tebacha 17.06.06, 20:47 Wrzuciłam w wyszukiwarkę, ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie. Czy można nadać imię RUT w takiej formie? Czy w urzędzie (warszawskim) koniecznie przekręcają na Ritę czy Rutę? Może ktoś ma córeczkę Rut? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
phi.phi Wydaje mi się, 17.06.06, 20:53 istnieją dwie formy imienia: Rut i Ruta - pochodzenia hebrajskiego. Oznacza ono "wierna towarzyszka" "przyjaciółka, pokrzepienie". Ruta imieniny obchodzi 1 września. Bardzo ładne imię. Kiedy są imieniny (czy w ogóle) Rut - nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wydaje mi się, 17.06.06, 20:55 Polska wersja to Ruta: pl.wikipedia.org/wiki/Ruta_%28imi%C4%99%29 Odpowiedz Link Zgłoś
tebacha Re: Wydaje mi się, 17.06.06, 21:02 Mi się bardzo podoba wersja Rut. O wersji Ruta to dziś się dowiaduję)). Jakby ktoś wiedział czy Rut można nadać to proszę o sygnał. Odpowiedz Link Zgłoś
samboraga Re: Wydaje mi się, 17.06.06, 21:14 znałam osobę o imieniu Rut, więc chyba można nadać wersję biblijną tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Wersja biblijna to RutH... 17.06.06, 21:16 H na koncu...Ksiega Ruth... Odpowiedz Link Zgłoś
tebacha Re: Wersja biblijna to RutH... 17.06.06, 21:24 Ja mam Księgę Rut w Piśmie Bo to właśnie już jest spolszczone z Ruth zdaje mi się. Ruta to już w ogóle jakieś dalsze posunięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
samboraga Re: Wersja biblijna to RutH... 17.06.06, 21:27 annajustyna napisała: > H na koncu...Ksiega Ruth... postanowiłam sprawdzić wg Biblii Tysiąclecia: Rut (bez 'h') Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wersja biblijna to RutH... 17.06.06, 22:21 Z kolei Grzenia umieszcza to imię pod hasłem Ruta; taka pisownia też zdecydowanie przeważa. MSZ nawet mimo, iż w Biblii jest Księga Rut, w użyciu Ruta jest poręczniejsza i lepiej pasuje do nazwisk. Weźmy sposród 50 najpopularniejszych nazwisk: Rut Nowak a Ruta Nowak; Rut Kamińska a Ruta Kamińska; Rut Sikora a Ruta Sikora; Rut Dąbrowska a Ruta Dąbrowska. Namawiałabym jednak do tej drugiej wersji, bo miłość do Biblii i jęz. hebrajskiego swoją drogą, a funkcjonowanie dziecka pod tym imieniem przez całe życie - swoją. Nie mogę sobie wyobrazić w polskich warunkach nazwiska, z którym Rut nie brzmiałaby śmiesznie, jak gdyby jej czegoś brakowało, i nie wygladała jak zapisana nieortograficznie. Być może są takie, ale to raczej wielka rzadkośc. Odpowiedz Link Zgłoś
lemonnka Re: Wersja biblijna to RutH... 17.06.06, 22:33 Ojej nie krzywdzcie dzieci... co to za imiona naprawde????????to wogole istnieje takie jak Rut??? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Oj, to sorry, opozniona jestem:)))) 01.07.06, 21:23 A. Z H bardziej mi sie podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek phi.phi ma synka Józefa Wincentego! 01.07.06, 21:14 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34251&w=44525368 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: phi.phi ma synka Józefa Wincentego! 01.07.06, 22:46 Super! Gratuluję z całego serca! )) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: phi.phi ma synka Józefa Wincentego! 02.07.06, 00:10 Gratulacje, piekne imiona! Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: RUT 03.07.06, 09:13 Również serdecznie gratuluję Józefa Wincentego! W kwestii imienia Rut, Ruta - niestety, mnie nie zachwyca. Poza odniesieniami biblijnymi kojarzy mi się ze zwiazkiem frazeologicznym "siać rutę', "siać rutkę", co oznacza staropanieństwo i brak powodzenia u płci przeciwnej. Powiedzonko w dzisiejszych czasach bardzo rzadko spotykane, ale mimo wszystko... Poza tym w moim odczuciu to imię brzmi tak jakoś smutno. Kojarzy mi się też z "porutą", która ma wydźwięk negatywny. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś