zoncia12 08.10.06, 13:08 planujemy dzidzię na przyszły rok mam nadzieję,że będzie to dziewczynka (choć to ode mnie nie zależy hehe) chcemy by się nazywała jednym z imion z tematu podobają się Wam?? Ps. gdybym mogła poprosić o jakieś rady, strony, posty do tematu o planowaniu ciąży - co jak i kiedy nieorientuję się za bardzo. z góry dziękuję pozdrawiam Weronika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Lena bądź Maja 08.10.06, 14:31 Maja strasznie popularna, a Lena to zdrobnienie. Poszukaj sobie wcześniejszych opinii na forum, było ich naprawdę sporo (wysukiwarka u góry, nad tytułem forum). Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Lena bądź Maja 08.10.06, 16:11 Żadne mnie nie zachwyca, ale jeśli juz miałabym wybierać z tych dwóch, to wolę Maję. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysia2 Re: Lena bądź Maja 08.10.06, 16:40 Lena niekoniecznie musi być zdrobnieniem. Występuje też jako samodzielne imię. Maja mi się nie podoba. Lena, owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
guzmaniatko Re: Lena bądź Maja 08.10.06, 16:42 mi sie barrdziej podoba maja - jednak tych majeczek jest multum. a lena niestety nie podoba mi sie.chociaz jak bedzie juz babcia to bedzie babcia lena - fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
makaroniara Re: Lena bądź Maja 08.10.06, 16:49 według mnie to lepsze Maja, chociaż żadne nie w moim rodzaju Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lena bądź Maja 08.10.06, 17:21 krzysia2 napisała: > Lena niekoniecznie musi być zdrobnieniem. Występuje też jako samodzielne imię. Występuje, ale jest zdrobnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Lena bądź Maja 08.10.06, 18:14 Jako pełne imię nie podoba mi się żadne. Odpowiedz Link Zgłoś
ineska2 Re: Lena bądź Maja 08.10.06, 20:17 oba imiona sa bardzo ladne. co do planowania ciazy to moze poszukaj na stronie www.dzieckoinfo.pl albo wejdz w jakas wyszukiwarke i wyszukaj "planowanie ciazy" albo "ciaza", ewentualnie jesli interesuje Cie cos konkretnego mozesz tu pisac na forum "ciaza i porod" lub "W oczekiwaniu". Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anika Re: Lena bądź Maja IP: *.chello.pl 10.10.06, 16:00 Lena zdecydowanie a Maja to dzisiaj BARDZO oklepane imię... Odpowiedz Link Zgłoś
wanda731 Lena oczywiście !!! 14.10.06, 20:58 POlecam serdecznie i namawiam na imię Lena. Nasza 6-miesięczna córcia ma tak na imię. Piękne ładnie brzmiące i ciepłe imię. Polecamy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rene Re: Lena bądź Maja IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.06, 22:07 Lena zdecydowanie! Maja mi się żle kojarzy! Pięknie brzmi i znam 2 Lenki to fajne dziwczyny!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
xdz Re: Lena bądź Maja 28.10.06, 22:34 Zdecydowanie Lena, bardzo ładne imię. Pozdrawiamb5.lilypie.com/1-Ohp2.png "Hania..." b1.lilypie.com/CJ-sp2.png "Michał..." Odpowiedz Link Zgłoś
rosaanna Re: Lena bądź Maja 31.10.06, 14:12 A mi sie podoba Maja. Dlatego rok temu tak nazwałam własną córeczkę. Może obecnie i jest oklepane ale w naszych (mojej i męża) rodzinach Mai jeszcze nie było. Wiec teraz już jest. Odpowiedz Link Zgłoś
rosaanna Re: Lena bądź Maja 31.10.06, 14:16 I jeszcze jedno - jak widać w rankingu imion 2006 obecnie bardziej oklepana jest Lena, nie Maja.... Odpowiedz Link Zgłoś
secasia Re: Lena bądź Maja 02.11.06, 21:43 Zdecydowanie bardziej oklepane jest Maja. Ranking rankingiem ale mam kontakt z dziecmi i widze a raczej szysze rozne imiona.... Mi podobaja sie oba imiona ale bardziej Lena Ja mam coreczke Lenke, ktora w sobote skonczy roczek. Jesli chodzi o pochodzenie imienia to sprawa jest bardziej skomlikowana. Wbrez pozorom to nie jest imię slowianskie, niektorzy kojarza je z krajami "rosyjskimi". Faktycznie Lena jest zdrobnieniem greckiego imienia Helena. Jednak Lena jest tez samodzielnym imieniem krajów skandynawskich. Mozna tu dalej dyskutowac ktore kraje maja dluzsza historie, ktore imie bylo pierwsze itd. Ale czy to ma sens? Po co to komu? Lena moze tez byc zdrobnieniem od Magdalena, Milena itd Moja corka jest Lena i bardzo ladnie pasuje jej do nazwiska i jest bardzo urocza!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lena bądź Maja 02.11.06, 21:48 secasia napisała: > Lena jest tez samodzielnym imieniem krajów skandynawskich. W krajach skandynawskim też jest zdrobnieniem... Usamodzielnionym. www.behindthename.com/php/search.php?nmd=n&terms=lena Odpowiedz Link Zgłoś
secasia Re: Lena bądź Maja 03.11.06, 11:21 Skoro jest imieniem usamodzielnionym to czego my sie tu czepiamy... Gdyby spojrzec na historie jezyka polskiego to dlaczego mowimy tak jak mowimy? Swiat ewaluuja, wszystko sie zmienia... ramy dobrego zachowania, tradycje, obrzedy, slownictwo... doslownie wszystko.... Moze badzmy bardziej tolerancyjni. Imiona moga nam sie podobac lub nie ale szanujmy gusta innych... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lena bądź Maja 03.11.06, 17:13 secasia napisała: > Skoro jest imieniem usamodzielnionym to czego my sie tu czepiamy... A kto się czepia? Lena jest usamodzielnionym tu i ówdzie zdrobnieniem, ale jednak zdrobnieniem, ale ma swoich wyznawców, którzy alergicznie reagują na jakiekolwiek o tym wzmianki. > Moze badzmy bardziej tolerancyjni. Nie rozumiem - czy pisanie o jakichś faktach językowych oznacza twoim zdaniem nietolerancję? Jesli ktoś napisze, że wyraz "szewc" brzmiał pierwotnie "szwiec", też go wezwiesz do większej tolerancji? > Imiona moga nam sie podobac lub nie ale szanujmy gusta innych... Jw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leila Re: Lena bądź Maja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 17:01 Tylko nie Lena! Ja chciałabym tak dzidzi dac na imię, więc im mniej Lenoczek tym lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś