mantrobus 05.01.07, 21:35 Tak mi przyszlo do glowy... Pewne imiona mozemy przypisac do osob wykonujacych okreslone zawody, a inne z kolei zupelnie do nich nie pasuja. To ciekawe i nie wiem, czy te skojarzenia sa tylko subiektywne? Bo np. wyobrazcie sobie hydraulika o imieniu Amadeusz albo Gracjan. Albo czy znacie jakiegos wybitnego pianiste lub poete (wspolczesnego) o imieniu Kazik lub kreatorke mody o imieniu Zdzislawa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Imie a zawod? 05.01.07, 22:06 Pianista akurat jest możliwy Kazimierz Wilkomirski był wybitnym wiolonczelistą i dyrygentem, a imię do niego bardzo pasowało. Z kolei pewien wybitny kompozytor nazywał się Ludomir Różycki. Kreatorki mody Zdzisławy może nie mamy, ale jest krytyczka literacka Kazia Szczuka, której z tym imieniem jest bardzo do twarzy Odpowiedz Link Zgłoś
mantrobus Re: Imie a zawod? 06.01.07, 03:18 gaudencja napisała: > > Kreatorki mody Zdzisławy może nie mamy, ale jest krytyczka literacka Kazia > Szczuka, której z tym imieniem jest bardzo do twarzy Zgadzam sie z przedmowczyniaBylam na roku z siostra Kazi, Maryska. Tez pasuje jak ulal > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiara Re: Imie a zawod? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 08:37 "lub poete (wspolczesnego) o imieniu Kazik..? A KAZIK Staszewski!!!??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plik Re: Imie a zawod? IP: 89.243.59.* 03.06.07, 11:59 ojjj calkowicie sie nie zgadzam! to, ze ktos ma wymyslne imie nie derimuje go do wykonywania 'wyzej' ceniunych zawodow. A pozatym ja znam kilka Sandr sprzataczek i Bolkow dyrektorow duzych firm... wrzoc imie do googly a zobaczycz co wyskoczy - mozesz byc bardzo zaskoczona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Imie a zawod? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 13:18 Hydraulika Amadeusza jakoś nie jestem w stanie sobie wyobrazić. Znany mi jest jednak hydraulik Gracjan! Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 przedszkole 03.06.07, 13:32 Kiedyś w przedszkolu były: pani Jadzia, pani Wandzia, pani Irenka, pani Halinka, pani Marysia, pani Ela, pani Grażynka itp. Ja sama miałam nauczycielki: panią Terenię i panią Krysię. A teraz imiona rózne o 180 stopni: pani Beatka, pani Dorotka, pani Maja, pani Asia, pani Kasia, pani Ewa, pani Marzenka, pani Agnieszka a nawet pani Brygidka. A za 20 lat spotkamy w przedszkolu: panią Sandrę, panią Oliwię, panią Wiktorię, panią Natalię. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: przedszkole 03.06.07, 16:20 ariana1 napisała: > A za 20 lat spotkamy w > przedszkolu: panią Sandrę, panią Oliwię, panią Wiktorię, panią Natalię. Naprawdę? Wydaje mi się, że infantylizacja pójdzie tak daleko, że raczej panią Oliwkę, Natalkę a nawet Wiktorkę. Tylko z tą nieszczęsną Sandrą nic się nie da zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fi Re: przedszkole IP: *.75.52.167.debica52.tnp.pl 03.06.07, 17:12 ..panią Sandruśkę ja znam sprzątaczke o imieniu Sandra, która ma gromadke dzieci. wsrod nich Nokolette (właśnie tak!) i znam dyrektora Kazia, oraz mlodą studentkę Zdzisie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fi Re: przedszkole IP: *.75.52.167.debica52.tnp.pl 03.06.07, 17:13 Nikolette miało byc. Odpowiedz Link Zgłoś
mantrobus Re: przedszkole 04.06.07, 18:19 Fajne imie, chociaz kojarzy mi sie z reklama w tv Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Imie a zawod? 05.06.07, 01:18 Tzw. osoby publiczne dość często używają pseudonimów, zdrobnień, drugich imion, żeby im pasowało do imidża )) A jeżeli używają swoich chrzestnych imion, to najczęściej mają spory wpływ na postrzeganie tychże przez społeczeństwo. Gdyby Zdzisława Sośnicka występowała dziś, jej imię wcale nie byłoby uważane za obciachowe. Odpowiedz Link Zgłoś