marigoldmarigold 12.05.05, 17:38 Poszukuje imienia dla coreczki. Chcialabym, aby bylo staropolskie lub przynajmniej slowianskie. Najlepiej krotkie albo ladnie skracane, gdyz mieszkamy w Stanach. Problem w tym, ze te, ktore znam sa zbyt skomplikowane i bylyby problemem w uzyciu. Bede wdzieczna za pomoc. m. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 12.05.05, 17:41 Tomira - słowiańskie Bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 12.05.05, 18:40 Skracac sie bedzie do (To)Mira - imie, ktore sie nam podoba, ale zostalo "skradzione" przez naszych przyjaciol. Nadanie imienia bedac w kraju anglojezycznym jest nieco skomplikowane. Moj maz, ktory jest Amerykaninem, ma rozmaite skojarzenia, np. Malwina kojarzy mu sie z "bad wine". Wszytkie nasze imiona zaczynaja sie na M (jak milosc, cha, cha), wiec dobrze by bylo na M, ale bez przesady. Nasz syn ma na imie Milosz. Mnie sie podoba Dobromila (Mila, dla mnie l z kreska, dla Amerykanow juz nie, za to jak Jovovic) i Dobroslawa (Slawa, choc wole Awa/Ava). Idealnie jednak unikalabym polskich znakow, co nam nie wyszlo z Miloszem. Z innych myslelismy o: Maja, Maia, etc. (wiem, obecnie bardzo popularne w Polsce, ale coz. Krotkie, proste i ma odniesienie w mitologii) Klara (wybor meza, ale nasze nazwisko zczyna sie na R, wiec mamy problem) Kaja (mnie sie podoba, ale nie mezowi) Zoja/Zoia (j.w.) Apolonia (niestety, o Poli wszyscy by mysleli, ze Paula) Tosia (czyli Antonina) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 12.05.05, 18:39 Myślę, że coś dla siebie znajdziesz na tej stronie: pl.wikipedia.org/wiki/Żeńskie_imiona_s%C5%82owia%C5%84skie Tomira, którą proponowała Teodorka, jest imieniem wprawdzie słowiańskim, ale nie staropolskim, lecz południowosłowiańskim (Serbia itp.). Ze staropolskich polecałabym takie imiona, jak: Tolisława Tomisława Tomiła Wisława Nasława Małomira Lubomira Ludomiła Ludomira Lutosława Domasława Dobrosława Bronisława Sławobora Miłosława Bratomiła lub Bratmiła (chyba nie ma go na tej liście) Damroka ...wydaje mi się, że sa względne, jak na obszar anglojęzyczny. Co Ty na to? Więcej jest imion męskich, z przytłaczającej większosci których można utworzyć żeńskie wersje bez żadnej dla nich ujmy. Może wiec być Dalbora, Lutobora, Sambora, Nadbora, Namira, Zamira, Zdamira, Pomira, Pakosława (hmmm...), Radomiła, Tasława, Tosława, Zbrosława. Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 12.05.05, 18:43 Na problem z -mirami i -slawami wskazalam odpowiadajac theodorce. No i te polskie znaki. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 12.05.05, 18:56 Zupełnie bez polskich znaków chyba się nie da. Np. Dobroniega - historyczne, bez polskich znaków, bardzo mi sie podoba, ale mam wątpliwosci, czy Amerykanie poradziliby sobie z -niegą. Z drugiej strony widzę, że u Miłosza nie unikaliście ani ł, ani "sz". Goraco jeszcze raz doradzam dokładne obejrzenie stron, które Ci podałam, może znajdzie się tam coś dla Was (jesli tak, koniecznie napisz). A Bogna? Dobrawa? Lutobora, o której już wcześniej pisałam? Dobromiła i Dobrosława - bardzo ładnie, z twoich propozycji podoba mi się też Apolonia, Klara i Antonina... Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 12.05.05, 19:16 Oboje z mezem pracujemy z jezykiem i jestesmy moze troche za bardzo wyczuleni na wszelkie niuanse. Zalezy mi, aby dziecko mialo imie, ktore nawiazuje jakos do naszej kultury, gdyz bedzie mialo nazwisko meza (i do tego z niemieckiego). Co do babc, zgadzam sie. Moja babcia z kolei miala na imie Zenobia. Bedziemy rozwazac wszystkie sugestie i dam znac, czy cos nam sie udalo ustalic. Ciekawe, ze Milosza wybralismy bardzo szybko. Zarowno dpowiedniki "l" z kreska, jak i "sz" istnieja w angielskim, mimo to Amerykanie maja problem z tym pierwszym, ktore wypowiadaja "l", nawet gdy nie znaja pisowni, a jedynie powtarzaja. Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona slowianskie i staropolskie 12.05.05, 18:55 Moze moglaby byc Tomila, czyli Tola? Ach... Obie nasze Mamy juz nie zyja, moja miala na imie Basia (Barbara, ale jesli juz to byloby w tej formie), a meza Katherine. Co myslicie o nadawaniu imion po babciach? Troche nam sie wydaje, ze imie po babci to za duze obiazenie dla dziecka i lepsze jako drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zenskie imiona slowianskie i staropolskie 12.05.05, 19:00 Byłabym bardzo za Tomiłą. Da się zdrabniać i do Toli, i to Miłki, i nawet do Tomy na życzenie. Po babciach, hmmmm... wiem że kiedys był taki zwyczaj, dla mnie pokolenie babć jest trochę za wczesne jak na nadawanie imion na ich cześć (na pierwsze, bo na drugie może być). Prababcia, praprababcia owszem, ale nie babcia. Ale pomysł nadania imienia staropolskiego bardzo mi sie podoba, nie rezygnujcie z niego. Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona slowianskie i staropolskie 12.05.05, 20:56 Gaudencjo, dziekuje za pomoc. Wydaje sie, ze link do Wikipedii nie dziala, tzn. kiedy wchodze na strone nie widze zadej listy i nie ma tez tam artykulu na temat. Nie wiem, czy czytalas moja wiadomosc o babci Zenobii (zle ja wyslalam, oczywiscie wiadomosc, nie babcie). To imie podoba sie mojemu mezowi. Ciekawa jestem, skad wywodzi sie Tomila. Pozdrowienia, m. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zenskie imiona slowianskie i staropolskie 12.05.05, 22:22 marigoldmarigold napisała: > dziekuje za pomoc. Wydaje sie, ze link do Wikipedii nie dziala, tzn. kiedy > wchodze na strone nie widze zadej listy i nie ma tez tam artykulu na temat. Spróbuj w takim razie przez ten link: pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBe%C5%84skie_imiona_s%C5%82owia%C5%84skie - jeśli on nie zadziała, to trzeba sprobować jeszcze raz; ten już powinien być dobry, tylko czasami serwer Wikipedii jest przeciążony. Nie ma tu artykułu, lecz jest lista imion. Link do imion męskich powinien działać poprawnie. Aha, obie te listy są w tej chwili skorygowane mniej więcej od G do końca alfabetu; początki list nie muszą być do końca wiarygodne. Nie > wiem, czy czytalas moja wiadomosc o babci Zenobii (zle ja wyslalam, oczywiscie > wiadomosc, nie babcie). To imie podoba sie mojemu mezowi. Zenobia - moze być ciekawa i ekscentryczna jak na warunki amerykańskie, ale jak na polskie, jest bardzo ekscentryczna i babciowata. Byłabym ostrożna z tym imieniem, chociaż nie będę zniechęcać, bo dzieci, które przyjezdzają z zagranicy, na ogół przyjeżdżają opromienione sławą emigranta, i nie powinny sie spotykać z szykanami ze strony rówieśników z powodu imienia, więc rodzicom więcej, że tak powiem, wolno. Ciekawa jestem, skad > wywodzi sie Tomila. Do opisu Tomiły link jest tu: pl.wikipedia.org/wiki/Tomi%C5%82a Jest to skrócona forma Tomisławy, ale występująca samodzielnie; staropolskie zdrobnienia to Tomka i Tochna. Niestety, mój słownik nie podaje, w którym roku i w jakim źrodle Tomiła była notowana, niemniej umieszczenie jej w tym słowniku oznacza, ze zapisy pochodzą ze średniowiecza. Znaczenie jest niejasne - "tomiti" to dręczyć, "sława" - sława, więc imię może oznaczać, tak jak napisano w Wikipedii "tę, którą dręczy potrzeba sławy" (chociaz to wydaje mi się być tłumaczaniem trochę naiwnym), albo "osobę bardzo slawną" (że niby bycie tak bardzo sławną jest dla niej aż uciążliwe), albo jeszcze mnóstwo innych rzeczy, które trudno nam sobie wyobrazić z perspektywy dzisiejszego paradygmatu myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 12.05.05, 22:01 Chciałam bardzo gorąco poprzeć Tomiłę, bardzo mi się podoba i zdrobnienie Miłka jest piękne. Nie wiem tylko, czy Tomiła i Miłosz to na jedną rodzinę nie za dużo . Wymieniałaś Dobrawę; myślę, że to całkiem niezły pomysł. Nawet nie ma polskich liter, a wymowa nie powinna przysparzać większych problemów (oczywiście, po usłyszeniu imienia, bo pisownia jest myląca ). Mnie jeszcze podobają się różne -chny: Dobrochna, Miłochna, ale to chyba dla anglojęzycznych dość trudne. Bardzo podoba mi się Dobromiła, którą wymieniałaś, to jedno z moich ulubionych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 13.05.05, 03:52 Niestety, bedziemy musieli zrezygnowac z imienia typowo sataropolskiego - sa zbyt dlugie, skomplikowane, a niektore skroty maja nieporzadane skojarzenia. Szkoda. I z pewnoscia musielibysmy uzywac zdrobnienia. W Stanach czesto uzywa sie zdrobnien, ale i z reguly pozostaje sie wiernym jednej formie, tzn. Tola bylaby zawsze Tola, a Mila Mila, nawet jako dorosle panie. Gdybysmy kiedys zamieszkali w Polsce, troche by sie dziecku skomplkowalo zycie, gdyby nagle nazywano ja Pani Tomilo. I to bez "l" z kreska, bo tak bedzie zapisane w dokumentach. Chyba zebysmy dali jej na imie Tola. Mezowi bardzo podoba sie Klara, ktora jest wygodna ze wzgledu na brak polskich liter i innych form. Klara zawsze bedzie Klara, proste. Coraz bardziej sklaniam sie ku temu imieniu. Maz mowi tez, ze ewentualnie mozna by rozwazyc Milena. Milosz i Milena? Dalby sie tez namowic na Antonine, gdybym nalegala. Problem w tym, ze gdybysmy zaczeli zwracac sie do niej Tosia, zostalaby na zawsze i dla wszystkich Tosia. Miss Tosia R.? No i jest tez niebezpieczenstwo, ze nazywano by ja tu angielskim meskim odpowiednikiem: Tony, co dzieciom w szkole moze przyjsc do glowy. Po doswiadczeniach z Miloszem, ktorego imie jest czasem znieksztalcane, jestesmy bardziej ostrozni. Musialam zrezgnowac ze zwracania sie do niego Milek, bo rodzina meza znieksztalcala imie polykajac nasze polskie, dluzsze "e" (robiac z niego, tzw. schwa, dla wtajemniczonych). Uff... Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 13.05.05, 04:17 Wydaje mi sie ze Bogna byla niezlym pomyslem, nie powinno byc problemu z wymowa a amerykanie zrobia z niej Bo co tez jest o.k. Milena tez jest ladnie tylko faktycznie troche zbyt podobne do Milosza. My sami mamy Klare w Stanach i faktycznie jest w miare o.k. jeszcze zalezy gdzie w tych Stanach bo tu gdzie my jestesmy to niektorzy chyba nigdy nie slyszeli o tym imieniu wiec je dysleksyjnie wymawiaja Karla, poza tym nie potrafia wymowic "a" po polsku wiec im wychodzi Klera ale i tak dalabym jej tak samo na imie jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 13.05.05, 15:13 Bo jest skrotem od jakiegos imienia meskiego. Milena moze sie za to skracac do Lena, co mnie kojarzy sie z lnem, czyli Polska. Czy uzywacie jakichs zdrobnien od Klary? Brak zdrobnien jest wygodny, ale chcialabym zwracac sie do dziecka pieszczotliwie. Klarusia? Moj maz mialby powazne trudnosci. Problem z Klara polega rowniez na tym, ze nasze nazwisko zaczyna sie na R. i jest dwusylabowe, wiec powstaje niezly "stol z powylamywanymi...". Ale jak czesto uzywa sie jednoczesnie imienia i nazwiska? Jedynie w sytuacjach oficjalnych. Poza tym, ten zestaw trudniej wymowic po polsku niz po angielsku, z innym "r". Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 13.05.05, 15:00 Niepozadane, oczywiscie. Niepozadane skojarzenia. Coraz czesciej lapie sie na popelnianych bledach, mimo wysilkow, by uzywac polskiego poprawnie Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 19.05.05, 05:19 A jakby dolozyc drugie imie?, czesciej uzywane w Stanach niz w Polsce np. Klara Anna Raven (tak sobie tylko wymyslilam :o) Klarusza albo Klarcza nie powie? Ciezko jest nie robic wogole bledow jak sie caly czas slyszy angielski naokolo, ty masz jezcze ciezej bo masz meza amerykanina a moj jest polak. Jeszcze zalezy czy z jakas "ludzka" polonia masz do czynienia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 13.05.05, 15:03 marigoldmarigold napisała: > I z pewnoscia musielibysmy uzywac zdrobnienia. W Stanach czesto uzywa sie > zdrobnien, ale i z reguly pozostaje sie wiernym jednej formie, tzn. Tola bylaby > zawsze Tola, a Mila Mila, nawet jako dorosle panie. A cóż w tym złego? Ja też funkcjonuję w rodzinie i kręgu znajomych z dzieciństwa pod niepoważnym zdrobnieniem, nie mówiąc już o moim wuju, który swoje lata też ma. Kiedyś wiele osób miało swoją "ksywkę", nawet do końca zycia (i tak jest do tej pory). Nie zmienia to faktu, ze w sytuacjach urzędowych i wobec ludzi, którzy ich poznali w dorosłym życiu, funkcjonują pod pelnym imieniem. Gdybysmy kiedys zamieszkali > w Polsce, troche by sie dziecku skomplkowalo zycie, gdyby nagle nazywano ja Pan > i > Tomilo. I to bez "l" z kreska, bo tak bedzie zapisane w dokumentach. Ech, chyba nie doceniasz możliwości adaptacyjnych dzieci... Mam w rodzinie i znam trochę dzieci z małżeństw mieszanych i żadne nie widzi najmniejszego problemu w używaniu w jednym kraju jednej, w ddugim drugiej wersji imienia. Ot, jeden z moich dalszych kuzynów, Mateuszek, ma na imię Matthew. I nic. jest zdrowy, wesoły i dobrze zsocjalizowany. Jest dwujęzyczny i nie dziwi go, ze imię brzmieniowo w obu językach też się trochę różni, jak wiele innych wyrazów. To samo np. ta częsć wnuków Jana Woźniakowskiego, tego od "Znaku", która ma dla odmiany imiona niemieckie. Hedwig może być nazywana Jadwinią i nikogo to nie dziwi, włącznie z samą zainteresowaną. > Maz mowi tez, ze ewentualnie mozna by rozwazyc Milena. Milosz i Milena? Miłosz i Milena to IMO trochę za dużo... > Dalby sie tez namowic na Antonine, gdybym nalegala. Problem w tym, ze gdybysmy > zaczeli zwracac sie do niej Tosia, zostalaby na zawsze i dla wszystkich Tosia. > Miss Tosia R.? Jw. - nie będzie przez całe życie mieszkać w jednym domu, w jednej miejscowości. W papierach będzie miała Antoninę. Nie widzę problemu No i jest tez niebezpieczenstwo, ze nazywano by ja tu angielskim > meskim odpowiednikiem: Tony, co dzieciom w szkole moze przyjsc do glowy. Skoro tak, to Tomiła jednak lepsza Chyba że znowu z czymś się mężowi kojarzy. zwracam też uwagę, że te imiona nie są az tak strasznie długie. Dobromiła a Antonina to prawie identyczna długość różnią się tylko jedną literą. A Tomiła jest od Antoniny krótsza. Myślę, ze długość tych imion to problem zastępczy tak naprawdę... Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 13.05.05, 16:05 > Skoro tak, to Tomiła jednak lepsza Chyba że znowu z czymś się mężowi > kojarzy. zwracam też uwagę, że te imiona nie są az tak strasznie długie. > Dobromiła a Antonina to prawie identyczna długość różnią się tylko jedną > literą. A Tomiła jest od Antoniny krótsza. Myślę, ze długość tych imion to > problem zastępczy tak naprawdę... Oj kojarzy sie: brzmi jak imie afroamerykanskie. Bez uprzedzen, ale tak beda odbierac je Amerykanie. Tomila czy Mila beda tez raczej jak Mila Jovovic, bez kreski. To wlasnie jest problemem w Miloszu, ze musimy wszystkich poprawiac: Mi-Wash, Mi-Wash, jak car-Wash (cha, cha). Choc nie spedza nam to snu z powiek. Dlugosc nie jest problemem zastepczym. Chodzi o to, ze gdy juz wybierzemy imie, idealnie byloby, gdyby moglo byc uzywane w calosci w codziennych kontaktach. Jak Milosz. Co do Antoniny, wolalabym zeby nie nazywano jej Toni lub Tony, co jest bardzo prawdopodobne. Jezeli chodzi o uzywanie zdrobnien, jak pisalam, tutaj jest to normalne i nikogo nie dziwi babcia o zdrobnionym imieniu. Sama, troche niechcaco, pozostane dla wszytkich i na zawsze Gosia. Wielu nawet nie ma pojecia, ze mam na imie Malgorzata, a szkoda. Z kolei gdyby zdrobnic Antosie do Tosi, mielibysmy Tosie i Gosie. Prosze mi wierzyc, jest wiele polskich imion, ktore mi sie bardzo podobaja, ale musze liczyc sie z rzeczywistoscia i z tym, ze Amerykanie beda imie przekrecac albo skracac po swojemu, co jest bardzo denerwujace. Wole tego uniknac. Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 13.05.05, 17:25 Moze po prostu Lena? Podoba mi sie tez Ligia, ktora znalazlam na forum. Jakies przeciwskazania? Co sadzicie o Luba? Lubomila? Czy takie nawet istnieje? Chyba zwariuje... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 13.05.05, 18:58 Lubomiła istnieje. Choć nie jest notowana w czasach staropolskich, spełnia wszystkie normy konstrukcji staropolskich imion - oba człony Lubomiły wystepowały oryginalnie w złozeniach. Sama Luba dobra w roli zdrobnienia, bo jako imieniu coś jej brakuje (szczerze mówiąc, również jako zdrobnienie bardziej mi sie podoba Lubka, Lubawa, Lubochna, Lubosza, a nie Luba, które jest jakieś takie, hmm, grube). Ligia - śliczne. Jest w czołówce moich ulubionych imion, więc na pewno będę je gorąco popierać ) Jakis rok temu na forum była mama, która wybrała sobie własnie Ligię z naszych propozycji. Lena - jak dla mnie zbyt bezbarwne, poza tym to tradycyjne zdrobnienie rosyjskie od Jelieny. Ligia czy Lubomiła byłaby bardziej w zgodzie z polskimi tradycjami. Odpowiedz Link Zgłoś
ajko Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 12:30 Gordana-tak ma na imię moja córka,Jovana,Vesna,Milena,Zorana,Bojana,Vedrana,Maja,Vera,Vladana,Daliborka,Drag ana,Dubravka,Ivana,Zvezdana,Zlatica,Nada,Nevena,Tijana,Una.Wszystkie to serbskie i chorwackie imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 15:34 ajko napisała: > Gordana-tak ma na imię moja > córka,Jovana,Vesna,Milena,Zorana,Bojana,Vedrana,Maja,Vera,Vladana,Daliborka,Dra > g > ana,Dubravka,Ivana,Zvezdana,Zlatica,Nada,Nevena,Tijana,Una.Wszystkie to > serbskie i chorwackie imiona. Czy Verdana i Nevena naprawdę istnieją? Podoba mi się jeszcze Zorana i Zlatica. Odpowiedz Link Zgłoś
ajko Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 16:03 Tak , istniejąVedrana nie Verdana,Nevena jest popularna w Serbi i Bułgari (jest tez męski odpowiednik Neven).pozdrawiam,K. Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 17:15 Wszystkie to bardzo piekne imiona. Milosz (nasz syn) jakos tez stamtad pochodzi. Sama nie wiem jak udalo sie tak szybko to imie wybrac. Podobalo nam sie bardzo znaczenie. Niestety, z zalem, ale bedziemy musieli zrezygnowac z bradziej wyszukanych imion staropolskich dla naszej coreczki - bylyby tu zbyt duzym problemem. Na tym etapie faworytami sa: Klara Zenobia (ta druga, co ciekawe, istnieje w Stanach) Milena Lena (podoba mi sie znaczenie - ksiezyc) Te dwa sa wprawdzie miekkie, jak pisala Gaudencja, ale takie brzmia dobrze dla Amerykanow, a w dodatku nasze nazwisko brzmi twardo. I zdrobnienia bylyby rozmaite i sliczne. Michalina (Michasia, Misia - super!) Ciekawe, jak imiona sa roznie odbierane w zaleznosci od kontekstu kulturowego. Ktos gdzies napisal, ze podbaja mu sie Morgan i Madison, imiona popularne w Stanch. W Polsce moze interesujace i niezwykle, tutaj sa imionami przecietnymi i bez charakteru. Inna sprawa, ze to czlowiek nadaje imieniu charakter. m. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 17:22 Jestem w takim razie za Klarą Zenobią lub Michaliną Lena i Milena nadal brzmią mi nie tyle miękko, ile bez wyrazu... Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 17:34 gaudencja napisała: > Lena i Milena nadal brzmią mi nie tyle miękko, ile bez wyrazu... ... Czyli miekko Znalazlam gdzies arabskie Zuleika. Super! Wszystkie testujemy na Miloszu (20 miesiecy). Moze powiedziec Klara, ktora czasem wychodzi jako Kaja albo Kaka. No i fajnie udaje sie tez Mis. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 18:42 marigoldmarigold napisała: > gaudencja napisała: > > > Lena i Milena nadal brzmią mi nie tyle miękko, ile bez wyrazu... > > ... Czyli miekko Nie miękko. Bezbarwnie i nieciekawie Miękkość imienia kojarzę z tym, ze jest miłe (i właśnie taki ma wyraz - imienia miękkiego i miłego), a ten przypadek tu nie zachodzi. Oczywiście w moim odbiorze. Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 22:01 gaudencja napisała: > marigoldmarigold napisała: > > > gaudencja napisała: > > > > > Lena i Milena nadal brzmią mi nie tyle miękko, ile bez wyrazu... > > > > ... Czyli miekko > > Nie miękko. Bezbarwnie i nieciekawie Miękkość imienia kojarzę z tym, ze jest > > miłe (i właśnie taki ma wyraz - imienia miękkiego i miłego), a ten przypadek tu > > nie zachodzi. Oczywiście w moim odbiorze. > Co ciekawe, dla ludzi anglojezycznych te imiona beda brzmialy wlasnie milo. Angielski nie ma tych wszystkich szeleszczacych i twardych spolglosek, jak polski, i to chyba dlatego imona te bylyby tak odbierane. Inny przyklad: Amerykanie bardzo lubia zdrobnienie Gosia, a my chyba nie za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 19.05.05, 05:30 Jezeli imie Milena skojarzyc z Milena Jasienska to "bezbarwne i nieciekawe" jakos zupelnie nie pasuje. I piekna tez byla.... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 19.05.05, 18:00 cynta napisała: > Jezeli imie Milena skojarzyc z Milena Jasienska to "bezbarwne i nieciekawe" > jakos zupelnie nie pasuje. I piekna tez byla.... Może, ale w Polsce narobiło sie trochę Milenek i takie mam właśnie odczucia związane z tym imieniem, nic na to nie poradzę... Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 17:50 > Lena (podoba mi sie znaczenie - ksiezyc) O, nie wiedziałam. Mnie księżyc kojarzy się z luną jedynie. Myślałam, że Lena ma inne znaczenie, a właściwie - znaczenie imienia, od którego jest skrótem. > Ciekawe, jak imiona sa roznie odbierane w zaleznosci od kontekstu kulturowego. > Ktos gdzies napisal, ze podbaja mu sie Morgan i Madison, imiona popularne w > Stanch. W Polsce moze interesujace i niezwykle, tutaj sa imionami > przecietnymi > i bez charakteru. Mnie akurat oba się nie podobają . Ale ciekawym przykładem jest Nicole - w Polsce generalnie się podoba (tylko niektórzy nadają to imię, a większość odkłada to "podobanie na bok" i nadaje bardziej pasujące do naszych realiów imiona ), a w niektórych krajach jest podobno postrzegane jako staroświeckie. I przykładem może być Zenobia - jak odbierana jest w Stanach? Bo dla mnie brzmi niestety strasznie "babcinie", niemodnie, staroświecko (ale w złym tego słowa znaczeniu ). I myślę, że nie jestem w tych odczuciach odosobniona. Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 18:52 Lena nie jest, z tego, co czytalam, skrotem od Milena. No i chyba nie pochodzi tez od Lenina (cha, cha). Jest za to zwiazana z luna. Stad tez polska luna (czyt. l z kreska), ktora kiedys byla ksiezycem. Ksiezyc w wiekszosci jezykow jest rodzaju zenskiego. No i dla mnie Lena kojarzy sie tez ladnie z polskim lnem. Zenobia jest po mojej babci, wiec sentyment tu decyduje. Nie dalabym na pierwsze, bo nie podobaja mi sie skroty. Za to przy innych wybranych przez nas imionach drugim bedzie Barbara (po Mamie). Nie moze byc przeciez Klara Barbara. Ogolnie podobaja mi sie babciowate imiona: Franciszka, Fryderyka, Apolonia, Felicja. Z jakiegos niewyjasnionego powodu mam duzo uczuc dla starszych pan (patrz: wiersz "Opowiadanie o starych kobietach" Rozewicza). Podoba mi sie tez Greta i nawet Gertruda (po babci meza), ale z niemieckim nazwiskiem to juz za duzo. No a Klara tez jest troche babciowate. Co do Zenobii, zrobie jeszcze wywiad wsrod amerykanskich przyjaciol, co o niej mylsa. Jest tutaj znana fantastyczna postac, bodajze z komiksu, wojowniczka Zina, i nawet poznalam kobiete o takim imieniu. Nicole natomiast nie wydaje mi sie babciowata nic a nic i chyba tu tez nie jest tak odbierana. Odpowiedz Link Zgłoś
menadka Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 19:18 Moja ciotka ma na imię Zenobia ) Jej dzieci mówią czasem do niej Zenobijka ale większość oczywiście Zenia. Musze jednak przyznać, że bardziej odpowiada mi Michalina, i zrobnienie Miśka ) Nicole raczej źle mi się kojarzy, bo takie imię nosi moja kuzyneczka - bardzo rozpieszczona i nielubiana przez chyba wszystkich, oprocz rodziców naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 21:38 Zenobia, okazuje sie po konsultacjach z tubylcami, odbierana bylaby tu po prostu jako bardzo obcobrzmiaca, ale nie staroswiecka, babciowata, etc. I nie byloby problemu z wymowa. Nicole natomiast jest imieniem przecietnym i zwyczajnym, jak u nas, powiedzmy, Kasia - nie wywoluje specjalnie skrajnych skojarzen czy emocji. Zenobijka - fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 16.05.05, 22:42 marigoldmarigold napisała: > jako bardzo obcobrzmiaca. > Rany! Obco brzmiaca. O ile pisownia nie zmienila sie w ciagu ostatniego roku... Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 19.05.05, 12:24 A może Nawojka? Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 19.05.05, 13:36 Milena fajnie brzmi, ale ponieważ masz już synka Miłosza to chyba byłoby już zbyt dużo szczęścia. Klara jest O.K., ale musi pasować do nazwiska. Może Basia po babci? Ładne imie, chociaż w USA to chyba Barbie? A może Julia?? W Polsce popularne, ale plusem jest to, że pisze się tak samo. A Aleksandra? Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 25.05.05, 18:45 Jesli juz, bylaby raczej Lena. Ale Heleny, od ktorej Lena pochodzi, raczej nie lubie (mam taka ciotke, co to zepsula mi to imie na zawsze). Klara Zenobia jest caly czas pierwsza i juz jakos nie mozemy sie jej pozbyc. Basia to nie Barbie, a Basia albo Barbara, znana tu w obu wersjach. Hmm, to jest problem wciaz do rozwiazania... Nie pasuja mi te Julki, Ole, Zuzie, a i Maja juz mi sie przejadla. Podoba mi sie bardzo Nawojka, ktorej tutaj nikt by nie wymowil (navodzka?), i rozne imiona "kwiatowe", jak np. Jasmina, ktora wystepuje tu jako Jasmine, ale jest to imie popularne wsrod striptizerek . Klara jest natomiast "solidna" i brzmi tutaj nieco staroswiecko, co lubie. Tak czy inaczej, nasz syn pewnie wolalby "Baja". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 25.05.05, 19:08 marigoldmarigold napisała: > Klara Zenobia jest caly czas pierwsza i juz jakos nie mozemy sie jej pozbyc. Fajnie, jestem za A kiedy rodzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 02.06.05, 23:57 W polowie wrzesnia. Czy to pytanie do badan? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 03.06.05, 00:26 Nie, z ciekawości Ale napiszesz nam, kogo urodziłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 03.06.05, 02:51 To milo. Oczywscie, ze napisze. Tak czy inaczej, bede tu zagladac co jakis czas. Pozdrowienia, m. Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 03.06.05, 03:11 Co myslisz o takich imionach: Julianna, Marianna, Lilianna, Leonia, Amelia, Melania, Idalia? Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 03.06.05, 03:31 A dlaczego pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 03.06.05, 04:05 Prosisz o propozycje, wiec podalam swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 03.06.05, 15:42 Hm, nie wiem, czy przeseldzilas ten watek, ale na tym etapie mniej wiecej zdecydowalismy, jakie imiona wchodza w gre. Tak czy inaczej, dziekuje za pomoc. Z imion, ktore podalas najbardziej podoba mi sie Leonia (nawet nie wiedzialam, ze takie istnieje). Julianna i Lilianna zupelnie odpadaja. Pewnie i tak skracalyby sie do Julki i Lilki. Melanii nigdy nie lubilam. Amelia tez jakos "melowato" brzmi. Marianna jest calkiem ladna. O Idalii sama nie wiem, co myslec. Leonia jest za to piekna, jak peonia. Pozdrawiam serdecznie, m. Odpowiedz Link Zgłoś
mamazosi7 Re: Zenskie imiona staropolskie i slowianskie 03.06.05, 16:03 Ja mam mala Zosie,wiem ze juz zdecydowalas,ale tak sobie pisze. Zosia - Zofia- Sofia to z greckiego madrosci,no i Sofija latwo wymowic Pozdrawiam Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
marigoldmarigold Klara 17.10.05, 21:16 Wszystkich, ktorzy sledzili ten watek, pragne poinformowac, ze nadalismy naszej coreczce imiona Klara Barbara (jednak, po babci). Klara ma juz 4 tygodnie. Pozdrawiam serdecznie, m. Odpowiedz Link Zgłoś
kajtus6 Re: Klara 24.10.05, 12:51 Gratuluje!! My tez mamy Klare, ma juz prawie 2 latka. Mieszkamy w szwajcarii, i tutaj te imie bardzo ladnie sie sprawdza. Jest polskie, a nikt z nim nie ma problemow. Tylko zawsze musimy podpowiedziec ze Klara jest przez K!! Pozdrawiam, K Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Klara 24.10.05, 15:43 kajtus6 napisała: Jest polskie, a nikt z nim nie ma problemow. Gwoli scislosci to imie wloskie. A w krajach niemmieckojezycznych faktycznie spotyka sie rozne wersje: Klara, Clara, Chiara, Kiara Odpowiedz Link Zgłoś