miyoki 26.07.05, 20:42 Zauważyłam pewną tendencję w swojej rodzinie i u znajomych owszem powracają imiona naszych babek ale są one używane zazwyczaj w pełnej formie. Bardzo mnie ten fakt cieszy. I tak jest u nas Antoni ale już nie używa się praktycznie nie używa się zdrobnienia Antek. Jest Jerzy, Jerzyk ale nikt nie mówi Jurek, Bartosz, Bartoszek nie używa się formy Bartek, Maksymilian, Maksymilianek ale nie mówimy Maks czy Maksiu i jest Barbara, Barbarka nie mówi się Basia. Podoba mi się używanie pełnych form imion. Nie wiem czy to jest tendencja w moim otoczeniu czy wy też coś takiego zaobserwowaliście. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: nowe stare imiona 26.07.05, 23:50 Hmmm, nie zauważyłam czegoś takiego, raczej znajomi używają zdrobnień. A co do Jerzyka, to jako Jerzyk własnie funkcjonuje mój wuj, więc nie odbieram tego zdrobnienia jako nowe Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: nowe stare imiona 27.07.05, 08:20 Mój ojciec też funkcjonuje jako Jerzyk U mnie jest raczej odwrotnie, niż piszesz. Teraz, w dobie skracania języka (polskiego, oczywiście, a nie takiej części ciała ) wszyscy dążą do tego, aby wymyślać jakieś skróty i zdrobnienia, a nie używać pełnej formy, która czasem jest trochę przydługa (Magdalena, Katarzyna). Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: nowe stare imiona 31.07.05, 21:49 gaudencja napisała: > A co do > Jerzyka, to jako Jerzyk własnie funkcjonuje mój wuj, więc nie odbieram tego > zdrobnienia jako nowe tez mam wujka jerzyka i jest to starszy brat mego ojca) Odpowiedz Link Zgłoś
ikaes Re: nowe stare imiona 27.07.05, 15:13 ja mam Franciszka i często mówię Franciszek, bo uważam, że tak jest najładniej, rzadziej mówię Franuś, Franio czy Franek. A moja siostra ma Antoniego i mówi na niego i o nim Antoś, nigdy Antek Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: nowe stare imiona 08.09.05, 23:13 A ja mam wlasnie Antka i rzadko kiedy zwracamy sie do niego inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
mercka Re: nowe stare imiona 27.07.05, 15:29 ja nie wyobrazam sobie nie skrocic dlugiego imienia (np Aleksandra na Ole) lub twardego imnienia czy tez powaznie brzmiacego... Odpowiedz Link Zgłoś
j_aga Re: nowe stare imiona 28.07.05, 12:27 Też często mówię o mojej córeczce Helena, co wzbudza zdziwieni, bo taka malutka Helena (teraz 5 m-cy). Ale mi się to imie bardzo podoba właśnie tak. Co nie oznacza, że go nie zdrabniamy na bardzo wiele sposobów Odpowiedz Link Zgłoś
miyoki Re: nowe stare imiona 28.07.05, 20:33 Ja lubię pełne formy i lubię jak się o nich nie zapomina, oczywiście zdrabnianie pieszczotliwe też uwielbiam, jednak podoba mi się gdy wśród masy małych Olusiów mama nazywa synka Aleksander. A tak na marginesie Aleksander dużo bardrdziej mi się podoba od Olka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: nowe stare imiona 31.07.05, 21:59 Spotkałam dziś na placyku zabaw na oko 3-letnią Helenę, nazywaną cały czas Heleną właśnie. To mieści się w nurcie, o którym piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: nowe stare imiona 08.09.05, 19:09 Nie!Ja się z czymś takim nie spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś
kajka29 Re: nowe stare imiona 08.09.05, 21:39 Ja mam córeczkę Juliannę ale większość osób zwraca sie do niej Julia, Julka, natomiast jest w rodzinie jescze Zuzanna, Marianna i Magdalena oraz osoba która do wszystkich 4 dziewcząt mówi własnie Julianna, marianna zuzanna i magdalena........ rzadko kiedy inaczej. Też fajnie . Odpowiedz Link Zgłoś
iga75 Re: nowe stare imiona 09.09.05, 09:27 Mam córkę Marię Barbarę Marysia obraża się, jeśli ktoś powie do niej inaczej niż Marysia - żadna Maria, Maryśka, Maryś- musi być Marysia i koniec ))) Teraz będzie chłopczyk - wokół mnie krąży imię Bernard - mąź jeszcze się przegryza z tym imieniem, wszyscy wokół kręcą nosami, wspiera mnie jedynie mama Nie wyobrażam sobie, żeby mówić do Bernarda inaczej niż Bernard (jakiś Bernaś czy Benek po prostu mi nie pasuje !)... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lilarose Re: nowe stare imiona 09.09.05, 09:56 Mój wujek ma na imie Antoni, ale wszyscy mówia na niego Tolek (nie Antoś, Antek) Odpowiedz Link Zgłoś
rozalk Re: nowe stare imiona 09.09.05, 10:21 Moja mała ma na imię Rozalia i nikt na Nią nie woła Ruzia, jest Rozalka lub Rozalcia! Ja trzymam się tego jak wołają na dziecko rodzice, bo jeśli chcą na Elżbietę mówić Elka to prosze bardzo.Aczkowiek rzadko spotykam obecnie takie zdrobnienia! Odpowiedz Link Zgłoś
aneta61 Re: nowe stare imiona 09.09.05, 16:17 Ja tez mam corke Rozalie i nie zdrabniam do Ruzia bo takie zdrobnienie bardziej pasuje to imienia Róża.A na swoja malutka czesto mowimy Rozalcia lub Rozunia Odpowiedz Link Zgłoś