theodorka 27.04.05, 15:08 Mamy pięciu zwycięzców - Annę, Helenę, Juliannę, Łucję i Różę - 9 głosów Pozostałe imiona również uzyskały dużo pozytywnych głosów, ale po zsumowaniu ich razem z negatywnymi nie zajmowały już tak wysokiej pozycji, niektóre odpadły od razu. Poniżej przedstawiam listę zwycięskich imion: 1. Anna - 9 głosów 2. Helena - 9 głosów 3. Julianna - 9 głosów 4. Łucja - 9 głosów 5. Róża - 9 głosów 6. Amelia - 8 głosów 7. Hanna - 8 głosów 8. Ida - 8 głosów 9. Antonina - 7 głosów 10. Kornelia - 7 głosów 11. Marianna - 7 głosów 12. Zuzanna - 7 głosów ______________________________________________________________ Konstancja - 6 głosów Matylda - 6 głosów Aniela - 5 głosów Idalia - 5 głosów Leonia - 5 głosów Zofia - 5 głosów Alicja - 4 głosy Rozalia - 3 głosy Anastazja - 2 głosy Laura - 2 głosy Marcjanna - 2 głosy Aurelia - 1 głos Liwia - 1 głos Melania - 1 głos Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bonnie75 Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 27.04.05, 15:13 No tak - niesmiertelana Ania zwyciezyla!!! Moje najulubiensze imiona poza 10. No ale przynajmniej Helenka i Łucja nie zawiodly Kiedy ranking meskich imion??? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 27.04.05, 15:43 Z pierwszej piątki imion z największą liczbą głosów najbardziej podoba mi się Róża A ranking imion męskich juz niedługo. Cierpliwości Znów będzie dużo liczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
andrea_28 Ranking Imion żeńskich 17.08.05, 18:13 BERENIKA, ŁUCJA-jakie są zdrobnienia od tych imion? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Berenika, Łucja 17.08.05, 19:02 - propozycje zdrobnień są tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=27608963&a=27617564 ...i w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=25663215&v=2&s=0Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
rekordzistka Re: Ranking Imion żeńskich 19.01.06, 19:46 Zdrobnienia od Bereniki - Bernia Berysia Odpowiedz Link Zgłoś
reirei Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 27.04.05, 17:20 Z pierwszej piatki najbardziej podoba mi się Julianna, a z 10-Ida i Antonina. Zdziwiła mnie tak wysoka pozycja Łucji, myślałam, że to imię jest już niemodne i zapomniane, a tu proszę, proszę.. Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 27.04.05, 18:19 Z pierwszej piątki najbardziej podoba mi się Helena,a potem Julianna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 27.04.05, 18:41 Dzięki, Teodorko! Podobają mi się własciwie wszystkie imiona, które znalazły sie na tej liście! Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 27.04.05, 18:58 Poza Melania moga byc, choc szkoda ze Ania tak wysoko. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 27.04.05, 22:16 Podobają mi się wszystkie zwycięskie imiona - może za wyjątkiem Liwii i Anastazji. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 10:12 Nie spodziewałam się, że Ania zajdzie AŻ tak wysoko, za to cieszy mnie Łusia i Ida Skoda tylko, że brakuje Florki Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 10:18 Wszystkie imiona sa super, chociaz nie rozumiem zachwytow nad Marianna. Odpowiedz Link Zgłoś
portalegre Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 13:07 Podobają mi wlasciwie wszystkie, z wyjatkiem Ani Nie to zeby bylo brzydkie, po prostu nie cierpię banału. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiafec Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 29.09.05, 13:52 a jak Ty masz na imię, zwana portalegre? bo ja banalnie uważaj z tym "odbanalnianiem" wszystkiego, bo możesz przesadzić pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
imbirka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 13:33 Cieszę się, że wygrała właśnie ta piątka, szczególnie zaś z Julianny, którą niedawno odkryłam i bardzo mi sie podoba. Co prawda raczej nie nazwę tak córeczki, gdybym miała ją mieć, bo już w rodzinie występuje w tym pokoleniu Julia. Mam jeszcze jeden powód do radości - imię, które uwielbiam, i już od dawna dla hipotetycznej córki jest "zarerezerwowane" odpadło - co pozwala mi przypuszczać, że gdy będe je mogła nadać bedzie oryginalne. Spośród tej 12 najmniej podobaja mi się Zuzanna i Marianna, chyba dlatego, ze ponieważ sa teraz tak częste straciły jakoś "świeżość" i lekkość. Zastanawia mnie brak Marii - wydawało mi się, że to, podobanie jak Anna, imię o "ponadczasowym" uroku i wdzięku. No i wielkie podziękowanie i gratulacje dla Theodorki, która tak wiele wysiłku i czasu poświęciła temu rankingowi. Pozdrawiam Imb. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 13:35 imbirka napisała: > No i wielkie podziękowanie i gratulacje dla Theodorki, która tak wiele wysiłku > i czasu poświęciła temu rankingowi. > Pozdrawiam > Imb. Bardzo, bardzo dziękuję Cała przyjemność po mojej stronie Teodorka Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 15:12 Cieszę się,ze Anna JESZCZE moze się podobać. Tak ma na imię moja córcia. Dla mnie Anna to imię pełne majestatu a Ania jest uroczym zdrobnieniem. Dobrze brzmi dla niemowlaka, dla przedszkolaka, dla nastolatki, dla pani Ani i dla babci Anny. Cieszę się mimo że dla niektórych "szkoda,ze tak wysoko zaszła!" Banalne to może było to imię 30 lat temu, ale teraz banalna jest bardziej Julia i Oliwia. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 16:00 Na szczęśćie ten ranking ogranicza się do wypowiedzi kilkudziesięciu osób...ufff. Bo już się załamałam że moje wymarzone imie będę musiała dać w odstawkę. Nie chcę dla córki pospolitego modnego imnienia, dlatego jestem szczęśliwa jak wybrane przezemnie imie jest na szarym końcu. Fakt popularności imion mnie wkurza strasznie a najgordze że nie można tego przewidzieć. Koleżnanka ma córeczkę Zuzie która ma 3 latka, odziedziczyła to imie bo mamę tak przezywali, rodzinka jak się dowiedziłą to w szoku była, a teraz no prosze ile Zuź wyrosło. Jak będę nadawała imię to spojrze w statystyki żeby nie trafić na któreś z pierwszej setki Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 17:03 mynia_pynia napisała: > Jak będę nadawała imię to spojrze w statystyki żeby nie trafić na któreś z > pierwszej setki Ja swojej córeczce (chociaż dla mnie do dzieci jeszcze strasznie daleko) nadam imię, które teraz jest w warszawskich statystykach Cysi na 68 miejscu. I żeby było śmieszniej, to kiedyś w ogóle mi się ono nie podobało... Jeśli za kilka lat podskoczy, to nie wiem, czy przejmowałabym się statystykami - po prostu uważam obecnie to imię za bardzo ładne, a co najważniejsze - tradycyjne. I mam kilka osób, które chciałabym dzięki niemu uczcić (nawet jakąś daleką kuzynkę w rodzinie, ale w jej pokoleniu było to imię banalne i osłuchane). Ale przede wszystkim - świętą o tym imieniu - co prawda znaną głównie z legend, ale żyła kiedyś naprawdę. Jej relikwie spoczywają w Rzymie. Mam z nią dużą więź duchową, wiele razy mi pomogła... A poza tym sporą rolę odgrywa tutaj również sentyment, którym darzę kilka znanych mi dziewczyn o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 20:05 Czyżby Joanna Ja też chcę nadac imię które należało do świętej, ale bardziej znane jest dzięki pewnej pastórzce której Matka Boska przekazała tajemnice Wogóle zawsze mi się marzyło imie do którego istnieje "legenda". Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 20:11 mynia_pynia napisała: > Czyżby Joanna > Ja też chcę nadac imię które należało do świętej, ale bardziej znane jest dzięk > i > pewnej pastórzce której Matka Boska przekazała tajemnice > Wogóle zawsze mi się marzyło imie do którego istnieje "legenda". Pudło! Dorotka Po św. Dorocie z Cezarei Kapadockiej, która żyła na przełomie III i IV wieku. Możesz przeczytać o niej tutaj: www.imiona.net.pl/pokaz.php?id=132&litera=D&jacy=all Ale nie wiem, jak nazwałabym drugą córkę... Może Teofila (po pisarzu Teofilu, który w tej legendzie ostatecznie dzięki św. Dorocie się nawrócił i jest często wspominany razem z jej imieniem)? Albo Teodora (ale to w gruncie rzeczy całkowita odwrotność imienia Dorota, chociaż na pierwszy rzut oka w polskich warunkach niezbyt widoczna)... Mimo wszystko wiem, że wielu osobom wypowiadającym się na tym forum pasowałoby coś zupełnie innego, np. Beata (ale to imię mi się akurat podoba)... A czy ktoś ma jeszcze jakieś inne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 20:14 Jestem za Teofilą. Stronniczo Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 20:18 gaudencja napisała: > Jestem za Teofilą. Stronniczo To może już będzie ta Teofila. Ciekawe, czy mój przyszły mąż będzie tolerancyjny wobec moich pomysłów A może powie, że wszystkie Doroty to wredne baby (autentyczne stwierdzenie, które kiedyś słyszałam), a Teofila to mu się z czymś zdrożnym skojarzy ? A jak zdrobnić Teofilę? Filcia, Teosia? Fila? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Teofila 28.04.05, 20:24 Teofilka, Filka, Teosia, Fila, Tosia, Tosieńka i dalej jak serce podpowie Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Teofila 28.04.05, 20:30 Dziękuję, Gaudencjo Zwłaszcza ta Tosia mi się podoba Chociaż to zdrobnienie raczej od Antoniny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastosować je do potrzeb innego imienia A jakie drugie imię proponujesz dla Teofili? Aha, i jeszcze jedno - jakie imię dla chłopca pasowałoby do zestawu Dorota + Teofila (lub Teofil)? Nie jestem zwollenniczką jakiegoś przesadnego dobierania imion do siebie, ale chciałabym, żeby nie tworzyło wrażenia, iż są "z innej beczki"... Teodora bym pewnie nie zaryzykowała, bo zbyt podobny do Teofili, a poza tym ostatnio zaczyna się popularyzować. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Teofila 28.04.05, 20:32 theodorka napisała: > Dziękuję, Gaudencjo Zwłaszcza ta Tosia mi się podoba Chociaż to > zdrobnienie raczej od Antoniny, Nienie, od wszystkich imion na "Teo" też. Od Antoniny zresztą regularnie powinna byc Tonia, ale już sie utarła Tosia... A jakie drugie imię proponujesz dla > Teofili? Aha, i jeszcze jedno - jakie imię dla chłopca pasowałoby do zestawu > Dorota + Teofila (lub Teofil)? Pomyślę jeszcze i napiszę Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Teofila 29.04.05, 13:06 gaudencja napisała: > theodorka napisała: > A jakie drugie imię proponujesz dla > > Teofili? Aha, i jeszcze jedno - jakie imię dla chłopca pasowałoby do zest > awu > > Dorota + Teofila (lub Teofil)? > > Pomyślę jeszcze i napiszę > No i jak, Gaudencjo? Wpadło Ci coś do głowy ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Teofila 29.04.05, 13:27 Na razie tylko Teofila Rozalia, bom czasu na myślenie nie miala dużo Ale pamiętam, rzecz jasna Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Teofila 29.04.05, 13:55 gaudencja napisała: > Na razie tylko Teofila Rozalia, bom czasu na myślenie nie miala dużo Ale > pamiętam, rzecz jasna Och, Gaudencjo! Mi ta Rozalka też już kawał czasu temu do głowy wpadła... I tak za mną chodzi... Ale na drugie chyba nie nadam - może gdyby miała gromadkę dzieci, to znalazłoby się miejsce dla jakiejś małej Rozalki, która miałaby tak na pierwsze? Pewnie się za bardzo nie spopularyzuje, bo większości ludzi to się jak z automatu pewnie z Olabogą kojarzy. Ale oprócz Rozalii podoba mi się jeszcze np. Waleria. Teofila Waleria? Hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Teofila 29.04.05, 13:57 Teofila Waleria - jak najbardziej! Teofila to imię, do której nie wszystko będzie pasować, np. nie nadają się "lekkie" imiona na I - Idalia, Ignacja, chyba że Ifigenia. Teofila Ifigenia, hmmm.. całkiem całkiem Ale pomyślimy jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Teofila 29.04.05, 14:00 gaudencja napisała: > Teofila Waleria - jak najbardziej! > > Teofila to imię, do której nie wszystko będzie pasować, np. nie nadają > się "lekkie" imiona na I - Idalia, Ignacja, chyba że Ifigenia. Teofila > Ifigenia, hmmm.. całkiem całkiem Ale pomyślimy jeszcze Ifigenii chyba nie zaryzykuję. To byłby już hardkor Wolę Walerię. A jakie drugie imię pasuje np. do Doroty? Po Twoim poście wpadła mi do głowy Dorota Idalia - skoro pierwsze jest "cięższe", to drugie powinno być bardziej "lekkie". Jakie imię (imiona) proponujesz dla chłopca? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Teofila 29.04.05, 14:05 Mnie do Doroty od razu wpadla Dorota Amelia, mimo ze za tym drugim imieniem nie przepadam. Za to Dorotke uwielbiam. Moze jeszcze: Dorota Felicja Dorota Aniela Dorota Alicja Dorota Emilia. Same takie zwiewene imiona mi na mysl przychodza. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Teofila 29.04.05, 14:12 abiela napisała: > Mnie do Doroty od razu wpadla Dorota Amelia, mimo ze za tym drugim imieniem nie > > przepadam. Za to Dorotke uwielbiam. Moze jeszcze: > Dorota Felicja > Dorota Aniela > Dorota Alicja > Dorota Emilia. > Same takie zwiewene imiona mi na mysl przychodza. Teraz już sama jestem w kropce. Waham się pomiędzy Dorotą Idalią, a Dorotą Anielą (chociaż może to drugie byłoby lepsze - jedna ze znanych mi Dorot, milutka dziewczyna ma siostrę Anielę, której sama to imię "nadała" - i to mając wówczas zaledwie kilka lat...) Więc byłoby trochę na jej cześć Chociaż np. Dorota Amelia też nie jest zła, ale Amelia jako samodzielne imię jest przecież popularna ostatnimi laty. Chociaż znam Amelkę, która ma około 9-10 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Teofila 29.04.05, 14:19 theodorka napisała: > Teraz już sama jestem w kropce. Waham się pomiędzy Dorotą Idalią, a Dorotą > Anielą (chociaż może to drugie byłoby lepsze - jedna ze znanych mi Dorot, > milutka dziewczyna ma siostrę Anielę, której sama to imię "nadała" - i to mając > > wówczas zaledwie kilka lat...) Więc byłoby trochę na jej cześć Chociaż > np. Dorota Amelia też nie jest zła, ale Amelia jako samodzielne imię jest > przecież popularna ostatnimi laty. Chociaż znam Amelkę, która ma około 9-10 > lat... Mnie bardziej podoba sie Dorota Aniela, bo od Idalii wole Ide a Ida znow do Doroty mi jakos nie pasuje. Poza tym zwroc uwage, ze Idalia powtarza literke "d" i to moze troche nie wspolbrzmiec. Co do Amelii zgadzam sie, jak dla mnie tez nieco zbyt popularna. A co powiesz na Dorote Florianne, Dorote Melanie? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Teofila 29.04.05, 14:20 Dorota Aniela-super i Dorota Melenia.Chociaż mnie bardziej ta Anielka podoba się niż Dorotka. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Teofila 29.04.05, 14:26 mamaemmy napisała: > Dorota Aniela-super i Dorota Melenia.Chociaż mnie bardziej ta Anielka podoba si > ę niż Dorotka. > Ja szaleję za Dorotką. Choć kiedyś mnie to imię nie przekonywało. Ostatnio na forum popularne jest powiedzonko "nie jestem krową i swoje zdanie zmieniam" (przepraszam, jeśli coś pokręciłam) - zatem podpisuję się pod tym obiema rękami (rękoma?). Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Teofila 29.04.05, 14:24 abiela napisała: > A co powiesz na Dorote Florianne, Dorote Melanie? > > Florianna bardzo mi się podoba, ale na drugie imię wydaje mi się zbyt długa. Melania kiedyś mi odpowiadała, ale teraz kojarzy mi się ze słowem "mela" w gwarze podwórkowej (był już na ten temat wątek), zatem odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Teofila 29.04.05, 14:26 theodorka napisała: > > Florianna bardzo mi się podoba, ale na drugie imię wydaje mi się zbyt długa. > Melania kiedyś mi odpowiadała, ale teraz kojarzy mi się ze słowem "mela" w > gwarze podwórkowej (był już na ten temat wątek), zatem odpada. Ale jako drugie imie to chyba nie przeszkadza?Mnie też się kiedyś Melania podobało,nawet nie skojarzyłam z tą melą,dopiero ktoś mnie oswiecił... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Teofila 29.04.05, 14:26 theodorka napisała: > Florianna bardzo mi się podoba, ale na drugie imię wydaje mi się zbyt długa. > Melania kiedyś mi odpowiadała, ale teraz kojarzy mi się ze słowem "mela" w > gwarze podwórkowej (był już na ten temat wątek), zatem odpada. Dorota Melania brzmi idealnie, a przecież drugiego imienia się nie zdrabnia, więc nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Teofila 29.04.05, 14:29 gaudencja napisała: > theodorka napisała: > > > Florianna bardzo mi się podoba, ale na drugie imię wydaje mi się zbyt dłu > ga. > > Melania kiedyś mi odpowiadała, ale teraz kojarzy mi się ze słowem "mela" > w > > gwarze podwórkowej (był już na ten temat wątek), zatem odpada. > > Dorota Melania brzmi idealnie, a przecież drugiego imienia się nie zdrabnia, > więc nie ma problemu. > No niby tak, ale przecież ktoś mógłby się dowiedzieć o tym, że moja Dorotka ma na drugie imię Melania i mógłby sobie skojarzyć to z tą nieszczęsną melą (a dzieci w szkole są okrtune) i powstałoby przezwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Teofila 29.04.05, 14:32 theodorka napisała: > No niby tak, ale przecież ktoś mógłby się dowiedzieć o tym, że moja Dorotka ma > na drugie imię Melania i mógłby sobie skojarzyć to z tą nieszczęsną melą (a > dzieci w szkole są okrtune) i powstałoby przezwisko. Nie sadze. Przeciez nawet ze mnie zrobili Anie Banie. A o drugim imieniu malo kto ma pojecie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Teofila 29.04.05, 14:30 gaudencja napisała: > theodorka napisała: > > > Florianna bardzo mi się podoba, ale na drugie imię wydaje mi się zbyt dłu > ga. > > Melania kiedyś mi odpowiadała, ale teraz kojarzy mi się ze słowem "mela" > w > > gwarze podwórkowej (był już na ten temat wątek), zatem odpada. > > Dorota Melania brzmi idealnie, a przecież drugiego imienia się nie zdrabnia, > więc nie ma problemu. > Zgadzam sie. Ja tej meli tez nie znalam, dowiedzialam sie tu na forum, ale nie przeszkadza mi to skojarzenie, bo w moim slowniku ono nie egzystuje. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Teofila 29.04.05, 14:33 abiela napisała: > Zgadzam sie. Ja tej meli tez nie znalam, dowiedzialam sie tu na forum, ale nie > przeszkadza mi to skojarzenie, bo w moim slowniku ono nie egzystuje. > W Twoim może i nie, ale ja słyszałam to w moim otoczeniu na własne uszy! Chyba jeszcze przed tym, zanim mela pojawiła się na forum Oprócz śliny to słowo ma dodatkowo inne znaczenie: w rozumieniu niektórych osób oznacza brzydką, odrażającą dziewczynę. Chociaż podstawowa forma Melania nie nasuwa takich skojarzeń, to Melanii do meli bardzo niedaleko Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Teofila 30.04.05, 17:28 gaudencja napisała: > Na razie tylko Teofila Rozalia, bom czasu na myślenie nie miala dużo Ale > pamiętam, rzecz jasna Teofila Waleria nadal bardzo mi się podoba. Poza tym: Teofila Eufemia Teofila Fortunata Teofila Felicja Teofila Feliksa Teofila Felicyta Teofila Febronia Teofila Donata Teofila Aniceta Teofila Kazimiera Teofila Wilhelmina Teofila Danuta Teofila Epifania (bardzo uduchowione) Teofila Eudoksja Teofila Wanda Teofila Wielisława ...starczy na razie Jak widać, sa to raczej imiona o porządnej "wadze gatunkowej", często ze wzmocnionym "f", co jest, jak sądzę, bardzo wskazane w tym przypadku (ale zależeć będzie jeszcze w dużej mierze od nazwiska; jeśli będzie zawierało dużą ilość głosek dźwięcznych i samogłosek, wzmacnianie "f" będzie niepożądane. A dla chłopca - hmmm... Dorota, Teofila i... oj, do głowy pierwszy przyszedł mi Wespazjan Chyba przez skojarzenie z Kochowskim, Janem Kochanowskim i jego żona Dorotą. Ale pasuje, nie da się ukryć No nic, szukamy dalej. Może Wincenty, Witold, Tobiasz, Dionizy, Druzjan , Hieronim, Gustaw. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Gaudencjo! 30.04.05, 19:05 Bardzo, bardzo dziękuję Teraz już będę miała z czego wybierać Na szczęście na podjęcie ostatecznej decyzji mam jeszcze kilka lat, a nie - kilka miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka I jeszcze jedno :) 30.04.05, 19:11 Przepraszam, że tak bardzo Cię męczę - ale jak można zdrobnić Wespazjana? Czy to imię w ogóle ma jakieś zdrobnienia? Spodobało mi się ono - przed chwilą właśnie przeczytałam w internecie biogram wspomnianego przez Ciebie Wespazjana Kochowskiego Jak już pisałam na forum, ostatnio zaczęło mi podobać się także imię Domicjan (zauważyłaś, że ma taką samą końcówkę, jak Wespazjan?), ale to by raczej nie pasowało... Tak czy siak uważam, że Wespazjan jest całkiem ładny Ciekawe, co powiedziałby na to przyszły mąż Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 28.04.05, 20:16 Tak sobie myślę, że pewnie zaproponujecie mi takie imiona, jak np. Beata, Agnieszka czy wspomniana już przez kogoś innego Joanna (imiona, które były najbardziej popularne mniej więcej w tym roczniku, kiedy Dorota świeciła największe triumfy), ale chciałabym coś rzadszego - skoro Dorota jest imieniem, które w Polsce występuje w Polsce w ponad 274 268 egzemplarzach Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 29.04.05, 14:27 Apropo to ja jestem rocznik 78 i mam na imie Beata a miałam swojego czasu super kumpele Dorotę Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 29.04.05, 14:31 mynia_pynia napisała: > Apropo to ja jestem rocznik 78 i mam na imie Beata a miałam swojego czasu super > > kumpele Dorotę Beata... Bardzo ładne, zapomniane teraz imię. Kojarzy mi się z Owieczką Beatką z "Ulicy Sezamkowej" (był w telewizji kiedyś taki program dla dzieci). Gdybym miała pięć córeczek, to może któraś z nich byłaby właśnie Beatą... A co do Doroty to się zgadzam - ja też znam same miłe dziewczyny, które noszą to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna1515 Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 17.06.05, 09:49 Ja mam na imie Joanna, ale jestem Aśką. Wolałabym mieć imię, które można tylko zdrobnić poprzez końcówkę, jak właśnie Beata, czy Dorota. Najbardziej nie lubie jak mnie wołają Joanka !!! Odpowiedz Link Zgłoś
conchitka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 21.08.05, 18:15 droga myniu całkowicie podzielam twoją opinię o nadmiernej,wręcz leczącej popularności niektórych imion,choć z drugiej strony-każdy ma prawo nadać jakie uważa i to jest dla mnie oczywiste.TOP 5 wedle moich obserwacji :julia oliwia wiktoria nikola zuzia.ja również szukałam i nadal szukam imienia niebanalnego,dziewczecego,oryginalnego ,ale nie moze to być nic z amerykańskich (pamelki dżesiki itp)ani nie chce zbyt tradycyjnego typu ola ania asia choć nic do nich nie "mam".Martwi mnie ,że Milena i Idalia zaczynają święcić tryumfy i niebawem chyba dziewczynki o tychże ,cudnych,imionach wylegną na piaskownice jak grzyby po deszczu,też mam swój typ ,który nadal jest rzadko wybierany BLANKA.Co Ty nato?poza tym fajne jest aurelia albo nataszka ,mało ogólem imion mi sie teraz podoba tak na prawdę.pozdrawia Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 30.04.05, 02:35 Theodorko, a mogłabyś - jeśli masz chwilę; pewnie masz takie dane z obliczeń - podać ranking imion wyłącznie według głosów pozytywnych? Tutaj na przegranej pozycji są imiona wywołujące duże emocje; wyniki rankingu pozytywnego też pewnie powiedzą sporo o gustach forumowiczów. Podziękowania za świetną robotę Tawi Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 30.04.05, 09:15 tawananna napisała: > Theodorko, a mogłabyś - jeśli masz chwilę; pewnie masz takie dane z obliczeń - > > podać ranking imion wyłącznie według głosów pozytywnych? Tutaj na przegranej > pozycji są imiona wywołujące duże emocje; wyniki rankingu pozytywnego też > pewnie powiedzą sporo o gustach forumowiczów. > Nie mam takich danych, ponieważ wszystkie wyniki były na bieżąco uzupełniane i według głosów pozytywnych, i negatywnych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna1515 Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 17.06.05, 09:43 Moja córka ma na imię Julianna, ale wszyscy i tak wołają Julka. Julianna brzmi lepiej od Julii. Moje dziecko mw jeszcze drugie imie po babci: Marianna, które też jest fajne. JULIANNA MARIANNA, ciekawe jakie wybierze sobie trzecie? Odpowiedz Link Zgłoś
marianka_pod_choinke Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 17.07.05, 21:20 jejku, własnie takie imiona ma nosic moja córcia.Marianna, Julianna albo Julianna, Marianna. Po mojej Prababci -Julianna, a ukochanej po Babci - Marianna. Bo bedzie córka, o czym wiem od kilku dni. Natomiast imię marianka wybarałam tuż gdy dowiedziałam się że będę mamusia. Zastanawia mnie tylko czy nie za duże nagromadzenie ..nna Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 17.07.05, 21:26 Myślę, że dwa imiona kończące się na -anna to za dużo. A może Marianna Julia, Maria Julianna albo Julianna Maria? (Julii Marianny z wiadomych względów nie polecam). Imiona będą ze sobą współbrzmiały, a nie zmieni to faktu, że są po Twojej Prababci i Babci. Odpowiedz Link Zgłoś
annab6 Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 04.08.05, 15:52 Moja córcia ma na imię Ida (nie mylić z Idalią) Konstancja. Nie sądziłam, że to imię będzie tak wysoko w rankingu. Drugie imię "odziedziczyła" po dziadku i tacie, bo przechodzi ono w linii męskiej z pokolenia na pokolenie. Niewątpliwy plus to to, że wszyscy ją zapamiętują. Odpowiedz Link Zgłoś
j_aga Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 04.08.05, 16:57 A ja jestem zaskoczona tak wysoką pozycją Heleny. Jak wybierałam je dla córy, to śledziłam i to forum i imie to miało wielu przeciwników. Wg zestawień z GW bylo gdzieś koło 50 miejsca, a tu pierwsze miejsce. Miło, ale mam nadzieję, że nie stanie się zbyt popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 05.08.05, 11:09 Z tych wszyskich najbardziej ppdobają mi się :Roża,Kornelia,Anastazja,Laura,Liwia,Marianna,Zuzanna, Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 02.09.05, 20:13 Kornelia jak widze sie podoba,a gdzie jest Oliwia?Czyżby nikomu nie podobało sie to imie! Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 29.09.05, 14:02 o, jest moja ulubiona Kornelia Laura i Liwia, też ślicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-hani Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 10.10.05, 11:46 Super, ale się wstrzeliliśmy, nasza mała nosi imiona Hanna Róża jak będzie miała siostrzyczkę to chcemy jej dać na imię Jagoda niestety nie lubię, jak na Hanię ktoś mówi Ania,brrr Odpowiedz Link Zgłoś
vesna-matisse Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 12.11.05, 16:27 Łucja na naj, szkoda,że Malwiny nikt nie uwzględnił... Odpowiedz Link Zgłoś
malwa6 [...] 19.01.06, 17:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina784 Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 26.02.06, 21:02 ale wybrałam! moja córeczka ma na imię Julianna Róża! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 26.02.06, 22:29 Ślicznie się nazywa!! ) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 26.02.06, 22:41 karolina784 napisała: > ale wybrałam! moja córeczka ma na imię Julianna Róża! Pieknie! Odpowiedz Link Zgłoś
anita.anita80 Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 02.03.06, 10:41 a mi najbardziej podoba się Rozalia tak ma na imię nasza córeczka ,która przyszła na świat 6 lutego Rozalia Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 02.03.06, 10:44 Rozalia też ślicznie. Rozważalismy to imię dla córuni, ale ostatecznie została Anielą Zofią. A jak kiedyś będzie druga to marzy mi się Róża albo Helenka Odpowiedz Link Zgłoś
alumka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 06.03.06, 11:09 Ania? ludzie! Przeciez to jest jedno z najpopularniejszych imion juz dziesiatki lat temu!!! Krzyknij na ulicy "Ania" a obejrzy sie kilkanascie Anien. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 06.03.06, 12:11 No, ale tyle samo głosów co Anna uzyskały 4 inne, mało popularne imiona Odpowiedz Link Zgłoś
alumka Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 08.03.06, 10:49 i ok. ze wszystkimi sie zgadzam,ale sorry ta Anna to dla mnie szok!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
a.lenard Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 10.03.06, 20:51 dla mnie też. Ań jest całe mnóstwo! Ale Alicja jest całkiem ładne. A ja mam Kingę myślałam 5 minut po wyjściu z USG Odpowiedz Link Zgłoś
monikap31 Re: Ranking imion żeńskich 2005 - wyniki! 11.03.06, 22:38 A ja mam w domu Ewę Lidię i Julię Zuzannę(bliźniaczki) i Artura Rafała.Dziewczynki drugie imię mają po babciach,a dokładniej każda po tej babci,która trzymała na rękach wychodząc z kliniki(ja nie miałam siły...)A synek -oczywiście drugie imie po tacie... Odpowiedz Link Zgłoś