Gość: Niezdecydowana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 06:46 Co sądzicie o imionach twardych typu Konrad, Adrian. Mi osobiście te dwa podobają się, właśnie jestem na etapie wyboru imienia dla dziecka. Mąż nie zgadza się z Konradem bo kojarzy mu się ono z literturą: Wallenrod, Adrian według niego może być, ale bardziej podoba mu się Bartosz.Pewnie zdecydujemy się na Bartosza lub Adriana choć nie ukrywam, że dla mnie Konrad jest na pierwszym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: Twarde imiona 23.09.06, 09:10 Uwazasz, ze Adrian to twarde imie?! Szczerze powiedziawszy to imie kojarzy mi sie bardziej nagatywnie niz NiCola ) Ja bym obstawala za Konradem. Mimo iz Konrad jest troche nowomodny, uwazam, ze to jest naprawde bardzo ladne, meskie, uniwersalne imie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Twarde imiona 23.09.06, 11:48 IMO Adrian nie jest twardym imieniem. Konrad owszem. Na Bartosza bym się nie zdecydowała, bo jest strasznie popularne. A co powiecie na Brunona (Bruno?). Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Twarde imiona 23.09.06, 12:55 A może Hadrian? Jest prześliczne, zakorzenione w zbiorowej świadomości ze względu na pewnego historycznego Hadriana i myślę, że myliłoby się nie mniej, niż Liwia z Oliwią. A jest równie twarde, jak Adrian . Myślę, że nawet twardsze ze względu na "h" na początku. Co Ty na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia67 Re: Twarde imiona 23.09.06, 12:55 Adrian fajne A może Roland? też twarde imię. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Twarde imiona 23.09.06, 16:24 Konrad to typowo twarde i męskie imię. Na dodatek śliczne Na drugim miejscu stawiam Bartosza. Chociaż mam do tego imienia stosunek obojętny. To imię kojarzy mi się raczej szzzzzzzzzzzzzzz, chyba jesiennie Na końcu Adrian, imię ani ładne, ani twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
alagodz Re: Twarde imiona 23.09.06, 21:43 W literaturze Konrad to przede wszystkim Korzeniowski. Jak dla mnie to plus. Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Twarde imiona 23.09.06, 21:54 Nie odbieram tych imion jako szczególnie twardych. Konrad jest w porzadku, ale nie podoba mi się zupełnie zdrobnienie "Kondzio" Poza tym kilkakrotnie spotkałam się z nieciekawą moim zdaniem wymową "Kondrad" (może to regionalizm lub wpływ Marka Kondrata Z Adrianem jestem mocno osłuchana, imię dość popularne pośród obecnych nastolatków. Mam odczucia neutralne, dość zabawne skojarzenia z Adrianem Mole z cyklu powieściowego Sue Towsend. Jeśli chodzi o Bartosza: rozumiem, że może się podobać, ale we mnie entuzjazmu nie budzi. Serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: Twarde imiona 23.09.06, 22:54 Bartosz jest w miarę ok, ale dla mnie lepszy jest Bartłomiej. A Adrian i Konrad nie podobają mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Twarde imiona 23.09.06, 23:00 Ja nie lubię twardych imion. Chociaż pewnie są bardziej "męskie" w odbiorze. Mam znajomą która ma Norberta i Artura i to jest dla mnie kwintesencja twardości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adulinka Re: Twarde imiona IP: *.ztpnet.pl 23.09.06, 23:10 Moj synek ma na imie Adrian.Bardzo mi sie podoba zdrobnienie:Adi.To imie nie jest oklepane tak jak Bartosz.Jak bylam juz po porodzie na sali to pielegniarka stwierdzila ze juz dawno nie bylo tu Adriana.Dawniej Adrian to byl "mieszkaniec Adrii" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Twarde imiona IP: *.access.telenet.be 24.09.06, 10:38 a co sadzicie o imieniu Borys lub Boris(moim zdaniem bardzo twarde imie). Moj maz jest tym imieniem zachwycony. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaaleks Re: Twarde imiona 25.09.06, 09:32 co do twardych imon: Mój syna miał być Konrad albo Hubert zostało przy Hubercie. Imię twarde ale dziecko złote Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda_m Re: Twarde imiona IP: *.eu.org 25.09.06, 13:00 Przepraszam . Mi osobiście imiona Konrad i Adrian jakoś się nie podobają. Ale jeśli miałabym wybierać to wybrałabym Konrad. Z twardych imion zaproponuję jeszczę: *Hubert *Borys *Bruno(n)....owocnego wybierania.. A noi Bartosz to też ładne imię Bartuś...A może Bartłomiej?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łucja Re: Twarde imiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 13:15 Imię Adrian bardzo mi sie podoba,Konrad też o.k Bartosz nie bardzo dużo ładniejsze jak dla mnie Bartłomiej. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Twarde imiona 25.09.06, 21:58 Adrian choć nie uważam że to twarde imię, ani Konrad ani Bartosz, Hubert też mi się podoba natomiast Borys ups mam okropne skojarzenia z ruskim oprychem (za całym szcunkiem do rosjan) Odpowiedz Link Zgłoś