Dodaj do ulubionych

Zenskie imiona staropolskie i slowianskie

12.05.05, 17:38
Poszukuje imienia dla coreczki. Chcialabym, aby bylo staropolskie lub
przynajmniej slowianskie. Najlepiej krotkie albo ladnie skracane, gdyz
mieszkamy w Stanach. Problem w tym, ze te, ktore znam sa zbyt skomplikowane i
bylyby problemem w uzyciu. Bede wdzieczna za pomoc.
m.
Obserwuj wątek
    • theodorka Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 12.05.05, 17:41
      Tomira - słowiańskie smile Bardzo mi się podoba.
      • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 12.05.05, 18:40
        Skracac sie bedzie do (To)Mira - imie, ktore sie nam podoba, ale zostalo
        "skradzione" przez naszych przyjaciol.

Nadanie imienia bedac w kraju anglojezycznym jest nieco skomplikowane. Moj maz,
        ktory jest Amerykaninem, ma rozmaite skojarzenia, np. Malwina kojarzy mu sie z
        "bad wine".
        Wszytkie nasze imiona zaczynaja sie na M (jak milosc, cha, cha), wiec dobrze by
        bylo na M, ale bez przesady. Nasz syn ma na imie Milosz.

Mnie sie podoba Dobromila (Mila, dla mnie l z kreska, dla Amerykanow juz nie, za
        to jak Jovovic) i Dobroslawa (Slawa, choc wole Awa/Ava). Idealnie jednak
        unikalabym polskich znakow, co nam nie wyszlo z Miloszem.

Z innych myslelismy o:

Maja, Maia, etc. (wiem, obecnie bardzo popularne w Polsce, ale coz. Krotkie,
        proste i ma odniesienie w mitologii)

Klara (wybor meza, ale nasze nazwisko zczyna sie na R, wiec mamy problem)

Kaja (mnie sie podoba, ale nie mezowi)

Zoja/Zoia (j.w.)

Apolonia (niestety, o Poli wszyscy by mysleli, ze Paula)

Tosia (czyli Antonina)

• gaudencja Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 12.05.05, 18:39
      Myślę, że coś dla siebie znajdziesz na tej stronie:
      pl.wikipedia.org/wiki/Żeńskie_imiona_s%C5%82owia%C5%84skie
      Tomira, którą proponowała Teodorka, jest imieniem wprawdzie słowiańskim, ale
      nie staropolskim, lecz południowosłowiańskim (Serbia itp.). Ze staropolskich
      polecałabym takie imiona, jak:

Tolisława
      Tomisława
      Tomiła
      Wisława
      Nasława
      Małomira
      Lubomira
      Ludomiła
      Ludomira
      Lutosława
      Domasława
      Dobrosława
      Bronisława
      Sławobora
      Miłosława
      Bratomiła lub Bratmiła (chyba nie ma go na tej liście)
      Damroka
      ...wydaje mi się, że sa względne, jak na obszar anglojęzyczny. Co Ty na to?

Więcej jest imion męskich, z przytłaczającej większosci których można
      utworzyć żeńskie wersje bez żadnej dla nich ujmy. Może wiec być Dalbora,
      Lutobora, Sambora, Nadbora, Namira, Zamira, Zdamira, Pomira, Pakosława
      (hmmm...), Radomiła, Tasława, Tosława, Zbrosława.
      • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 12.05.05, 18:43
        Na problem z -mirami i -slawami wskazalam odpowiadajac theodorce. No i te
        polskie znaki.
        • gaudencja Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 12.05.05, 18:56
          Zupełnie bez polskich znaków chyba się nie da. Np. Dobroniega - historyczne,
          bez polskich znaków, bardzo mi sie podoba, ale mam wątpliwosci, czy Amerykanie
          poradziliby sobie z -niegą. Z drugiej strony widzę, że u Miłosza nie
          unikaliście ani ł, ani "sz". Goraco jeszcze raz doradzam dokładne obejrzenie
          stron, które Ci podałam, może znajdzie się tam coś dla Was (jesli tak,
          koniecznie napisz). A Bogna? Dobrawa? Lutobora, o której już wcześniej pisałam?

Dobromiła i Dobrosława - bardzo ładnie, z twoich propozycji podoba mi się też
          Apolonia, Klara i Antonina...
          • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 12.05.05, 19:16
            Oboje z mezem pracujemy z jezykiem i jestesmy moze troche za bardzo wyczuleni na
            wszelkie niuanse. Zalezy mi, aby dziecko mialo imie, ktore nawiazuje jakos do
            naszej kultury, gdyz bedzie mialo nazwisko meza (i do tego z niemieckiego). Co
            do babc, zgadzam sie. Moja babcia z kolei miala na imie Zenobia. Bedziemy
            rozwazac wszystkie sugestie i dam znac, czy cos nam sie udalo ustalic.
            Ciekawe, ze Milosza wybralismy bardzo szybko. Zarowno dpowiedniki "l" z kreska,
            jak i "sz" istnieja w angielskim, mimo to Amerykanie maja problem z tym
            pierwszym, ktore wypowiadaja "l", nawet gdy nie znaja pisowni, a jedynie powtarzaja.
      • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona slowianskie i staropolskie 12.05.05, 18:55
        Moze moglaby byc Tomila, czyli Tola? Ach...

Obie nasze Mamy juz nie zyja, moja miala na imie Basia (Barbara, ale jesli juz
        to byloby w tej formie), a meza Katherine. Co myslicie o nadawaniu imion po
        babciach? Troche nam sie wydaje, ze imie po babci to za duze obiazenie dla
        dziecka i lepsze jako drugie.
        • gaudencja Re: Zenskie imiona slowianskie i staropolskie 12.05.05, 19:00
          Byłabym bardzo za Tomiłą. Da się zdrabniać i do Toli, i to Miłki, i nawet do
          Tomy na życzenie.

Po babciach, hmmmm... wiem że kiedys był taki zwyczaj, dla mnie pokolenie babć
          jest trochę za wczesne jak na nadawanie imion na ich cześć (na pierwsze, bo na
          drugie może być). Prababcia, praprababcia owszem, ale nie babcia. Ale pomysł
          nadania imienia staropolskiego bardzo mi sie podoba, nie rezygnujcie z niego.
          • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona slowianskie i staropolskie 12.05.05, 20:56
            Gaudencjo,
            dziekuje za pomoc. Wydaje sie, ze link do Wikipedii nie dziala, tzn. kiedy
            wchodze na strone nie widze zadej listy i nie ma tez tam artykulu na temat. Nie
            wiem, czy czytalas moja wiadomosc o babci Zenobii (zle ja wyslalam, oczywiscie
            wiadomosc, nie babcie). To imie podoba sie mojemu mezowi. Ciekawa jestem, skad
            wywodzi sie Tomila.
            Pozdrowienia,
            m.
            • gaudencja Re: Zenskie imiona slowianskie i staropolskie 12.05.05, 22:22
              marigoldmarigold napisała:

> dziekuje za pomoc. Wydaje sie, ze link do Wikipedii nie dziala, tzn. kiedy
              > wchodze na strone nie widze zadej listy i nie ma tez tam artykulu na temat.

Spróbuj w takim razie przez ten link:
              pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBe%C5%84skie_imiona_s%C5%82owia%C5%84skie
              - jeśli on nie zadziała, to trzeba sprobować jeszcze raz; ten już powinien być
              dobry, tylko czasami serwer Wikipedii jest przeciążony. Nie ma tu artykułu,
              lecz jest lista imion. Link do imion męskich powinien działać poprawnie. Aha,
              obie te listy są w tej chwili skorygowane mniej więcej od G do końca alfabetu;
              początki list nie muszą być do końca wiarygodne.

Nie
              > wiem, czy czytalas moja wiadomosc o babci Zenobii (zle ja wyslalam, oczywiscie
              > wiadomosc, nie babcie). To imie podoba sie mojemu mezowi.

Zenobia - moze być ciekawa i ekscentryczna jak na warunki amerykańskie, ale jak
              na polskie, jest bardzo ekscentryczna i babciowata. Byłabym ostrożna z tym
              imieniem, chociaż nie będę zniechęcać, bo dzieci, które przyjezdzają z
              zagranicy, na ogół przyjeżdżają opromienione sławą emigranta, i nie powinny sie
              spotykać z szykanami ze strony rówieśników z powodu imienia, więc rodzicom
              więcej, że tak powiem, wolno.

Ciekawa jestem, skad
              > wywodzi sie Tomila.

Do opisu Tomiły link jest tu:
              pl.wikipedia.org/wiki/Tomi%C5%82a
              Jest to skrócona forma Tomisławy, ale występująca samodzielnie; staropolskie
              zdrobnienia to Tomka i Tochna. Niestety, mój słownik nie podaje, w którym roku
              i w jakim źrodle Tomiła była notowana, niemniej umieszczenie jej w tym słowniku
              oznacza, ze zapisy pochodzą ze średniowiecza. Znaczenie jest niejasne -
              "tomiti" to dręczyć, "sława" - sława, więc imię może oznaczać, tak jak
              napisano w Wikipedii "tę, którą dręczy potrzeba sławy" (chociaz to wydaje mi
              się być tłumaczaniem trochę naiwnym), albo "osobę bardzo slawną" (że niby bycie
              tak bardzo sławną jest dla niej aż uciążliwe), albo jeszcze mnóstwo innych
              rzeczy, które trudno nam sobie wyobrazić z perspektywy dzisiejszego paradygmatu
              myślenia.
    • tawananna Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 12.05.05, 22:01
      Chciałam bardzo gorąco poprzeć Tomiłę, bardzo mi się podoba i zdrobnienie Miłka
      jest piękne. Nie wiem tylko, czy Tomiła i Miłosz to na jedną rodzinę nie za
      dużo uncertain.

Wymieniałaś Dobrawę; myślę, że to całkiem niezły pomysł. Nawet nie ma polskich
      liter, a wymowa nie powinna przysparzać większych problemów (oczywiście, po
      usłyszeniu imienia, bo pisownia jest myląca wink).

Mnie jeszcze podobają się różne -chny: Dobrochna, Miłochna, ale to chyba dla
      anglojęzycznych dość trudne.

Bardzo podoba mi się Dobromiła, którą wymieniałaś, to jedno z moich ulubionych
      imion.
      • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 13.05.05, 03:52
        Niestety, bedziemy musieli zrezygnowac z imienia typowo sataropolskiego - sa
        zbyt dlugie, skomplikowane, a niektore skroty maja nieporzadane skojarzenia.
        Szkoda.
        I z pewnoscia musielibysmy uzywac zdrobnienia. W Stanach czesto uzywa sie
        zdrobnien, ale i z reguly pozostaje sie wiernym jednej formie, tzn. Tola bylaby
        zawsze Tola, a Mila Mila, nawet jako dorosle panie. Gdybysmy kiedys zamieszkali
        w Polsce, troche by sie dziecku skomplkowalo zycie, gdyby nagle nazywano ja Pani
        Tomilo. I to bez "l" z kreska, bo tak bedzie zapisane w dokumentach. Chyba
        zebysmy dali jej na imie Tola.
        Mezowi bardzo podoba sie Klara, ktora jest wygodna ze wzgledu na brak polskich
        liter i innych form. Klara zawsze bedzie Klara, proste. Coraz bardziej sklaniam
        sie ku temu imieniu.
        Maz mowi tez, ze ewentualnie mozna by rozwazyc Milena. Milosz i Milena?
        Dalby sie tez namowic na Antonine, gdybym nalegala. Problem w tym, ze gdybysmy
        zaczeli zwracac sie do niej Tosia, zostalaby na zawsze i dla wszystkich Tosia.
        Miss Tosia R.? No i jest tez niebezpieczenstwo, ze nazywano by ja tu angielskim
        meskim odpowiednikiem: Tony, co dzieciom w szkole moze przyjsc do glowy.
        Po doswiadczeniach z Miloszem, ktorego imie jest czasem znieksztalcane, jestesmy
        bardziej ostrozni. Musialam zrezgnowac ze zwracania sie do niego Milek, bo
        rodzina meza znieksztalcala imie polykajac nasze polskie, dluzsze "e" (robiac z
        niego, tzw. schwa, dla wtajemniczonych).
        Uff...
        • cynta Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 13.05.05, 04:17
          Wydaje mi sie ze Bogna byla niezlym pomyslem, nie powinno byc problemu z wymowa
          a amerykanie zrobia z niej Bo co tez jest o.k. Milena tez jest ladnie tylko
          faktycznie troche zbyt podobne do Milosza. My sami mamy Klare w Stanach i
          faktycznie jest w miare o.k. jeszcze zalezy gdzie w tych Stanach bo tu gdzie my
          jestesmy to niektorzy chyba nigdy nie slyszeli o tym imieniu wiec je
          dysleksyjnie wymawiaja Karla, poza tym nie potrafia wymowic "a" po polsku wiec
          im wychodzi Klera ale i tak dalabym jej tak samo na imie jeszcze raz.
          • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 13.05.05, 15:13
            Bo jest skrotem od jakiegos imienia meskiego. Milena moze sie za to skracac do
            Lena, co mnie kojarzy sie z lnem, czyli Polska. Czy uzywacie jakichs zdrobnien
            od Klary? Brak zdrobnien jest wygodny, ale chcialabym zwracac sie do dziecka
            pieszczotliwie. Klarusia? Moj maz mialby powazne trudnosci. Problem z Klara
            polega rowniez na tym, ze nasze nazwisko zaczyna sie na R. i jest dwusylabowe,
            wiec powstaje niezly "stol z powylamywanymi...". Ale jak czesto uzywa sie
            jednoczesnie imienia i nazwiska? Jedynie w sytuacjach oficjalnych. Poza tym, ten
            zestaw trudniej wymowic po polsku niz po angielsku, z innym "r".
        • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 13.05.05, 15:00
          Niepozadane, oczywiscie. Niepozadane skojarzenia. Coraz czesciej lapie sie na
          popelnianych bledach, mimo wysilkow, by uzywac polskiego poprawniesad
          • cynta Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 19.05.05, 05:19
            A jakby dolozyc drugie imie?, czesciej uzywane w Stanach niz w Polsce np.
            Klara Anna Raven (tak sobie tylko wymyslilam :o) Klarusza albo Klarcza nie
            powie?
            Ciezko jest nie robic wogole bledow jak sie caly czas slyszy angielski naokolo,
            ty masz jezcze ciezej bo masz meza amerykanina a moj jest polak. Jeszcze zalezy
            czy z jakas "ludzka" polonia masz do czynienia. Pozdrawiam
        • gaudencja Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 13.05.05, 15:03

> I z pewnoscia musielibysmy uzywac zdrobnienia. W Stanach czesto uzywa sie
          > zdrobnien, ale i z reguly pozostaje sie wiernym jednej formie, tzn. Tola
          bylaby
          > zawsze Tola, a Mila Mila, nawet jako dorosle panie.

A cóż w tym złego? Ja też funkcjonuję w rodzinie i kręgu znajomych z
          dzieciństwa pod niepoważnym zdrobnieniem, nie mówiąc już o moim wuju, który
          swoje lata też ma. Kiedyś wiele osób miało swoją "ksywkę", nawet do końca zycia
          (i tak jest do tej pory). Nie zmienia to faktu, ze w sytuacjach urzędowych i
          wobec ludzi, którzy ich poznali w dorosłym życiu, funkcjonują pod pelnym
          imieniem.

Gdybysmy kiedys zamieszkali
          > w Polsce, troche by sie dziecku skomplkowalo zycie, gdyby nagle nazywano ja
          Pan
          > i
          > Tomilo. I to bez "l" z kreska, bo tak bedzie zapisane w dokumentach.

Ech, chyba nie doceniasz możliwości adaptacyjnych dzieci... Mam w rodzinie i
          znam trochę dzieci z małżeństw mieszanych i żadne nie widzi najmniejszego
          problemu w używaniu w jednym kraju jednej, w ddugim drugiej wersji imienia. Ot,
          jeden z moich dalszych kuzynów, Mateuszek, ma na imię Matthew. I nic. jest
          zdrowy, wesoły i dobrze zsocjalizowany. Jest dwujęzyczny i nie dziwi go, ze
          imię brzmieniowo w obu językach też się trochę różni, jak wiele innych wyrazów.
          To samo np. ta częsć wnuków Jana Woźniakowskiego, tego od "Znaku", która ma dla
          odmiany imiona niemieckie. Hedwig może być nazywana Jadwinią i nikogo to nie
          dziwi, włącznie z samą zainteresowaną.

> Maz mowi tez, ze ewentualnie mozna by rozwazyc Milena. Milosz i Milena?

Miłosz i Milena to IMO trochę za dużo...

> Dalby sie tez namowic na Antonine, gdybym nalegala. Problem w tym, ze gdybysmy
          > zaczeli zwracac sie do niej Tosia, zostalaby na zawsze i dla wszystkich Tosia.
          > Miss Tosia R.?

Jw. - nie będzie przez całe życie mieszkać w jednym domu, w jednej
          miejscowości. W papierach będzie miała Antoninę. Nie widzę problemu smile

No i jest tez niebezpieczenstwo, ze nazywano by ja tu angielskim
          > meskim odpowiednikiem: Tony, co dzieciom w szkole moze przyjsc do glowy.

Skoro tak, to Tomiła jednak lepsza smile Chyba że znowu z czymś się mężowi
          kojarzy. zwracam też uwagę, że te imiona nie są az tak strasznie długie.
          Dobromiła a Antonina to prawie identyczna długość różnią się tylko jedną
          literą. A Tomiła jest od Antoniny krótsza. Myślę, ze długość tych imion to
          problem zastępczy tak naprawdę...
          • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 13.05.05, 16:05
            > Skoro tak, to Tomiła jednak lepsza smile Chyba że znowu z czymś się mężowi
            > kojarzy. zwracam też uwagę, że te imiona nie są az tak strasznie długie.
            > Dobromiła a Antonina to prawie identyczna długość różnią się tylko jedną
            > literą. A Tomiła jest od Antoniny krótsza. Myślę, ze długość tych imion to
            > problem zastępczy tak naprawdę...

Oj kojarzy sie: brzmi jak imie afroamerykanskie. Bez uprzedzen, ale tak beda
            odbierac je Amerykanie.
            Tomila czy Mila beda tez raczej jak Mila Jovovic, bez kreski. To wlasnie jest
            problemem w Miloszu, ze musimy wszystkich poprawiac: Mi-Wash, Mi-Wash, jak
            car-Wash (cha, cha). Choc nie spedza nam to snu z powiek.
            Dlugosc nie jest problemem zastepczym. Chodzi o to, ze gdy juz wybierzemy imie,
            idealnie byloby, gdyby moglo byc uzywane w calosci w codziennych kontaktach. Jak
            Milosz.
            Co do Antoniny, wolalabym zeby nie nazywano jej Toni lub Tony, co jest bardzo
            prawdopodobne.
            Jezeli chodzi o uzywanie zdrobnien, jak pisalam, tutaj jest to normalne i nikogo
            nie dziwi babcia o zdrobnionym imieniu. Sama, troche niechcaco, pozostane dla
            wszytkich i na zawsze Gosia. Wielu nawet nie ma pojecia, ze mam na imie
            Malgorzata, a szkoda.
            Z kolei gdyby zdrobnic Antosie do Tosi, mielibysmy Tosie i Gosie.

Prosze mi wierzyc, jest wiele polskich imion, ktore mi sie bardzo podobaja, ale
            musze liczyc sie z rzeczywistoscia i z tym, ze Amerykanie beda imie przekrecac
            albo skracac po swojemu, co jest bardzo denerwujace. Wole tego uniknac.
            • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 13.05.05, 17:25
              Moze po prostu Lena? Podoba mi sie tez Ligia, ktora znalazlam na forum. Jakies
              przeciwskazania? Co sadzicie o Luba? Lubomila? Czy takie nawet istnieje? Chyba
              zwariuje...
              • gaudencja Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 13.05.05, 18:58
                Lubomiła istnieje. Choć nie jest notowana w czasach staropolskich, spełnia
                wszystkie normy konstrukcji staropolskich imion - oba człony Lubomiły
                wystepowały oryginalnie w złozeniach. Sama Luba dobra w roli zdrobnienia, bo
                jako imieniu coś jej brakuje (szczerze mówiąc, również jako zdrobnienie
                bardziej mi sie podoba Lubka, Lubawa, Lubochna, Lubosza, a nie Luba, które jest
                jakieś takie, hmm, grube).

Ligia - śliczne. Jest w czołówce moich ulubionych imion, więc na pewno będę je
                gorąco popierać smile) Jakis rok temu na forum była mama, która wybrała sobie
                własnie Ligię z naszych propozycji. Lena - jak dla mnie zbyt bezbarwne, poza
                tym to tradycyjne zdrobnienie rosyjskie od Jelieny. Ligia czy Lubomiła byłaby
                bardziej w zgodzie z polskimi tradycjami.
    • ajko Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 12:30
      Gordana-tak ma na imię moja
      córka,Jovana,Vesna,Milena,Zorana,Bojana,Vedrana,Maja,Vera,Vladana,Daliborka,Drag
      ana,Dubravka,Ivana,Zvezdana,Zlatica,Nada,Nevena,Tijana,Una.Wszystkie to
      serbskie i chorwackie imiona.
      • theodorka Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 15:34
        ajko napisała:

> Gordana-tak ma na imię moja
        >
        córka,Jovana,Vesna,Milena,Zorana,Bojana,Vedrana,Maja,Vera,Vladana,Daliborka,Dra
        > g
        > ana,Dubravka,Ivana,Zvezdana,Zlatica,Nada,Nevena,Tijana,Una.Wszystkie to
        > serbskie i chorwackie imiona.

Czy Verdana i Nevena naprawdę istnieją? Podoba mi się jeszcze Zorana i Zlatica.
        • ajko Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 16:03
          Tak , istniejąsmileVedrana nie Verdana,Nevena jest popularna w Serbi i Bułgari
          (jest tez męski odpowiednik Neven).pozdrawiam,K.
          • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 17:15
            Wszystkie to bardzo piekne imiona. Milosz (nasz syn) jakos tez stamtad pochodzi.
            Sama nie wiem jak udalo sie tak szybko to imie wybrac. Podobalo nam sie bardzo
            znaczenie.
            Niestety, z zalem, ale bedziemy musieli zrezygnowac z bradziej wyszukanych imion
            staropolskich dla naszej coreczki - bylyby tu zbyt duzym problemem.
            Na tym etapie faworytami sa:

Klara Zenobia (ta druga, co ciekawe, istnieje w Stanach)

Milena
            Lena (podoba mi sie znaczenie - ksiezyc)
            Te dwa sa wprawdzie miekkie, jak pisala Gaudencja, ale takie brzmia dobrze dla
            Amerykanow, a w dodatku nasze nazwisko brzmi twardo. I zdrobnienia bylyby
            rozmaite i sliczne.

Michalina (Michasia, Misia - super!)

Ciekawe, jak imiona sa roznie odbierane w zaleznosci od kontekstu kulturowego.
            Ktos gdzies napisal, ze podbaja mu sie Morgan i Madison, imiona popularne w
            Stanch. W Polsce moze interesujace i niezwykle, tutaj sa imionami przecietnymi i
            bez charakteru. Inna sprawa, ze to czlowiek nadaje imieniu charakter.

m.

• gaudencja Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 17:22
              Jestem w takim razie za Klarą Zenobią lub Michaliną wink

Lena i Milena nadal brzmią mi nie tyle miękko, ile bez wyrazu...
              • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 17:34
                gaudencja napisała:

> Lena i Milena nadal brzmią mi nie tyle miękko, ile bez wyrazu...

... Czyli miekko wink

Znalazlam gdzies arabskie Zuleika. Super!

Wszystkie testujemy na Miloszu (20 miesiecy). Moze powiedziec Klara, ktora
                czasem wychodzi jako Kaja albo Kaka. No i fajnie udaje sie tez Mis.
                • gaudencja Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 18:42

> gaudencja napisała:
                  >
                  > > Lena i Milena nadal brzmią mi nie tyle miękko, ile bez wyrazu...
                  >
                  > ... Czyli miekko wink

Nie miękko. Bezbarwnie i nieciekawie smile Miękkość imienia kojarzę z tym, ze jest
                  miłe (i właśnie taki ma wyraz - imienia miękkiego i miłego), a ten przypadek tu
                  nie zachodzi. Oczywiście w moim odbiorze.
                  • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 22:01
                    gaudencja napisała:

> marigoldmarigold napisała:
                    >
                    > > gaudencja napisała:
                    > >
                    > > > Lena i Milena nadal brzmią mi nie tyle miękko, ile bez wyrazu...
                    > >
                    > > ... Czyli miekko wink
                    >
                    > Nie miękko. Bezbarwnie i nieciekawie smile Miękkość imienia kojarzę z tym, ze jest
                    >
                    > miłe (i właśnie taki ma wyraz - imienia miękkiego i miłego), a ten przypadek tu
                    >
                    > nie zachodzi. Oczywiście w moim odbiorze.
                    >

Co ciekawe, dla ludzi anglojezycznych te imiona beda brzmialy wlasnie milo.
                    Angielski nie ma tych wszystkich szeleszczacych i twardych spolglosek, jak
                    polski, i to chyba dlatego imona te bylyby tak odbierane. Inny przyklad:
                    Amerykanie bardzo lubia zdrobnienie Gosia, a my chyba nie za bardzo.
                  • cynta Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 19.05.05, 05:30
                    Jezeli imie Milena skojarzyc z Milena Jasienska to "bezbarwne i nieciekawe"
                    jakos zupelnie nie pasuje. I piekna tez byla....
                    • gaudencja Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 19.05.05, 18:00
                      cynta napisała:

> Jezeli imie Milena skojarzyc z Milena Jasienska to "bezbarwne i nieciekawe"
                      > jakos zupelnie nie pasuje. I piekna tez byla....

Może, ale w Polsce narobiło sie trochę Milenek i takie mam właśnie odczucia
                      związane z tym imieniem, nic na to nie poradzę...
            • tawananna Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 17:50
              > Lena (podoba mi sie znaczenie - ksiezyc)

O, nie wiedziałam. Mnie księżyc kojarzy się z luną jedyniesmile. Myślałam, że Lena
              ma inne znaczenie, a właściwie - znaczenie imienia, od którego jest skrótem.

> Ciekawe, jak imiona sa roznie odbierane w zaleznosci od kontekstu kulturowego.
              > Ktos gdzies napisal, ze podbaja mu sie Morgan i Madison, imiona popularne w
              > Stanch. W Polsce moze interesujace i niezwykle, tutaj sa imionami
              > przecietnymi
              > i bez charakteru.

Mnie akurat oba się nie podobają wink. Ale ciekawym przykładem jest Nicole - w
              Polsce generalnie się podoba (tylko niektórzy nadają to imię, a większość
              odkłada to "podobanie na bok" i nadaje bardziej pasujące do naszych realiów
              imiona wink), a w niektórych krajach jest podobno postrzegane jako staroświeckie.

I przykładem może być Zenobia - jak odbierana jest w Stanach? Bo dla mnie brzmi
              niestety strasznie "babcinie", niemodnie, staroświecko (ale w złym tego słowa
              znaczeniu uncertain). I myślę, że nie jestem w tych odczuciach odosobniona.
              • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 18:52
                Lena nie jest, z tego, co czytalam, skrotem od Milena. No i chyba nie pochodzi
                tez od Lenina (cha, cha). Jest za to zwiazana z luna. Stad tez polska luna
                (czyt. l z kreska), ktora kiedys byla ksiezycem. Ksiezyc w wiekszosci jezykow
                jest rodzaju zenskiego.
                No i dla mnie Lena kojarzy sie tez ladnie z polskim lnem.

Zenobia jest po mojej babci, wiec sentyment tu decyduje. Nie dalabym na
                pierwsze, bo nie podobaja mi sie skroty. Za to przy innych wybranych przez nas
                imionach drugim bedzie Barbara (po Mamie). Nie moze byc przeciez Klara Barbara.
                Ogolnie podobaja mi sie babciowate imiona: Franciszka, Fryderyka, Apolonia,
                Felicja. Z jakiegos niewyjasnionego powodu mam duzo uczuc dla starszych pan
                (patrz: wiersz "Opowiadanie o starych kobietach" Rozewicza). Podoba mi sie tez
                Greta i nawet Gertruda (po babci meza), ale z niemieckim nazwiskiem to juz za
                duzo. No a Klara tez jest troche babciowate.

Co do Zenobii, zrobie jeszcze wywiad wsrod amerykanskich przyjaciol, co o niej
                mylsa. Jest tutaj znana fantastyczna postac, bodajze z komiksu, wojowniczka
                Zina, i nawet poznalam kobiete o takim imieniu.
                Nicole natomiast nie wydaje mi sie babciowata nic a nic i chyba tu tez nie jest
                tak odbierana.
                • menadka Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 19:18
                  Moja ciotka ma na imię Zenobia smile) Jej dzieci mówią czasem do niej Zenobijka ale
                  większość oczywiście Zenia.
                  Musze jednak przyznać, że bardziej odpowiada mi Michalina, i zrobnienie Miśka smile)
                  Nicole raczej źle mi się kojarzy, bo takie imię nosi moja kuzyneczka - bardzo
                  rozpieszczona i nielubiana przez chyba wszystkich,
                  oprocz rodziców naturalnie.
                  • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 21:38
                    Zenobia, okazuje sie po konsultacjach z tubylcami, odbierana bylaby tu po prostu
                    jako bardzo obcobrzmiaca, ale nie staroswiecka, babciowata, etc. I nie byloby
                    problemu z wymowa.

Nicole natomiast jest imieniem przecietnym i zwyczajnym, jak u nas, powiedzmy,
                    Kasia - nie wywoluje specjalnie skrajnych skojarzen czy emocji.

Zenobijka - fajnie.
                    • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 22:42

> jako bardzo obcobrzmiaca.
                      >
                      Rany! Obco brzmiaca. O ile pisownia nie zmienila sie w ciagu ostatniego roku...
                      • milenium5 Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 19.05.05, 12:24
                        A może Nawojka?
    • reynevan_a Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 19.05.05, 13:36
      Milena fajnie brzmi, ale ponieważ masz już synka Miłosza to chyba byłoby już
      zbyt dużo szczęścia.
      Klara jest O.K., ale musi pasować do nazwiska.
      Może Basia po babci? Ładne imie, chociaż w USA to chyba Barbie?
      A może Julia?? W Polsce popularne, ale plusem jest to, że pisze się tak samo.
      A Aleksandra?
      • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 25.05.05, 18:45
        Jesli juz, bylaby raczej Lena. Ale Heleny, od ktorej Lena pochodzi, raczej nie
        lubie (mam taka ciotke, co to zepsula mi to imie na zawsze).
        Klara Zenobia jest caly czas pierwsza i juz jakos nie mozemy sie jej pozbyc.
        Basia to nie Barbie, a Basia albo Barbara, znana tu w obu wersjach. Hmm, to jest
        problem wciaz do rozwiazania...
        Nie pasuja mi te Julki, Ole, Zuzie, a i Maja juz mi sie przejadla.
        Podoba mi sie bardzo Nawojka, ktorej tutaj nikt by nie wymowil (navodzka?), i
        rozne imiona "kwiatowe", jak np. Jasmina, ktora wystepuje tu jako Jasmine, ale
        jest to imie popularne wsrod striptizerek sad.
        Klara jest natomiast "solidna" i brzmi tutaj nieco staroswiecko, co lubie.
        Tak czy inaczej, nasz syn pewnie wolalby "Baja".
        • gaudencja Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 25.05.05, 19:08

> Klara Zenobia jest caly czas pierwsza i juz jakos nie mozemy sie jej pozbyc.

Fajnie, jestem za smile A kiedy rodzisz?
          • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 02.06.05, 23:57
            W polowie wrzesnia. Czy to pytanie do badan? wink
            • gaudencja Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 03.06.05, 00:26
              Nie, z ciekawości smile Ale napiszesz nam, kogo urodziłaś? wink
              • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 03.06.05, 02:51
                To milo. Oczywscie, ze napisze. Tak czy inaczej, bede tu zagladac co jakis czas.
                Pozdrowienia,
                m.
                • claudia207 Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 03.06.05, 03:11
                  Co myslisz o takich imionach: Julianna, Marianna, Lilianna, Leonia, Amelia,
                  Melania, Idalia?
                  • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 03.06.05, 03:31
                    A dlaczego pytasz?
                    • claudia207 Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 03.06.05, 04:05
                      Prosisz o propozycje, wiec podalam swoje.
                      • marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 03.06.05, 15:42
                        Hm, nie wiem, czy przeseldzilas ten watek, ale na tym etapie mniej wiecej
                        zdecydowalismy, jakie imiona wchodza w gre. Tak czy inaczej, dziekuje za pomoc.

Z imion, ktore podalas najbardziej podoba mi sie Leonia (nawet nie wiedzialam,
                        ze takie istnieje). Julianna i Lilianna zupelnie odpadaja. Pewnie i tak
                        skracalyby sie do Julki i Lilki. Melanii nigdy nie lubilam. Amelia tez jakos
                        "melowato" brzmi. Marianna jest calkiem ladna. O Idalii sama nie wiem, co
                        myslec. Leonia jest za to piekna, jak peonia.
                        Pozdrawiam serdecznie,
                        m.
                        • mamazosi7 Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 03.06.05, 16:03
                          Ja mam mala Zosie,wiem ze juz zdecydowalas,ale tak sobie pisze.smile
                          Zosia - Zofia- Sofia to z greckiego madrosci,no i Sofija latwo wymowicsmile

Pozdrawiam

Karolina
                          • marigoldmarigold Klara 17.10.05, 21:16
                            Wszystkich, ktorzy sledzili ten watek, pragne poinformowac, ze nadalismy naszej
                            coreczce imiona Klara Barbara (jednak, po babci). Klara ma juz 4 tygodnie.
                            Pozdrawiam serdecznie,
                            m.
                            • abiela Re: Klara 17.10.05, 23:18
                              Gratuluje corci, sliczne imie!!
                            • kajtus6 Re: Klara 24.10.05, 12:51
                              Gratuluje!!
                              My tez mamy Klare, ma juz prawie 2 latka. Mieszkamy w szwajcarii, i tutaj te
                              imie bardzo ladnie sie sprawdza. Jest polskie, a nikt z nim nie ma problemow.
                              Tylko zawsze musimy podpowiedziec ze Klara jest przez K!!
                              Pozdrawiam,
                              K
                              • abiela Re: Klara 24.10.05, 15:43
                                kajtus6 napisała:
                                Jest polskie, a nikt z nim nie ma problemow.

Gwoli scislosci to imie wloskie. A w krajach niemmieckojezycznych faktycznie
                                spotyka sie rozne wersje: Klara, Clara, Chiara, Kiara
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.