Dodaj do ulubionych

Lena i Igor?

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.06, 20:28
Bardzo podobaja mi się te dwa imiona Lena i Igor!jestem w ciąży ale nie
chcemy wiedzieć czy bedzie syn czy córka!zastanawiamy się jakie zdrobnienia
maja te imiona i co o nich sądzicie? pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Lena i Igor? 25.10.06, 20:47
      Lena już jest zdrobnieniem. Np. od Heleny, Magdaleny, Leonii.
      Na Igora można mówić np. Iguś.
      • Gość: kasia22 Re: Lena i Igor? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.06, 22:23
        uważam ze imię Lena nie jest zdrobnieniem od np.Magdaleny, ponieważ mam pare
        znajomych które znają Leny które są po 30!!!mam również książke znaczenie imion
        i tam samodzielnie wystepuje imię Lena! tak samo imię Anna można by uważać za
        zdrobnienie imienia Joanna ,Hanna a tak nie jest!!!! mi się Lenka podoba!
        • gaudencja Re: Lena i Igor? 26.10.06, 22:24
          Tylko, że Anna nie jest zdrobnieniem od Joanny etymologicznie rzecz biorąc,
          natomiast Lena jest rosyjskim zdrobnieniem od Jelieny (Heleny).
          • Gość: kasia22 Re: Lena i Igor? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.06, 22:28
            zgadzam się że może pochodzi od jakiegoś imienia !W Polsce występuje nie jako
            zdrobnienie tylko pełnobrzmiące imię!
            • abiela Re: Lena i Igor? 26.10.06, 22:46
              Z tych dwóch imion bardziej podoba mi się Igor. Lena brzmi dla mnie zbyt
              zdrobnieniowo, o wiele bardziej lubię Helenkę.
            • gaudencja Re: Lena i Igor? 26.10.06, 22:50
              Gość portalu: kasia22 napisał(a):

> zgadzam się że może pochodzi od jakiegoś imienia !W Polsce występuje nie jako
              > zdrobnienie tylko pełnobrzmiące imię!

W Polsce występuje zarówno jako zdrobnienie, jak i jest rejestrowane jako
              pełnobrzmiące imię (ostatnio). Jako to ostatnie jest typową sezonówką,
              rozpowszechniającą się od niedawna (pojedyncze nadania oczywiście były
              wcześniej).
    • gaudencja Re: Lena i Igor? 25.10.06, 21:36
      Podobają mi się tak sobie, to są typowe imiona sezonowe w Polsce. Doradzałabym
      coś innego. Lena jest zdrobnieniem i oczywiście można ją dalej zdrabniać do
      Lenki itp.. Igor to przynajmniej pełnoprawne imię (skandynawski Ingwar a la
      russe), ale ostatnio strasznie popularny.
      • Gość: kasia Re: Lena i Igor? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 10:53
        bardzo ładne imiona, moim zdaniem. mnie się Igor dobrze kojarzy, bo to imię
        mojego chrześniaka smile
        Lena - dlaczego kojarzycie ze zdrobnieniami? Magdalenę się zdrabnia: Madzia,
        Magda, Magdusia, Helenę: - Hela, Helcia itp. Lena to Lena wink
    • secasia Re: Lena i Igor? 02.11.06, 21:49
      Mi podobaja sie oba imiona smile

Ale widze ze mamy tu fachowcow od imion hehehe smile
      Jesli chodzi o pochodzenie imienia to sprawa jest bardziej skomlikowana. Wbrez
      pozorom to nie jest imię slowianskie, niektorzy kojarza je z krajami
      "rosyjskimi". Faktycznie Lena jest zdrobnieniem greckiego imienia Helena. Jednak
      Lena jest tez samodzielnym imieniem krajów skandynawskich. Mozna tu dalej
      dyskutowac ktore kraje maja dluzsza historie, ktore imie bylo pierwsze itd. Ale
      czy to ma sens? Po co to komu? Lena moze tez byc zdrobnieniem od Magdalena,
      Milena itd

Ja mam coreczke Lene, za dwa dni skonczy roczek i jest urocza!!!
      Lene nazywany tez: Lenka, Lencia, Lenusia, Lenucha
      Pewnie z czasem wymyslimy wiecej smile
      • gaudencja Re: Lena i Igor? 02.11.06, 21:57
        secasia napisała:

> "rosyjskimi". Faktycznie Lena jest zdrobnieniem greckiego imienia Helena.
        Jedna
        > k
        > Lena jest tez samodzielnym imieniem krajów skandynawskich.

Podawałam już ten link w innym wątku, ale dla porządku sprostuję to i w tym.
        Lena jest zdrobnieniem i w krajach skandynawskich:
        www.behindthename.com/php/search.php?nmd=n&terms=lena
    • goralica Re: Lena i Igor? 03.11.06, 09:50
      Iguś, Igi, Igorek, Igunio- mój synek ma tak na imię i powiem, że coraz bardziej
      mi sie to imie podoba wink
    • Gość: Leila Re: Lena i Igor? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 17:03
      Igorek jest fajny, Lenoczka super, a mi podoba się jeszcze Tobiaszek (Tobi)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.