Dodaj do ulubionych

Imiona takie same jak rodziców

23.08.05, 09:43
Witam,

co sądzicie o tym, żeby dziecko miało takie same imię jak tata. Ja mam
mieszane uczucia, bo jakby się trafił drugi syn, to wtedy jakie imię mu nadać.
Obserwuj wątek
    • ariana1 Re: Imiona takie same jak rodziców 23.08.05, 12:34
      Mnie się taka praktyka nie podoba. Po pierwsze wygląda to tak, jakby rodzice
      nie mieli żadnego pomysłu i dla łatwizny nazwali swoje dziecko własnym
      imieniem. A przecież jest tyle pięknych imion! A po drugie problemy z
      identyfikacją. Przez całe życie tłumaczyć się w urzędach i wszędzie,że to
      chodzi o mojego ojca a nie o mnie, o moją matkę a nie o mnie.
      • abiela Re: Imiona takie same jak rodziców 23.08.05, 15:16
        Zgadzam sie z ariana, mnie sie tez ta praktyka nie podoba.
        • verdana Re: Imiona takie same jak rodziców 23.08.05, 18:19
          Póki dziecko małe - to mały problem.
          Ale potem - rodzice moga otwierać wszystkie listy do niego adresowane, czytać
          urzedową korespondencję "bo myślałem, że to do mnie". I odwrotnie zresztą też....
          Absolutnie nie!
          • dorotkak Re: Imiona takie same jak rodziców 24.08.05, 21:16
            Ja tez jestem na nie!
            Potrafie sobie wyobrazic wynikajace z tego zamieszanie.
            Wystarczy, ze u nas moja mama i jej bratowa maja tak samo na imie
            i te ciagle problemy z telefonami, bo kto wie o ktora pania Krysie
            chodzi?
            Co innego jesli chodzi o drugie imie, to jestem za nadawaniem imion
            po rodzicach lub dziadkach.
    • bonnie75 Re: Imiona takie same jak rodziców 24.08.05, 22:29
      Uff..... znam historie pewnego malzenstwa, ktore w mlodosci bylo w sobie
      zakochane po uszy i swiata poza soba nie widzialo. No, w kazdym razie zona nie
      widziala nikogo poza mezem smile Urodzil im sie synek i pelna milosci i
      uwielbienia dla meza zona nadala dziecku jego imie wlasnie. Maz byl dumny jako
      ten paw i chwali sie przed kolezkami, jak to zona go kocha itp. itd.
      Po pewnym czasie czar fantastycznego malzenswa prysl. Sielanka sie
      skonczyla. "Cudowny" maz zaczal chlac, wloczyc sie, stracil prace, zeczal
      wynosic z domu rzeczy i co tu duzo mowic - zaczal rowniez bijac zone. Nie
      oszczedzal rowniez swojego imiennika. No jednym slowem facet stoczyl sie az na
      samo dno. Zona znienawidzila go i sie rozwiedli. Pozostal syn z nieszczesnym
      imienie, ktore teraz przypomina kobiecinie, ze nie wolno byc tak bezkrytycznie
      zapatrzonym w drugiego czlowieka.

Troche pogledzilam, wybaczcie mi, ale scyzoryk mi sie delikatnie w kieszonce
      otwiera, jak slysze, ze mamusia nadala synkowi imie po tatusiu, bo tak okrutnie
      go kocha....
      • kajak75 Re: Imiona takie same jak rodziców 25.08.05, 03:41
        Moj ojciec mial tak samo na imie jak dziadek i jak tylko zostal pelnoletni
        zmienil sadowo imie. Z Jana na Janusza
    • koralik12 Re: Imiona takie same jak rodziców 25.08.05, 20:23
      Na początku ciąży jak jeszcze nie wiedziałam że będzie synek, zastanawiałam się
      czy w przypadku córeczki nie nazwać jej tak jak ja: Alicja. Pytałam męża co o
      tym myśli a jemu się pomysł spodobał i powiedział że ja będę Ala 2 a córka Ala
      1. Niespecjalnie mi się spodobało że mam spaść na drugie miejsce smile) i zmieniłam
      planowane imię na Milena. W końcu i tak jest Bogdaś
    • judytak Re: Imiona takie same jak rodziców 25.08.05, 23:37
      a dlaczego zaraz brak pomysłu?
      a nie chęć tworzenia dynastii ;o)

mój brat ma na imię tak, jak mój ojciec
      mój ojciec ma na imię tak, jak mój dziadek
      (dziadek nie miał na imię tak, jak jego ojciec, bo nie był pierworodnym...)

nigdy, absolutnie żadnych praktycznych problemów z tego powodu nie było i nie ma

pozdrawiam
      Judyta
      • martuszkaw Re: Imiona takie same jak rodziców 19.01.06, 12:45
        Zgadzam się w pełni, problemy tworzą sobie sami ludzie. Pozdrawiam M.
    • a_weasley Imiona takie same jak rodziców - niepraktyczne 27.08.05, 22:45
      Zdarzyło się naprawdę...
      - Dzień dobry, mówi Weasley, czy mogę prosić Krzyśka?
      - A pan chciał rozmawiać z moim mężem czy synem?

muszta napisała:

> co sądzicie o tym, żeby dziecko miało takie same imię jak tata.

Jakimś takim snobizmem mi to zalatuje. "Wiesław Gwóźdź Junior". A następny
      pewnie będzie "Wiesław Gwóźdź III".

> Ja mam mieszane uczucia,

Ja jestem jednoznacznie na nie. Imię jest po to, żeby jednoznacznie
      identyfikować ludzi. Wiadomo, że gdzieś żyje jakiś inny Artur Weasley, ale
      żebym miał mieć takiego w sąsiednim pokoju? Gdzie tu jest sens? Gdzie tu jest
      logika?
      • muszta Re: Imiona takie same jak rodziców - niepraktyczn 29.08.05, 15:20
        > Ja jestem jednoznacznie na nie. Imię jest po to, żeby jednoznacznie
        > identyfikować ludzi. Wiadomo, że gdzieś żyje jakiś inny Artur Weasley, ale
        > żebym miał mieć takiego w sąsiednim pokoju? Gdzie tu jest sens? Gdzie tu jest
        > logika?

Właśnie o Artura chodzi smile. I nie jest to żaden snobizm, tylko Artur to piękne,
        mocne imię i na razie nie znaleźliśmy takiego, które byłoby ładniejsze.
        • adziunia Re: Imiona takie same jak rodziców - niepraktyczn 29.08.05, 16:33
          Artur az tak przesadnie piekny to nie jest wink Nie wierze ze nie ma ladniejszego
          imienia. Tak jak poprzednicy jestem przeciwna nadawaniu dziecku imienia rodzica.
          • gaudencja Re: Imiona takie same jak rodziców - niepraktyczn 29.08.05, 23:25
            Podpisuję się pod Adziunią. A skoro już piszę, to podpowiem dwa imiona podobne
            do Artura, które jednak nie spowodują zamętu np. przy odbieraniu listów czy
            telefonów: Artemon, Artemiusz (oba BARDZO lubię i oba mają świętych patronów,
            daty imienin itd.). Zdrabniać można wedle życzenia - tak samo, albo inaczej niż
            Artura.

Z obserwacji wiem, ze rzadko przy takich samych imionach i nazwiskach rodzica i
            dziecka uzywa się w domu imion obojga. Na ogół dziecko ma ksywę, czasem
            towarzyszącą mu przez całe życie, albo przez całe życie określany jest
            jako "xxx Mały", w odróznieniu od ojca "xxx Dużego". Warto dziecku dać imię
            umożliwiające odróżnienie się od rodzica.
            • annajustyna Re: Imiona takie same jak rodziców - niepraktyczn 05.07.06, 21:47
              N amojego nauczyciela polskiego wpodstawoowce mowiono Artur, naprawde
              byl...Arkadiusz...
            • Gość: mag Re: Imiona takie same jak rodziców - niepraktyczn IP: *.chello.pl 25.09.07, 09:50
              Rzeczywiście, dawniej sporo synków nosiło imię po własnym tacie,
              szczególnie, gdy rodzic odnosił sukcesy. Przykładem jest mój tata,
              który dostał imię po moim dziadku - Bolesław. Odkąd zaczął
              samodzielnie myśleć, znienawidził to imię mimo, że dziadka kochał.
              Wszyscy wołali na niego imieniem zupełnie innym, powstałym od
              skrótu: Sławek i choć oficjalnie imienia nie zmienił, Sławkiem jest
              do dziś dla wszystkich znajomych i rodziny. Mój syn dostał po tacie
              drugie imię - i uważam, że to w zupełności wystarczy. Pozdrawiam.
      • martuszkaw Re: Imiona takie same jak rodziców - niepraktyczn 19.01.06, 12:43
        Według mnie snobizmem jest właśnie nazewnictwo junior, senior. Nawet rozbicie
        dzielnicowe nie utrwaliło w Polsce tego zwyczaju. Przecież mówi się Strauss syn
        i Strauss ojciec, Kossak syn, Kossak ojciec, względnie starszy, młodszy,
        przynajmniej tak mnie promotor uczył.

Tak na marginesie znałam pewnego Jasia, który imię dostał po ojcu a mówili na
        niego w domu Dziunior, jak dla mnie horror.

Nie mam nic przeciwko nadawaniu dzieciom imion po rodzicach, kwestia
        przyzwyczajenia, w Rosji nikomu nie przeszkadza Iwan Iwanowicz, Fiodor
        Fiodorowicz a i w Polsce jeszcze kilka stuleci temu nikogo nie raził Mieszko
        Mieszkowic.

W mojej rodzinie są aż trzy Anny tegoż samego nazwiska, nigdy żadna nie narzekała.

Pozdrawiam M.
        • annajustyna Re: Imiona takie same jak rodziców - niepraktyczn 05.07.06, 21:50
          W Szczecinie jest dwoch znanach lekarzy (ojciec i syn) o takim samym imieniu.
          Syn uzywa "dodatku" junior. jego syn to tez Antoni. Chyba bedzie numer 3???
          • zakochalam_sie Re: Imiona takie same jak rodziców - niepraktyczn 06.07.06, 17:01
            Mój Tata i Jego bratanek noszą to samo imię. Na szczęscie mieszkają dość daleko
            od siebie, więc wielkich problemów nie ma, jednak gdy mojemu innemu kuzynowi
            urodziła się córeczka i chciał ja nazwać tym samym imieniem, które ja noszę,
            odwiodłam go od tego pomysłu. Jeśli tak bardzo chcą mieć Olę - proszę bardzo,
            ale chyba lepiej, jeśli ja wcześniej zmienię nazwiskosmile Przecież jest tyle
            różnych imion do wyboru!
        • annajustyna Re: Imiona takie same jak rodziców - niepraktyczn 03.12.06, 14:59
          A propos rozbicia dzielnicowego i rodow slaskich: jakze czesto 3 synow nosilo to
          samo imie, tylko rozne przydomki. Badz (ale to juz historia niemeickiego
          Solaska) te same imiona, tylko kolejny numer...
      • zo0 Re: Imiona takie same jak rodziców - niepraktyczn 04.12.06, 14:30
        wiesz u moich znajomych zdarzaja sie takie rozmowy
        -dzien dobry, czy moge rozmawiac z danuta m.?
        -dzien dobry, chodzi panu o starsza czy mlodsza?
        i nie! matka nie nazwala corki swoim imieniem smile trafila jej sie synowa-imienniczka

uwazam nadawanie pierworodnemu imienia po ojcu/matce za piekna tradycje i jesli
        juz taka w rodzinie jest to moim zdaniem warta ja kontynuowac
        a z identyfikacja, przy odrobinie wysilku, mozna sobie poradzic
    • cataluna Re: Imiona takie same jak rodziców 19.01.06, 09:34
      Nie podoba mi sie pomysł nadawania dziecku imienia po ojcu czy matce. Na drugie
      imie tak,jak najbardziej,ale na pierwsze - zdecydowanie nie.
      Po przeczytaniu historii,ktore opisywały niektore osoby jestem jeszcze bardziej
      na nie.
      A wiec - imie inne,odrebne. Na drugie po tacie jak najbardziej.
      Hej
      Cataluna
      • shilla01 Re: Imiona takie same jak rodziców 19.01.06, 21:19
        już gdzieś tu o tym pisałam , ale powtórze sie.
        Mój bratanek , ma imie po moim tacie czyli po swoim dziadkui ( tata jeszcze
        żyjący- oby jak najdłużej ) CZyli nazywają się dokładnie tak samo, to samo imię
        i to samo nazwisko. Na początku było dziwnie, ale bardzo szybko się do tego
        przyzwyczailiśmy. Dużo sympatycznych sytuacji z tego wynika , dużo śmiechu,
        żartujemy sobie. Raz się tylko zdziwiłam jak mój brat był jeszzce w domu
        rodziców zameldowany i jakas pani przyniosła skierowanie na szczepienie dla
        P..S.. w pierwszej chwili zwątpiłam, mój tata i szczepionka ?? Haha , taki
        stary?? smile)) a dopiero potem zobaczyłam rok urodzenia. Ale sie Uśmiałam, z
        siebie oczywiście. Śmiejemy się , że jak młody coś zbroi to przyjdą po starego
        i na odwrót smile Póki co mały ma 8 lat i nic takiego jeszcze nie mialo miejsca smile
        Najfajniej jest w święta, kiedy prezenty podpisane są tym samym imieniem i sie
        droczą ze sobą który jest dla którego.
    • verona123 Re: Imiona takie same jak rodziców 22.01.06, 18:35
      Ja tez odradzam zdecydowanie. Moze wystarczy spojrzec bardziej zyczliwie na
      imiona ze swiata poza Arturem. Przychodzi mi do glowy Cezary, syn Artura, a w
      domu Czarek i Artek.

(nie mam polskich czcionek)
    • galia29 Re: Imiona takie same jak rodziców 05.02.06, 12:04
      Ja i moja mama nosimy to samo imię Ewa, a po ślubie nie zmieniłam nazwiska
      tylko dodałam męża ale prawie go nie używam.Kłopotów to z tym trochę było- ja
      zgłosiłam zagubienie karty a jej zablokowali, kiedyś zamiast dwóch paszportów
      wydano jeden.Ale są też śmieszne strony- zdziwiony wzrok urzędników gdy patrzą
      na mnie trzydziestoletnią a widzą rok urodzenia 44 (jestem cudem chirurgi
      plastycznej??), albo jak mój ojciec wołał Ewa żeby mu coś podać to obie
      solidarnie udawałyśmy ,że to do tej drugiej.List od adoratora który odebrała
      moja mama, no i usprawiedliwienia pisałam sobie - proszę usprawiedliwić
      uczennice....... i podpisywałam się imieniem i nazwiskiem - nikt nie mógł mi
      zarzucić oszustwasmile
    • nowabiala1 Re: Imiona takie same jak rodziców 04.12.06, 11:14
      Beda klopoty, np. z poczta. Nie wiadomo do kogo aviso skierowane, wezwania do
      urzedow itp.
    • koza_w_rajtuzach Re: Imiona takie same jak rodziców 04.12.06, 15:20
      Moja mama ma na imię Stanisława - jej ojciec Stanisław. Mojej mamy siostra ma
      na imię Maria - tak samo jak jej mama.
      Sama nie nazwałabym córki swoim imieniem.
    • Gość: Nataloosia:) Re: Imiona takie same jak rodziców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 20:21
      Jestem absolutnie przeciwna temu pomysłowi...dlaczego?? bo każdy człowiek jest
      niepowtarzalny, powinien też mieć włąsn eimie oddające jego osobę... smile świetny
      temat! pozdrawiam smile
    • orvokki Re: Imiona takie same jak rodziców 24.09.07, 13:54
      W ogóle nie lubię powtarzalności imion w bliskiej rodzinie. Dla mnie nadanie
      dziecku imienia rodzica to takie symboliczne nałożenie obowiązku, żeby spełniło
      rodzica ambicje albo w ogóle było jakąś jego kontynuacją, a nie odrębną istotą -
      oczywiście nie musi tak być, ale tak to odbieram.
      Aczkolwiek miałam kolegę, w którego rodzinie od pokoleń każdy pierworodny,
      włącznie z nim samym, miał na imię Rudolf...
      • ninotshka Annojustyno 25.09.07, 00:25
        doskonale orientuje sie o jakich Antonich piszesz smile
        maja bardzo "kamienne nazwisko"
        na forum jak ktoras poleca lekarza - nigdy nie moge sie dokapowac o ktorego
        chodzi, ktorego chwala tongue_out

a co do tematu - nie podoba mi sie ten pomysl
        wrecz nie lubie powtarzalnosci nie tylko w rodzinie ale wogole w kregu
        znajomych, w srodowisku - takiego mam fiola
    • Gość: mała Re: Imiona takie same jak rodziców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.07, 09:57
      nie bardzo podoba mi sie na pierwsze imię
      ale na drugie jak najbardziej
    • babazygmunta Re: Imiona takie same jak rodziców 22.02.08, 17:27
      U mnie w rodzinie imię przechodziło z ojca na pierworodnego syna. Pradziadek Jan
      Feliks - syn Feliks Józef, mój tata Józef Franciszek. Ja bym była Franciszek
      jakiśtam, chociaż pewnie bym nie była - bo moja mama była modna i "staromodnego"
      imienia by mi nie nadała.

Bardzo mi się to podoba. Mój syn w ten sam sposób 'odziedziczył" imię po ojcu.
      Pierwszego imienia bym mu nie dała, bo to rodzi tylko pomyłki, ale drugie??
      Znam osobiście bardzo wiele "przypadków", gdy dziecko nosi imię po kimś
      konkretnym z rodziny, najczęściej jako drugie imię mamy, albo taty, czasem
      dziadków.
    • jowita771 Re: Imiona takie same jak rodziców 22.02.08, 23:14
      juz pisałam przy innym wątku, znam Franciszka Józefa, którego ojciec również był
      Franciszkiem Józefem i najstarszy brat też. a ten mi znany jest najmłodszym z
      rodzeństwa i w jego przypadku nie było to zaplanowane, tylko wyszło przez pomyłkę.
    • asidoo Re: Imiona takie same jak rodziców 23.02.08, 00:04
      Ja nie uważam, że to dobry pomysł. Tak jakby innych ładnych imion już nie było
      na świecie.
    • Gość: lilija Re: Imiona takie same jak rodziców IP: *.lublin.mm.pl 19.07.08, 13:09
      Jestem temu przeciwna. Mam taki przykład wśród znajomych. Zawsze
      wynikały z tego jakieś problemy: przychodził list -nie wiadomo do
      którego, telefon - tez nie wiadomo którego wołać, nawet w rozmowach
      nie wiadomo było o którym mowa więc dla identyfikacji zaczęto o nich
      mówić: Mały Maciek i Duzy Maciek co nie brzmi zachęcajaco. No i imię
      jeszcze bardziej spowszedniało i osłuchało się. Jest tak wiele
      ładnych imion ze nie wyobrażam sobie nazwać dziecko imieniem rodzica
      chyba że dziecko miałoby być pogrobowcem i nosić imię ojca ku jego
      pamieci. W pozostałych przypadkach nie widzę sensu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.