anka.olimpias 19.10.06, 19:27 Czy jest taka święta? Jedną znalazłam ale nie jestem przekonana, czy ona przypadkiem nie jest prawosławna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Olimpia 20.10.06, 00:47 Są przynajmniej dwie; www.santiebeati.it/nomi/Detailed/3190.html - z czego jedna wspólna dla Cerkwi i Kościoła katolickiego. Z tym, że - uwaga - w polskim Kościele katolickim ta wspólna święta obchodzi wspomnienie (imieniny) nie 17 grudnia, a 25 lipca (patrz kokos.umcs.lublin.pl/DOWNLOAD/religia/leksykonsw.pdf ). Jest też jedna błogosławiona, ale nie wiem, czy jako Olga uchodziła za Olimpię, czy Olimpia było jej imieniem zakonnym: www.santiebeati.it/dettaglio/90655 Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Olimpia 21.10.06, 18:31 U nas na osiedlu mieszka jedna Olimpia...Wszyscy mowia na nia Ola... Odpowiedz Link Zgłoś
anka.olimpias Re: Olimpia 22.10.06, 15:23 A tak wogóle to, co myślicie o tym imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Olimpia 22.10.06, 16:47 Uważam, że jest w porzadku. Byłam nim kiedyś oczarowana w dzieciństwie, kiedy poznałam swoją rówieśniczkę Olimpię (to była chyba pierwsza osoba o oryginalnym imieniu, którą poznałam), później mi trochę przeszło, ale nadal uważam, że jest w porządku. Teraz znam 2 Olimpie, bo jakiś czas temu poznałam drugą Z pewnym zaskoczeniem natknęłam się na XIX-wieczne Olimpie, a Grzenia pisze, że nadawano to imie chętnie i w XVIII wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Olimpia 22.10.06, 17:01 Mnie nie zachwyca. Poznałam przelotnie jedną Olimpię. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Olimpia 24.10.06, 18:18 Hmm, coraz bardziej mi się podoba! Gdyby tak Olimpia zamiast Aleksandry i Oliwii... Marzenie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolmadakia Re: Olimpia IP: *.interpc.pl 24.10.06, 19:21 Mi się podoba tak "mocno średnio" Kojarzy mi się trochę przyciężko,bo znam 3 Olimpie i wszystkie są ...przy kości /delikatnie mówiąc/ Jakoś mi tak nie brzmi ładnie ta Olimpia.Miała tak na imię matka Aleksandra Wielkiego-ciekawe czy była....przy kości Odpowiedz Link Zgłoś