boyena 24.05.06, 08:47 mnie póki co przychodzi na myśl Wika (choc to raczej pasuje do Wiktorii), Werka, Weronka. a Wy jak mówicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magia Re: jak zrdrabniacie imię Weronika? 24.05.06, 09:17 Na znajoma nastolatke wolaja Nika albo Werona. Wszystkie spotkane Weroniki nie znosza zdrobnienia Weronka - ponoc infantylne. Odpowiedz Link Zgłoś
nilgau Re: jak zrdrabniacie imię Weronika? 24.05.06, 10:04 słyszałam zdrobnienie Wiki Odpowiedz Link Zgłoś
bialaperelka Re: :)) 24.05.06, 15:31 nilgau )hehe Wiki to nie jest zdrobnienie do Weroniki,jeśli już! Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: jak zrdrabniacie imię Weronika? 24.05.06, 13:08 Ja znam takie: Wercia i Weronisia. Wika, Weronka itp. kompletnie mi sie nie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
branca Re: jak zrdrabniacie imię Weronika? 24.05.06, 13:13 Moja kuzynka nazywa Wera swoją roczną Weronikę. Odpowiedz Link Zgłoś
bialaperelka Re: jak zrdrabniacie imię Weronika? 24.05.06, 15:28 Hey! ))) Już lece z pomocą A tu masz zdrobienia do Weroniki: Wera, Werka, Weronisia, Weronka, Ika, Isia -To wszystko)Trzymaj się mocno)Buziolki!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
bialaperelka Re: Werka:o 24.05.06, 15:41 Werka-okropne zdrobienie!! Ja osobiście wole jednak nazwe oficjalną)- Weronika.Ale każdy ma inny gust,jednemu podoba się zdrobnienie Werka a drugiemu nie!! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: jak zrdrabniacie imię Weronika? 24.05.06, 19:21 A mnie się właśnie Weronka, Werona podobają. I to bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: jak zrdrabniacie imię Weronika? 25.05.06, 11:27 ogólnie: zdrobnienia są indywidualne, żadne reguły nie obowiązują, każdy wszystko zdrabnia, jak chce ;o) do tematu: ja swoją nazywam Weruś, Weruszka, Wercia, jak jestem na nią zła, to Weron, jak ma być tak, jak dawniej, kiedy była mała, to Nini babcia swego czasu forsowała Roni, ale nie przeszło pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
zgielk Re: jak zrdrabniacie imię Weronika? 27.05.06, 18:20 babcia zwracała się do mojej mamy Weroniki "Weniu" rzadziej "Weniusiu" Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Weronika 30.10.06, 14:24 Moja przyjaciółka Weronika to: Nika, Wera, Werona, Wronka, Weronka, Wercia, Weronia, Werka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manarai Re: jak zrdrabniacie imię Weronika? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 23:56 Podobno jakimś odległym zdrobnieniem Weroniki jest Ronja (tak jak córka zbójnika). Osobiście właśnie Ronję punktowałabym najwyżej w rankingu istniejących zdrobnień Weroniki... a punkty ujemne dostałaby Weronka. A gdyby się imieniem zabawić i trochę poobracać, dostałoby się (oprócz uroczych Roni i Nini) takie opcje jak Werika, Rika/Rinia, Rona. Ja nie miałabym też większych oporów przed używaniem w funkcji zdrobnienia innych pełnych imion - chociażby rosyjskiej Wiery, a i do Eriki niedaleko. Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: jak zrdrabniacie imię Weronika? 01.11.06, 19:11 Moją bratanicę nazywaliśmy Weronika, Weronisia, Nika, Nisia a starszą Wera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wernyhorka Re: jak zrdrabniacie imię Weronika? IP: 80.51.199.* 01.11.06, 20:15 A ja jestem Weronika i nie lubie jak sie do mnie mówi Wera . Lubie za to Weroniś, Werka , Weronisia i bardzo Weroniczka a i mówiono na mnie kiedyś Weronajla Odpowiedz Link Zgłoś
monalajza Re: jak zrdrabniacie imię Weronika? 01.11.06, 21:26 do znajomych weronik (trzy takowe są) zwracaja sie *Weronika (zawsze i wszedzie poniewaz nikt sie w zyciu do niej inaczej nie zwrocil....rodzice o to zadbali) ludzie to szanuja *Isia...podoba mi sie to zdrobienie *Weronka....ochydne jest!! Odpowiedz Link Zgłoś
secasia Re: jak zrdrabniacie imię Weronika? 02.11.06, 21:36 Ja mam siostre Weronike juz kobita ok 30 nasze zdrobnienia to: Weronka, Wronka, Weruszka, Werka, Werona, Nika, Wera, Werucha, Wercia pewnie mi jakies umknely bo prze tyle lat to juz miliony zdrobnien naprodukowalismy w domu Odpowiedz Link Zgłoś
tippi Re: jak zrdrabniacie imię Weronika? 03.11.06, 23:13 ja jestem Weronikaa mówią na mnie rozmaicie: Weronisia, Weroniczka, Weronik, Wera, Nika, Niśka, Isia, Iśka, Isiunia, Ika, Werus, Werusek, Werul, Wirus Zdrobnienia Roni nienawidzę, kojarzy mi się z nosorożcem Werka też nie cięrpię- w jakiejś bajce była wrona Werka Weronka za to brzmi jak "biedronka" i też za tym nie przepadam Odpowiedz Link Zgłoś
weronikaa89 Re: jak zrdrabniacie imię Weronika? 05.11.06, 11:32 Nika (najbardziej lubię Nikuś, Nikunia, Nikuśka, Wercia, Werka (nie lubie), Wera (nie cierpie, mam uraz z dzieciństwa, pani w zerówce tak do mnie mówiła i tak mnie podpisywała), Weroniczka (rzadko) Wero (nie przyjęło się) Odpowiedz Link Zgłoś