jozinkowa30 29.12.06, 12:38 Witam serdecznie. Jestem mamą 5 - letniego Józinka i w kwietniu spodziewam się córeczki Chciałabym, aby jej imię pasowało do imienia synka. Pod długich medytacjach wybraliśmy z mężem takie oto imiona, mam nadzieję, że teraz wy cos doradzicie: Antonina Hanna Marianna Łucja Dodam, że jestem także otwarta na nowe propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tamara Re: imię dla córeczki IP: *.chello.pl 29.12.06, 14:12 Według mnie,zdecydowanie Łucja.Dlatego,że po prostu mi się podoba oraz kojarzy z taką Łucją w moim liceum,która była wprost przepiękna,miała styl i klasę. Poza tym wiadomo imię Łucja oznacza wg jednych zródeł dziewczynkę narodzoną w wschodzie słońca,a wg innych tą,która przynosi światło.Tak czy inaczej brzmi tak pięknie i szlachetnie.Imię to można również fajnie zdrabniać jak np.Łucka lub jeszcze lepiej Lusia.Jak będzie starsza wiele osób może wołać na nią Lucy jak w przypadku mej znajomej.I "Łucja" pasuje dobrze do imienia Twego synka Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: imię dla córeczki 29.12.06, 15:09 Do Józinka najbardziej pasuje Tosia i Marianna . Wszystkie Twoje propozycje bardzo mi się podobają, ale wybrałabym jedno z tych dwóch imion. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: imię dla córeczki IP: *.chello.pl 29.12.06, 15:31 A Helenka, Anielka lub Rozalka? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dla córeczki 29.12.06, 17:30 koza_w_rajtuzach napisała: > Do Józinka najbardziej pasuje Tosia i Marianna Mam identyczne wrażenie I postawiłabym z nich na Mariannę. Z tym, ze może - ponieważ Józinek nie jest teraz popularnym imieniem, a wszystkie pozostałe wymienione przez Ciebie są nadawane wyraźnie częściej - poszukałabym raczej jednak imienia też rzadziej nadawanego; byłaby to np. Stefania, Waleria, Aniela, Regina, Franciszka!, Ludwika, Felicja, a nawet Florentyna czy Klementyna. Pozdrawiam serdecznie i daj znać, jakie imię wybierzecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: imię dla córeczki IP: *.devs.futuro.pl 29.12.06, 15:41 Do Józia najbardziej pasuje wg.mnie Antosia.Idealny zestaw)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: imię dla córeczki 29.12.06, 16:12 Antosia lub Łusia! Koniecznie pochwal się, jak dokonasz wyboru! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aedo Re: imię dla córeczki IP: *.mtnet.com.pl 29.12.06, 16:24 Wg mnie Hanna też pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: imię dla córeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 16:29 Wszystkie imiona ładne, ja wybrałabym Hanię albo Mariankę. Łucja też w porządku, ale jeśli nie jesteś fanką twórczości Małgorzaty Musierowicz, to odradza - niektórym kojarzy się bardzo jednoznacznie, komplet jak dla dzieci fanki "Jeżycjady" . Odpowiedz Link Zgłoś
magda_m22 Re: imię dla córeczki 29.12.06, 16:59 Ja osobiście wybrałabym Łucję bądź Antosię . PS. Twój synek ma śliczne imię! Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: imię dla córeczki 29.12.06, 18:00 Hanna i Marianna z wyżej wymienionych. Ale mnie się nie podoba Józinek, więc w zasadzie mojego głosu nie powinnaś brać pod uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: imię dla córeczki 29.12.06, 18:28 Z podanych przez ciebie podoba mi się tylko Łucja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martka_k Re: imię dla córeczki IP: *.acn.waw.pl 29.12.06, 22:05 bardzo mi sie podoba Józio i tez byl u nas mocnym typem Wybrane przez Was imiona sa ladne wszystkie, ale albo juz popularne (Hanna) albo na fali wschodzacej-poszukalabym czegos innego. Cecylia, Felicja, Janina... nie wiem sama. Odpowiedz Link Zgłoś
jozinkowa30 Re: imię dla córeczki 30.12.06, 13:19 Witam serdecznie i dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Szczerze powiedziawszy najbardziej skłaniam się w stronę Marianny bądz Antoniny, lecz mamy już w rodzinie małego 7 - latka Antosia, więc nie wiem, czy nie będzie tych Tosiek i Tośków za dużo ... ;/ Łucja to bardziej propozycja męża, dla mnie jednak zdrobnienie Lusia całkowicie odpada i właśnie ze względu na to mam pewne uprzedzenie do tego imienia. Rozalka również bardzo mi się podoba... ale byłaby parka - Józio i Rózia Co do Musierowicz - jej książki uwielbiam Wciąż myślimy i czekamy na dalsze propozycje... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dla córeczki 30.12.06, 14:18 jozinkowa30 napisała: > Rozalka również bardzo mi się podoba... ale byłaby parka - Józio i Rózia Cudna parka i w dodatku imię po praprababci Podobnie, jak Aniela czy Wandzia. Łucja może byc Łucyjką, Łusią... jesli wrzucisz do wyszukiwarki na forum Łucja +zdrobnienia (albo +zdrobnic), znajdziesz sporo propozycji zdrobnień. Toś jest coraz więcej (i dobrze! ), a zaletą tego imienia jest mozliwość zdrabniania go na różne sposoby, odróżniające się od używanych u Was w rodzinie zdrobnień Antka. Tym bym się nie przejmowała, choć bardziej przemawia do mnie para rodzeństwa Józef i Marianna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
julka_31 Re: imię dla córeczki 30.12.06, 15:47 Ja uwazam ze Łucja.Mi tez to imie sie podoba i tez myslelam zeby dac tak na imie mojej corce!!! Odpowiedz Link Zgłoś