linna-altair 05.08.05, 10:36 Co myślicie o ,,gwiezdnych" imionach dla dzieci?.Mnie np. bardzo się podobają takie imiona jak Betelgeuse,Selena,Shaula,Lacaille,Bellatrix,Rigel no i oczywiście Altair(dla dziewczynki)Dla chłopców to jedyne co mi przychodzi do głowy to Syriusz i Orion.A może wy macie jakieś inne pomysły.Podobają sie wam te imiona? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Imiona jak gwiazdy 05.08.05, 10:58 Szczerze mówiąc, nie bałdzo W każdym razie na pewno nie na warunki PL, chyba że rodzicami są cudzoziemcy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Imiona jak gwiazdy 05.08.05, 15:27 Syriusz moze byc, mial nawet pozytywna opinie RJP. Talita moze tez uchodzic za "imie gwiezdne" gdyz nazywa sie tak zbior trzech gwiazd (kiedys postrzeganych za jedna) w gwiazdozbiorze Wielkiej Niedzwiedzicy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona jak gwiazdy 05.08.05, 18:21 No tak - Syriusz, Orion by uszły. Syriusz jest zresztą w słowniku Ossolineum, obor Sryacha, Syrycjusz, Synezjusza i Syzyniusza. Mogłyby być jeszcze Kasjopea, Andromeda i Cefeusz. Ale to wszystko są również imiona konkretnych postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Imiona jak gwiazdy 09.08.05, 13:38 Zawsze mielem sentyment do Kasjopeji (- wole te wersje z koncowka -eja, jest watwiejsza do wymowienia i wierniejsze oryginalowi: Cassiopeia). Zarowno do gwiazdozbioru jak i do imienia. Ale sama bym nie odwazyla sie nadac. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona jak gwiazdy 09.08.05, 13:50 Dorzuce jeszcze do gwiezdnych imion Stelle. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Jak Stella to i jej odpowiedniki w innych jezykach 10.04.06, 09:27 Estera, Estella, Esther, Estrelita... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jak Stella to i jej odpowiedniki w innych jez 10.04.06, 10:37 No i Berenika od warkocza))). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jak Stella to i jej odpowiedniki w innych jez 10.04.06, 21:28 annajustyna napisała: > No i Berenika od warkocza))). BERENICE Gender: Feminine Usage: English, Italian Pronounced: ber-e-NIE-see (English), bay-ray-NEE-chay (Italian) [key] Macedonian form of the Greek name Φερενικη (Pherenike), which meant "bringing victory" from φερω (phero) "to bring" and νικη (nike) "victory". This name was common among the Ptolemy ruling family of Egypt. Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: Imiona jak gwiazdy 09.08.05, 15:52 Może być jeszcze: Kastor, Polluks, Aldebaran, Spica, Mizar, Alkor, Regulus, Deneb, Vega, Sheliak, Chinka, Dzuba, Antares, Saipf, Mintaka, Plejada, Hiada, Denebola, Regulus i wiele, wiele innych. Orion jest gwiazdozbiorem, a to daje większe pole manewru. Służę nazwami gwiazd i gwiazdozbiorów w razie potrzeby )) Pozdrawiam wana Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Imiona jak gwiazdy 09.09.05, 18:07 Dzięki Wana,ale interesuję sie astronomią,więc się trochę na tym znam.Cieszę się,że można dziecku nadać imie Syriusz.Bardzo je lubie wspaniale mi sie kojarzy.Wyjątek, bo ne kojarzę imon z osobami,chyba,że jest to bohater literacki lub filmowy,jak w tym przypadku.Jeśli chodzi o Andromedę to jest to chyba jedyne imie ,,gwiezdne",którego nie lubię.Nie wiem dlaczego.Natomiast Plejada(bardzooo gwiedzne imię)kojarzy mi sie z Plejadanami(a to rzekomi kosmici z Area 51) Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Imiona jak gwiazdy 09.09.05, 19:17 Betelgeuse, Lacaille, chyba nawet Bellatrix odpadają ze względu na rodzaj gramatyczny. Nie wskazywałyby jednoznacznie na płeć dziecka. A zwłaszcza Betelgeuse - jak to się właściwie odmienia? To samo dotyczy Altair dla dziewczynki. Bellatrix to jeden z czarniejszych charakterów w "Harrym Potterze". Kto jak kto, ale dzieci by wiedziały. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Imiona jak gwiazdy 09.09.05, 21:35 Selena i Syriusz mi sie podobają. Inne te dla dziewczynek rzeczywiście takie troche "bezpłciowe". Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Imiona jak gwiazdy 10.09.05, 16:43 Ale gdyby był Syriusz to pewnie by sie cieszyły co? Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Imiona jak gwiazdy 11.09.05, 07:48 Betelgeuse oczwiście występuje również w formie Betelgeza,a to wskazuje na płeć. jescze jest Lalande(rownież bardzo mi sie podoba,ale to raczej dla chłopca,ponieważ pochodzi od nzwiska XVII wiecznego astronoma.A Altair? Przyzwyczaiłam sie do tego imienia,dlatego trudno mi powiedzieć czy zeczywiście jest to imie żeńskie,ale wydaje mi sie,że tak.Na jakimś forum je widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
pocholita Re: Imiona jak gwiazdy 03.10.05, 14:54 Mojemu mężowi podoba sie Aurora Odpowiedz Link Zgłoś
salomea_ Re: Imiona jak gwiazdy 10.11.05, 20:12 Moja córeczka nazywa się Łucja Andromeda (po największej galaktyce w Naszej Gromadzie). Kasjopea chcemy z mężem dać na drugie drugiej córeczce (jesli to będzie "ona"). Ale na pierwsze to raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona jak gwiazdy 09.04.06, 22:50 Widziałam ostatnio (tylko gdzie? - chyba w WnŚ) dziewczynkę o drugim imieniu Kasjopea. Bardzo to ładnie wyglądało. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Imiona jak gwiazdy 10.04.06, 09:24 gaudencja napisała: > Widziałam ostatnio (tylko gdzie? - chyba w WnŚ) dziewczynkę o drugim imieniu > Kasjopea. Ciekawe, jak miała na pierwsze... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Imiona jak gwiazdy 10.04.06, 09:25 Bo Agnieszka Kasjopea Chruściak średnio pasuje (nagromadzenie sylaby "ka" na początku i końcu imion, bo nazwisko nawet niezłe, choć stwarza wrażenie za bardzo rzeczownikowego) A samo Kasjopea (albo w jakimś ładnym zestawie) brzmi ślicznie )) Odpowiedz Link Zgłoś
nilgau Re: Imiona jak gwiazdy 10.04.06, 10:16 JONA ma na imię córka sąsiadów znajomych tak gwiezdnie mi brzmi... Odpowiedz Link Zgłoś
anik223 Re: Imiona jak gwiazdy 10.04.06, 16:08 Mi najbardziej podoba się Kastor. Kastor i Pola Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Imiona jak gwiazdy 10.04.06, 19:39 Aurora też mi się podoba. Bellatrix- ładne, i takie...dostojne, można zdrabniać Bella. Odpowiedz Link Zgłoś
lilarose Re: Imiona jak gwiazdy 11.04.06, 10:59 Pododa mi się Kasjopeja - w skrócie Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
masaha Re: Imiona jak gwiazdy 14.05.06, 20:04 Nasza Marleen sama zadecydowala o wyborze swojego pierwszego imienia - zadecydowala, ze urodzi sie 24-go grudnia ) I coz bylo robic? Zostala wiec Stella Marleen. A jezeli chce byc patetyczny (i odrobine zlosliwy...) mowie:- Gwiazdo Marii Magdaleny ) Jednak forma w wolaczu > O Gwiazdo Miram z Magdali< przebija chyba wszystkie inwokacje poetyckie Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: Imiona jak gwiazdy 15.05.06, 20:32 Kinga na drugie ma Stella (łac. gwiazdka) Odpowiedz Link Zgłoś