grawi 29.04.06, 22:13 mam 2,5 latka Pawełka, w sierpniu urodzi mu sie siostrzyczka, chciałabym tez coś na P, może żeńska forma od Pawła, czyli Paulinka, może Pola /czy to zdrobnienie od Apolonii, czy po prostu sama Pola może być/, może Patrycja, jakie jeszcze ciekawe imiona na P dla dziewczynki znacie? wczesniej myślalam o Antoninie,czyli Tosi /tym bardziej ze mąż Tosiek/ ale rodzinka kręci nosem, nawet mąż nie za bardzo chętny do tego imienia, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: imię na P dla dziewczynki 29.04.06, 22:17 Pola jest aktualnie tez samodzielnym imieniem. Paulinka (pawelka) to moze zbyt nudnie by bylo? Zbyt duzo imion nieudziwnionych dla dziewczynki chyba nie ma (Penelopa sie nie liczy)...Chyba zebys dala Piotrusie, czyli Petronele... Odpowiedz Link Zgłoś
mathillde Re: imię na P dla dziewczynki 03.05.06, 10:36 hmmm jeśli koniecznie chcesz imię na P to proponuję jedynie Polę... Patrycja jest jak dla mnie pretensjonalna i zbyt popularna. Paulinę też odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Poliksena? 29.04.06, 22:19 Może Paulina? Patrycję i Polę bym odradzała. Z popularnych imion na "p" to praktycznie wszystko; jeśli jesteście odważniejsi, możecie pomyśleć o Poliksenie, Penelopie, Petronii czy Paschalinie, ale raczej nie sądzę, żebyście myśleli o nich na poważniej. Choć musze tu zareklamować Poliksenę - uważam, ze imię jest przepiękne, było nadawane w Polsce już całe wieki temu, ma świętą patronkę i datę imienin, zdrabniać ją można do Poli i do Kseni, oznacza w przybliżeniu "gościnna". pl.wikipedia.org/wiki/Poliksena_%28imi%C4%99%29 Wielka szkoda, ze Tosia nie przeszła Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Poliksena? 30.04.06, 09:04 optuję za Paulinką. poza tym na P znam jeszcze Pelagia Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: może Paula 30.04.06, 15:22 Moje propozycje: 1. Patrycja 2.Paulina 3. Pola 4.Paula 5. mozesz jeszcze zasaleć i nazwać małą Pamela albo Penelopa "Mama szczęśliwa, bo trochę leniwa" ) Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Poliksena? 30.04.06, 16:08 Poliksena jest IMO dobra tylko na pseudonim, albo na inszą nazwę, na imię zaś średnio Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Poliksena? 30.04.06, 16:52 Czemu? Mnie się wydaje być bardzo wdzięcznym imieniem, pasującym do wielu nazwisk Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Poliksena? 30.04.06, 18:38 Jest na forum Gazety forumowiczka o takim pseudonimie. Nie nazwałabym tak dziecka tak samo, jak nie nazwałabym Koza_w_rajtuzach czy Pejsaty, chociaż pseudonimy bardzo mi się podobają Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Poliksena? 30.04.06, 19:18 Poliksena to postać z mitologii greckiej, bohaterka utworów antycznych (w odróżnieniu od kozy_w_rajtuzach - z całym szacunkiem - czy pejsatego). Ponadto była święta o tym imieniu (również w odróżnieniu od powyższych postaci). Przynajmniej na razie postaci mitologiczne są bardziej znane od forumowych nicków. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Poliksena? 30.04.06, 19:43 Nawet ta Poliksena zaczęła mi się podobać. Dopiero teraz Odpowiedz Link Zgłoś
misia21k7 Re: Paulinka,Patrycja,Pelagia,Petrone la 02.05.06, 23:54 Patrycja albo Paulinka są ślicznymi imionami dla dziewczynkiSama planowałam dać któreś z tych imion w razie gdybym urodziła dziewczynkePoza tym dziewczynki o tym imieniu(przynajmniej te które ja znam)sa BARDZO ładne!!Z innych imion znam jeszcze Pelagie. Patrycja-szlachetna o wrażliwym sercu,dobroduszna i uczynna.Ceni swobodę myśli i działania.Skryta,oddana domowi i rodzinie Paulina/Paula(poch.łac.=drobna)-miła osobowość.Pobudliwa,posiada zmienny charakter.Cechuje ja krytyczne podejście do spraw życia codziennego.Lubi wygody i dalekie podróże. Petronela(poch.greckie=skała)-autorytatywna,stała w przekonaniach.Zdolna do kierowania nawet trudnymi sprawami.Kocha sztuki piękne. Pelagia(zdrobn.Pelasia,poch.greckie-pelagios=morski)-Energiczna,żądna wpływów i władzy.Oszczędna,posiada zdolności kierownicze i wielki zmysł kupiecki. Wyjaśnienie imion na podst.książki "Imię dla twojego dziecka" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Paulinka,Patrycja,Pelagia,Petrone la 03.05.06, 10:31 misia21k7 napisała: > Patrycja-szlachetna o wrażliwym sercu,dobroduszna i uczynna.Ceni swobodę myśli > i działania.Skryta,oddana domowi i rodzinie Znam kilka Patrycji i może z trudem jedną dałoby się dopasować do tej charakterystyki Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: imię na P dla dziewczynki 03.05.06, 10:48 Czy zaproponował ktoś imię Pia ? Jeśli nie to dodaję do listy imion na "p". A co do Polikseny - intrygujęce są jej "związki" z Achillesem )) Do przestudiowania Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: imię na P dla dziewczynki 03.05.06, 11:11 Puia to inaczej Klementyna, czyli pobozna... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: imię na P dla dziewczynki 03.05.06, 11:12 Mialo byc oczywiscie Pia (popr. wymowa Pija...)... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię na P dla dziewczynki 03.05.06, 15:28 Klementyna nie oznacza "pobożna". Klementyna Imię to powstało z łacińskiego wyrazu clemens (D. clementis) o znaczeniu 'łagodny, spokojny, cichy; łaskawy, szczodrobliwy, pobłażliwy'. Wśród najpopularniejszych polskich imion jest na 373. miejscu. kalendarz.pwn.pl/dzien.php?y=2006&m=9&d=8 Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: imię na P dla dziewczynki 03.05.06, 16:24 Faktycznie pomieszalam laskawego z poboznym))). Sorry... Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: imię na P dla dziewczynki 04.05.06, 00:17 Oprócz podanych tutaj nasuwa mi się jeszcze sporo imion słowiańskich: Pękosława (lub Pakosława), Przybysława, Przemysława, Przecława, z innych: Pudencjanna, Paloma (trochę pretensjonalne, ale ładne), Placyda (dobre dla siostry zakonnej), Pulcheria, Perpetua, Prakseda(to ostatnie dla mnie okropne) Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: imię na P dla dziewczynki 04.05.06, 20:36 znam tyle na P : Paloma, Pelagia, Petronia, Prakseda, Pia, Pulcheria no i oczywiscie te wymienione przez ciebie. Niestety ciezko jest mi cokolwiek doradzic bo żadne z tych imion nie podoba mi sie , ale jak juz bym musiala wybra to chyba zdecydowałabym sie na Palomę , ale sama nie wiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: imię na P dla dziewczynki 05.05.06, 18:14 Ludzie ,nie uszczęsliwiajcie dziecka imieniem Perpetua albo Pulcheria-może ładne i oryginalne ale dla dziecka to chyba musi być koszmar Odpowiedz Link Zgłoś