Dodaj do ulubionych

Kościoły rzymskokatolickie

23.10.05, 08:56
Parafia Katedralna
św. Michała Archanioła
i św. Floriana Męczennika
w Warszawie
ul.Floriańska 3
03-707 Warszawa
tel. (0-22) 619-09-60 fax (0-22) 619-13-45
katedra.sw.florian@wpraga.opoka.org.pl
w niedziele: 6.30
8.00 transmitowana
przez Radio PLUS WARSZAWA - PRAGA 106.2 FM
9.30 dla młodzieży
11.00 dla dzieci
12.30

Suma;
/po łacinie - w ostatnią niedzielę miesiąca/
18.00

------------------------------------------------------------------------------
--
w dni powszednie: 6.00; 7.00; 8.00; 18.00
Obserwuj wątek
    • Gość: eugeniusz sasin Re: Kościoły rzymskokatolickie IP: *.meil.pw.edu.pl 04.11.05, 10:30
      adres kościoła MBZwycięskiej jest nieprawidłowy Grzybowa to nie Grzybowska.
      • Gość: jasło Re: Kościoły rzymskokatolickie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 15:42
        ...i dlaczego jako jedyny, nie podaje nr telefonu?
    • Gość: Monika Re: Kościoły rzymskokatolickie IP: *.chello.pl 05.11.05, 11:05
      Dziękuję za to zestawienie.
    • Gość: Wojtek Włodarzewskiej - brak Kościoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 10:38
      W zestawieniu brak Kościoła na Włodarzewskiej.
      Niestety nie znam namiarów.
      Napewno jest msza niedzielna na 8.30.
    • Gość: wanda Re: Kościoły rzymskokatolickie IP: 212.244.29.* 18.01.06, 10:44
      Dziękuję za ten spis - zawsze czegoś takiego szukałam, nawet wysłałam maila do
      diecezji warszawskiej z pytaniem gdzie mogłaym znaleźć informacje o
      warszawskich kościołach i godiznach mszy - oczywiście brak odpowiedzi,

wanda
      • esmeralda_pl Re: Kościoły rzymskokatolickie 18.01.06, 13:13
        opoka.org.pl/varia/msze/html/index.php - trzeba wiedzieć gdzie szukać :)
        • Gość: wanda Re: Kościoły rzymskokatolickie IP: 212.244.29.* 18.01.06, 16:17
          a nie, nie - ja chciałam właśnie dostać spis, który się wydrukuje raz i jest
          dostępny w domu a nie trzeba klikać wiele razy, żeby dowiedzieć się gdzie jest
          msza np. o 21 - szej.

Po prostu gazeta miała dobry pomysł i chciałam podziękować za zebranie
          informacji.

Tak więc dziękuję pięknie za zwrócienie uwagi ale proponuje troszkę
          wyrozumiałości dla bliźniego - nawet jeżeli nie wie gdzie szukać lub robi
          literówki (abstrahując od moich umiejętności lub nieumiejętności
          internetowego 'researchu')

wanda

• esmeralda_pl Re: Kościoły rzymskokatolickie 18.01.06, 18:10
            ale to może być zdezaktualizowane - przecież godziny mszy się zmieniają... a na
            tamtej stronie sprawdzasz np. która parafia w Śródmieściu ma msze na 17...
            trzeba Wando iść z duchem czasu
            • Gość: Krzysiek 113 kościołów rzymskokatolickich IP: *.prenet.pl 18.01.06, 20:45
              A ja policzyłem i przeraziłem się. Jest ich 113, a podobno nie wszystkie są
              wymienione.
              • Gość: Esmeralda_pl Re: 113 kościołów rzymskokatolickich IP: *.future-net.pl 18.01.06, 21:59
                no i? Wziąwszy pod uwagę, że w Warszawie mieszka 2 mln ludzi (oficjalnie, bo
                nowowarszawiacy się tu nie melduja), to ile parafian statystycznie wypada? Moja
                parafia ma 50 000 parafian i jest największa w Warszawie... W kościele zawsze
                pełno mimo 8 mszy dziennie
              • Gość: tomcat Katolicy szariatu nie wprowadzą - IP: *.aster.pl 01.01.08, 21:03
                Ale może Twoje wnuki bedą w nim żyły.
    • Gość: wanda Re: Kościoły rzymskokatolickie IP: 212.244.29.* 19.01.06, 10:58
      oj gdyby wszyscy szli z duchem czasu to ok ale wątpię żeby parafie w dniu
      zmiany godziny mszy informowały o tym opoke lub inne portale katolickie że
      zmianili godzinę. To juz wole ten karteluszek i najwyżej pocałuję klamkę.
      Kiedyś zadzwoniłam do kościoła ks. Niewęgłowskiego ten "od środowisk twórczych"
      z zapytaniem kiedy jest uu nich masz na co "przemiła" pani wycedziła "to pani
      nie wie ze u nas od lat jest masz o 17.30??" To ja już wolę mieć wszystko na
      kartce. A może poleciecie kościól w którym są dobre (mądre) kazania,

wanda

• paszczak54 Re: Kościoły rzymskokatolickie 02.02.06, 19:35
        Gość portalu: wanda napisał(a):

> oj gdyby wszyscy szli z duchem czasu to ok ale wątpię żeby parafie w dniu
        > zmiany godziny mszy informowały o tym opoke lub inne portale katolickie że
        > zmianili godzinę. To juz wole ten karteluszek i najwyżej pocałuję klamkę.
        > Kiedyś zadzwoniłam do kościoła ks. Niewęgłowskiego ten "od środowisk twórczych
        > "
        > z zapytaniem kiedy jest uu nich masz na co "przemiła" pani wycedziła "to pani
        > nie wie ze u nas od lat jest masz o 17.30??" To ja już wolę mieć wszystko na
        > kartce. A może poleciecie kościól w którym są dobre (mądre) kazania,
        >
        > wanda
        >
        >
        Kościół św.Andrzeja Boboli
        • Gość: Ateista Re: Kościoły rzymskokatolickie IP: *.chello.pl 02.02.06, 20:17
          A ja mam pytanie: Co ten wątek robi na tym forum? Jak można skomentować albo
          wyrazić jakąkolwiek opinię na temat spisu kościołów ?
          • Gość: PTR Re: Kościoły rzymskokatolickie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 17:15
            Jak widzisz na załączonym obrazku jest o czym dyskutować....
          • manes3 Re:PO CO Kościoły rzymskokatolickie ??? 11.05.08, 20:46

Aby czlowiek mial wyobraženie o glupocie i mierze poddaństwa Polaków przez
            zboczeńców w sutannach !!!
        • Gość: ~titek Re: Kościoły rzymskokatolickie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 21:49
          wpadnij do akademika św. Anny na krakowskim, ale polecam tylko msze
          akademickie, w niedzielę jest takowa na 21,00 polecam
      • Gość: Piotrek Re: Kościoły rzymskokatolickie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 17:06
        Polecam kościół Dominikanów przy Freta 10, "zwiedziłem" kilka warszawskich
        kosciołów i tam się czuję najlepiej.
        www.freta.dominikanie.pl/
      • Gość: CharQ Re: Kościoły rzymskokatolickie IP: *.csi.edu.pl 04.05.06, 16:02
        U św. Anny na Krakowskim Przedmieściu są świetne kazania ks. Piotra
        Pawlukiewicza na Mszy z Koronką do Miłosierdzia o 15:00; księdza słychać też co
        niedzielę w Radiu Józef od 22:00 przez godzinę w tzw. "Katechiźmie poręcznym";
        są w tygodniu 2 powtórki, ale nie pamiętam kiedy i o której godzinie; u mnie w
        kościele NMP Matki Pięknej Miłości przy Myśliborskiej (Białołęka Tarchomin)są
        dobre kazania księdza Andrzeja Kinowskiego, ale... niestety godziny Mszy nie są
        stałe dla poszczególnych księży, więc nigdy nie wiadomo, kiedy się na niego
        trafi; bo reszta księży... nie ma najlepszych kazań
        • Gość: zjadacz Re: Kościoły rzymskokatolickie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 23:27
          To nieprawda...:) Na przykład ksiądz Franciszek Longchamps de Berier ma wybitne
          kazania.
      • manes3 Re: PO CO Kościoły rzymskokatolickie ? 11.05.08, 20:43
        Czlowiek czytajac te bzdury nie wierzy wlasnym oczom!! Średniowiecze i ciemnota a jeszcze na dodatek jakaś dewotka pyta gdzie sa ladne kazania ??? dlaczego nie zapyta gdzie i ile jest boisk dla dzieci gdzie i ile schronisk dla bezdomnych dla samotnych matek, którym wierzycy i praktykujacy katolik ( w wielu przypadkach ksiadz) zrobil bekarta i poslal gdzieś... jesteście gdzieś cca 50 lat za normalnym światem...
    • Gość: Sławek Re: Kościoły rzymskokatolickie IP: *.mofnet.gov.pl 12.04.06, 15:23
      Bardzo pożyteczne zestawienie, dziekuję wszystkim, którzy przy nim pracowali
    • Gość: Ppp Re: Kościoły rzymskokatolickie IP: *.spray.net.pl 23.07.06, 09:00
      Myslałem, że informacji powinno tu przybywać, a nie ubywać. Bo gdzie podział
      się kościół Św.Rodziny, który jeszcze niedawno tu był?
      ----------------------
      Kościół św. Rodziny
      ul. Zapustna 43
      W niedziele i święta: 7.30, 9.00, 10.30, 12.00, 18.00, 19.30
      W dni powszednie: 8.00, 18.00
      ----------------------
      • Gość: justyna Re: Kościoły rzymskokatolickie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 13:16
        a na wakacje przydałby się spis mszy w kościołach opodal warszawy np. w pussczy
        kampinoskiej człowiek wybiera się do lasu w niedzielę i do kościoła też
        chciałby wstąpić
        dziekuję za tą listę:)
        • Gość: jadwisia Re: Kościoły rzymskokatolickie IP: 80.72.34.* 29.08.06, 20:53
          o.Orione na Lindley'a - a Dzieciątko Jezus gdzie ? św. Jakub na Grójeckiej a
          właściwie Placu Narutowicza to nazwa parafii, sam kościół jest pod wezwaniem
          NMP, podobnie jak św. Barbara na E.Plater a właściwie na ul. św. Barbary to
          nazwa parafii a kościół pod wezwaniem św.Piotra i Pawła. A gdzie Matka boska
          Ostrobramska z Boernerowa?...
    • Gość: Anna Re: Kościoły rzymskokatolickie IP: *.crowley.pl 25.11.06, 17:03
      Post to nie tylko umartwienie ciała, ale to przede wszystkich umartwienie
      ducha. To wspaniały środek do umacniania w sobie dobrej woli, to hart ducha. To
      jednodniowe oczyszczenie ciała, które w wymiarze ludzkim służy zdrowiu. Chcąc
      wyleczyć się z większości chorób, zachowaj post (oczywiście pewne choroby pod
      kontrolą lekarza), a poczujesz sie lepiej. Brak postu i umartwienie w życiu, to
      przegrane życie. Pozdrawiam. Anna
    • Gość: kasia Kościoły rzymskokatolickie IP: 193.0.116.* 26.11.06, 17:09
      w parafii MB. Fatimskiej na ul . Zagłoby niestety nie ma już Mszy w niedzielę o
      19.00 dla młodziezy. Ostatnia Msz Sw. jest o 18.00
      pozdrawiam
    • piotr4b Kościoły rzymskokatolickie 26.12.06, 19:42
      Parafia Rzymskokatolicka NMP Matki Kościoła,ul. Domaniewska 20, Warszawa
      aktulny spis mszy:'
      Msze św.:
      W niedziele i święta: 7:00, 8:30, 10:00, 11:30, 13:00, 19:00, 21:00
      w dni powszednie: 7:00, 9:00, 19:00.
    • piotr4b Kościoły rzymskokatolickie 10.01.07, 19:08
      Kośćiół przy ul. Powązkowskiej 90 jest pod wezwaniem Św. Jozafata
      opoka.org.pl/varia/msze/html/szukaj_lista.php
    • Gość: maryna Kościoły rzymskokatolickie IP: *.chello.pl 31.03.07, 12:36
      Warto byłoby to chyba zaktualizować, bo ostania aktualizacja była rok temu...
      Poza tym poukładajcie to w jakiś sensowny sposób, np. alfabetycznie czy
      dzielnicami. Żeby znaleźć parafię,której szukamy, trzeba teraz prześledzić całą
      ich listę!
      • Gość: siostra felicyta Re: Kościoły rzymskokatolickie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 10:28
        edycja -> "znajdź na tej stronie" -> w okienko wpisujesz nazwę
        parafii.
    • Gość: Zbyszek Kościoły rzymskokatolickie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 10:25
      Dzieki za te strone..brakowalo czegos takiego..pozdrawiam
    • Gość: bemowo Kościoły rzymskokatolickie - błąd w opisie IP: *.spray.net.pl 30.03.08, 23:07
      Bogurodzicy Maryi, msze w niedziele: 7, 8:30, 10, 11:30, 13, 18, 19:30 - tak
      powinno być. Pozdrawiam.
    • remedios77 Kościoły rzymskokatolickie 31.03.08, 03:21
      Ja sądzę, że wyznanie jest ważne, ale nie najważniejsze. O człowieku
      świadczą jego czyny, a nie deklaracje. Mam rację?
      • Gość: gość portalu Re: Kościoły rzymskokatolickie IP: *.chello.pl 03.08.08, 18:19
        remedios77 napisała:

> Ja sądzę, że wyznanie jest ważne, ale nie najważniejsze.
        > O człowieku świadczą jego czyny, a nie deklaracje. Mam rację?

Według (św.) Pawła z Tarsu liczy się tylko wiara. Można być całe życie ostatnim łotrem, ale wystarczy tuż przed śmiercią powiedzieć "wierzę" i już jest się zbawionym.

"A wyprowadziwszy ich na zewnątrz rzekł: Panowie, co mam czynić, aby się zbawić? Uwierz w Pana Jezusa - odpowiedzieli mu - a zbawisz siebie i swój dom." (Dz 16,31)

"Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił". (Ef 2,9)

"Temu jednak, który nie wykonuje pracy, a wierzy w Tego, co usprawiedliwia grzesznika, wiarę jego poczytuje się za tytuł do usprawiedliwienia, zgodnie z pochwałą, jaką Dawid wypowiada o człowieku, którego Bóg usprawiedliwia niezależnie od uczynków." (Rz 4,5)

"To, że poganie nie zabiegając o usprawiedliwienie, osiągnęli usprawiedliwienie, mianowicie usprawiedliwienie z wiary, a Izrael, który zabiegał o Prawo usprawiedliwiające, do celu Prawa nie doszedł. Dlaczego? Ponieważ zabiegał o usprawiedliwienie nie z wiary, lecz - jakby to było możliwe - z uczynków." (Rz 9,30)

"Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych - osiągniesz zbawienie. Bo sercem przyjęta wiara prowadzi do usprawiedliwienia, a wyznawanie jej ustami - do zbawienia." (Rz 10,9)

"Jeżeli zaś dzięki łasce, to już nie ze względu na uczynki, bo inaczej łaska nie byłaby już łaską." (Rz 11,6)

Itp... Itd...

Najlepszym tego przykładem jest dopuszczenie do raju łotra, który dostał się tam nie martwiąc się takimi detalami, jak życie w cnocie i uczciwości.
    • manes3 PO CO Kościoły rzymskokatolickie ? 11.05.08, 20:47

• Gość: gość portalu Re: Polska zawsze katolicka IP: *.chello.pl 04.08.08, 16:36
      Każdy Rzym będzie miał swój koniec.
    • Gość: muma Polsko - Twa zguba w Rzymie IP: *.chello.pl 12.08.08, 21:56
      nic się przez te lata nie zmieniło.
    • Gość: aaa Kościoły rzymskokatolickie IP: *.aster.pl 17.08.08, 22:30
      Proponuję dodać jeszcze telefony i linki do stron www poszczególnych parafii
      (oczywiście o ile istnieją).
    • Gość: On Kościoły rzymskokatolickie IP: *.derby.waw.pl 07.09.08, 23:38
      A może by tak zaktualizować tę listę po 2 latach?
    • grimshaw Kościoły rzymskokatolickie 23.11.08, 18:59
      ale tylko o ile tzw. wyznanie jest deklaracja...
      Piotr
    • Gość: cyryl Re: Kościoły rzymskokatolickie IP: *.chello.pl 23.11.08, 19:38
      Wprowadzić podatek kościelny,obowiązkowo płacony przez deklarujących się jako wierzący.Zobaczymy,ilu ich jest-98,5% czy może 30%...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka