Dodaj do ulubionych

Julia/Julianna

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.06, 11:17
Czy przewidujecie zwrost popularniści Julianny, podobnie jak Julii??
Czy uwazacie że te imiona znacznie różnią sie od siebie, czy tez moze sa do
siebie bardzo podobne?
Co w ogóle sadziecie o tych dwóch imonach?

Ps. Jak mam corke Julianne i gdy kiedys ktos pyta o jej imie to opowoedam
Julianna, a ktos "Julia" tak?
- "Nie, Julianna"?
Nie sądziłam że jej imie bedzie az tak bardzo porównywane do Julii.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: Julia/Julianna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 14:22
      Myślę, że Julianna będzie bardziej popularna niż teraz, ale nie dojdzie do
      pierwszej dziesiątki i w ogóle nie osiągnie pułapu "superpopularności". Moim
      zdaniem te imiona są bardzo do siebie podobne (podobnie jak Maria i Marianna),
      ale otoczenie ma to do siebie, że można je stopniowo edukować smile. Na pewno imię
      będzie porównywane do Julii, ale wystarczy być konsekwentnym i będzie dobrze.
      Problemem mogą być zdrobnienia - Julianka jest zdecydowanie od Julianny, ale już
      Julka czy Julisia mogą być od różnych Jul-. Ale to tylko kwestia cierpliwości w
      wyjaśnianiu smile

Oba imiona bardzo podobają mi się, Julia chyba bardziej. Nie nadałabym jednak
      imienia Julia ze względu na popularność. Co innego Julianna smile.
    • olianka Re: Julia/Julianna 29.11.06, 17:31
      Zgadzam się z Tawananną, jednak mnie bardziej podoba się Julianna niż Julia!
    • gaudencja Re: Julia/Julianna 29.11.06, 18:01
      Julia już wyczerpała cały potencjał oszałamiającej popularności dla tych dwóch
      imion; Julianna dzięki niej moze się trochę wywinduje, ale nie osiągnie
      szczytów, bo jest zbyt podobna do Julii. MSZ one są do siebie bardzo podobne,
      ale dla Julianny to tylko plus, bo jest rzadsza. Osobiście tez wolę ją od
      Julii.
      • jarzebina_cz Re: Julia/Julianna 01.12.06, 01:02
        Mam w rodzinie Juliannę (jest już po sześćdziesiątce). O tym, że ma tak na imię
        przypominają tylko urzędowe pisma, bo i tak wszyscy mówią do niej Julia...
        • Gość: andzia Re: Julia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 11:57
          Teoretycznie są to dwa nieco inne imiona (do niedawna byłam przekonana, że to
          różne formy tego samego imienia), ale w praktyce może być problem z
          wyegzekwowaniem używania jedynie julianka, juliania (jeśli w ogóle)przez osoby z
          zewnątrz. Szykuje się więc wieloletnia potyczka o używanie właściwych zdrobnień.
          Nie utrudniałabym życia sobie i dziecku- jeśli nazwałabym córkę julianna
          (owszem, ładnie brzmi), akceptowałabym (mnie osobiście podoba się julia i tak
          nazwałam córkę) zdrobnienia jula, julka etc. (bo tak zapewne będą mówić ludzie).
          Jeśli nie życzysz sobie zdrabniania julianny jak julia, bądź świadoma problemów
          i sie na to przygotuj lub wybierz inne imię. Ja osobiście wolę imiona Maria, Julia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.