Dodaj do ulubionych

Piotruś i Milenka????

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 18:17
Czy te imiona pasują do siebie? Co sądzicie o imieniu Milenka??? Ładnie?
Obserwuj wątek
    • astomi25 Re: Piotruś i Milenka???? 19.10.06, 19:14
      Milena - slicznie smile No ale kazda sroczka...Moja coreczka ma tak na imie.
      Imie Piotr jest ponadczasowe i piekne.
      • abiela Re: Piotruś i Milenka???? 19.10.06, 22:21
        IMO nie pasują do siebie. Piotr to imie od dawna zakorzenione w jęz. polskim,
        bardzo często ndawane. Mielna jest dla mnie zupełnie z innej bajki.
        • gaudencja Re: Piotruś i Milenka???? 20.10.06, 00:25
          Mam to samo zdanie, co abiela. Milena jest imieniem w Polsce zupełnie nowym,
          Piotr za to niezwykle tradycyjnym. Lepiej pasowałaby np. Marianna, Małgorzata,
          Agnieszka, Katarzyna, Dorota. Pozdrawiam wink
          • Gość: magda_m Re: Piotruś i Milenka???? IP: *.eu.org 20.10.06, 19:10
            Milena - ładne imię. Znam bardzo fajną smile.
            Ale faktycznie chyba nie pasuje do Piotra.
            A co znaczy, że Milena jest nowym imieniem...
            Nie wiem czy dobrze zrozumiałam....Bo ja znam Milenę 24 letnią - ale to chyba
            żaden argument smile. Proszę wytłumaczcie wink.
            • gaudencja Re: Piotruś i Milenka???? 20.10.06, 19:18
              Milena była nadawana w Polsce w ilościach śladowych, aż do lat 70. W ogóle
              stała się znana w okolicy roku 1966, kiedy to była nadawana przez niektórych
              rodziców na cześć tysięcznej rocznicy chrztu Polski (od Millennium, w wersji
              Milenna lub Milena). "Nowe" imię to też Edyta, więc 24-letnia Milena nie jest
              dowodem na nic. Milena 700-letnia albo przynajmniej 200-letnia o czyms by już
              świadczyła wink
            • Gość: ania Re: Piotruś i Milenka???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 10:20
              Milena to imię starosłowiańskie, często wystepowało w latach 20 poprzedniego
              wieku, to imie wywodzi się z czasów Mieszka I.
              "Nowym" imionami w Polsce sa Keviny i temu podobne
              • gaudencja Re: Piotruś i Milenka???? 21.10.06, 14:32
                Nie ma żadnych dowodów na pochodzenie tego imienia z czasów Mieszka I (w
                Polsce). Nie ma u nas żadnych zapisów tego imienia ze średniowiecza (do XV
                wieku). Jest to imię czeskie, zapewne równie stare w Czechach, jak w Irlandii
                Kevin, ale w Polsce oba są bez większych tradycji.

Imię to nie występowało często w latach 20 poprzedniego wieku; osoby o tym
                imieniu, urodzone we wspominanym okresie, owszem, były, ale w ilościach
                śladowych (10 osób w całej dekadzie), i nie jest powiedziane, ze były to
                Czeszki zamieszkałe w Polsce.
                • gaudencja Re: Piotruś i Milenka???? 21.10.06, 14:34
                  Miało być: że NIE były to Czeszki.
                  • astomi25 Re: Piotruś i Milenka???? 21.10.06, 22:06
                    Nie sadze , aby te imiona sie gryzly, mimo wszystko Gaudencjo. Nie przesadzajmy smile
                    Piotr jest imieniem popularnym i ponadczasowym, Milena moze nie, ale mimo
                    wszystko to zwykle imie.
                    Moim zdaniem nie pasuja do siebie imiona np Bogumila i Kewin albo Nikola i
                    Konstanty...A Piotrus i Milenka? Uwazam ze bardzo fajne dla rodzenstwa.
                    • Gość: Ania Re: Piotruś i Milenka???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 22:32
                      Popieram!!!
                      Kewin niech sobie ostanie w Irlandii!!!
                      ps. Gaudencjo! dla przykładu prostego-moja babcia rocznik 20, jest Milenką i
                      jak sama mówi miała wiele koleżanek o tym imieniu
                      • gaudencja Re: Piotruś i Milenka???? 21.10.06, 23:13
                        Może to było tych 10 osób wink
                        Rymut jest wydany w 1994 roku i uwzględnia _żyjące_ osoby (na moment wydania
                        książki, oczywiscie). Spośród urodzonych do 1920 roku jest ich 15, a urodzonych
                        od 1921 do 1930 roku - 10. Zapewne Milen urodzonych w tym okresie było więcej,
                        tylko część zmarła przed 1994, ale porównując z taką Zofią (analogiczne liczby
                        to 91620 i 110702) czy Ireną (odpowiednio 22932 i 69462) można wychwycić
                        różnicę w popularności. Jedyne, czym mogę wytłumaczyć relację babci, to
                        popularność lokalna danego imienia. Nawet teraz zróżnicowanie lokalne
                        wystepuje, a tym bardziej tak było w czasach przedradiowych i
                        przedtelewizyjnych.
    • alagodz Re: Piotruś i Milenka???? 21.10.06, 23:26
      mi się bardzo podoba.
      pozdrawiam Alicja
      • Gość: beata Re: Piotruś i Milenka???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 15:17
        Dla mnie bardzo ładnie. Sama zastanawiam sie nad tymi imionami dla swojego
        dziecka (jeszcze nie wiem co będzie).Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.