lalibela 17.05.05, 22:51 Ritusia, Ritunia, Ritka Jak Wam sie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emi28 Re: Rita, 17.05.05, 22:58 kiedyś, daawno temu, czytałam powieśc dla młodziezy, w której wystepowała Rita, zdrabniana do Ita ("dzikuska" to chyba była ) . Podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Rita, 18.05.05, 11:58 To była "Dzikuska", ale panna była Eleonora Rita. Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Rita, 18.05.05, 16:26 Zgadza się, tyle, że pierwszego imienia nie używała. Mówiło się do niej Ita Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Rita, 18.05.05, 20:32 Prawda. Z całej książki pamiętam tylko kawałek, w którym jakas niesympatyczna panna z sąsiedztwa dopytywała się, czy była jakaś święta Ita i ktoś jej tłumaczył, jak ona się nazywa naprawdę. No i że był happy end, oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Rita, 17.05.05, 23:13 Mnie sie tez podoba, ale nie jakos zachwyca. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Rita, 18.05.05, 10:32 Mnie się nie podoba, moja wrogini w podstawowce takie imię miała... Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Rita, 18.05.05, 10:42 Nie podoba mi się, zbyt krótkie, nie znam się ale brzmi mi jakoś "amerykańsko" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rita, 18.05.05, 16:41 illka1 napisała: > Nie podoba mi się, zbyt krótkie, nie znam się ale brzmi mi jakoś "amerykańsko" Podpisuję się. Dla porządku dodam, ze jest spolszczona wersja, Ryta. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Rita, 18.05.05, 20:34 gaudencja napisała: > > Dla porządku dodam, ze jest spolszczona wersja, Ryta. > Wystąpienia literackie: "Pan Graba" Orzeszkowej i chyba "Trędowata", ale tam był to skrót od Margeryty (jeśli to nie w "Trędowatej", to nie pamiętam, gdzie była ta Margeryta/Ryta, ale była na pewno) Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Rita, 18.05.05, 17:55 illka1 napisała: > Nie podoba mi się, zbyt krótkie, nie znam się ale brzmi mi jakoś "amerykańsko" dla mnie tez Ale za to Ryta mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Rita, 18.05.05, 13:48 martka_k napisała: > wole Rute... Ja też. Rita brzmi trochę teatralnie Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Rita, 18.05.05, 14:47 Rita to ładne imię, chociaż brzmi trochę anglosasko... Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Rita, 19.05.05, 02:23 Z mojego doswiadczenia: imie popularne w Stanach dla pan miedzy 30 a 45 rokiem zycia, zwlaszcza na poludniu Odpowiedz Link Zgłoś
lalibela Re: Rita, 20.05.05, 22:35 serdeczne dzieki za opinie, to imie mojej corki i mi bardzo pasi, ale jak widac nie wszystkim, my nie mieszkamy w Polsce i tu gdzie jestesmy - imiona to baaaaardzo szerokie pojeciE Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
frytkal Re: Rita, 21.05.05, 22:25 a ja wlasnie takie imie mam. I ciesze sie, ze nie jest to imie tak popularne (jeszcze nigdy nie spotkalam sie z druga Rita :o) PS. i imie nie jest amerykanskie czy angielskie tylko kojarzy sie ze slynna aktorka Rita Hayworth... Odpowiedz Link Zgłoś
lalibela Re: Rita, 21.05.05, 22:50 no wlasnie, a Rita, z greki, to perla jest tez i swieta Rita: od spraw trudnych i beznadziejnych Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rita, 21.05.05, 23:02 lalibela napisała: > jest tez i swieta Rita: ...lub Ryta: www.imiona.net.pl/pokaz.php?id=284&litera=R&jacy=all Odpowiedz Link Zgłoś
lalibela Re: Rita, 21.05.05, 23:11 och, rita rowniez www.voxdomini.com.pl/sw/sw13.html Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rita, 21.05.05, 23:19 No tak, również, bo Rita jest też "dopuszczona" do użytku. Co nie zmienia faktu, że Ryta jest funkcjonującym spolszczeniem tego imienia; funkcjonującym wcześniej i bardziej zgodnym z zasadami języka polskiego (brak nietypowego dla polszczyzny "ti"). Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Rita, 19.10.05, 20:51 lalibela napisała: > no wlasnie, > a Rita, z greki, to perla Tak jak Małgorzata... Odpowiedz Link Zgłoś
mrowkencja Re: Rita, 22.05.05, 08:51 cynta napisała: > Z mojego doswiadczenia: imie popularne w Stanach dla pan miedzy 30 a 45 rokiem > zycia, zwlaszcza na poludniu ... a ja zauwazylam ze w Niemczech jest Rit sporo - w podobnym przedziale wiekowym (no moze o jaies 5 lat starsze) Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Rita, 22.05.05, 09:52 Niestety nie podoba mi się, zapewne przez zbitkę "ri". W Polskich warunkach, moim zdaniem, brzmi jak pseudonim aktorski, ale jeżeli mieszkacie za granicą to na pewno takich skojarzeń nie będzie ) Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Rita, 19.10.05, 20:40 Kiedyś bardzo mi się podobało, teraz też uważam że nie jest złe. Odpowiedz Link Zgłoś
gaja011 Re: Rita, 18.11.05, 00:54 Nie jestem pewna, czy Rita nie jest zdrobnieniem od Margarity. Znałam dziewczynę z Litwy, która miała na imię Rita, potem dowiedziałam się, że w dokumentach ma właśnie Margarita czyli Małgorzata. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rita, 18.11.05, 08:28 gaja011 napisała: > Nie jestem pewna, czy Rita nie jest zdrobnieniem od Margarity. Jest, jest. Kiedys zresta juz chyba o tym pisalismy, bo to nie pierwszy watek o Ricie Odpowiedz Link Zgłoś