mostowka1 27.12.05, 08:45 Bardzo podoba mi się to imię, ale mam problem z wymyśleniem fajnego zdrobnienia. Może jakies propozycje ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smacznamagda Re: Jak zdrobnić imię Jeremi? 27.12.05, 09:40 Może Remek. Wiem, że to bardziej od Remigiusz, ale JeREMI to tez może być Remek chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
tututka Re: Jak zdrobnić imię Jeremi? 27.12.05, 12:31 Rzeczywiście trudno zdrobnić to imię. Zastanów się, czy w rezultacie inni nie będą wołać na Jeremiego w skrócie Jarek - wiem,że to dwa zupełnie różne imiona, ale "w praktyce" może okazać się, że tak sie stanie bo będzie łatwiej. a Jarek to już zupełnie co innego i może Ci się już nie podobać... Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Jak zdrobnić imię Jeremi? 27.12.05, 12:34 Może być też Remik. Albo Jurek, ale to akurat mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: Jak zdrobnić imię Jeremi? 27.12.05, 12:40 o ile wiem to Jeremi już jest zdrobnieniem(od Jeremiasza)ale moze sie myle... Moze być jeszcze Jeremuś,Jeremek,Miaszek Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jak zdrobnić imię Jeremi? 27.12.05, 16:11 Jeremi jest formą oboczną Jeremiasza i w polszczyźnie jest bardzo dużo tego rodzaju par form obocznych: Laurenty-Laurencjusz, Eustachy-Eustachiusz, Zachary- Zachariasz itp. itd. Przypomnę stary wątek o zdrobnieniach do Jeremiego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=20381139&v=2&s=0 Było już na forum kilka mam Jeremich, m.in. milenium5 i dorotasowinska. Bardzo się cieszę, że będzie kolejny Jeremi - imię uważam za śliczne, i nie jestem sama, sądzac po pozycji, jaką Jeremi zajął w naszym ostatnim forumowym rankingu imion męskich (dolinkowany w opisie forum). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jak zdrobnić imię Jeremi? 27.12.05, 16:13 Swietne imie i mam mnostwo zdrobnien: Jeremis, Jeremiaszek, Remis, Remek, Jeremek, Jemiolek Odpowiedz Link Zgłoś
bajcik1 Re: Jak zdrobnić imię Jeremi? 30.12.05, 21:30 mój przyjaciel ma na imię Jeremi i wszyscy znajomi mówią na niego Jer. w rodzinie nie zdrabniają nigdy, zdaje się że Jerem stał się w liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaanieli Re: Jak zdrobnić imię Jeremi? 31.12.05, 20:02 Moi znajomi mają jeremiego i mówią do niego... Jeremi. Piękne imię Odpowiedz Link Zgłoś
jeremisia Re: Jak zdrobnić imię Jeremi? 11.02.06, 15:15 Ja mam synka Jeremiego. Mówimy do niego Jeremiś albo Jerry.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
azyli Re: Jak zdrobnić imię Jeremi? 23.03.06, 19:50 Znam jednego Jeremiego, wołamy do niego Jermek, albo po prostu Jeremi. Odpowiedz Link Zgłoś
tataklary Re: Jak zdrobnić imię Jeremi? 17.08.17, 20:23 Nasz 2,5 letni Jeremi określa się jako Emi, Emiś Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Jak zdrobnić imię Jeremi? 11.02.06, 18:03 Rem, Remi, Remik, Mik, Miś - bardzo fajne Jemek, Jer, - ale te mi się nie podobają No i oczywiście Jaremka Odpowiedz Link Zgłoś
natalajj Re: Jak zdrobnić imię Jeremi? 12.02.06, 22:34 Jestem mamą Jeremiego. W szkole dzieci mówią do niego Jaremka. A w domu najcześciej Jerko i Jeruś albo zwyczajnie Jeremi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Jak zdrobnić imię Jeremi? 17.08.17, 23:18 Jerko jest dość ciekawe . Teraz rzadko się słyszy wersje z -o na końcu (jak np. Janko Muzykant; Staśko, Bolko). Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Jak zdrobnić imię Jeremi? 17.08.17, 23:19 To może w takim razie Jeremko też by przeszedł? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Jak zdrobnić imię Jeremi? 17.08.17, 23:12 Na Kresach byłby Jaremą . A ze zdrobnień dla dziecka bardzo podoba mi się wspomniany już Jeremiś (miś Jeremiś ). Ogólnie to bardzo piękne imię i w dorosłym życiu zdrobnienia są raczej zbędne w przypadku tego imienia (nie to, co np. w przypadku Antoniego, Franciszka czy Stanisława). Chociaż Remek wydaje się fajną propozycją, martwię się, że synka wzięliby za Remigiusza. Może już prędzej Jerek lub Jeremek? Odpowiedz Link Zgłoś