Dodaj do ulubionych

POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka

03.01.06, 12:29
Miala byc Sofie czyli Zosia ale okazalo sie, ze w brzuchu fika facecik wiec
zwracam sie do Was z prosba o propozycje uniwersalnego imienia dla synka.
Mieszkam w Danii, ale jestem Polka smile) wiec zalezy mi aby ime bylo w miare
proste do wymowienia tu i tu oraz dosc krotkie (nazwisko bedzie podwojne). My
najbardziej sklaniamy sie ku imieniu po moim Tacie, choc nie zupelnie bo w
wersji zdrobnionej - Danek (od Bohdan) ale poniewaz jest jeszcze troche czasu
to z checia poczytam Wasze sugestie
Z gory dziekuje

kasia
Obserwuj wątek
    • koza_w_rajtuzach Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 03.01.06, 12:30
      a może Adam?
      • cataluna Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 03.01.06, 12:36
        Proponuje Daniela smile
    • llora Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 03.01.06, 13:01
      może Natan???
      albo
      Eryk,Emil,Fryderyk,Mikołaj
      (trzy ostatnie popularne w Danii a i u nas fajne(szczególnie Fryderyk)
      • cataluna Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 03.01.06, 13:57
        llora napisała:

> może Natan???
        > albo
        > Eryk,Emil,Fryderyk,Mikołaj
        > (trzy ostatnie popularne w Danii a i u nas fajne(szczególnie Fryderyk)
        >
        >
        > Proponuje rowniez Natana, Nataniela lub Jonatana, Jonasza no i Daniela.
        >
        >
        >
        >
    • gaudencja Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 03.01.06, 13:25
      jeśli nie Bohdan, to popierałabym najbardziej Emila. Pisownia jest identyczna w
      Danii i w Polsce, w Danii jest to obecnie bardzo często nadawane imię, a w
      Polsce dośc popularna jest jego żeńska wersja. Oprócz tego z
      najpopularniejszych imion w Danii identycznie pisze się Sebastiana, Augusta
      (bardzo zachęcam! świetne zdrognienia Gutek, Gustlik, Gucio itp.) i Adama.
      Dodałabym imię Kasper, które w Polsce wystepuje równiez w tej pisowni, która
      właściwie jest bardziej zbliżona do pierwotnej wersji tego imienia. Fryderyk
      też jest niezły, choć pisownią się już bardziej różnią. Inne imiona często
      nadawane w Danii, a podobne pisownią to np. Gustaw, Eliasz, Dawid, Waldemar,
      Tomasz, Mariusz, Jonatan, nie byłoby pewnie problemów z Karolem, Antoni,
      Beniamin, Oskar, Tobiasz. Dane o imionach w Danii są tu:
      www.dst.dk/Statistik/Navne/bestemt_aar/20041.aspx
      Z popularnych imion identyczną pisownię ma jeszcze Jan i prawie identyczną
      Henryk.

Niemniej bardzo zachęcam do Bohdana w jakiejś wersji, tym bardziej że w
      staropolskich zapisach znajdziesz ich sporo i można też wybrać coś, co nadaje
      sie do przeczytania w Danii: Bogdan, Bogudan, Bogodan, Bohdan, a nawet Bodan. A tak z ciekawości - pytaliście znajomych Duńczyków, jak
      wymówiliby imię Bohdan i czy sprawia im to kłopoty?
      • kasia2705 Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 03.01.06, 13:45
        smile)

My myslimy dokladnie o imieniu DANEK, zupelnie tak jak zdrabniamy imie Taty -
        imie proste do wymowienia tu i tu (w Danii wymawiane bardziej jak Denek, przez
        miekkie "e"). Byloby niespotykane, ale lekkie i nieskomplikowane, a dla nas
        niosace jak najlepsze skojarzenia. Pytalam Dunczykow (w pierwszej
        kolejnosci "sprawce") i twierdza, ze imie bardzo dobrze powinno sie przyjac, a
        na tle wszystkich innych naplywowych imion bynajmniej nie bedzie dziwne czy tez
        smieszne. Zobaczymy smile)

dziekuje za sugestie i czekam na wiecej
        • gaudencja Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 03.01.06, 13:51
          O Danku wyczytałam od samego początku smile) Też lubię zdrobnienie Danek (brat
          dziadka, też Bohdan) smile ale jestem ciekawa, czy myśleliście o pełnym imieniu?

Pytałam o pełne formy, bo trochę śmiesznie brzmi imię sędziwego senatora Jaś
          Gawroński itp., czy nie boicie się, że jeśli przypadkiem Danek będzie chciał
          żyć w Polsce albo stanie się znaną osobą jak Gawroński, imię będzie zbyt
          niepoważne?
          • kasia2705 Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 03.01.06, 14:05
            Ha ha smile))

Moj tata ma 72 lata i coz...jest znany w swoim zawodzie, powszechnie szanowany
            i egzystuje tylko pod dwiema "nazwami" : Pan Profesor dla obcych i Danek dla
            przyjaciol i rodziny. Nigdy nie wydawalo mi sie to wiec dziwne, smieszne czy
            nie na miejscu, tym bardziej, ze jak na faceta w powaznym wieku, ma "jaja" jak
            malo kto wink
            A poza tym skad ja wiem gdzie bedzie chcial zyc moj syn za kilkadziesiat lat i
            jakie wtedy beda imiona??? zastanawiam sie wiec nad tym z lekkim dystansem (o
            ile sie dasmile )
            Pozdrawiam smile)))
            kasia

ps. chcoalam bardziej "normalnie" czyli Anton albo Hugo, ale nie ma szans...
            najsmieszniejsze jest to, ze moj partner jest jak najbardziej za Dankiem smile)
            • tawananna Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 03.01.06, 16:23
              > Pan Profesor dla obcych i Danek dla
              > przyjaciol i rodziny.

No, ale dla tych obcych jest (nawet mimo tego, że się tak do niego nie
              zwracają) Panem Profesorem Bohdanem, a nie Panem Profesorem Dankiem smile.

Danek nie jest ani dziwny, ani śmieszny, ani nie na miejscu - świetne
              zdrobnienie dla rodziny i przyjaciół, niezależnie od wieku. Tylko wydaje mi
              się, że warto, by oprócz używanego na co dzień zdrobnienia imię miało jeszcze
              oficjalną wersję - w Polsce Danek brzmi bardzo zdrobnieniowo i warto o tym nie
              zapominać.

> A poza tym skad ja wiem gdzie bedzie chcial zyc moj syn za kilkadziesiat lat
              > i jakie wtedy beda imiona???

Gdzie - to nie wiadomo. Jakie imiona, przynajmniej wśród "okołorówieśników"
              Danka - to akurat wiadomo dobrze, wystarczy spojrzeć na to, jakie są teraz
              nadawane. Trudno prognozować, że w ciągu najbliższych (nawet kilkudziesięciu!)
              lat formy typu Danek, Bartek, Piotrek, Jasiek będą postrzegane jako zupełnie
              zwyczajne.

• gaudencja Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 03.01.06, 16:38
                Powiem więcej, mam identyczną sytuację w rodzinie z niejakim Lechem, który jest
                tryskającym energią 80-latkiem, dla obcych - Panem Profesorem, swoi mówią
                Lechu. Nie jest to zdrobnienie, jak Danek, a zgrubienie, ale mimo to nie
                rozważałabym formy Lechu dla dziecka, w obojętnie jakim kraju, nawet gdyby nie
                było w nim problemów z wymówieniem ani zarejestrowaniem dziecka. Danek, Lechu -
                te formy są wyraźnie, powiedziałabym, intymne: dla rodziny i przyjaciół, a nie
                dla szerokiego grona. Bo potem poczucie dziwności zostaje, niekoniecznie w
                Danii, gdzie spotyka się wiele dziwnych imion, ale w Polsce na pewno. A
                jakakolwiek forma Bohdana jest dla Was i w Danii nie do przyjęcia?

Hugo - świetny! A może partner w ogóle chce jakieś bardzo oryginalne imię? Bo
                jeśli tak, to można na pewno znaleźć coś polsko-duńskiego przynajmniej w
                przybliżeniu. Np. Vitus - odpowiednik polskiego Wita, Vincent-Wincenty, Werner,
                Just (jest takie imię i po polsku, choć mało znane), Jordan (również), JOakim-
                Joachim, Theobald - pl, Teobald itp.
                • kasia2705 Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 03.01.06, 18:49
                  Oj jak ja chcialam forsowac imie Hugo, ale tatus sie zaparl i za zadne skarby
                  sie nie zgodzi, wiem juz ze nawet nie warto sie ludzic, a szkoda. Z drugiej
                  strony chyba powinnam sie cieszyc, ze Danek mu sie podoba. Musi to znaczyc, ze
                  uwaza mojego tate za kogos dobrego smile
    • anik223 Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 03.01.06, 15:08
      a moze Edward?
    • mr24091984 Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 03.01.06, 15:31
      droga kasiu,jestem w 29 tygodniu ciazy i juz wiem ze bede miala synka,jestem
      polka ale mieszkam w anglii i tutaj bede rodzic.Podobnie jak ty mialam broblem
      z wyborem imienia,chcialam na poczatku dac imie angielskie ale ostatecznie
      wybralam takie ktore jest w polsce i w angliiMojemu synkowi dam na imie mateusz
      w anglii bedzie to mathiew i tobie radze to samo bys wybrala polskie imie dla
      dziecka,niezbyt skomplikowane.Przeciez jestesmy polkami i nie powinnismy sie
      sugerowac tym ze w danym kraju nie ma takiego imienia,lub ze ktos nie bedzie
      umial go wymowic,takie jest moje zdanie.Pozdrawiam.Kasia
      • kasia2705 Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 03.01.06, 18:52
        czesc!
        Ja jestem w 22.tygodniu wiec nieco za Toba, a rodzic tez bede tu, za granica.
        Gdybym mieszkala w Anglii to chyba dalabym synkowi na imie Zack, bardzo mi sie
        podoba i pasuje do urwisa (a innego sie nie spodziewamwink ). Mateusz to takze
        sliczne imie smile)
        Zdrowka zycze
        kasia
        • gaudencja Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 03.01.06, 19:03
          A ja Ci chciałam proponować Zacharias(z)a, tylko zrezygowałam wink W takim razie
          niniejszym proponiuję; Zack to zdrobnienie od tego imienia. Po duńsku i polsku
          prawie tak samo. Pozdrawiam smile
          • kasia2705 Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 03.01.06, 19:12

No i znow wystartuje z tym zdrobnieniem (na ktore Moj Ukochany o dziwo sie
            godzi). Zack - owszem ale Zacharias za dlugie, jak Boga kocham... No i co ja
            mam zrobic??????? Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

wink
            • gaudencja Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 04.01.06, 10:46
              Po duńsku jest jeszcze Zachaeus (polski Zacheusz), którego można zdrobnić
              identycznie. Nie jest bardzo krotkie, ale robi wrażenie dużo krótszego, niż
              Zachariasz. Moim zdaniem PRZECUDNE imię. Poza tym w polskim i angielskim
              Zachariasz ma jeszcze wariant Zachary, nie wiem, jak po duńsku.

A masz Ty jaką fajną listę imion duńskich?
              Poza tym jeśli przyszły tatuś taki jest bezoporowy do imion staropolskich, to
              może coś znajdziecie tu?
              pl.wikipedia.org/wiki/Męskie_imiona_słowiańskie
              - np. Dalewin, Dalwin (co można zdrabniać do Danka), Dalebor, Dalbor, Falibor,
              Tomir (chyba tego imienia przez niedopatrzenie akurat nie ma na tej liście),
              Zdamir (też można zdrabniać na Danek), Barnim itp. Coś może można wyłuskać.
              • gaudencja Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 04.01.06, 13:01
                Kasjan - ale nie wiem, jak to jest po duńsku wink
                Łac. Cassianus, ang. Cassian
                • kasia2705 Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 04.01.06, 14:00
                  Odpada
                  • gaudencja Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 04.01.06, 15:03
                    To ja już nie wiem wink Ale powiesz nam, co wybierzecie? smile _Bardzo_ jestem
                    ciekawa!
    • dolmadakia Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 03.01.06, 19:09
      Mam w Danii przyjaciół-Polaków mieszkających tam już 20 lat.W tym czasie
      urodziło im się dwóch synów.Kornel- w Danii Kornelius i Konrad /tak
      pisany/.Podaba mi się zwłaszcza to pierwsze.
    • kika53 Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 03.01.06, 20:02
      Jakub
      • kasia2705 Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 04.01.06, 10:18
        Rozmawialismy caly wieczor znow czytajac liste imion... Oj mowie Wam, to sie
        tylko nazywa, ze JA MOGE WYBRAC, bo jak tu wybrac jesli na kazda powazniejsza
        propozycje slysze NIE. On chyba mysli, ze zostana dwa imiona i wtedy moge
        wybrac... co za uparty facetsmile)
        Ach, chyba sie upre i zaskocze wszystkich dajac synkowi imie Viggo wink bo dzis
        juz NIC nie wiem

kasia
        • gusia29 Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 04.01.06, 20:34
          Nie przejmuj sie my tez nie mozemy sie za nic zdecydowac. Napewno jak go
          zobaczysz to bedziesz wiedziala jakie imie do niego pasuje. Przynajmniej ja
          mam taka nadzieje smile
    • binyamin Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 05.01.06, 08:51
      moj 5-miesieczny synek nazywa sie Beniamin, polskie zdrobnienie - Benek. Moj
      maz jest Kanadyjczykiem, wiec jego rodzice zdrabniaja Benji (czyt. Bendzi) lub
      Ben, a mieszkamy w Izraelu, gdzie oficjalna wersja jego imienia to Binyamin.
    • kasia2705 Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 06.01.06, 12:35
      Pol nocy nie spalam. Efekt? Pomysl na remont i nowe imie: Vincent... Oj, co to
      bedzie?
      • gaudencja Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 06.01.06, 12:38
        Trzymam kciuki za Vincenta!! smile)
        • kasia2705 Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 06.01.06, 13:30
          smile)))

Ciekawe co na to moj Niemaz (jeszcze nie wie). Poki co, na liscie oprocz Danka
          sa wiec:
          Anthon (sprzeciw wielki)
          Hugo (j.w. sad(( )
          Teodor (raczej nie, no co za wybredny Tatus!)
          Viggo (bez zmian, rece opadaja)
          Simon
          Vincent

I jesli to sie ma nazywac, ze JA wybieram to cos tu nie gra sad(
          • gaudencja Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 06.01.06, 14:54
            A może jeszcze... Lambert. Imię polskich Piastów.
    • nati_28 Re: POPROSZE miedzynarodowe imie dla synka 09.01.06, 15:37
      Witaj, ciekawymi i krótkimi imionami są: Olaf, Igor, Filip

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.