, rzecz jasna smile

Teofila Waleria nadal bardzo mi się podoba. Poza tym:

Teofila Eufemia
                            Teofila Fortunata
                            Teofila Felicja
                            Teofila Feliksa
                            Teofila Felicyta
                            Teofila Febronia
                            Teofila Donata
                            Teofila Aniceta
                            Teofila Kazimiera
                            Teofila Wilhelmina
                            Teofila Danuta
                            Teofila Epifania (bardzo uduchowione)
                            Teofila Eudoksja
                            Teofila Wanda
                            Teofila Wielisława

...starczy na razie smile Jak widać, sa to raczej imiona o porządnej "wadze
                            gatunkowej", często ze wzmocnionym "f", co jest, jak sądzę, bardzo wskazane w
                            tym przypadku (ale zależeć będzie jeszcze w dużej mierze od nazwiska; jeśli
                            będzie zawierało dużą ilość głosek dźwięcznych i samogłosek, wzmacnianie "f"
                            będzie niepożądane.

A dla chłopca - hmmm... Dorota, Teofila i... oj, do głowy pierwszy przyszedł mi
                            Wespazjan smile Chyba przez skojarzenie z Kochowskim, Janem Kochanowskim i jego
                            żona Dorotą. Ale pasuje, nie da się ukryć wink No nic, szukamy dalej. Może
                            Wincenty, Witold, Tobiasz, Dionizy, Druzjan wink, Hieronim, Gustaw.
                            • theodorka Gaudencjo! 30.04.05, 19:05
                              Bardzo, bardzo dziękuję smile Teraz już będę miała z czego wybierać smile Na
                              szczęście na podjęcie ostatecznej decyzji mam jeszcze kilka lat, a nie - kilka
                              miesięcy smile
                            • theodorka I jeszcze jedno :) 30.04.05, 19:11
                              Przepraszam, że tak bardzo Cię męczę - ale jak można zdrobnić Wespazjana? Czy
                              to imię w ogóle ma jakieś zdrobnienia? Spodobało mi się ono - przed chwilą
                              właśnie przeczytałam w internecie biogram wspomnianego przez Ciebie Wespazjana
                              Kochowskiego smile Jak już pisałam na forum, ostatnio zaczęło mi podobać się także
                              imię Domicjan (zauważyłaś, że ma taką samą końcówkę, jak Wespazjan?), ale to by
                              raczej nie pasowało... Tak czy siak uważam, że Wespazjan jest całkiem ładny smile
                              Ciekawe, co powiedziałby na to przyszły mąż big_grin
            • theodorka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 20:16
              Tak sobie myślę, że pewnie zaproponujecie mi takie imiona, jak np. Beata,
              Agnieszka czy wspomniana już przez kogoś innego Joanna (imiona, które były
              najbardziej popularne mniej więcej w tym roczniku, kiedy Dorota świeciła
              największe triumfy), ale chciałabym coś rzadszego - skoro Dorota jest imieniem,
              które w Polsce występuje w Polsce w ponad 274 268 egzemplarzach smile
              • mynia_pynia Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 29.04.05, 14:27
                Apropo to ja jestem rocznik 78 i mam na imie Beata a miałam swojego czasu super
                kumpele Dorotę smile
                • theodorka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 29.04.05, 14:31
                  mynia_pynia napisała:

> Apropo to ja jestem rocznik 78 i mam na imie Beata a miałam swojego czasu
                  super
                  >
                  > kumpele Dorotę smile

Beata... Bardzo ładne, zapomniane teraz imię. Kojarzy mi się z Owieczką Beatką
                  z "Ulicy Sezamkowej" (był w telewizji kiedyś taki program dla dzieci). Gdybym
                  miała pięć córeczek, to może któraś z nich byłaby właśnie Beatą... wink A co do
                  Doroty to się zgadzam - ja też znam same miłe dziewczyny, które noszą to imię.
              • joanna1515 Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 17.06.05, 09:49
                Ja mam na imie Joanna, ale jestem Aśką. Wolałabym mieć imię, które można tylko
                zdrobnić poprzez końcówkę, jak właśnie Beata, czy Dorota. Najbardziej nie lubie
                jak mnie wołają Joanka !!!
      • conchitka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 21.08.05, 18:15
        droga myniu
        całkowicie podzielam twoją opinię o nadmiernej,wręcz leczącej popularności
        niektórych imion,choć z drugiej strony-każdy ma prawo nadać jakie uważa i to
        jest dla mnie oczywiste.TOP 5 wedle moich obserwacji :julia oliwia wiktoria
        nikola zuzia.ja również szukałam i nadal szukam imienia
        niebanalnego,dziewczecego,oryginalnego ,ale nie moze to być nic z amerykańskich
        (pamelki dżesiki itp)ani nie chce zbyt tradycyjnego typu ola ania asia choć nic
        do nich nie "mam".Martwi mnie ,że Milena i Idalia zaczynają święcić tryumfy i
        niebawem chyba dziewczynki o tychże ,cudnych,imionach wylegną na piaskownice
        jak grzyby po deszczu,też mam swój typ ,który nadal jest rzadko wybierany
        BLANKA.Co Ty nato?poza tym fajne jest aurelia albo nataszka ,mało ogólem imion
        mi sie teraz podoba tak na prawdę.pozdrawia smile
    • tawananna Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 30.04.05, 02:35
      Theodorko, a mogłabyś - jeśli masz chwilę; pewnie masz takie dane z obliczeń -
      podać ranking imion wyłącznie według głosów pozytywnych? Tutaj na przegranej
      pozycji są imiona wywołujące duże emocje; wyniki rankingu pozytywnego też
      pewnie powiedzą sporo o gustach forumowiczów.

Podziękowania za świetną robotę smile

Tawi
      • theodorka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 30.04.05, 09:15
        tawananna napisała:

> Theodorko, a mogłabyś - jeśli masz chwilę; pewnie masz takie dane z obliczeń -

>
        > podać ranking imion wyłącznie według głosów pozytywnych? Tutaj na przegranej
        > pozycji są imiona wywołujące duże emocje; wyniki rankingu pozytywnego też
        > pewnie powiedzą sporo o gustach forumowiczów.
        >

Nie mam takich danych, ponieważ wszystkie wyniki były na bieżąco uzupełniane i
        według głosów pozytywnych, i negatywnych. Pozdrawiam smile
    • joanna1515 Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 17.06.05, 09:43
      Moja córka ma na imię Julianna, ale wszyscy i tak wołają Julka. Julianna brzmi
      lepiej od Julii. Moje dziecko mw jeszcze drugie imie po babci: Marianna, które
      też jest fajne. JULIANNA MARIANNA, ciekawe jakie wybierze sobie trzecie?
      • marianka_pod_choinke Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 17.07.05, 21:20
        jejku, własnie takie imiona ma nosic moja córcia.Marianna, Julianna albo
        Julianna, Marianna. Po mojej Prababci -Julianna, a ukochanej po Babci -
        Marianna. Bo bedzie córka, o czym wiem od kilku dni. Natomiast imię marianka
        wybarałam tuż gdy dowiedziałam się że będę mamusia. Zastanawia mnie tylko czy
        nie za duże nagromadzenie ..nna
        • tawananna Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 17.07.05, 21:26
          Myślę, że dwa imiona kończące się na -anna to za dużo.

A może Marianna Julia, Maria Julianna albo Julianna Maria? (Julii Marianny z
          wiadomych względów nie polecam). Imiona będą ze sobą współbrzmiały, a nie
          zmieni to faktu, że są po Twojej Prababci i Babci.
    • annab6 Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 04.08.05, 15:52
      Moja córcia ma na imię Ida (nie mylić z Idalią) Konstancja. Nie sądziłam, że to
      imię będzie tak wysoko w rankingu. Drugie imię "odziedziczyła" po dziadku i
      tacie, bo przechodzi ono w linii męskiej z pokolenia na pokolenie. Niewątpliwy
      plus to to, że wszyscy ją zapamiętują.
    • j_aga Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 04.08.05, 16:57
      A ja jestem zaskoczona tak wysoką pozycją Heleny.
      Jak wybierałam je dla córy, to śledziłam i to forum i imie to miało wielu
      przeciwników. Wg zestawień z GW bylo gdzieś koło 50 miejsca, a tu pierwsze
      miejsce. Miło, ale mam nadzieję, że nie stanie się zbyt popularne.
    • linna-altair Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 05.08.05, 11:09
      Z tych wszyskich najbardziej ppdobają mi
      się :Roża,Kornelia,Anastazja,Laura,Liwia,Marianna,Zuzanna,
    • linna-altair Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 02.09.05, 20:13
      Kornelia jak widze sie podoba,a gdzie jest Oliwia?Czyżby nikomu nie podobało
      sie to imie!
      • bodomlake Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 29.09.05, 14:02
        o, jest moja ulubiona Kornelia smile Laura i Liwia, też ślicznie.
        • mama-hani Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 10.10.05, 11:46
          Super, ale się wstrzeliliśmy, nasza mała nosi imiona Hanna Róża
          jak będzie miała siostrzyczkę to chcemy jej dać na imię Jagoda
          niestety nie lubię, jak na Hanię ktoś mówi Ania,brrr
    • vesna-matisse Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 12.11.05, 16:27
      Łucja na naj, szkoda,że Malwiny nikt nie uwzględnił...
    • malwa6 [...] 19.01.06, 17:26
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • karolina784 Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 26.02.06, 21:02
      ale wybrałam! moja córeczka ma na imię Julianna Róża!
      • gaudencja Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 26.02.06, 22:29
        Ślicznie się nazywa!! smile)
      • abiela Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 26.02.06, 22:41
        karolina784 napisała:

> ale wybrałam! moja córeczka ma na imię Julianna Róża!

Pieknie!
        • anita.anita80 Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 02.03.06, 10:41
          a mi najbardziej podoba się Rozalia tak ma na imię nasza córeczka ,która
          przyszła na świat 6 lutego Rozalia Paulina
          • scarbonka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 02.03.06, 10:44
            Rozalia też ślicznie. Rozważalismy to imię dla córuni, ale ostatecznie została
            Anielą Zofią. A jak kiedyś będzie druga to marzy mi się Róża albo Helenka smile
    • alumka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 06.03.06, 11:09
      Ania? ludzie! Przeciez to jest jedno z najpopularniejszych imion juz dziesiatki
      lat temu!!! Krzyknij na ulicy "Ania" a obejrzy sie kilkanascie Anien.
      • tawananna Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 06.03.06, 12:11
        No, ale tyle samo głosów co Anna uzyskały 4 inne, mało popularne imiona smile
        • alumka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 08.03.06, 10:49
          i ok. ze wszystkimi sie zgadzam,ale sorry ta Anna to dla mnie szok!!!!!!!!!
          • a.lenard Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 10.03.06, 20:51
            dla mnie też. Ań jest całe mnóstwo! Ale Alicja jest całkiem ładne. A ja mam
            Kingę myślałam 5 minut po wyjściu z USG wink
    • monikap31 Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 11.03.06, 22:38
      A ja mam w domu Ewę Lidię i Julię Zuzannę(bliźniaczki) i Artura
      Rafała.Dziewczynki drugie imię mają po babciach,a dokładniej każda po tej
      babci,która trzymała na rękach wychodząc z kliniki(ja nie miałam siły...)A
      synek -oczywiście drugie imie po tacie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.