Gość: babcia ALEKSA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 14:21 moj wnuczek ktory ma sie urodzic ma miec imie ALEKS.Co wy na to ja nie jestem zachwycona Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: wnuczek ALEKS 19.03.07, 15:57 Faktycznie, moze by mu chociaż Aleksy dali na imię? Oprócz zdrobnienia watro mieć jakąś pełną formę imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: wnuczek ALEKS 19.03.07, 20:40 Mozna dac Aleksander i zdrabniac Aleks,jak sie bardzo chce. Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: wnuczek ALEKS 19.03.07, 20:50 Wybacz, ale to rodzice dziecka decyduja i im ma sie podobac, a nie tobie. Znajac zycie zalozylas watek zeby udowodnic im jak wiele osob jest przeciwnych i popiera twoje zdanie. No bo nie widze innego powodu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: wnuczek ALEKS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 22:04 Zgadzam się z atenette... A miałabyś coś przeciwko, gdyby wnuczek miał na imię Aleksander lub Aleksy? To jeszcze można przemycić Niestety Aleksander niesie ryzyko średniego (moim zdaniem) jak dla chłopca i mężczyzny zdrobnienia Olek, a Aleksy może się mniej podobać. A w ogóle to imię Aleks jest bardzo fajne i praktyczne - w zdecydowanej większości krajów każdy będzie wiedział, jak je wymówić. Odpowiedz Link Zgłoś
sandraa3 srednio 20.03.07, 14:19 sie da. Ja w papierach jestem Aleksandra i zawsze musze poprawiac ludzi, ktorzy mnie poznają z oficjalnej strony że nie Ola tylko Sandra. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: srednio 20.03.07, 15:06 Akurat Aleks od Aleksandra jest bardziej oczywisty; poznałam takiego Aleksandra- Aleksa na wakacjach (miał ok. 11 lat) i nie było prób mówienia do niego Olek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: srednio IP: 81.15.194.* 20.03.07, 16:30 Aleksy, to jedno z moich ulubionych imion, bo można zdrabniać bez wyrzutów sumienia na Alek. Jest też legenda o św. Aleksym, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: srednio IP: *.chello.pl 20.03.07, 17:09 Akurat św. Aleksy mało zachęcający jest Ale imię piękne. I uważam, że powinno być albo "Aleksy", albo "Aleksander", bo "Aleks" to zdrobnienie. Jeszcze jedno: wydaje mi się, że kwestia tego, jak się do kogoś zwracamy , zależy od tego kogoś (a w pierwszym etapie życia - o djego rodziców). Moim znajomi z reguły deklarują, jak powinno się do nich zwracać: czy Szymon, czy Szymek, czy Alek, czy Aleks, czy Olek, czy Olo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sopelek Re: srednio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 11:39 Pochodzę z Zielonej Góry,mój syn ma na imię Alex,pamiętam jaki był cyrk z nadaniem tego imienia ponieważ w Urzędzie pani powiedziała że nie może wpisac takieg imieni,bo to nie Polskie.Mąż się uparł a pani poszła po poradę do swojego kierownika,a ten był zajety rozmowa zkimś i na odczepnego powiedział jej ze można.I tym sposobem mąż dopiął swojego.Póżniej nawet pisano w Gazecie Bachusowej o tym że jako Alex był pierwszym dzieckiem w Zielonej Górze o tym imieniu.Po nim pojawiły się inne dzieci z tym imieniem.Pamiętam jak moja teściowa pobiegła obgadac nas do sąsiadki i sasiadka w oczy mi powiedziala że dalismy wstretne imię dziecku,a ja jej na to że to nie jej sprawa i że nam si e podoba!Więc to rodzice wybierają Droga Pani jak chcą nazwac swoje dzieci! Jeśli chodzi o zdrobnienie to Alex jest Alex,nie żaden Olek,Aleksy,Aleksander,Olo.To tak samo jak by nazywac Krzysia Rysiem.To są zupełnie inne imiona.Tak poza nawiasem Gaudencja,gdzie byłaś na wczasach,może w Dziwnówku lub w Kołobrzegu?Bo to właśnie nam nigdy się nie zdarza przekręcac imienia syna,w tej chwili Alex idzie mu 13 rok to by się zgadzało.P.S Mój tato też próbował moic do niego Olek lub Aleksy,ale tak długo zwracaliśmy mu uwagę że się oduczył.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: srednio 21.03.07, 12:12 Gość portalu: Sopelek napisał(a): > Jeśli chodzi o zdrobnienie to Alex jest Alex,nie żaden > Olek,Aleksy,Aleksander,Olo.To tak samo jak by nazywac Krzysia Rysiem. Bez przesady; nazywanie Aleksa Aleksandrem to tak jak nazywanie Krzysia Krzysztofem albo Rysia Ryszardem. Ciąg logiczny jest tu dość oczywisty. Tak poza nawiasem Gaudencja,gdzie byłaś na wczasach,może w > > Dziwnówku lub w Kołobrzegu?Bo to właśnie nam nigdy się nie zdarza przekręcac > imienia syna,w tej chwili Alex idzie mu 13 rok to by się zgadzało. Jedno z tych miejsc sie zgadza, ale "nasz" Aleks był polsko-niemiecki i podkreślał, że Aleks to zdrobnienie od Aleksandra. Odpowiedz Link Zgłoś
mantrobus Re: wnuczek ALEKS 21.03.07, 16:29 Przede wszystkim gratulacje wnuczka! A imie? Takie zycie, nie na wszystko mamy wplyw. Najwazniejsze, zeby byl zdrowy. Oscylujac wokol wymienionych propozycji, ja wybralabym Aleksandra, nawet, jesli zdrabniany do Olka, to i tak mi sie podoba. Pozdrawiam PS Moja mama nic nie mowi, co sadzi o imieniu dla przyszlej wnuczki Helenki. Nawet jesli jej sie nie podoba, to MILCZY....))) Odpowiedz Link Zgłoś