zielone_jabluszko_tu 26.03.07, 22:48 Witam serdecznie, podoba nam sie z narzeczonym imię Goran i chcielibysmy nadac je synkowi, oboje jesteśmy jednak Polakami i obawiamy się, czy dostaniemy pozwolenia na zarejestrowanie takiego "obcego" imienia? Jak myślicie? Czy zdecydowalibyscie się na takie imie dla polskiego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siostra_grimm Re: Goran 26.03.07, 22:56 Dla polskiego dziecka? NIGDY. Gdybym miala syna z Chorwatem, prawdopodobnie tak miałby na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
mantrobus Re: Goran 26.03.07, 22:56 Mnie sie podoba. Ma cos z klimatu zarowno Gerarda jak i Grahama-oba imiona uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Goran 27.03.07, 00:32 Witam! Myslę, ze byłaby szansa na rejestrację - to odpowiedź na jedno pytanie. Na drugie - bardzo mi się to imię nie podoba, ale nawet gdyby się podobało, nie zdecydowałabym się na nie dla polskiego dziecka, najwyżej na drugie. Nawet mojego ukochanego gruzińskiego Wachtanga czy ukochanej Szoreny nie nadałabym na pierwsze imię zupełnie polskiemu dziecku - co innego, gdyby to moje dziecko było pół-Gruzinem. Jest naprawdę mnóstwo imion i jest w czym wybierać. A może imię Gordian, znane w Polsce już w średniowieczu? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Goran 27.03.07, 00:41 zielone_jabluszko_tu napisała: > Witam serdecznie, podoba nam sie z narzeczonym imię Goran i chcielibysmy > nadac je synkowi, oboje jesteśmy jednak Polakami i obawiamy się, czy > dostaniemy pozwolenia na zarejestrowanie takiego "obcego" imienia? Jeżeli fartem traficie na urzędnika, który nie wie, że Goran to po szwedzku Jerzy, to kto wie... Swoją drogą to imię nawet nie wiadomo jak wymawiać, bo OIW Goran po chorwacku wymawia się jak się pisze, a po szwedzku Joran. Odpowiedz Link Zgłoś
mantrobus Re: Goran 27.03.07, 00:51 Przyjely sie juz w Polsce takie okropne dziwolagi, ze piekne-moim zdaniem-imie Goran powinno juz dawno funkcjonowac, nawet, jesli jest Goran odpowiednikiem Jerzego. Ze wzgledu na popularnosc Gorana Bregovica chociazby,jest szansa, ze w urzedzie "ujdzie" Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Goran 27.03.07, 09:31 a_weasley napisał: > Jeżeli fartem traficie na urzędnika, który nie wie, że Goran to po szwedzku > Jerzy, to kto wie... > Swoją drogą to imię nawet nie wiadomo jak wymawiać, bo OIW Goran po chorwacku > wymawia się jak się pisze, a po szwedzku Joran. Gwoli sparwiedliwości - Goran to Jerzy po szwedzku, ale imię to ma też drugą etymologię na Bałkanach. Więcej o niej tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=26286413&a=26289196 Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: w górę n/t 27.07.07, 23:47 Bardzo mi się podoba (ale jako Gordian ciekawsze jeszcze!) Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: w górę n/t 28.07.07, 00:08 Dla niepolskiego dziecka bardzo ok. W Polsce bym nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo1 Re: w górę n/t IP: *.centertel.pl 28.07.07, 00:11 Imię naprawde ładne ale albo zmień narzeczonego na Szweda lub Chorwata albo zmień imie. Nie obraż się, dla mnie w tym wypadku Goran jest takim Brajanem w lepszym guście. Odpowiedz Link Zgłoś