29.10.06, 12:11
Przeczytałam właśnie takie zdania: "Na razie nie obsadzono departamentów
Afryki i Bliskiego Wschodu oraz Konsularnego. Obowiązki w pierwszym
powierzono Maciejowi Kozłowskiemu, ekspertowi od Izraela, lecz nie od świata
arabskiego, a w drugim Junoszy Kisielewskiemu, dotychczasowemu
wicedyrektorowi tego departamentu." I myślę sobie: Junosza to herb, ale też skoro imiona
takie, jak Uniewit, Uniemysł czy Uniesław mogą mieć zapisy z "J" na początku
(Juniesław), a zdrabniają się m.in. do Unosza, to Junosza jest normalnym,
regularnym zdrobnieniem od tych imion. Bardzo zresztą podoba mi się
zestawienie "Junosza Kisielewski". A Wy, co sądzicie o Junoszy?
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Junosza 29.10.06, 12:45
      Świetne! Bardzo mi się podoba. Zresztą kiedyś już się z tym zestawieniem spotkałam.
      • annajustyna Re: Junosza 29.10.06, 16:43
        A moze tam po prostu zabraklo myslnika???
        • olianka Re: Junosza 29.10.06, 17:03
          Aniu, wygląda na to, że masz rację! Co nie zmienia faktu, że w Rymucie jest
          jeden Junosza.
          • Gość: k.a Junosza - znam jednego :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 23:50
            znam Junoszę, ma 20.kilka lat, za pierwszym razem zdziwilo nas to imie- chwile
            trwalo zapamietanie go smile)) ale teraz wydaje mi się "normalne", a teraz widze
            że jest gdzieś tam smile i drugi Junosza
    • von.orlow Re: Junosza 04.08.19, 18:12
      Nazwa herbu Junosza pochodzi od imienia rycerza. Zatem Junosza to imię. Dzisiaj raczej jest spotykany jako nazwa herbu przed nazwiskiem niż jako imię. W tym konkretnym przypadku, gdy nie wymienił Pan imienia Pana Kisielewskiego można przypuszczać, że to jest imię tego pana. Tak chyba nie jest, bo prawdopodobnie chodzi tu o pana Jacka Junosza Kisielewskiego, znanego dyplomaty. Ponieważ byli Kisielewscy herbu Junosza, być może pan Jacek pochodzi z tej rodziny i używa herbu po imieniu, przed nazwiskiem. Zatem najprawdopodobniej w tym wypadku Junosza nie jest np. drugim imieniem, a nazwą herbu.
      Z poważaniem,
      Krzysztof Bohdan Orłowski
      • gaudencja Re: Junosza 04.08.19, 23:09
        Dziękuję, to wiele wyjaśnia. A ja dziś nie ucieszyłabym się z Junoszy jako pełnej formy imienia. Jako zdrobnienie byłby świetny.
        • miraflores5 Re: Junosza 05.08.19, 00:01
          gaudencja napisała:

> Dziękuję, to wiele wyjaśnia. A ja dziś nie ucieszyłabym się z Junoszy jako pełn
          > ej formy imienia. Jako zdrobnienie byłby świetny.

Dokładnie tak, brzmi jak zdrobnienie. Jak Aliosza. W wątku wspomniano, że w Polsce jest przynajmniej jeden Junosza. Nie lubię imion męskich zakończonych na -a : Kosma, Barnaba, Bonawentura...
    • chayah Re: Junosza 01.11.20, 20:43
      Za bardzo brzmi jak zdrobnienie (może przez końcówkę "-sza", która przywodzi mi na myśl Aloszę, Saszę, Maszę, Miszę i szereg innych zdrobnień tego typu), dodatkowo nie umiem wyzbyć się skojarzenia z aktorem Kazimierzem Junoszą-Stępowskim

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.