asiaczekr 13.02.06, 21:21 Bardzo chciałabym dać córce na imię Mercedes ale nie wiem czy zgodzą się w USC. Jeżeli ktoś wie kiedy są imieniny Mercedes to proszę o info.Pozdrawiam.Asiula Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shilla01 Re: imię Mercedes 13.02.06, 22:39 byl juz wątek o tym imieniu, ale nie jestem dobra w wyszukiwaniu więc może spróbuj. Albo poczekaj na kogoś bardziej rozeznanego Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: imię Mercedes 13.02.06, 23:40 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=26437110&a=26437110 Link do wątku o ty imieniu... Jeśli mieszkasz w Polsce pomyśl nad innym... Chciałabyś się nazywać (bądż być kojarzona) z Peugotem lub Citroenem?? Odpowiedz Link Zgłoś
asiaczekr Re: imię Mercedes 14.02.06, 10:49 Mercedes to najpiękniejsze imię na świecie. I tak będzie miała na imię moja córka.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: imię Mercedes 14.02.06, 11:07 nie moge teraz odnaleźć tego linka, ale czytałam, że jednak Rada godzi się na nadawanie imienia Mercedes, w formie hiszpańskiej, bez końcowego A. A dla mnie Mercedes to nie tylko imię i samochód, ale również nazwa jednej z najpiękniejszych róży świata... Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: imię Mercedes 14.02.06, 11:33 asiaczekr napisała: > Mercedes to najpiękniejsze imię na świecie. I tak będzie miała na imię moja > córka.Pozdrawiam Mieszkasz w PL? Jak będziesz się zwracać do dziecka /pomijając rzecz jasna,zwroty typu:misiu,żabciu,kochanie etc/? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imię Mercedes 16.02.06, 00:26 asiaczekr napisała: > Będę ją nazywać Misia To moze lepiej nazwac dziecko Michalina? PO co nadawac originalne imie, ktorego i tak sie nie bedzie uzywac? Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: imię Mercedes 20.04.17, 14:25 abiela napisała: > asiaczekr napisała: > > > Będę ją nazywać Misia > > To moze lepiej nazwac dziecko Michalina? PO co nadawac originalne imie, ktorego > i tak sie nie bedzie uzywac? > Dlaczego ma nie uzywac? Michaliny tez by na codzien nie uzywala bo za dlugie, wrecz bym powiedziala, ze Mercedes szybciej wymowic niz platac sie bedzie jezykiem w Michaline. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię Mercedes 20.04.17, 18:39 Misia nie jest zdrobnieniem Mercedes. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: imię Mercedes 20.04.17, 20:32 gaudencja napisała: > Misia nie jest zdrobnieniem Mercedes. Moja przyjaciolka mowi do swojej corki Sary - Sarenka, i sama wiesz najlepiej, ze nie jest to zdrobnienie od Sary, a jakie urocze, tak, ze sama zapragnelam miec taka "Sarenke". Zdrobnienia maja to do siebie, ze sa nieoficjalne (jesli oczywiscie nie funkcjonuja juz jako oficjalne) a jak sa nieoficjalne, to kazdy sobie je moze tworzyc dla swoich pociech jak im serce i milosc do dziecka dyktuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię Mercedes 07.05.17, 10:08 W życiu czasem tworzy się zdrobnienia dalece odbiegające od imienia (na co przykładem nie jest bynajmniej Sarenka). Jednak planowanie z góry, że się nazwie dziecko jakimś imieniem po to, by zdrabniać je zdrobnieniem, które nie nawiązuje do niego nawet brzmieniowo, a za to jest utartym zdrobnieniem dwóch innych imion (Michaliny i Marii), jest co najmniej ekscentryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinanka1 Re: imię Mercedes 19.02.06, 09:35 idaaa napisała: > Jeśli mieszkasz w Polsce pomyśl nad innym... Chciałabyś się nazywać (bądż być > kojarzona) z Peugotem lub Citroenem?? Tu tez mowa o samchodach,to zrozumialyscie? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imię Mercedes 16.02.06, 15:35 karolinanka1 napisała: > Na drugie proponuje Benz. A jest takie imie? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: imię Mercedes 16.02.06, 18:38 Nie, taka jest marka samochodu, ogólnie znana - takie tez było moje pierwsze skojarzenie. Ale dziecko będzie się cieszyło, gdy będą na nią wołali "Bęc!". Zresztą takiego imienia nie nadaje się , o ile wiem, nawet w Hiszpanii. Nie funkcjonuje jako imię oddzielne, tylko jako Maria Mercedes. Proponuje tak nazwać córkę. Oszczędzisz jej wiele upokorzeń, a "Misia" będzie pasowała nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: imię Mercedes 16.02.06, 18:44 Pełna forma to Maria de las Mercedes - od Nuestra Senora de las Mercedes, Matka Boska Łaskawa. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: imię Mercedes 16.02.06, 19:23 Mój jedenastolatek zwrócił mi uwagę na jeszcze jedną, bardzo niewygodna dla dziewczynki o tym imieniu kwestię. Dla niego, i zapewne dla większosci polskich dzieci, "Mercedes" jest imieniem dla chłopca - bo przecież jest "ten" mercedes, a nie "ta" mercedes. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinanka1 Re: imię Mercedes 17.02.06, 23:01 Jest ale odnosi sie do samochodu, podobnie jak Mercedes. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imię Mercedes 17.02.06, 23:26 karolinanka1 napisała: > Jest ale odnosi sie do samochodu, podobnie jak Mercedes. Imie odnoszace sie do samochodu? Wybacz, nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinanka1 Re: imię Mercedes 18.02.06, 20:23 Ciagle masz tylko jakies pytania i doszukujesz sie niejasnosci.Masz jakies zdanie na ten temat to je napisz.Nie masz nic do dodania od siebie to przejdz na inny watek.Czepiasz sie o byle guzik.To nie jest rozprawka z polskiego tylko luzna wymiana wlasnych opinii. A moze tego tez nie rozumiesz??To juz nie widze dla ciebie nadziei na poprawe. Buzki Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię Mercedes 18.02.06, 22:37 Ja też nie bardzo rozumiem o co chodziło z tym odnoszeniem się do samochodu; czy mogłabyś to jednak wyjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: imię Mercedes 18.02.06, 23:03 Chciałam zauważyć, że ja też tego nie zrozumiałam... a z czytania ze zrozumieniem byłam całkiem niezła, jak już się do motywów szkolnych odwołujemy Odpowiedz Link Zgłoś
karolinanka1 Re: imię Mercedes 19.02.06, 09:33 Slyszalas kiedys nazwe Mercedes Benz?Nie?No to wyjasnia twoje zdziwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinanka1 Re: imię Mercedes 19.02.06, 09:39 3 wypowiedz tez nawiazuje do samochodow.Moze poprosicie o wyjasnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię Mercedes 19.02.06, 11:52 karolinanka1 napisała: > Slyszalas kiedys nazwe Mercedes Benz?Nie?No to wyjasnia twoje zdziwienie. Fakt, to jest nazwa, ale nie słyszałam jeszcze, żeby Benz było imieniem. To to nas tak zdziwiło. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinanka1 Re: imię Mercedes 19.02.06, 13:44 Bladzic to ludzka rzecz. Milej niedzieli Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię Mercedes 07.05.17, 10:10 Tak, to nazwisko - pewnie ma też jakiś swój źródłosłów, którego nie będę dociekać ze względu na brak znajomości jęz. niemieckiego oraz niedysponowanie odpowiednią literaturą naukowej. Z pewnością Benz nie jest imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: imię Mercedes 19.02.06, 19:43 Moim zdaniem jedno z najgorszych imiona jakie tylko istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus4 zależy jak masz na nazwisko 22.02.06, 14:56 bo jak np. waligóra, kowalska czy srzat to raczej to bedzie bardzo śmiesznie, głupio wyglądało. Zastanów się Odpowiedz Link Zgłoś
margareta-m Re: imię Mercedes 15.03.17, 16:22 Witam, imieniny są 24.09 - proszę powiedzieć czy dała Pani tak na imię córce? Jaka była reakcja Ja właśnie też mam to wymarzone imię Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imię Mercedes 15.03.17, 22:15 Myślę, że po 11 latach ciężko będzie Ci się dowiedzieć czegoś od autorki wątku. Odpowiedz Link Zgłoś