sabbatha 13.11.05, 23:55 Wg mnie imiona trzech króli są pretensjonalne i dziwne i nie mówię tego jako osoba wierząca (wręcz przeciwnie). A Baltazar to mi się z Baltazarem Gąbką kojarzy Albo ze smokiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martka_k Re: Kacper, Melchior i Baltazar 14.11.05, 09:02 Baltazar tez misie koarzy z profesorem Gabka. Kacper dla mnie brzmi infantylnie. Za to Melchior-piekne i mie i do tego skojarzenie z Wankowiczem... Calkiem powaznie rozwazalismy je dla syna-padlo przez brak sensownych zdrobnien- jak mowic do dziecka, Mel? To jakos zbyt amerykansko brzmi i tak... bez charakteru... Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Kacper, Melchior i Baltazar 14.11.05, 11:17 Nie powiedziałabym, że są pretensonalne. Z Baltazarem mam podobne skojarzenia co Wy, a mimo to (a może właśnie dlatego) podoba mi się najbardziej z całej trójki. Kacper jest dla mnie nautralny, natomiast Melchior całkowicie odpada, jest coś odpychającego w tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
menadka Re: Kacper, Melchior i Baltazar 14.11.05, 12:16 Dla mnie nie sa ani pretensjonalne ani dziwne. Kacper jest już dość popularne Baltazar - skojarzenie z bajką jest niuniknione (przynajmniej dla pokolenia 30 latków) Melchior - piękne imię. Również rozważam jako imie dla syna Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kacper, Melchior i Baltazar 14.11.05, 12:28 Oj, jaka szkoda, ze padlo! Jest przeciez Melik, Melis - pomyslow moze byc mnostwo. Na Wankowicza mowiono "Melisko". Melchior, jak juz tu wiele razy pisalam, jest jednym z moich ulubionych imion. Baltazar natomiast przemawia do mnie mniej (glownie dlatego, ze jest IMO imieniem malo "dziecinnym" czy tez "mlodzienczym"), ale tez jest niezle. Poza tym, co mu zaliczam bardzo in plus, w XVI-XVII wieku bylo w Polsce duzo bardziej popularne, niz sobie to teraz wyobrazamy. Skojarzenie z Baltazarem Gabka zupelnie mi nie przeszkadza, skoro mogl sie spopularyzowac Jacek z Agatka oraz mis Tymoteusz. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kacper, Melchior i Baltazar 14.11.05, 17:59 Kiedys wszystkie 3 bardzo mi sie podobaly. Nawet pamietam gdy jako nastolatka twierdzilam, ze Kacper jest super, inni sie dziwili skad takiego dziwologa wymyslilam. A teraz taki popularny! Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Kacper, Melchior i Baltazar 14.11.05, 18:45 Kacper-ok, całkiem mi się podoba, moim zdaniem wcale nie jest pretensjonalne. Baltazar-nieee, profesor gąbka na start! Melchior-ok, zdrobnienie Mel mi sie podoba jak Mel Gibson Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kacper, Melchior i Baltazar 05.06.06, 19:57 abiela napisała: Nawet pamietam gdy jako nastolatka > twierdzilam, ze Kacper jest super, inni sie dziwili skad takiego dziwologa > wymyslilam. A teraz taki popularny! Kacper rzeczywiście jeszcze do niedawna musiał być takim rarogiem, jak Melchior czy Baltazar. Do lat 70. miał w kazdej dekadzie w porywach od 17 do 45 nadań w całej Polsce. Dopiero w latach 70. było ich 495, a w latach 80. - kilka tysięcy (aż się dziwię, że znam dwóch Kacprów wtedy urodzonych; statystycznie to imię było nadane w tej dekadzie mniej razy, niż moje, a zawsze postrzegałam Kacpra jako dośc powszechne imię, a swoje jako rzadkie - ot, figle, jakie nam płata percepcja). Zdaje sie, że w pozostałych krajach UE imię to brzmi nadal bardzo oryginalnie, jak u nas Melchior i Baltazar. We Francji na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kacper, Melchior i Baltazar 05.06.06, 20:37 gaudencja napisała: > Zdaje sie, że w pozostałych krajach UE imię to brzmi nadal bardzo oryginalnie, > jak u nas Melchior i Baltazar. We Francji na pewno. > W Niemczech rzadkie, pewnie glownie przez skojarzenia z Kasparem Hauserem. Odpowiedz Link Zgłoś
jakasjopejka Baltazar 15.12.05, 10:24 Jak miło spotkać osoby, które potafią docenić urodę imion. Dla mnie imiona trzech króli są prześliczne. Mój malutki synek ma na imię Baltazar - i zdrobnień dziecinnych sporo mu wymyśliliśmy - najczęściej zwracamy się do niego Baltuś i Baltazarek, a także Balti, Baltinek, Baltek, bywa też Zarkiem. Imię to ma swoją długą historię i choć nie jest dziś tak popularne, jak w baroku, to kilka ciekawych postaci ostatnio je nosiło badź nosi. Wystarczy wymienić malarza Baltazara Klossowskiego jako reprezentanta starszego pokolenia, a z tego całkiem młodego - to austrackiego skoczka narciarskiego Baltazara Schneidera. Nasza barwna artystka - Krystyna Mazurówna swoim synom nadała imiona Kacper i Baltazar i czesto o ich muzycznych (i nie tylko) wyczynach pisze w emigracyjnym czasopiśmie. Imię Baltazar ma w sobie jakoś niesamowitą magię, a Baltuś to ciepłe i bardzo dziecinne zdrobnenie, które budzi sympatię. Pozdrawiam wszystkich "imionowo pozytywnie zakręconych" Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Baltazar 15.12.05, 10:32 Baltazar podoba mi się najbardziej a i mój mąż widzi to imię jako możliwe dla kolejnego syna (hi,hi).Baltazar Klemens ? Ale to chyba w kolejnym wcieleniu Kacper kojarzy mi się ze szlachtą ,Melchior jak dla mnie ma ładne zdrobnienie Melek . Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Baltazar 15.12.05, 10:38 jakasjopejka napisała: > Jak miło spotkać osoby, które potafią docenić urodę imion. Dla mnie imiona > trzech króli są prześliczne. Mój malutki synek ma na imię Baltazar - i zdrobnie > ń > dziecinnych sporo mu wymyśliliśmy - najczęściej zwracamy się do niego Baltuś i > Baltazarek, a także Balti, Baltinek, Baltek, bywa też Zarkiem. Imię to ma swoją > długą historię i choć nie jest dziś tak popularne, jak w baroku, to kilka > ciekawych postaci ostatnio je nosiło badź nosi. Wystarczy wymienić malarza > Baltazara Klossowskiego jako reprezentanta starszego pokolenia, a z tego całkie > m > młodego - to austrackiego skoczka narciarskiego Baltazara Schneidera. Nasza > barwna artystka - Krystyna Mazurówna swoim synom nadała imiona Kacper i Baltaza > r > i czesto o ich muzycznych (i nie tylko) wyczynach pisze w emigracyjnym > czasopiśmie. Imię Baltazar ma w sobie jakoś niesamowitą magię, a Baltuś to > ciepłe i bardzo dziecinne zdrobnenie, które budzi sympatię. Pozdrawiam > wszystkich "imionowo pozytywnie zakręconych" Śliczne imię, gratuluję wyboru! Jeśli podoba Ci się forum, zostań z nami ! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jakasjopejka Re: Baltazar 16.12.05, 09:29 Dziekuję za zaproszenie! Forum podoba mi się bardzo i cieszę sie, że nie jestem już tylko "przegladaczem", ale że mogę tutaj faktycznie z kimś porozmawiaćBardzo chciałabym dołączyć zdjęcia mojego Baltinka, tylko,niestey, nie wiem, jak to technicznie zrobić. Za wszelkie wskazówki byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Baltazar 16.12.05, 09:49 jakasjopejka napisała: > Dziekuję za zaproszenie! Forum podoba mi się bardzo i cieszę sie, że nie jestem > już tylko "przegladaczem", ale że mogę tutaj faktycznie z kimś > porozmawiaćBardzo chciałabym dołączyć zdjęcia mojego Baltinka, tylko,niestey > , > nie wiem, jak to technicznie zrobić. Za wszelkie wskazówki byłabym bardzo > wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie! Zdjęcia dołącza się na forum "Zobaczcie!" w serwisie pozostałych for dyskysyjnych eDziecko. Wskazówki znajdziesz tutaj - forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=621 Zdjęcia dołącz, chętnie zobaczymy )) Pozdrawiam i zapraszam do pisania w pozostałych wątkach ! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Baltazar 16.12.05, 15:27 Ja tez chcialam pogratulowac ciekawego imienia dla synka! Bardzo mi sie podoba. Ciesze sie, ze dolaczylas do naszego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Baltazar 15.12.05, 18:02 jakasjopejka napisała: > Imię Baltazar ma w sobie jakoś niesamowitą magię, Rzeczywiście jest magiczne... a Baltuś to > ciepłe i bardzo dziecinne zdrobnenie, które budzi sympatię. Pozdrawiam > wszystkich "imionowo pozytywnie zakręconych" A powiedz, nie mieliście pytań, czy to nie jest taki sepleniący Bartuś? Pytam z ciekawości, pod kątem praktycznym Odpowiedz Link Zgłoś
jakasjopejka Re: Baltazar 16.12.05, 09:25 Nie nie mieliśmy Co więcej, kiedy spotykamy się ze znajomymi, którzy mają Bartka, to po pewnym czasie oni też zaczynają do swojego synka mówić Baltek, bo im wygodniej A z tymi imionami to jest tak, że wystarczy, żeby choć trochę zaczeło być używane, to staje się "transparentne" tzn.nikt już jakoś nad ich brzmieniem się nie zastanawia. Tak jest choćby w przypadku takich zdrobnień, jak Aduś od Adriana (gdy pierwszy raz usłyszałam, to skojarzyło mi się z poleceniem duszenia) czy Maciek (choć w tym przypadku od cieknących skojarzeń cały czas nie umiem się uwolnić). Nasz Baltinek ma dopiero 8 miesięcy, więc sam jeszcze swojego imienia nie wymawia, ale jego uczącym się mówić kuzynkom ta forma bardzo odpowiada, bo nie ma w niej "pułapkowego r". Pozdrawiam ciepło! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Baltazar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 15:39 Trzeba przyznać, że aż dziwne, że tak rzadkie jest imię Baltazar wśród maluchów. Ciekawe jak wytłumaczyć, że Kacper stał się aż tak popularny teraz a Melchior i Baltazar wciąż są bardzo rzadko spotykane, może ktoś na forum wie co spoowodowało te różnice w popularności tych trzech imion? Pozdrawiam, Pola. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Kacper, Melchior i Baltazar 06.01.14, 17:33 martka_k napisała: > Baltazar tez misie koarzy z profesorem Gabka. Kacper dla mnie brzmi > infantylnie. Za to Melchior-piekne i mie i do tego skojarzenie z Wankowiczem... > > Calkiem powaznie rozwazalismy je dla syna-padlo przez brak sensownych zdrobnien > - > jak mowic do dziecka, Mel? To jakos zbyt amerykansko brzmi i tak... bez > charakteru... Dobre to zdrobnienie bardzo sie rozbawilam. Mel tak jak Gibson. Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: Kacper, Melchior i Baltazar 16.12.05, 09:28 Są fajne. Kacper bardzo popularny obecnie. Melchior oryginalny, podobnie Baltazar (rowniez troszke kojarzony z Baltazarem Gąbką aczkolwiek pozytywnie bardzo). Sama nie nadałabym zadnego z nich, ale nie mam nic przeciwko Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Kacper, Melchior i Baltazar 05.06.06, 22:13 Moi znajmi maja dwoch synow noszacych imiona Kacper i Melchior Oba uwazam za ładne, choc palme pierwszenstwa bezdyskusyjnie przyznalabym Melchiorowi. I zadnego ale to zadnego z tych imion nie zaliczylabym do pretensjonalnych Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Kacper, Melchior i Baltazar 02.11.06, 19:44 Kacper podobał mi się, gdy miałam 10 lat. Baltazar jest świetny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzia Re: Kacper, Melchior i Baltazar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 21:07 Ze względu na trudne brzmienie, brak ładnych zdrobnień (Baltazarek?!), pretensjonalny charakter imion M. i B. nigdy nie nazwałabym synów nimi. Niektórzy rodzice za wszelka cene chcą zabłysnąć oryginalnoscią, może zaszokować, lecz nie biorą zupełnie pod uwagę samopoczucia takiego dziecięcia, co to nosi owo wydumane imię. A czasem wystarczy zadać sobie pytanie, czy ja lubiłbym to imię, czy chciałbym, a żeby tak zwracano sie do mnie przez całe zycie? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Kacper, Melchior i Baltazar 02.11.06, 21:11 Gość portalu: andzia napisał(a): > Ze względu na trudne brzmienie, brak ładnych zdrobnień (Baltazarek?!), > pretensjonalny charakter imion M. i B. nigdy nie nazwałabym synów nimi. > Niektórzy rodzice za wszelka cene chcą zabłysnąć oryginalnoscią, może > zaszokować, lecz nie biorą zupełnie pod uwagę samopoczucia takiego dziecięcia, > co to nosi owo wydumane imię. A czasem wystarczy zadać sobie pytanie, czy ja > lubiłbym to imię, czy chciałbym, a żeby tak zwracano sie do mnie przez całe zyc > ie? A co złego w imieniu Zarek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzia Re: Kacper, Melchior i Baltazar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 21:20 Musiałam się chwilę zastanowić, o jakim imieniu myślisz?No właśnie... Złego pewnie nie (choć jak sobie wyobrażę nastolatka wśród rówieśników, to dla niego napewno- zło konieczne), ale ładnego, miłego dla ucha (no chyba, ze jest się miłośnikiem marki Zara), ciepłego lub klasycznego? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kacper, Melchior i Baltazar 02.11.06, 22:02 Pojawiła się przecież u nas, w tymże samym wątku, mama Baltazarka z setką zdrobnień dla tego imienia, nie brzmiących mniej naturalnie, niż zdrobnienia od Bartosza czy Bartłomieja. Co do Twojego drugiego pytania - tak, gdybym była chłopcem, chciałabym mieć na imię Melchior. Przyjemnie byłoby słuchać, jak ludzie wymawiają moje imię. Przez całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Do góry 06.01.14, 15:56 Mnie najbardziej podoba się Melchior. Baltazar podoba mi się coraz bardziej . Natomiast Kacper był kiedyś moich najukochańszym imieniem , ale później mi zbrzydł. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Do góry 06.01.14, 18:04 W szkole podstawowej uwielbiałam imię Kacper i wtedy planowałam tak nazwać syna. Z uwagi na dużą popularność nigdy nie nadam. Z drugiej strony kuzyn ma tak na imię, więc z tego powodu też odpada. Tak, więc z tych trzech imion, gdybym miała wybierać, to zdecydowałabym się na Melchiora Baltazar też mi się podoba i nie przeszkadza mi skojarzenie z Baltazarem Gąbką Hm... z dawnych bajek "Jacek i Agatka", "Gąska Balbinka", czy "Przygody Baltazara Gąbki" tylko imiona Jacek i Agata się przyjęły. Z opowieści mamy wiem, że jakoś ciekawa ta bajka nie była, takie pacynki na palcu. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Kacper, Melchior i Baltazar 06.01.14, 16:09 Kacpra odbieram pretensjonalnie - zupełnie mnie nie przekonuje. Baltazar to dla mnie Gąbka, a samo imię jest dla mnie śmieszne - takie imię-żart do pary z Eustachym i Kunegundą. Najbardziej podoba mi się Melchior, ale chyba jeszcze nie miałabym odwagi by go nadać. Podkreślam - jeszcze - bo imię coraz bardziej mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Kacper, Melchior i Baltazar 06.01.14, 19:53 Kacper należał kiedyś przez dłuższy czas do moich ulubionych imion. Niestety w moje okolicy określa się tak osoby niskie lub dzieci najmniejsze w danej grupie. Miałam jednego Kacpra w rodzinie, w pokoleniu pradziadków. Baltazara od kilku lat bardzo lubię, moim zdaniem ładnie brzmi i jest bardzo "męskie". Nie przeszkadzają mi skojarzenia z Baltazarem Gąbką. Melchior podoba mi się najmniej, ale odebrałabym je pozytywnie, gdybym spotkała kogoś o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Kacper, Melchior i Baltazar 06.01.14, 20:44 Kacper był popularny już wtedy,kiedy byłam kilkuletnim dzieckiem,więc dla mnie jest totalnie oklepany.Poza tym nie pasuje mi do dorosłej osoby,ale to tylko kwestia czasu,aż 50-letni Kacper będzie czymś zwyczajnym. Baltazar podoba mi się tylko w zdrobnieniach Baltuś,Baltek,ale kojarzą mi się to z tym.Obawiałabym się właśnie pomyłek. Natomiast przy Melchiorze mam na odwrót-tu właściwie podoba mi się tylko pełna forma.Przeżyłam szok,kiedy przeczytałam,że imię to miało tylko jedno nadanie w 2010 r.Wiedziałam,że jest rzadkie,ale nie,że aż tak . Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Kacper, Melchior i Baltazar 06.01.14, 22:58 Moim zdaniem żadne z tych imion nie jest pretensjonalne. Najbardziej podoba mi się Melchior (zarówno w pełnej formie jak w zdrobnieniach np. Meluś, Melek), najmniej Kacper. Baltazara kiedyś nie lubiłam, ale po tym jak poznałam pewnego uroczego malucha o tym imieniu coraz bardziej się do niego przekonuję. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Kacper, Melchior i Baltazar 09.01.14, 01:25 Żadne z imion mi się nie podoba.. w kolejności to chyba Kacper, Baltazar, Melchior. Kacper - mam od zawsze z tym imieniem złe skojarzenia, ale z podanych najlepsze Baltazar - również dla mnie Baltazar Gąbka, oraz kojarzy mi się z .. bazarem.. Melchior - nie wiem czemu, ale kojarzy mi się z glonami w akwarium.. haha dziwne skojarzenie :p Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Kacper, Melchior i Baltazar 09.01.14, 09:26 sabbatha napisała: > Wg mnie imiona trzech króli są pretensjonalne i dziwne Wydaje mi się, że możesz mieć takie odczucia ze względu na formę spolszczenia. To nie są sylaby typowe dla j. polskiego - może najbardziej Kacper. Przypuszczam, że gdyby Mateusz był Mattanjahem albo Matisyahem, a Jakub Jaahqublem, nie zdobyliby takiej popularności Mnie się nawet podoba Baltazar, choć ogólnie nie przepadam za imionami na B. Kacper za sprawą sąsiada kojarzy mi się z psem, nie z dzieckiem. Melchior jest trudny do wymówienia. Odpowiedz Link Zgłoś