pysia201 24.07.05, 21:24 Na moją daleką kuzynkę zawsze mówiono Miłka , więc zawsze sadziłam , że na imię ma Emilia. A dopiero dziś dowiedziałam się , że nazywa sie Miłosława!! bardzo byłam zaskoczona , bo po pierwsze nigdy się z takim imieniem nie spotkałam , a po drugie zawsze myślałm, że Miłka to poprostu Emilka!! =))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Miłosława!! 25.07.05, 08:27 Miłeczka, Milunia. Bardzo mi się podoba to imię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miłosława!! 25.07.05, 14:08 Można oczywiście ją zdrabniać jeszcze jako np. Miłochna, Miłusza; dawniej też Milejsza (MSZ przeurocze), Mileszka, Miłuchna, Miłosza, Michna itp. Bardzo lubię to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Miłosława!! 25.07.05, 14:34 Miloslawa jest o wiele piekniejsza od Emilki. Super imie! Odpowiedz Link Zgłoś
mii.krogulska Re: Miłosława!! 09.11.05, 22:06 Witam ponownie, "dopuszczalne" zdrobienia od Miłosławy to Miłka, Miłeczka, Miła. Na inne Miłosławy nie reagują, a szczególnie nie reagują na Sławę. Miłochna to będzie zupełnie inne imię, które różni się tak od Miłosławy, jak na przykład Dobrosława od Dobrochny. Pozdrawiam Miłosława Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Miłosława!! 09.11.05, 22:28 mii.krogulska napisała: > Witam ponownie, > "dopuszczalne" zdrobienia od Miłosławy to Miłka, Miłeczka, Miła. Na inne > Miłosławy nie reagują, a szczególnie nie reagują na Sławę. > Miłochna to będzie zupełnie inne imię, które różni się tak od Miłosławy, jak na > przykład Dobrosława od Dobrochny. > A czemu mialyby nie zareagowac? Jesli na mala Miloslawe od zawsze wolano np. Milochna, to bedzie reagowac. Zdrobnienia to rzecz umowna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miłosława!! 10.11.05, 09:20 Milochna JEST zdrobnieniem od Miloslawy, a ze teraz bywa nadawana jako imie, to juz jest odrebna kwestia. Mechanizm zdrabniania jest zreszta podobny jak np. Krystyna-Krychna, i wspomniana przez Ciebie Dobroslawa-Dobrochna. Odpowiedz Link Zgłoś
mii.krogulska Re: Miłosława!! 11.11.05, 22:06 Witam, język jest tworem żywym, zdrobnienia z końcówką "-ochna" po prostu już nie brzmią dobrze. A Miłochna brzmi po prostu okropnie... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miłosława!! 13.11.05, 00:43 Zapomnialas dodac - IMO. Jest wiele osob, ktorym sie Milochna bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Miłosława!! 25.07.05, 15:33 Miłka, Miłeczka - brzmi słodko Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Miłosława!! 25.07.05, 20:35 Śliczne imię. Przyszło mi do głowy jeszcze zdrobnienie Misia - dla małej dziewczynki oczywiście, bo nie bardzo wyobrażam sobie panią Misię lat 60 Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Miłosława!! 25.07.05, 20:40 aurelia_b napisała: > Śliczne imię. Przyszło mi do głowy jeszcze zdrobnienie Misia - dla małej > dziewczynki oczywiście, bo nie bardzo wyobrażam sobie panią Misię lat 60 Przecież Misia to zdrobnienie od Michaliny Kiedyś mi się podobało, teraz średnio mnie zachwyca. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Miłosława!! 25.07.05, 20:40 Jeśli chodzi o Miłosławę, dla mnie do głowy wpadło jeszcze jedno zdrobnienie: Sławka. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Miłosława!! 25.07.05, 20:48 No wiem, że od Michaliny, ale jakoś tak mi wyszło . Sławka z kolei mnie nie zachwyca, chociaż jest dobrą alternatywą w przypadku np. imienia Wiesława czy też Czesława - wolałabym być Sławką niż Wiesią lub Czesią Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miłosława!! 25.07.05, 20:58 aurelia_b napisała: > Śliczne imię. Przyszło mi do głowy jeszcze zdrobnienie Misia - dla małej > dziewczynki oczywiście, bo nie bardzo wyobrażam sobie panią Misię lat 60 Pani Misia lat 70 pracowała z moją mamą I zupełnie mnie to nie dziwiło - zresztą byłam przyzwyczajona od dzieciństwa. Znam równiez Marię zwaną Misią, lat 50. Od Miłosławy też faktycznie da się to zdrobnienie utworzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
semijo Re: a czy to nie zdrobnienie... 25.07.05, 21:39 ...od Ludmiły? Mirosława to Mirka, przynajmniej tak mi się wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
semijo Re: a czy to nie zdrobnienie... 25.07.05, 21:41 kurcze żle przeczytałam, Może Miłka to zdrobnienie od Miłosławy i Ludmiły Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Miłosława!! 09.11.05, 23:29 w moim przedszkolu była intendentka w wieku, jak mi się wtedy wydawało, nieskończenie podeszłym [czyli pewnie 40-50]. Nikt nie nazywał jej inaczej niż "pani Misia" [ale chyba od Michaliny]. Inna rzecz, że, z jednym wyjątkiem, wszystkie pracownice nazywało się zdrobnieniem - pamiętam panią Todzię [od Teodory], panią Jolę, panią Irenkę, panią Elę, pania Małgosię, pania Danusię i panią Anię. Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Miłosława!! 26.07.05, 00:34 Też mam kuzynkę Miłosławę. Siostrę Michaliny i Magdaleny . Baardzo lubię to imię, choć swego czasu w naszej rodzinie padało na temat ciotki - mamy kuzynek - wiele nieprzychylnych słów za tzw. udziwnianie. Odpowiedz Link Zgłoś