abiela 25.06.05, 01:14 Ambrozego odkrylam wsrod absolwentow z 85 roku. Kojarzy mi sie z Ambrozym Kleksem Ale jak sie blizej przyjrzec, to to calkiem niezle imie No i Rymut notuje tylko 546 Ambrozych! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Ambroży 25.06.05, 12:20 Ambroży brzmi poważnie, ale zawsze lubiłam to imię. A w zdrobnieniu Brożek zakochałam sie po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Ambroży 26.06.05, 18:57 Ostatnio myslalam o wplywie tego Forum na nadawanie dzieciom imion. Duzo osob wchodzi i pisze:"Doradzcie" jakby widzialo w nas ekspertow, a przeciez wybor imienia to dosyc indywidualna sprawa rodzicow I nie wiem czemu, ale przyszla mi na mysl historia. Ze za kilkanascie lat na Forum pojawia sie taki wpis: "Hej Mialem miec na imie Adrian, ale pod wplywem tego Forum, rodzice wybrali dla mnie imie Ambroży". ))) Odpowiedz Link Zgłoś
menadka Re: Ambroży 26.06.05, 21:16 Dla mnie imię "spalone" a to dzięki piosence "Choży Ambroży" Pudelsów ))) Tak samo jest z Mileną dzięki kawałkowi Kasi Nosowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ambroży 24.11.05, 19:23 heh, u mnie Milena jest tak czy inaczej spalona Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Ambroży 01.05.06, 19:15 Gaudencja a dlaczego jest u ciebie spalona? Jesli moge wiedziec? To takie piekne imie przeciez! I w ogole o co chodzi z ta piosenka Nosowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ambroży 01.05.06, 23:54 Może dziś użyłabym nieco innego sformułowania, niż że Milena jest u mnie spalona, ale rzeczywiście nie dałabym tego imienia dziecku; nie przepadam za nim, bo kojarzy mi się z mało energiczną osobą, a samo brzmienie imienia z przymilaniem się - może to niesłuszne, ale takie mam automatyczne skojarzenie. Tutaj chyba działa prawo skojarzenia z osobą o danym imieniu, którą się znało zanim zdązyły się ukształtować jakiekolwiek inne wyobrażenia na temat danego imienia. Podobną charakterystykę ma dla mnie Liliana - osoba mało energiczna, ale bez przymilania się, tylko z rozmazanym bladolila kolorkiem (Milena ma bardziej wyrazisty i weselszy kolor). Oba składają sie z podobnego zestawu dźwięków i zapewne to o to chodzi. Nie podoba mi się równiez Ilona (skojarzenie - mało energiczna, bezbarwna) i Alina (choć akurat to imię kojarzę z osobą energiczną, a za to bardzo egoistyczną, zapewne to wpływ Alin, które znałam), a do Melanii długo się przekonywałam (ale nadal tak jak w prawie wszystkich powyższych przypadkach imię to kojarzy mi się z osobą mało energiczną). U innych osób niż moje potencjalne córki Milena jest ok, ale bez zachwytów. Oczywiście imiona mojego dziecka i ew. następnych dzieci też nie wszystkim się podobają i będą podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ambroży 30.04.06, 22:20 menadka napisała: > Dla mnie imię "spalone" a to dzięki piosence "Choży Ambroży" Pudelsów ))) BTW dobrze, że nie są to "Chorzy Ambroży" Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Ambroży 26.06.05, 21:23 A mnie się kojarzy z obrożą. I ta konotacja absolutnie dyskwalifikuje imię . Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliowa Re: Ambroży 27.06.05, 10:14 A jakie zdrobnienie? Brożek - tak sobię... Amber? W pszedszkolu miałby przekichane... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ambroży 27.06.05, 10:45 magnoliowa napisała: > A jakie zdrobnienie? Brożek - tak sobię... Amber? > W pszedszkolu miałby przekichane... A czemu, Brozek to fajne zdrobnienie! Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: Ambroży 25.11.05, 12:43 Nie podoba mi sie to imie ani jego zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Ambroży 25.11.05, 12:52 Mnie się bardzo podoba ,ciekawe czy zacznie się pojawiać ,tak choćby od czasu do czasu ?Zdrobnienie Brożek ,Broszko jest zniewalające ( jak dla mnie) Odpowiedz Link Zgłoś
antonia84 Re: Ambroży 26.11.05, 14:22 Znam jednego Ambrożego, chłopiec ma 5 lat. Zdrobnienie to Ambroś. Odpowiedz Link Zgłoś
noemip Re: Ambroży 29.11.05, 13:30 Mi sie podoba, tylko u nas by nie przeszlo... (moj rodzimy odpowiednik jest przepaskudny). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ambroży 29.11.05, 20:28 Super, ze sa mali Ambrożowie! Moze podrzuc jego rodzicom Brożka? to tradycyjne staropolskie zdrobnienie od tego imienia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Ambroży 01.12.05, 10:19 Sama się sobie dziwię,ale naprawdę jest niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Kleks 01.05.06, 07:43 pierwsze skojarzenie - Ambroży Kleks Jak dla mnie lekko staroświeckie, trąci myszką, ale dość sympatyczne... Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Ambroży 01.05.06, 09:24 Bardzo mi sie to imie podoba, sama nie wiem dlaczego A zdrobnienie Brozek kojarzy mi sie z pilkarzem Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Ambroży 01.05.06, 10:44 Ambrozja jest w dodatku bardzo smakowita, mniam, mniam... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ambroży 28.09.06, 21:22 Bardzo smakowita, szkoda że mało znana i rzadko nadawana. Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Ambroży 09.10.06, 19:30 To imię podoba mi się coraz bardziej. Brzmi dźwięcznie i stanowczo, a jednocześnie jest w nim coś pogodnego i dobrodusznego. Bardzo dziwi mnie tak niewielka liczba Ambrożych w Polsce. Serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś