pyrtek3 06.01.07, 08:35 kiedy obchodzi imieniny?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Oliwer 06.01.07, 09:27 Patron to zdaje sie jakis biskup-meczennik niderlandzki...Ale daty nie jarze... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oliwer 06.01.07, 14:04 Tradycyjnie podobno 27 maja - na cześć O. z Mamelsbury, jednak ta data może nie być pewna, bo być może tenże O. z Mamelsbury jest mylony z świętym, co do którego nie ma pewności, czy się nazywał Liberiusz, czy Oliwier www.santiebeati.it/nomi/Detailed/3196.html Jest jeszcze druga data imienin - 1 lipca (albo 11 listopada, mam sprzeczne dane): www.santiebeati.it/dettaglio/90987 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oliwer 07.01.07, 13:52 Nie ma takich dat, prawdopodobnie są wymyślone przez jakiegoś wydawcę kalendarzy. Pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: Oliwer IP: 195.116.132.* 07.01.07, 16:32 nie ma w kalendarzu imienia oliwer Odpowiedz Link Zgłoś
salomea_ Re: Oliwer 10.01.07, 20:13 21 listopad i jeszcze któregoś lutego, teraz nie znajdę. Ale odkryłam na jakies stronei netowej opis dwóch swietych Oliwerów. Mój chrześniak w każdym razie obchodzi w listopadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Oliwer 10.01.07, 20:37 Gaudencjo ja się pomyliłam i podałam datę imienin Olimpii.Według nowego Grzeni prawidłowa data imienin Oliwiera to:1 i 11 lipiec oraz 2 wrzesień.POzdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oliwer 10.01.07, 21:25 Tami, z tym ze imieninami z Grzeni nie ma się za bardzo co sugerować, do tego nie miał akurat najwyraźniej zbyt wiele serca. Pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oliwer 10.01.07, 21:44 Grzenia trochę pozmieniał daty imienin w stosunku do wcześniejszych kalendarz, ale dosć bezplanowo, tzn. coś pokorygował, ale nie do końca. MSZ daty imienin powinno się uzgadniać z martyrologiami, bo z nich tak naprawdę się imieniny wywodzą. A tymczasem w imieninach podawanych przez Grzenię a to nie zgadza się płeć świętego, a to daty imienin męskich przypisane sa wersji żeńskiej lub na odwrót, choć istnieją daty dla świętych obu płci oddzielnie... Słowem, panuje tu miszmasz i wcale mu się nie dziwię, bo w czasach opracowywania tego kalendarza niektóre źródła wiszące obecnie w internecie nie były jeszcze dostępne. Reszta danych jest oczywiście wiarygodna, i to bardzo, ale do imienin nadmiernie bym się nie przywiązywała. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Oliwer 10.01.07, 21:53 Wytłumacz mi jeszcze co znaczy tutaj skrót MSZ,bo chyba nie to co myślę;sorry za brak wiedzy na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oliwer 10.01.07, 23:57 Tami, polecam tę stronkę: www.adgraf.net/skroty.php Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja [OT] 11.01.07, 00:02 APO znalazłam doskonały, MSZ, skrót: ROC - ręce opadają człowiekowi. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Oliwer 12.01.07, 09:42 dziękuję za wyjasnienia,ja jestem w stosunku do Ciebie z trochę innej epoki,ale już dodatkowo zostałam przez syna przeszkolona. Odpowiedz Link Zgłoś