Dodaj do ulubionych

Natan i Nataniel

13.02.06, 12:16
W związku z WnŚ z 4.02 - czy Natan to jest zdrobnienie od Nataniela, czy inne
imię?
Obserwuj wątek
    • xdagmarax Re: Natan i Nataniel 13.02.06, 12:45
      z tego cow wiem to w naszym ,,drogim,, kraju forma Nataniel nie została
      przyjęta, a opinia rady jezyka polskiego jest:

[...] w polszczyźnie przyjęły się dwa imiona biblijne: Natan i Natanael. We
      współczesnych przekładach Biblii nie pojawia się natomiast forma Nataniel,
      która jest prawdopodobnie zniekształceniem fonetycznym imienia Natanael. Imię
      Natan występuje w Starym Testamencie. Imię Natanael jest dwukrotnie odnotowane
      w Ewangelii św. Jana. Imię to znaczy po hebrajsku "dar Boga". Można zauważyć,
      że takie samo znaczenie ma greckie imię Teodor i polskie Bożydar. [...] Nie
      widzę przeszkód, żeby synowi Państwa nadać imię Natanael (nie: Nataniel).

w takim razie Nata lub Natanael, chociaż Nataniel jest dużo piękniejsze smile
      a imię uważam za przepiekne, ale może ten Nataniel przejdzie w USC, tylko kiedy
      on ma imieniny i wg. jakiego kalendarza??
    • gaudencja Re: Natan i Nataniel 13.02.06, 18:10
      Są to dwa odrębne imiona; wobec tego, ze Twoja baza zawiera imiona typu Nicol,
      Teo, Martin, Nikolas, Xawier i inne o negatywnej opinii RJP, uważam, ze
      Nataniel ma w niej pełną rację bytu, a na pewno pełniejszą, niż wszystkie
      pozostałe wymienione powyżej imiona.
      • bodomlake Re: Natan i Nataniel 13.02.06, 18:46
        Natan funkcjonuje jako odrębne imię (w każdym razie były jakieś nadania), ale
        może być też zdrobnieniem od Nataniela. Oba imiona moim zdaniem przepiękne.
      • bartekgo Re: Natan i Nataniel 13.02.06, 20:55
        gaudencja napisała:

> Są to dwa odrębne imiona; wobec tego, ze Twoja baza zawiera imiona typu Nicol,
        > Teo, Martin, Nikolas, Xawier i inne o negatywnej opinii RJP,

Ojeja, no bo ja nie prowadzę bazy imion o pozytywnej opini RJP, tylko bazę imion
        które ludzie nadali dzieciom... I z wieloma imionami mam problem, bo często nie
        do końca wiadomo jakie to właściwie jest imię (np czy Teo to Teodor, czy Theo),
        a jeśli imię jest niepolskie to też może być dziecko polskiego małżeństwa które
        miało taką fantazję, może być z mieszanego małżeństwa, a może być dziecko
        obcokrajowców które przypadkiem urodziło się akurat tutaj. Żeby jakoś z tego
        wybrnąć zapisuję imiona niepolskie jeśli nazwisko jest polskie - to może nie
        jest najlepsze rozwiązanie, ale dzięki temu przynajmniej nie mam w bazie imion
        typu Phu Dong smile

Bartek

> uważam, ze
        > Nataniel ma w niej pełną rację bytu, a na pewno pełniejszą, niż wszystkie
        > pozostałe wymienione powyżej imiona.
        • gaudencja Re: Natan i Nataniel 13.02.06, 20:59
          bartekgo napisał(a):

> Ojeja, no bo ja nie prowadzę bazy imion o pozytywnej opini RJP, tylko bazę
          imio
          > n
          > które ludzie nadali dzieciom...

Jasne, jasne smile A raczej - ktore chcieli nadać, bo przecież nie wiadomo, czy je
          nadali...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.