Gość: gosc IP: 128.103.37.* 25.09.06, 21:48 Czy znacie jakies dziewczynki (kobiety) z takimi imionami? Podobaja wam sie (imiona znaczy sie, nie dziewczynki)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Danika, Darinka, lub Daria 25.09.06, 21:48 Darię znam, imię nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Danika, Darinka, lub Daria 25.09.06, 21:52 Daria kiedyś mi się bardzo podobała, teraz jest to dla mnie strasznie zwykłe imię. Darinka to zdrobnienie od Darii? A Danika brzmi dla mnie jak zdrobnienie od Danuty lub Danieli i jako takie - ok. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Danika, Darinka, lub Daria 25.09.06, 21:54 Danika brzmi jak żeński odpowiednik nazwiska Daniken... Odpowiedz Link Zgłoś
mamahuraganu Re: Danika, Darinka, lub Daria 25.09.06, 22:11 Wedlug anglojezycznego babynamesworld Danika jest pochodzenia Slowianskiego www.babynamesworld.com/meaning_of_Danika.html (tez sie zdziwilam) Darinka niby ze Slowenii www.babynamesworld.com/meaning_of_Darinka.html a z kolei Daria z Perskiego www.babynamesworld.com/meaning_of_Daria.html Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Danika, Darinka, lub Daria 25.09.06, 22:20 Zanim zaczniemy cytować babynamesworld w kwestii pochodzenia i znaczenia imion, proponuję uważnie przestudiować listę imion polskich: www.babynamesworld.com/polish_names_1.html Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Danika, Darinka, lub Daria 26.09.06, 00:02 Znam jedną Darię :o) To moja młodsza Córeczka :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kayah73 Re: Danika, Darinka, lub Daria IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.09.06, 02:50 Znam kilka Darii, imie ok. Nie znam Darinki, natomiast znam Danike, tylko niepolska. Jako imie niepolskie Danika bardzo mi sie podoba (nacisk na DA). Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Danika, Darinka, lub Daria 26.09.06, 09:59 Imię nawet fajne, ale w najbliższym otoczeniu mam 2 Darie, niesamowite kłamczuchy, stąd moje skojarzenia z tym imieniem nie są zbyt miłe. Darinke traktuję jako zdrobnienie Darii- takie sobie. Danika nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
corleinne Re: Danika, Darinka, lub Daria 26.09.06, 11:34 Daria bardzo mi się podoba, ale przyznaję, korciłoby mnie żeby zdrabniać z rosyjska na Daszę. Nosiła to imię Daria Trafankowska, osobiście żadnej Darii nie znam. Jeśli chodzi o Danikę i jej słowiańskie pochodzenie - nie jestem specjalistą, powtarzam tylko to co słyszałam gdzie indziej - to jest zanglicyzowane imię Denica, występujące w językach południowosłowiańskich; pochodzi od "den" - dzień, końcówka -ica jak w Milica czy Janica. Mi osobiście Danika się nie podoba, uważam, że na polskim gruncie to niepotrzebne udziwnienie, radziłabym zamiast Daniki Danutę. Darinka kojarzy mi się zdrobnieniowo i niepoważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Danika, Darinka, lub Daria 26.09.06, 18:11 corleinne napisała: > Jeśli chodzi o Danikę i jej słowiańskie pochodzenie - nie jestem specjalistą, p > owtarzam tylko to co słyszałam gdzie indziej - to jest zanglicyzowane imię Deni > ca, występujące w językach południowosłowiańskich; pochodzi od "den" - dzień, k > ońcówka -ica jak w Milica czy Janica. Tu jest napisane, że to gwiazda poranna. A behindthename to chyba najlepszy anglojęzyczny serwis o imionach w necie. Ale to by się zgadzało, bo to taka "Dnica", jak "południca" albo "wieczornica". Odpowiedz Link Zgłoś