olianka 18.07.06, 17:43 Szukałam w archiwum, ale są o nim tylko wzmianki. Co myślicie o małym Kurcie w Polsce? W Rymucie jest 1140, więc dość sporo, z czego na oko tak połowa - Śląsk. Podejrzewam, że po 1994 roku mogło kilku przybyć, a teraz pewnie skojarzenie z Cobainem nie byłoby takie jednoznaczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: Kurt 18.07.06, 18:34 O Cobeinie nie pomyślałam ani trochę, za to o Vonegucie... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Kurt 18.07.06, 19:05 Super imię, bardzo lubię grunge więc i Cobaina też . Ale po polsku zasadniczo jest to Konrad . Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Kurt 18.07.06, 20:45 theodorka napisała: > Super imię, bardzo lubię grunge więc i Cobaina też . > > Ale po polsku zasadniczo jest to Konrad . Konrad też mi się podoba, ale na pewno nie jako potencjalne imię dla mojego przyszłego syneczka. A zanim się synka doczekam, to pewnie już niewiele osób będzie pamiętało, że jego rodzice w koszulkach Nirvany chadzali... W każdym razie zrobiłam sobie listę imion do ewentualnego wykorzystania i Kurt zajął wysoką lokatę Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kurt 18.07.06, 21:56 Faktycznie Kurt jest skróconą formą KOnrada, która się usamodzielniła. Mnie zabijają skojarzenia, bo w Niemczech to popularne imię, ale wśród starszych panów. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Kurt 19.07.06, 17:26 Tak samo jak Knut (tez zreszta od Konrada)... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kurt 19.07.06, 19:43 Knut to Kanut, nie jest od Konrada. www.heiligenlexikon.de/BiographienK/Kanut_Knud_von_Daenemark.htm Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Kurt 19.07.06, 22:17 I jeszcze - nadal czysto teoretycznie - jakie imię pasowałoby do siostry Kurta? Jakoś wszystkie, które mi się podobają jakoś zgrzytają... Tylko te jako tako, ale też nie bardzo. Eunika?? Oriana?? Florianna?? Fryderyka?? Letycja?? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Kurt 20.07.06, 08:55 olianka napisała: > I jeszcze - nadal czysto teoretycznie - jakie imię pasowałoby do siostry Kurta? > Jakoś wszystkie, które mi się podobają jakoś zgrzytają... Tylko te jako tako, > ale też nie bardzo. > Eunika?? > Oriana?? > Florianna?? > Fryderyka?? > Letycja?? Myślę, że pasują wszystkie z wyjątkiem Letycji. Dla mnie to imię dla dziewuszki o blond loczkach w różowej sukienence, a starając się wybierać imię dla siostry Kurta wypadałoby zatroszczyć się o "coś mocniejszego" (ach, te skojarzenia z "twardą" Nirvaną )! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Kurt 19.07.06, 10:02 Ech, coraz bardziej podoba mi się ten Kurt )). Swoją drogą, to idealne imię dla dziecka jakiejś grungowej pary (a znam takich, którzy po dziś dzień chodzą w koszulkach z napisem Nirvana) . Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Kurt 19.07.06, 10:33 Moim zdaniem imie zawsze bedzie kojarzyło sie z Cobeinem. Dzieci jeszcze nie bedą woiedzialy, ale jak wejdzie w wiek nastolatka, to na pewno skojarzenia beda jednoznaczne Imie w sumie mi sie podoba, ale chyba nie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
athandavan Re: Kurt 19.07.06, 13:42 Moim zdaniem tez trzeba uwazac na skojarzenia z Cobeinem. Szczegolnie, zeby w podstawowce dzieci nie przezywaly twojego synka: kombajn, albo jakos tak... Moze to byc troche frustrujace. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Kurt 19.07.06, 14:13 athandavan napisała: > Moim zdaniem tez trzeba uwazac na skojarzenia z Cobeinem. Szczegolnie, zeby w > podstawowce dzieci nie przezywaly twojego synka: kombajn, albo jakos tak... > > Moze to byc troche frustrujace. Nie z Cobeinem, lecz z Cobainem; proszę pamiętać . Wydaje mi się, że dzieci w podstawówce chyba jeszcze go nie znają. Przynajmniej znakomita większość . Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Kurt 19.07.06, 16:07 athandavan napisała: > Moim zdaniem tez trzeba uwazac na skojarzenia z Cobeinem. Szczegolnie, zeby w > podstawowce dzieci nie przezywaly twojego synka: kombajn, albo jakos tak... Kurt C. nie żyje od 12 lat, zanim mój ewentualny syn przyjdzie na świat minie jeszcze kilka, potem kolejnych siedem zanim pójdzie do szkoły. Nie sądzę, żeby w okolicach 2015-2020 roku dzieci wiedziały kim był ten człowiek. A wśród rodziców pamiętać będą ci, dla których imię będzie się dobrze kojarzyło. A tego typu skojarzenia można mieć do różnych imion - mnie się np. kojarzy Wiktor - traktor... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Kurt 19.07.06, 18:55 Zapomniałam dodać, że Kurt C. miał też drugie imię - Donald )). Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka imię dla siostry Kurta 20.07.06, 08:52 Córeczka Kurta C. ma na imię Francys, więc od razu nasuwa mi się Franka (Franciszka) . Myślę, że większego zgrzytu nie będzie . Ponadto: Dorota (pasuje brzmieniowo ) Sabina (oboje jakoś tak po niemiecku ) Astryda Martyna Kasylda Hersylia Eleonora Radomiła Nikandra Józefina Taida Tomira (to i ostatnie bardzo, bardzo pasują!) Idalia Fryderyka Felicyta Rozalia Leandra Rudolfina Nikanora Ludwina Aspazja Berengaria Adalwina Ennia Flawia Emma Biruta (super) Mederyka (ekstra! )) Lutogniewa Żywia Placyda Emnilda Druzjanna Fawila Heloiza Podoba Ci się coś z tych propozycji ? Odpowiedz Link Zgłoś
athandavan Re: imię dla siostry Kurta 20.07.06, 17:31 > Biruta (super) moze ja rzeczywiscie mam dziwne skojarzenia (powyzej z Kurtem), ale Biruta nie nazwalabym mojej coreczki w zyciu. Moze Kurta dzieci w podstawowce/ gimnazjum nie beda pamietac, ale o Bierucie beda sie zawsze uczyly na lekcji historii. Jak sie taka mala musi czuc, jak ja zaczna przezywac nazwiskiem przywodcy Polski Ludowej???!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: imię dla siostry Kurta 20.07.06, 17:51 A ksiadz na lekcje religii nie wpusci, ze niby rozice okultyzm uprawiaja)). A skad w ogole imie Biruta??? Mnie sie kojarzy z psotnmy diablem i juz...No i Bierut... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dla siostry Kurta 20.07.06, 18:07 Spokojnie, może się też pouczą czegoś o Litwie. Odpowiedz Link Zgłoś
athandavan Re: imię dla siostry Kurta 20.07.06, 18:31 Gaudencjo, jestes strasznie optymistyczna jesli chodzi o programy edukacyjne w polskich gimnazjach. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: imię dla siostry Kurta 20.07.06, 19:42 Obstawiam, że prędzej Kurta ksiądz nie wpuściłby na lekcje religii . Wszak Nirvana to "zespół dla samobójców", chociaż w moich oazowych czasach pewna dziewczyna udzielająca się słuchała tego i "jeszcze gorszych" . Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: imię dla siostry Kurta 20.07.06, 23:16 Theodorko! Kasylda, Radomiła, Idalia, Fryderyka, Rozalia,Flawia i Emnilda - albo już się znajdowały na mojej "gorącej liście", albo zostały do niej dopisane. Rudolfina - wolę Rudolfa (imię dla braciszka [jest na liście - obok Teodora]). Emma mi się podoba, ale koszmarnie brzmiałaby z nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: imię dla siostry Kurta 21.07.06, 16:42 olianka napisała: > Theodorko! > Kasylda, Radomiła, Idalia, Fryderyka, Rozalia,Flawia i Emnilda - albo już się > znajdowały na mojej "gorącej liście", albo zostały do niej dopisane. Super ))! Wszystkie pasują do Kurta wyśmienicie. Odpowiedz Link Zgłoś
tippi Re: Kurt 23.07.06, 01:49 mi kojarzy się też z Nightcrawlerem, z X-menów. Jego "normalne" imię brzmiało właśnie "Kurt", i miał on niemieckie korzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Kurt 23.07.06, 17:22 a ja muszę być strasznie dziwna, bo nie kojarzy mi się z Cobainem, tylko z Vonnegutem Odpowiedz Link Zgłoś