Dodaj do ulubionych

Starsze imiona

18.09.06, 22:06
Nie wiem co o tym sądzicie ale ja jestem zwolenniczką nadawania dzieciom
ładnych polskich (lub niepolskich) imion, które nosiły nasze babcie lub
dziadkowie. Dla dziewczynki np. Zosia, Marysia, Jadwiga, Hania, Helena a dla
chłopca: Staś, Franek, Witek itd. Szczególnie te imiona fajnie brzmią (wręcz
szklachecko smile z nazwiskami kończącymi się na -ski, -cki. Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Starsze imiona 18.09.06, 22:16
      Spotkasz u nas na forum bardzo wielu zwolenników takich imion!
      Osobiście bardzo je lubię, jednak dla swoich dzieci planuję trochę inne imionka
      (m.in. dlatego, że mojego M. one nie przekonują).
      Dla równowagi drugie imiona moich dzieci będą "babciowate".
    • dorianne.gray Re: Starsze imiona 18.09.06, 22:29
      No ja planuję za jakieś dwa lata jeszcze Helenkę, po prababci wink
      • abiela Re: Starsze imiona 18.09.06, 22:48
        Mnie się podobają.
        • ibby2 Re: Starsze imiona 18.09.06, 23:28
          Również uważam, że ładne.
    • gaudencja Re: Starsze imiona 19.09.06, 18:53
      ule1 napisała:

> Nie wiem co o tym sądzicie ale ja jestem zwolenniczką nadawania dzieciom
      > ładnych polskich (lub niepolskich) imion, które nosiły nasze babcie lub
      > dziadkowie. Dla dziewczynki np. Zosia, Marysia, Jadwiga, Hania, Helena a dla
      > chłopca: Staś, Franek, Witek itd. Szczególnie te imiona fajnie brzmią (wręcz
      > szklachecko smile z nazwiskami kończącymi się na -ski, -cki. Co o tym myślicie?

Jestem bardzo za, pod warunkiem, że nie ograniczymy się do tych kilku imion na
      krzyż, bo każda przesada jest niezdrowa. Imion takich było o wiele więcej:
      Marianna (dużo bardziej tradycyjne imię, niż Maria, której bardzo długo nie
      wolno było nadawać i jest stosunkowo nowym imieniem), Konstancja, Teresa,
      Elżbieta, Franciszka, Rozalia, Tekla, Józefa, Antonina, Teofila, Eleonora,
      Aniela, Felicja, Feliksa, Fryderyka, Klara, Ludwika.

A dla chłopców: Bolesław, Kazimierz, Józef, Ludwik, Stefan, Dionizy, Ignacy,
      Władysław, Konstanty, Kajetan, Tadeusz, Benedykt, Wincenty, Teodor, Marcjan,
      Teofil, Damazy, Feliks, Felicjan, Henryk, Roch, Walenty, Zygmunt, Wawrzyniec,
      Izydor.
    • embea Bardzo miła moda 25.09.06, 20:29
      Sama mam 6-letnią Basię i 6 tyg. Franciszka, a nasze nazwisko właśnie kończy się
      na "ski", więc bardzo mi pasuje. Wiem, że teraz jest taka trochę moda na
      Stasiów, Jasiów, Franiów, Basie i Zosie, ale jeżeli już podążamy za jakąś modą,
      to niech to będzie w dobrym stylu, a nie, nie przymierzając, różowo-amerykańskim
      (Jessica, Brajan, Nikola czy ... Etiennette itp).
      • Gość: TAK Re: Bardzo miła moda IP: *.elpos.net 25.09.06, 20:47
        Zgadzam się z tobą smile)) a swoją drogą piękne imiona mają twoje dzieci.
    • ariana1 Re: Starsze imiona 25.09.06, 21:59
      Ja nie akurat nie gustuję w tego typu imionach. Nie podobają mi się. Nie jestem
      równiez zwolenniczką przeciwnego bieguna czyli tych zamerykanizowanych. Wolę
      imiona zwykłe, proste i normalne.
    • Gość: kayah73 Re: Starsze imiona IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.09.06, 02:56
      Niektore z babciowo-dziadkowych mi sie podobaja, niektore nie. Z tych podanych
      przez Ciebie podoba mi sie tylko Jadwiga i Witold, Helena moze byc. Bardzo
      podoba mi sie Konstanty/cja, Ludwik(a) - natomaist nie znosze Kazmierza/ry,
      Wieslawa/y, Jozefa/y, Wladyslawa/y.
    • Gość: Tunia Re: Starsze imiona IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.09.06, 06:13
      Ja bym nigdy nie nazwała dziecka Anna, Maria, Zofia, Katarzyna, Jan, Stanisław.
      Kiedy słyszę takie imiona, to ziewam z nudów.
    • koza_w_rajtuzach Re: Starsze imiona 26.09.06, 07:38
      Też lubię tego typu imiona. Podoba mi się Ignacy, Kajetan, Julian, Rozalia,
      Helena, Antonina, Klara. Ponadto lubię jeszcze starsze imiona typu Nawojka,
      Mieszko, Dobrochna, Miłochna, Ziemowit, ale tymi nie zdecydowałabym się nazwać
      dziecka, bo są zbyt rzadko nadawane i mogłyby budzić jednak zdziwienie.

---
      Nowe zdjęcia Klary
      Blog Klary
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.