gosiek206 19.03.07, 14:02 Chcielismy dac dziecku na imie Nicola przez C a nie przez K ale kiedy poszlismy do urzedu to okazało się że nie możemy dać dziecku na imie Nikola przez C tylko można przez K.Do dzis nie jestem pewna czy to prawNa ze nie mozna w Polsce przez C NIKOLA BO WIEM I CZYTAM W GAZETACH JAK INNE DZIECI OPISUJĄ CZASEM PRZEZ C wiecie cos moze na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
manarai Re: Czy w polsce można dac dziecku na imie Nicola 19.03.07, 14:15 Imię nadane w Polsce dziecku polskich rodziców powinno spełniać wymogi polskiej pisowni i być jednoznaczne jeśli chodzi o wymowę. Nicola pisana przez C wskazuje jednoznacznie, że zależy Ci na wymowie imienia córki przez C. Jak cebula i cytryna. Jeśli właśnie o to chodziło, może należy iść do urzędu z reklamacją... Radzę zwrócić uwagę na stosowanie CapsLocka. Można w ten sposób osiągnąć czasami niezamierzone efekty netykietowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ulakoszula Re: Czy w polsce można dac dziecku na imie Nicola 22.03.07, 21:07 Taaak, można by było też wymawiać miękko imię "Jesica" zamiast "Dżesika" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamanicole Re: Czy w polsce można dac dziecku na imie Nicola IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.03.07, 08:38 Masz prawo nazwać dziecko imieniem NICOLA!!! Zachęcam do lektury poniższego wątku. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=48124367&a=48124367 Myślę, że najistotniejsze dla Ciebie będą argumenty jakimi udało mi się wywalczyć dla córki imę Nicole. Przy okazji poznasz atmosferę panującą na tym forum. Pozdrawiam. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy w polsce można dac dziecku na imie Nicola 20.03.07, 15:24 gosiek206 napisała: Do dzis nie jestem pewna czy to prawNa ze nie > mozna w Polsce przez C NIKOLA BO WIEM I CZYTAM W GAZETACH JAK INNE DZIECI > OPISUJĄ CZASEM PRZEZ C wiecie cos moze na ten temat. A z jakiego powodu chciałabyś akurat mieć to "c"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Czy w polsce można dac dziecku na imie Nicola IP: *.chello.pl 20.03.07, 17:03 Pewnie można, pytanie: po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czy w polsce można dac dziecku na imie Nicola IP: *.chello.pl 20.03.07, 17:52 Znajomi "dali w łape" urzdnikowi. I mają przez C. Moim zdaniem przez K jest lepiej bardziej polsko.Ale na tym forum o to imię sie lepiej nie pytać bo ta pseudo inteligencja która tu odpisuje (większość)jest zbyt ograniczona zeby pogodzć się z tym ze to imię podoba się wielu inteligętnym osobą. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy w Polsce można dac dziecku na imie Nicola 20.03.07, 18:14 Gość portalu: gość napisał(a): > pseudo inteligencja która tu odpisuje (większość)jest zbyt ograniczona zeby > pogodzć się z tym ze to imię podoba się wielu inteligętnym osobą. ROTFL - przy całym swoim ograniczeniu ukończyła przynajmniej szkołę podstawową z pozytywnym wynikiem. I oto widać, jacy ludzie biorą się za wyrokowanie, kogo należy zaliczyć do inteligencji, a komu odmówic tego miana. Signum temporis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Czy w Polsce można dac dziecku na imie Nicola IP: *.chello.pl 21.03.07, 15:06 Tylko ludzie którzy nie mają nic do powiedzenia czepiają się błedów ortograficznych. PS. Liczy się treść, a nie błedy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy w Polsce można dac dziecku na imie Nicola 21.03.07, 15:32 Gość portalu: anna napisał(a): > PS. Liczy się treść, a nie błedy. Tak, jest kilka takich sloganów, którymi pocieszają sie osoby z rozmitymi deficytami - czy to zawinionymi przez siebie, czy tez nie. Muszę Cię jednak zmartwić - poza dyslektykami (a błedy powyżej dyslektyczne bynajmniej nie są) ludzi na poziomie obowiązuje poprawna ortografia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miniaturka Re: Czy w polsce można dac dziecku na imie Nicola IP: *.wtknet.pl 20.03.07, 18:15 Bo widzisz to jest tak ze jedne imiona podobaja się INTELIGĘTNYM OSOBĄ a inne INTELIGENTNYM OSOBOM. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Miniaturka! 20.03.07, 19:09 Buhahahahahaha!!!!! Brawo BTW imienia Nicole - można, ponieważ miałam w przedszkolu dziewczynkę Nicole (oboje rodzice Polacy), na którą nikt nie mówił Nicole, tylko Nikola, Nikolka a dzieci - MIkola. Tamtego zalinkowanego przez mamanicol wątku nie czytałam w całości, bo jest potwornie długi. Ale z tych dwóch argumentów, które ona podała ZA rejestracją imienia, jeden jest zdecydowanie przeciw. To imię nie określa płci dziecka. Płeć żeńską określają imiona zakończone na "a". Miriam jest akurat wyjątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamanicole Re: Miniaturka! IP: *.lubin.dialog.net.pl 21.03.07, 08:07 > ZA rejestracją imienia, jeden jest zdecydowanie przeciw. To imię nie określa > płci dziecka. Płeć żeńską określają imiona zakończone na "a". Miriam jest > akurat wyjątkiem. Wyjatków jest więcej: Karmen, Mercedes, Beatrycze, Noemi, Rut... Nicole, Nikol Nie mam dzisiaj przy sobie swoich notatek, więc nie będę mogła zacytować wyroku sądu NSA dotyczącego poruszanego przez Ciebie tematu. W każdym bądź razie sąd NSA jednoznacznie określił, że imię żenskie nie musi być zakończone na -a. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miniaturka! 21.03.07, 10:49 Gość portalu: mamanicole napisał(a): > Wyjatków jest więcej: Karmen, Mercedes, Beatrycze, Noemi, Rut... Nicole, Nikol > > Nie mam dzisiaj przy sobie swoich notatek, więc nie będę mogła zacytować > wyroku sądu NSA dotyczącego poruszanego przez Ciebie tematu. W każdym bądź > razie sąd NSA jednoznacznie określił, że imię żenskie nie musi być zakończone > na -a. Nie ma takiego imienia: Nikol, to jest jakiś nowotwór językowy powstały poprzez nieudolne spolszczenie imienia Nicole. Nicole, owszem, określa płeć, ale jest to imię w formie niespolszczonej. Co do zasady, zawsze spolszczano imiona i powinno się je spolszczać nadal, ponieważ po prostu znakomicie ułatwia to używanie imienia na co dzień. Chyba, ze zakłada się z góry, iż nie zagrzeje ono miejsca w polskim systemie imienniczym i nawet nie warto się wysilać w celu spolszczenia go - to rozumiem. Zgadzam się, ze zapewne to imię podzieli los niegdysiejszych hitów, które obecnie brzmią obciachowo, a może nawet ośmieszająco - jak Genowefa, czy Mariola, by zaczerpnąć z nowszych przykładów. Piszesz o wyroku NSA w sprawie Mercedes - nie potrzebujesz notatek, wystaczy, że siegniesz do archiwum forum i przeszukasz poprzednie lata. Był omawiany na forum kilka lat temu. Wyrok ten nie mówi, ze imię żeńskie nie musi kończyć się na "a" - bo to oczywiste, jednak wyjątki od tej sytuacji sa nieliczne i długo utrwalane kulturowo, najczęściej dotyczą imion biblijnych albo znanych od średniowiecza (jak Noemi, Abigail, Beatrycze - już Rut jest raczej spolszczana na Rutę, bo jako Rut jest niewygodna w użyciu) - ale twierdzi na podstawie opinii rzeczoznawcy, że Mercedes jest postrzegane jednoznacznie jako imię żeńskie (ponieważ w Polsce obowiązuje zakaz rejestrowania imion nieidentyfikujących płci, któremu musi się podporządkowac również NSA). Wiadomo, że sąd, nawet NSA, nie ma wiedzy i kompetencji w sprawach językowych, a rzeczoznawcy bywają różni. Otóż rzeczoznawca może wie, że Mercedes to imię żeńskie, ale jest to wykształcony człowiek, natomiast przecietny użytkownik języka polskiego ogląda "tego Mercedesa", a nie "tę Mercedes(ę)" i opinia przedstawiona przez językoznawcę jest wysoce kontrowersyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamanicole Re: Miniaturka! IP: *.lubin.dialog.net.pl 22.03.07, 08:00 > Nie ma takiego imienia: Nikol, to jest jakiś nowotwór językowy powstały poprzez > > nieudolne spolszczenie imienia Nicole. Nicole, owszem, określa płeć, ale jest > to imię w formie niespolszczonej. Co do zasady, zawsze spolszczano imiona i > powinno się je spolszczać nadal, ponieważ po prostu znakomicie ułatwia to > używanie imienia na co dzień. Zgadzam się z Tobą, że imie Nikol jest nowotworem językowym. Powiedziałabym nawet: wstrętnym nowotworem. Ktoś chciał na siłę spolszczyć imię Nicole lub Nicolas, bo powinno sie je spolszczać? Już widzę oczyma wyobraźni urzędniczkę USC, która przekonuje rodziców, że tak będzie poprawniej, ładniej... Mylisz się pisząc, że imie Nikol nie istnieje. Według stanu z 31 marca 2001r.- imię to nosi 514 osób. (J. Grzenia) Co ciekawe, imię Nikol funkcjonuje w Polsce zarówno jako męskie jak i żeńskie. J.Grzenia: Nicola- 1048 osób Nicole - 1642 osoby Nicol - 471 osoby Nikol - 514 osób Nikola -6848 osób Nikoletta - 547 osób Nikoleta 352 osoby Nikolina - 337 osób Jedno imię, a tyle tworów. Pewnie nie byłoby tej sytuacji gdyby kilka wieków temu pojawiła się Mikołaja lub Mikołajka. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Miniaturka! 22.03.07, 08:56 A jestes pewna, ze wszytkie te osoby sa narodowosci polskiej/pochodzenia polskiego? Nicole tak samo naznacza w PL jak imiona francuskie/amerykanskie/hiszpanskie w Niemczech((((. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miniaturka! 22.03.07, 09:17 Gość portalu: mamanicole napisał(a): > Zgadzam się z Tobą, że imie Nikol jest nowotworem językowym. Powiedziałabym > nawet: wstrętnym nowotworem. Ktoś chciał na siłę spolszczyć imię Nicole lub > Nicolas, bo powinno sie je spolszczać? Problem nie leży w samym fakcie spolszczania, ale w nieudolnym spolszczeniu. Widziałam takie imię wiele razy w WnŚ, w najdziwniejszych zestawieniach z nazwiskami, a - jak wiadomo - WnŚ powstaje zanim rodzice udadzą się do USC, w związku z tym nie przemawia mi zupełnie do przekonania Twoja wizja urzędniczek przekonujących rodziców akurat do takiej pisowni. > Mylisz się pisząc, że imie Nikol nie istnieje. > Według stanu z 31 marca 2001r.- imię to nosi 514 osób. (J. Grzenia) Ależ jestem całkowicie pewna, ze nie istnieje imię Nikol, tak samo jak nie istnieje imię Bożenna, choć nosi je kilkanaście tysiecy osób, o ile pamiętam. Są to odpowiednio: błędne spolszczenie imienia Nicole oraz błędna forma imienia Bożena. W kwestii przesądzania istnienia imienia na podstawie uzusu doradzałabym Ci zapoznanie się ze słownikiem Rymuta zanim rozpoczniemy dyskusję. Założenie, ze o istnieniu imienia lub nie wnioskujemy z uzusu, czyli z nadań imienia, prowadziłoby do wniosków, ze istnieją odrębne imiona takie jak: Gierchard, Pałlina, Jeży, Wredzia, Odorka, Jerz - więcej nie pamiętam, w tej chwili nie mam przy sobie Rymuta. > Jedno imię, a tyle tworów. Pewnie nie byłoby tej sytuacji gdyby kilka wieków > temu pojawiła się Mikołaja lub Mikołajka. Owszem, pojawiła się, już w średniowieczu, konkretnie w formie Nikołaja ("n" mozna tłumaczyć tym, ze OIP była zlokalizowana bardziej na wschodzie. Tylko, że niestety najwyraźniej została zapomniana Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Miniaturka! 22.03.07, 13:26 W sprawie imienia Nicole/Nicola/Nikola i determinacji płci. 1. W języku polskim oprócz archaicznej formy "Mikołaja" nie była używana żadna wersja żeńska imienia Mikołaj. Do niedawna. 2. Wspomniane imiona to niedawne importy z zagranicy. Nadawane dziewczynkom, ponieważ funkcjonują jako imiona żeńskie przede wszystkim w języku angielskim. 3. Nikt ze zwolenników tego imienia i jego jednoznacznej żeńskości nie wydaje się zwracać uwagi na to, że zarówno Nicola, jak i Nikola funkcjonują również jako imiona męskie. Nicola we Włoszech, Nikola w językach południowosłowiańskich. Bardzo podobny jest status imienia Andrea, chociaż z racji mniejszej popularności jest to mniej zauważane. 4. Jeśli chodzi o jednoznaczność płciową, nie mogę mieć nic do zarzucenia jedynie wersji "Nicole". Chociaż mam mu sporo do zarzucenia pod innymi względami. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Czy w polsce można dac dziecku na imie Nicola 20.03.07, 19:28 Psudointeligencja zna przynajmniej zasady ortograficzne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariadna14 Re: Czy w polsce można dac dziecku na imie Nicola IP: 83.238.214.* 22.03.07, 18:55 Skoro jesteś tak inteligentna, powinnaś wiedzieć, że osobom (liczba mnoga) pisze się przez -om, a nie -ą! Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna14 Re: Czy w polsce można dac dziecku na imie Nicola 22.03.07, 18:59 Skoro jesteś tak inteligentna, to powinnaś wiedzieć, że osobom (liczba mnoga) pisze się przez -om, a nie -ą. Ortografia się kłania koleżanko. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Czy w polsce można dac dziecku na imie Nicola 21.03.07, 03:18 Można dać w Polsce dziecku na imię Nicola, w głównej mierze zależy to od urzędnika. Córeczka mojego brata ma na imię Nikola przez "k", ale urzędniczka zapytała się, jaką pisownię rodzice sobie życzą - przez "c" czy przez "k". Kiedyś to imię nie wzbudzało we mnie żadnych emocji, ale córka mojego brata jest śliczna i bardzo inteligentna jak na swój wiek, więc mam teraz same pozytywne skojarzenia z tym imieniem. Swoją drogą, to imię według mnie ślicznie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Nikolina 21.03.07, 17:26 Można dać nawet na imię Nikolina. Tak ma na imię dziewczynka w moim przedszkolu. Jak wam się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Czy w polsce można dac dziecku na imie Nicola 21.03.07, 17:40 BTW mamanicole, zauważyłam, że reagujesz strasznie agresywnie na najmniejszą , nawet niezamierzoną krytykę imienia Nicole (i jego odmiany). Przeczytałam parę wątków z twoim udziałem i w każdym jest to samo: zjadliwość, agresja, drwina, złośliwości wobec osób, które ośmielają się poddać krytyce to imię. Możesz zrozummieć to, że nie wszyscy pieją z zachwytu nad tym imieniem, tak jak ty? Podkreślasz wszędzie, że opinia osób postronnych w ogóle cię nie interesuje a jednocześnie rzucasz się z pazurami jak ktoś je krytykuje. Jeśli tak ci się podoba i jesteś zachwycona własnym wyborem, to daj innym prawo się NIE ZACHWYCAĆ. Każdy ma różne skojarzenia i nie masz wpływu na odbiór tego imienia przez inne osoby. W realu chyba też się spotkałaś z różnymi reakcjami. Mnie osobiście to imię strasznie się nie podoba. Uważam je za pretensjonalne. I pewnie zaraz mnie za to rozszarpiesz wirtualnie, bo nie potrafisz przejść obok tego spokojnie. Chociaż oczywiście moja opinia guzik cię interesuje, ale dokopać mi przecież trzeba, za to, że osmieliłam się skrytykować imię Nicol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość mamanicole. IP: *.chello.pl 22.03.07, 10:54 mamanicole na atak odpowiada atakiem.Krytykuje sie tu wszystkich którym to imię się podoba. Ja mamenicole w pełni popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_von_f Re: mamanicole. IP: 193.130.97.* 22.03.07, 12:17 Ja tez jom popieram. Dlatego mojego synka nazwe Yves (wymawiaj Ife), nie Iwo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: mamanicole. 22.03.07, 12:52 Gość portalu: a_von_f napisał(a): > Ja tez jom popieram. Dlatego mojego synka nazwe Yves (wymawiaj Ife), nie Iwo!!! Mam nadzieję, że wrócisz i pochwalisz się nam, jak udała się rejestracja imienia "Yves (wymawiaj Ife)", nie tylko obcojęzycznego, ale i trzyczłonowego, i zawierającego znaki interpunkcyjne, i słowa nie będące imionami. A prawda jest niestety taka, że imię Yves powinno się wymawiać "Iw", nie "Ife", i z tego powodu instrukcja wymowy w nawiasie byłaby konieczna, jeżeli tak zależy ci na wymowie błędnej. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: mamanicole. 22.03.07, 17:10 W U.K mozesz sobie zarejestrowac,co Ci sie podoba.Nawet Yves czytane od tylu,jesli takie bedzie Twoje zyczenie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: mamanicole. 22.03.07, 17:22 Gość portalu: a_von_f napisał(a): > Ja tez jom popieram. Dlatego mojego synka nazwe Yves (wymawiaj Ife), nie Iwo!!! > A ja JOM nadal nie popieram. Zajrzyj do słownika ortograficznego. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: mamanicole. 22.03.07, 18:59 Gość portalu: gość napisał(a): > mamanicole na atak odpowiada atakiem.Krytykuje sie tu wszystkich którym to imię > > się podoba. Nie, krytykuje sie tylko imię. A jesteśmy na forum dyskusyjnym o imionach i to naturalne, że toczą się na nim dyskusje oraz są wyrażane opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Czy w polsce można dac dziecku na imie Nicola 22.03.07, 17:21 Zdaje się, że niektórzy cierpia na ukrytą chorobę psychiczną albo rozdwojenie jaźni. Prawda mamanicole/gość/avon???? Zdecyduj się na jakis jeden nick kobieto, bo się ośmieszasz publicznie. Ale przecież cudza opinia cię nie interesuje, więc pal głupa dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Czy w polsce można dac dziecku na imie Nicola 22.03.07, 17:57 ariana1 napisała: > Zdaje się, że niektórzy cierpia na ukrytą chorobę psychiczną albo rozdwojenie > jaźni. Prawda mamanicole/gość/avon???? Zdecyduj się na jakis jeden nick > kobieto, bo się ośmieszasz publicznie. Ale przecież cudza opinia cię nie > interesuje, więc pal głupa dalej. Nie przesadzaj, ich IP wskazują na różne osoby. A ja myślałam, że temat Nicoli ew. Nikoli już dawno został wyczerpująco omówiony ... A tu nadal tyle emocji Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Czy w polsce można dac dziecku na imie Nicola 22.03.07, 20:11 I co z tego, że różne IP? Czy to tak trudno zmienić IP? Ja tez myślałam, że temat nikolowy został wyczerpany, ale nie zdzierżę jak ktos się rzuca z pazurami na wszystkich, którzy ośmielają się je krytykować. Więcej tolerancji i dystansu. Ja kiedys przeczytałam opinię, że Magda to "imię głupiej wiejskiej dziewuchy" (cyt. dosłowny). I co? Mam się pociąć z rozpaczy, bo moje dziecko nosi takie imię? Czy mam złożyc doniesienie do prokuratury na tę osobę za znieważenie? Ludzie, to jest forum publiczne, tyle opinii ilu uczestników, jedni są bardziej taktowni, inni chamscy. Litości! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Czy w polsce można dac dziecku na imie Nicola 22.03.07, 20:57 Wazne jest tez, jak sie nosi dane imie))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamanicole ariana1 IP: *.lubin.dialog.net.pl 23.03.07, 09:45 Czy atakujesz mnie po raz drugi, dlatego, że nie odpowiadam na Twoje marne zaczepki??? Ależ z Ciebie Sherlock Holmes!! Wow!!! Jak z koziej dupy trąbka!!! Gdybyś była spostrzegawcza i bystra, to wyłapałabyś, w tym wątku wypowiedź gościa, która zaprzecza postawionej przez Ciebie tezie. Nie czuję potrzeby udowodnienia Ci, że nie jestem wielbłądem. Miłego dnia. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 mamanicole 23.03.07, 14:03 Nie atakuję ciebie. Nie zaczepiam ciebie. Nie jestem ani sherlockiem holmesem ani kozią dupą ani trąbką (ładny zestaw To świetnie, że niczego nikomu nie musisz udowadniać. Nie taki jest cel tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Suzan Re: Czy w polsce można dac dziecku na imie Nicola IP: *.smstv.pl 24.03.07, 09:38 Z tego co wiem to w Polsce można nadać każde imię dziecku byle nie było obrażliwe.Mam znajomych co mają córkę Nicol Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy w polsce można dac dziecku na imie Nicola 24.03.07, 14:40 Gość portalu: Suzan napisał(a): > Z tego co wiem to w Polsce można nadać każde imię dziecku byle nie było > obrażliwe Nie, jest jeszcze kilka innych ograniczeń ustawowych. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Czy w polsce można dac dziecku na imie Nicola 24.03.07, 14:46 Akurat Nicol jest najbardziej obrazliwie.))). Dla polskiego i angielskiego jezyka - bo gwalci zasady obydwu... Odpowiedz Link Zgłoś