Gość: dedlinka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 18:17 Czy te imiona pasują do siebie? Co sądzicie o imieniu Milenka??? Ładnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
astomi25 Re: Piotruś i Milenka???? 19.10.06, 19:14 Milena - slicznie No ale kazda sroczka...Moja coreczka ma tak na imie. Imie Piotr jest ponadczasowe i piekne. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Piotruś i Milenka???? 19.10.06, 22:21 IMO nie pasują do siebie. Piotr to imie od dawna zakorzenione w jęz. polskim, bardzo często ndawane. Mielna jest dla mnie zupełnie z innej bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Piotruś i Milenka???? 20.10.06, 00:25 Mam to samo zdanie, co abiela. Milena jest imieniem w Polsce zupełnie nowym, Piotr za to niezwykle tradycyjnym. Lepiej pasowałaby np. Marianna, Małgorzata, Agnieszka, Katarzyna, Dorota. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda_m Re: Piotruś i Milenka???? IP: *.eu.org 20.10.06, 19:10 Milena - ładne imię. Znam bardzo fajną . Ale faktycznie chyba nie pasuje do Piotra. A co znaczy, że Milena jest nowym imieniem... Nie wiem czy dobrze zrozumiałam....Bo ja znam Milenę 24 letnią - ale to chyba żaden argument . Proszę wytłumaczcie . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Piotruś i Milenka???? 20.10.06, 19:18 Milena była nadawana w Polsce w ilościach śladowych, aż do lat 70. W ogóle stała się znana w okolicy roku 1966, kiedy to była nadawana przez niektórych rodziców na cześć tysięcznej rocznicy chrztu Polski (od Millennium, w wersji Milenna lub Milena). "Nowe" imię to też Edyta, więc 24-letnia Milena nie jest dowodem na nic. Milena 700-letnia albo przynajmniej 200-letnia o czyms by już świadczyła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Piotruś i Milenka???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 10:20 Milena to imię starosłowiańskie, często wystepowało w latach 20 poprzedniego wieku, to imie wywodzi się z czasów Mieszka I. "Nowym" imionami w Polsce sa Keviny i temu podobne Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Piotruś i Milenka???? 21.10.06, 14:32 Nie ma żadnych dowodów na pochodzenie tego imienia z czasów Mieszka I (w Polsce). Nie ma u nas żadnych zapisów tego imienia ze średniowiecza (do XV wieku). Jest to imię czeskie, zapewne równie stare w Czechach, jak w Irlandii Kevin, ale w Polsce oba są bez większych tradycji. Imię to nie występowało często w latach 20 poprzedniego wieku; osoby o tym imieniu, urodzone we wspominanym okresie, owszem, były, ale w ilościach śladowych (10 osób w całej dekadzie), i nie jest powiedziane, ze były to Czeszki zamieszkałe w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Piotruś i Milenka???? 21.10.06, 14:34 Miało być: że NIE były to Czeszki. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Piotruś i Milenka???? 21.10.06, 22:06 Nie sadze , aby te imiona sie gryzly, mimo wszystko Gaudencjo. Nie przesadzajmy Piotr jest imieniem popularnym i ponadczasowym, Milena moze nie, ale mimo wszystko to zwykle imie. Moim zdaniem nie pasuja do siebie imiona np Bogumila i Kewin albo Nikola i Konstanty...A Piotrus i Milenka? Uwazam ze bardzo fajne dla rodzenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Piotruś i Milenka???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 22:32 Popieram!!! Kewin niech sobie ostanie w Irlandii!!! ps. Gaudencjo! dla przykładu prostego-moja babcia rocznik 20, jest Milenką i jak sama mówi miała wiele koleżanek o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Piotruś i Milenka???? 21.10.06, 23:13 Może to było tych 10 osób Rymut jest wydany w 1994 roku i uwzględnia _żyjące_ osoby (na moment wydania książki, oczywiscie). Spośród urodzonych do 1920 roku jest ich 15, a urodzonych od 1921 do 1930 roku - 10. Zapewne Milen urodzonych w tym okresie było więcej, tylko część zmarła przed 1994, ale porównując z taką Zofią (analogiczne liczby to 91620 i 110702) czy Ireną (odpowiednio 22932 i 69462) można wychwycić różnicę w popularności. Jedyne, czym mogę wytłumaczyć relację babci, to popularność lokalna danego imienia. Nawet teraz zróżnicowanie lokalne wystepuje, a tym bardziej tak było w czasach przedradiowych i przedtelewizyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
alagodz Re: Piotruś i Milenka???? 21.10.06, 23:26 mi się bardzo podoba. pozdrawiam Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Piotruś i Milenka???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 15:17 Dla mnie bardzo ładnie. Sama zastanawiam sie nad tymi imionami dla swojego dziecka (jeszcze nie wiem co będzie).Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś