misia.g 27.08.05, 13:47 jestem w dziewiątym miesiącu ciąży i zastanawiam się czy nazwać synka ALEKSY czy ALEKSANDER, jak myślicie, które jest ładniejsze.Może wiecie czy od tych dwóch imion istnieje zdrobnienie Aleks, bo samego imienia Aleks nie mogę znależć w kalendarzu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaemmy Re: Aleksy czy Aleksander 27.08.05, 14:45 Hej Mój mąż ma na imię Aleksander,ale Aleks nikt do niego nie mówiJa mówię Alek a w pracy Olkiem go nazywają( Jeśli Ci się podoba właśnie Aleks to nazwij synka Aleksy,wtedy nikt Ci Olkiem go nazywac nie będzie.A w przypadku Aleksandra-tak właśnie będzie.. Pozdrawiam cieplutko! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aleksy czy Aleksander 27.08.05, 14:49 Byłabym za Aleksem. Oba da się zdrobnić Aleks, ale mamaemmy ma rację, że Aleksandra automatycznie będą zdrabniać na Olka. Poza tym Aleksego uważam za imię zdecydowanie ładniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: Aleksy czy Aleksander 27.08.05, 15:12 Jestem za Aleksym (choć zdrobnienie Aleks mi sie nie podoba, wolę Alek). Powiem więcej, Aleksy jest w czołówce mojego rankingu imion męskich. Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Aleksy czy Aleksander 03.09.05, 14:53 Aleksy, bardziej oryginalny od Aleksandra, ale nie udziwniony, a prezytr tym chyba nawet brzmi ładniej Odpowiedz Link Zgłoś
ankaiw Re: Aleksy czy Aleksander 03.09.05, 20:01 Znam Aleksandra na którego mówią Aleks, my na swojego mówimy po prostu Aleksander ) Mąż chciał, żeby był Aleksy, ale mnie to imię kojarzyło się ze św. Aleksym, który wyrzekł sie dóbr doczesnych i zamieszkał pod schodami własnego domu... I tak został Aleksander ) Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Aleksy czy Aleksander 03.09.05, 20:10 Wybrałabym Aleksandra, za Aleksym wyjątkowo się nie przepadam. Ale faktem jest, że w wypadku Aleksego nie trzeba walczyć ze zdrabnianiem jako Olek... ufam jednak, że niezależnie od imienia dasz radę . > Może wiecie czy od tych > dwóch imion istnieje zdrobnienie Aleks Zdrobnienia są takie, jakie chcemy - nie muszą istnieć "formalnie" . Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: w górę dla bebe20051 n/t 29.09.05, 13:55 Aleksy strasznie mi sie kojarzy z Oleksym... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Oleksy 29.09.05, 19:31 ...bardzo prawidłowo Bo Oleksy to jest Aleksy Innymi słowy, były marszałek ma nazwisko, które jest imieniem, zupełnie jak Jerzy Marek albo Marek Jurek. Odpowiedz Link Zgłoś