bartekgo 13.02.06, 12:16 W związku z WnŚ z 4.02 - czy Natan to jest zdrobnienie od Nataniela, czy inne imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xdagmarax Re: Natan i Nataniel 13.02.06, 12:45 z tego cow wiem to w naszym ,,drogim,, kraju forma Nataniel nie została przyjęta, a opinia rady jezyka polskiego jest: [...] w polszczyźnie przyjęły się dwa imiona biblijne: Natan i Natanael. We współczesnych przekładach Biblii nie pojawia się natomiast forma Nataniel, która jest prawdopodobnie zniekształceniem fonetycznym imienia Natanael. Imię Natan występuje w Starym Testamencie. Imię Natanael jest dwukrotnie odnotowane w Ewangelii św. Jana. Imię to znaczy po hebrajsku "dar Boga". Można zauważyć, że takie samo znaczenie ma greckie imię Teodor i polskie Bożydar. [...] Nie widzę przeszkód, żeby synowi Państwa nadać imię Natanael (nie: Nataniel). w takim razie Nata lub Natanael, chociaż Nataniel jest dużo piękniejsze a imię uważam za przepiekne, ale może ten Nataniel przejdzie w USC, tylko kiedy on ma imieniny i wg. jakiego kalendarza?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Natan i Nataniel 13.02.06, 18:10 Są to dwa odrębne imiona; wobec tego, ze Twoja baza zawiera imiona typu Nicol, Teo, Martin, Nikolas, Xawier i inne o negatywnej opinii RJP, uważam, ze Nataniel ma w niej pełną rację bytu, a na pewno pełniejszą, niż wszystkie pozostałe wymienione powyżej imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Natan i Nataniel 13.02.06, 18:46 Natan funkcjonuje jako odrębne imię (w każdym razie były jakieś nadania), ale może być też zdrobnieniem od Nataniela. Oba imiona moim zdaniem przepiękne. Odpowiedz Link Zgłoś
bartekgo Re: Natan i Nataniel 13.02.06, 20:55 gaudencja napisała: > Są to dwa odrębne imiona; wobec tego, ze Twoja baza zawiera imiona typu Nicol, > Teo, Martin, Nikolas, Xawier i inne o negatywnej opinii RJP, Ojeja, no bo ja nie prowadzę bazy imion o pozytywnej opini RJP, tylko bazę imion które ludzie nadali dzieciom... I z wieloma imionami mam problem, bo często nie do końca wiadomo jakie to właściwie jest imię (np czy Teo to Teodor, czy Theo), a jeśli imię jest niepolskie to też może być dziecko polskiego małżeństwa które miało taką fantazję, może być z mieszanego małżeństwa, a może być dziecko obcokrajowców które przypadkiem urodziło się akurat tutaj. Żeby jakoś z tego wybrnąć zapisuję imiona niepolskie jeśli nazwisko jest polskie - to może nie jest najlepsze rozwiązanie, ale dzięki temu przynajmniej nie mam w bazie imion typu Phu Dong Bartek > uważam, ze > Nataniel ma w niej pełną rację bytu, a na pewno pełniejszą, niż wszystkie > pozostałe wymienione powyżej imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Natan i Nataniel 13.02.06, 20:59 bartekgo napisał(a): > Ojeja, no bo ja nie prowadzę bazy imion o pozytywnej opini RJP, tylko bazę imio > n > które ludzie nadali dzieciom... Jasne, jasne A raczej - ktore chcieli nadać, bo przecież nie wiadomo, czy je nadali... Odpowiedz Link Zgłoś