nchyb 15.06.06, 17:49 w najnowszej Claudii jest dość ciekawy tekst o 4 osobach o dość niespotykanych imionach. Są to: Isaura Temistokles Alewtyna i Solidariusz... O tym ostatnim imieniu już było na forum, o Isaurze zdaje się też, ale czy o pozostałych rozmawialiśmy? przy okazji, pani Alewtyna wspomina swoją koleżankę, Agrypinę, która w szkole była przezywana grypą. Agrypina zmieniła imię na Grazynę. Pozostałe osoby są raczej zadowolone ze swoich imion... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: artykuł w Claudii - dziwne imiona... 15.06.06, 17:54 Temistoklesa na nasxym forum znalazłam: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=26226305&v=2&s=0 to zdaje się mowa o tym samym panu, bo ten pan z artykułu w Claudii również jest policjantem... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb i zdrobnienia... 15.06.06, 18:02 Temistoklesa w domu wołali Temis, a Alewtynę Ala... A Solidariusz opowiada, ze większe zdziwienie budzi, gdy przedstawia się w żartach jako Eseldariusz... Przepraszam, że tak co chwilę coś dopisuję, to nie po to, by więcej wpisów było, ale tak mi wpadło do głowy, by o Temisie wpisać, gdy przeczytałam, ze w tamtym wątku nad możliwościami zdrobnień Temistoklesa się zastanawialiście. Przy okazji - sam Temistokles był (jak to podaje jego imiennik)słynnym greckim politykiem i strategiem, który w bitwie pod Salaminą dowodził grecką flotą przeciwko Persom... a jako, że lubię wiele sprawdzać, poczytałam o dalszych jego losach i historia nieco przewrotna jest. Oto bowiem: (...)wygnany z Aten za politykę antyspartańską, posądzony o zdradę stanu i skazany zaocznie na śmierć; schronił się u Persów, gdzie zmarł jako zarządca niektórych miast w Azji Mniejszej. encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=107877 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: artykuł w Claudii - dziwne imiona... 15.06.06, 22:27 Zwłaszcza Alewtyna mnie zaintrygowała, pozostałe imiona są już bardziej obgadane na forum. To imię wschodniosłowiańskie i nie mogę dociec, jaką ma polską wersję, ani w ogóle od czego pochodzi (na oko źródłosłów ma grecki, ale brak dalszych tropów). Czy wiecie coś może na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Aleutyna 15.06.06, 22:33 ...imię to nadawane jest również w tej wersji, co jest logiczną przeróbką rosyjsko/ukraińsko/białoruskiej Alewtyny na polski. Niemniej nadal nie mogę znaleźć żadnych źródeł nt. tego imienia, również w innych językach. Będę wdzięczna za wszelką pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Alewtyna 17.06.06, 17:55 przejrzałam jeszcze raz artykuł, na temat pochodzenia imienia nic nie ma. Dziewczyna pytała rodziców, dlaczego tak ma na imię, jedynie dowiedziała się, ze to na pamiątkę po zmarłej siostrze matki. To wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś