Dodaj do ulubionych

Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieniem??

17.04.07, 10:30
Imię dla mojego syna (Oskar) wybraliśmy jeszcze przec porodem. Kiedy
Go rejestrowaliśmy w urzędzie, nie mieliśmy zadnych wąpliwości. Teraz
jednak patrzę na tego mojego szkraba (z super odstającymi uszami),
obserwuję go, jak drapie się po cyckach, pokazując, że coś jest mniam
mniam, stającego na głowie próbując zrobic fikołka, albo cichaczem skradającego się do komody, żeby po złości rodzicom otworzyc szufladę.
Jak nic jest to jakiś Franek albo Felek. Czy któraś z mam też chybiła z imieniem względem temperamentu dziecka??
Obserwuj wątek
    • ewcia1980 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 10:36
      Moja Izabela to .... jest własnie Iza + bella (i wiadomo o co chodzi).
      a tak na serio to imie tez wybralismy córce jeszcze przed urodzeniem.
      i powiem szczerze, ze brałam pod uwage, ze jezeli nie bedzie do niej pasowało
      to je zmienimy (przez jakis czas po urodzeniu jest taka mozliwośc)
      imie jednak do niej pasuje
      nam sie nadal podoba
      ciekawe tylko czy Izabela bedzie z niego zadowolona smile
      pozdrawiam
      Ewelina
      • yoggi87 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 10:51
        My wybralismy imie dopiero jak wrocilismy z corka do domu i tak sie do niego
        przyzwyczailismy, ze nie wyobrazamy sobie aby nosila inne. Pasuje jak ulal do
        tego diabelka - Martynucha wink
        • kasia191273 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 10:55
          mnie się wybrane imię nadal szalenie podoba, ale ostatnio jak patrzę na małą,
          to wygląda mi na rasową Gabrysięwink)))
        • mmkam Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 10:58
          nasz synek też ma na imię Oskar. Wybraliśmy je zanim sie urodził i jest
          trafione - Oskarek lubi być w centrum zainteresowania i się "popisywać" smile
        • sabina73 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 23:01
          My lepiej trafic nie moglismy.Tez wybralismy imie jeszcze przed urodzeniem ale
          jeszcze w brzuchu pokazal ze to Filip z konopi.Urodzil sie w 36 tyg.z odejsciem
          wod to w ciagu 8 godzin.Zaskoczyl wszystkichsmile
          • annieb też mam Filipka 19.04.07, 20:59
            mój to dopiero był z konopi wink, od odejścia wód płodowych był po 45 minutach!
            (ale byłam po oksytocynie - to fakt)
      • monikzy Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 11:00
        Ja zawsze chciałam mieć Kubusia smile. Do tego stopnia ze powiedzielismy sobie z
        mężem że on wybiera dla dziewczynki a ja dla chłopca, bo tak mi zależało na tym
        imieniu. Takze jest Kubuś i uwazam że mu pasuje.
      • rozanamama Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 16:27
        kobieto, przeciez zadne imie nie pasuje do niego bardziej niz oskar!!!
        naprawde. moze dlatego, ze znam malego oskara podobnego do twojego malucha?
      • rozanamama Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 16:28
        a poza tym ja mam corke roze. to jest ryzyko, bo jak nie bedzie urodziwa,
        ciezko jej w zyciu bedzie. na razie jak kazda 5 miesieczna dziewczynka jest
        sliczna, zobaczymy, co bedzie potem. w kazdym razie najwyzej bedzie uzywac 2.
        imienia- maria.
      • brzoska80 ja wybrałam imie i żałuję:(( 19.04.07, 10:36
        Ja wybrałam po długich rozmyślaniach imię Kuba.Byłam zachwycona dopóki nie
        zauważyłam że pół psów na osiedlu ma takie imie.Jestem wściekła!!!!!nie wiem
        jakim cudem ale wcześniej nie zauważyłam tego bo w życiu bym nie dała tak
        dziecku na imie.I ogólnie uważam za szczyt chamstwa, prostactwa itp dawanie
        zwierzętom imion przeznaczonych dla ludzi.Mam tylko nadzieję że mojemu synkowi
        to nie będzie w przyszłości przeszkadzać.
        p.s. znajoma posiadająca świnke o imieniu Zuzia(tak chcialam dac na imie
        ewentualnej córce) już usłyszała co o tym myślętongue_outtongue_out
        • denea Re: ja wybrałam imie i żałuję:(( 19.04.07, 10:41
          W moim bloku mieszka pies o imieniu Zuzia wink
          Ale imię Kuba jest piękne, Zuzia zresztą też, i wcale bym się nie przejmowała
          na Twoim miejscu !
          Nie są to imiona na tyle rzadko spotykane, żeby się dzieciom kojarzyły tylko ze
          zwierzętami, więc myślę że nie będzie miał z tego powodu nieprzyjemności na
          przykład w szkole.
        • seth11 Re: ja wybrałam imie i żałuję:(( 19.04.07, 21:30
          brzoska80 napisała:

> Ja wybrałam po długich rozmyślaniach imię Kuba.Byłam zachwycona dopóki nie
          > zauważyłam że pół psów na osiedlu ma takie imie.Jestem wściekła!!!!!

Każdego szkoda. Trzeba było myśleć o imieniu, a nie duperelach.
          Od dziecka pamiętam, że średnio co treci pies to Kuba. A żyję już trochę.

> I ogólnie uważam za szczyt chamstwa, prostactwa itp dawanie
          > zwierzętom imion przeznaczonych dla ludzi.

Każdy nazywa jak chce. Szczytem chamstwa jest dawanie imienia dziecku, takiego samego jakie nosi pies sąsiadki. Dowodzi to tylko ograniczenia umysłowego mamusi.
        • rozanamama do brzoska80 20.04.07, 20:59
          a coz ci to przeszkadza?
        • inia33 ja miałam świnkę Zuzię 21.04.07, 18:05
          a moja znajoma, mama Zuzi, jakoś się nie obraziła
          myślę że trochę przewrażliwiona jesteśwink
    • koza_w_rajtuzach Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 11:23
      Moja córka miała być Emilią lub Klarą. Jak ją zobaczyłam, to jedynie czego
      byłam pewna to tego, że to nie Emilka, bo to imię do tego dziecka nijak nie
      pasowało.
      Po powrocie ze szpitala do domu nie mogłam oprzeć się wrażeniu (tak jak i moja
      mama), że to Agatka i przez długi czas mówiłyśmy na nią Agusia. Została jednak
      zarejestrowana jako Klara. Teraz jej imię już do niej pasuje i Agatka poszła w
      zapomnienie. Może to kwestia tego, że imię Klara było zbyt poważne dla
      noworodka wink.
    • yummy_mummy2 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 11:42
      Ja z mezem wybralam imie dla coreczki jeszcze dlugo przed zajsciem w ciaze. Od
      poczatku wiedzielismy ze jak bedzie corcia to nazwiemy ja Nadia.Teraz Nadi ma 2
      miesiace i uwazam ze lepiej trafic nie moglismy z imieniem.
    • noovaa Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 11:43
      Moja ma na imię Sara. Też wybraliśmy przed urodzeniem, jednak to imie strasznie
      surowo brzmi i jak popatrzeć na takiego słodkiego uśmiechniętego malucha to
      nawet by przez myśl nie przeszło że to "Sara".
      Dla zdrobnienia wszyscy prawie nazywają ją Sarenka smile - Tylko czasami woła się
      normalnie żeby wiedziała jak ma na imię i reagowała na nie.
      • mamaigorka2007 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 11:50
        my również wybraliśmy imię dla synka przed urodzeniem - wszyscy później w
        szpitalu nazywali go Karolek, Jaś, Wojtuś - ale my uparliśmy się na Igorka
        chociaż wybierali mu inne imiona nawet w rodzinie - jak bedzie duży to będzie
        Igor - uważam ze to meskie imie, a teraz ma 3,5 m i nazwyamy go Iguś, Igorek i
        nie wyobrazam sobie dla niego innego imienia
        Uważam że do Twojego szkraba pasuje Oskar smile
      • ameraa Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 11:47
        Heh sarenka powiadasz, ja do mojego Oskara zdrobniale mówię Osiołku, a obcy wybałuszają oczy wink
        • kowlaska Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 19.04.07, 22:06
          cześć, z Majką nie było żadnych wątpliwości - nie zdawaliśmy sobie tylko sprawy
          z tego, że to takie popularne imię. co do młodego to przez całą ciążę był
          Jackiem, przez pierwsze dwa tygodnie też - tak mówiliśmy do niego i o nim, tak
          zarejestrowany został w przychodni ale jakoś nie mogliśmy się do tego Jacka
          przekonać - on po prostu na Jacka nie wyglądał. w końcu po prawie trzech
          tygodniach trzeba było zarejestrować go w urzędzie i olśniło nas - został
          Oskarem - rodzina wydziwiała, znajomi też ale pasuje do niego jak ulał. Też
          zdaża mi się nazywać go osiołkiem co doprawdy wzbudza zainteresowanie ale
          zwykle mówimy do niego Osio lub Osik. Pozdrawiamy wszystkie Maje i Oskarówsmile

Marta , Maja i
          Oskar (5.11.2006)
      • cadorna Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 12:45
        noovaa napisała:

> Moja ma na imię Sara. Też wybraliśmy przed urodzeniem, jednak to imie
        strasznie
        > surowo brzmi i jak popatrzeć na takiego słodkiego uśmiechniętego malucha to
        > nawet by przez myśl nie przeszło że to "Sara".

no właśnie
        też mamy Sarę, ale z powodów o których piszesz (surowo brzmi dla miesięcznego
        brzdąca) jest.. dzidziulkiem smile
        żeby dziecko nie myślało, że ma na imię dzidziulek - staram się do Niej częst
        mówić "Sara córeńko", ale i tak jakoś mi to twardo brzmi

Mi córa wygląda bardziej na Karę, ale mąż nie zaakceptowa tego imienia sad

> Dla zdrobnienia wszyscy prawie nazywają ją Sarenka smile

smile
        • cadorna Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 12:48
          cadorna napisała:

> Mi córa wygląda bardziej na Karę

KLARĘ
          literkę mi zjadło smile))
        • noovaa Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 13:25
          No ja wołając "Sara" gryzę się w język .. Ale to niestety ważne żeby dziecko
          wiedziało jak ma na imię.

Jak będzie duża to mam nadzieje że będzie łatwiejsmile
    • faneta Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 21:01
      Kiedy jeszcze byłam w ciązy mieliśmy z mężem wybrane trzy imona dla córki:
      Liliana jak będzie blondynką, Roksana dla brunetki a Maja dla rudowłosej
      dziewczynki. Kiedy urodziła się córcia - włoski miała ciemne więc została
      Roksanką. Po 3-4 miesiącach zaczęły jej jaśnieć i teraz (ma 11 miesięcy) jest
      100% blondynką. Widać tak poprostu miało być i tak los chciał żeby była Roxi smile)
      • paulaada Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 21:10
        a Ja od zawsze chciałam miec Adę, nawet sama prosiłam swoją mame bedąc małym
        dzieckiem żeby tak do mnie mówiła, w ciązy przez chwile zastanawialismy sie Ja
        nad Iga i Ola a mąż nad Ingą-brryyyy, uzgodnilismy że jak bedzie dziewczynka to
        wybieram imię jak chłopak to on, i mamy Adęsmile)imię w 100% trafione, zawsze
        lubiłam krótkie imiona choc jak jak teraz chodzi w chustce na głowie to pasuje
        mi do niej Marcysiasmilesmiletaką ma ksywkewink
        • annieb Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 19.04.07, 20:57
          jak to krotkie, przezcież Ada to zdrobnienie Adrianny (ale imie fajne)
    • hipopotamama Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 23:13
      Aniela - kompletna pomyłka smile
      • iwonia2 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 13:09
        Syn o zawsze mial byc Marcin i jest Marcin .Z coreczka mialam nie lada problem
        jeszcze w brzuszku byla Laura lub Nadia ,ale gdy ja tylko urodzilam i zobaczylam
        cudo pomyslalam,ze to Adrianna, mowie do niej Ada,Adusia trafilam w 1OO% co do
        imienia.Do imienia Laura zniechecil mnie moj starszy syn bo nie odruznial slowa
        LAURA od LARWA.
        • gosikc Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 13:43
          Mój synek, jeszcze mieszkając w moim brzuszku, miał wybrane imię. Obydwoje z
          mężem chcieliśmy chłopczyka Filipka. Ale nie wiedzieć czemu w ciąży nazywaliśmy
          go Kajtusiem. Mąż przytulał mi się do brzucha i mówił "już niedługo Kajtuniu
          przyjdziesz na świat" smile. Gdy się urodził oczywiście został zarejestrowany jako
          Filip. Ostrzegano mnie, że każdy o tym imieniu to łobuziak i rozrabiaka, ale co
          tam. Dziś patrząc na mojego 8-miesięczniaka cieszę się, że daliśmy mu takie
          imię. I tylko czasem gdy wspominam ciążę czy poród, myślę o moim Kajtusiu smile
    • mamatucinki Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 13:14
      a nasza jest Ewa - trafione smile) Ale my wciaż mówimy na nią Tunia lub Tucinkasmile
      • mammaewuni Moja to też Ewa :) 18.04.07, 13:22
        Od dziecka podobało mi się imię Julia. Tak też chciałam nazwać córkę. Tylko że
        teraz to imię zrobiło się modne i wszędzie są małe Julki. Kiedy tylko mała się
        urodziła, spojrzałam na nią i przyszło mi do głowy, że ona wygląda... na Ewę.
        Tak też ma na imię, a Julia zostało na drugie. Jestem zadowolona z wyboru smile
    • minimuss1 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 13:46
      podobno można w USC zmienić imię dziecka do 6 m-ca jego życia
      • kaeira Zmiana imienia 19.04.07, 22:15
        minimuss1 napisała:
        > podobno można w USC zmienić imię dziecka do 6 m-ca jego życia

Owszem, można na pewno. Do 6-u miesięcy od daty wystawienia świadectwa
        urodzenia, bez żadnych formalności. Potem tez można, ale jest to bardziej
        skomplikowana procedura.
    • agless Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 14:47
      Moja corka ma na imie Kaja, ale to taki łobuz, ze ciagle na nia mowie Kajteksmile
      Jeszcze jak ja czasem ubiore na niebiesko to obcy mysla ze mam syna, a ja jestem
      strasznie dumna mama corki... no ale coz... to moj Kajtussmile
    • ollik83 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 15:24
      podobnie jak większość z was synkowi wybraliśmy imie wcześniej, właściwie to mąż wybrał, bo ja rozważałam rożne wersje.Mój synek ma na imie Kornel, przez pół ciąży cała rodzina na nas krzyczałasmile poddałabym sie, ale gdy go zobaczyłam...imie pasuje jak ulał i o dziwo po narodzinach już nikt z rodziny złego słowa nie mówi, nagle wszystkim się podoba, wiec chyba pasujesmile
    • pstrokatka1 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 15:44
      My mamy Milenkę, ale nikt tak do niej nie mowi- wszyscy mowią Niunia albo
      Niunior bo jest rozrabiaką. Nie bylam pewna tego imienia ale nie znalazlam nic
      lepszego. Męzowi sie nie podoba, ja tez juz sama nie wiem. Niunia ma juz 8
      miesiecy, wiec za pozno zeby zmienic. Cięzko powiedziec czy trafilismy czy niesmile
    • babie_lato1 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 17:27
      W ciąży ustaliliśmy, że będzie Joachim - obojgu nam się podobało to imię,
      bardzo dobrze brzmiało z nazwiskiem. Ale rodzice (nasi), dręczyli nas, żeby
      zmienić decyzję, poza tym problem ze zdrobnieniem, a jak się syn urodził to był
      taką okrągłą bułeczką i idealnie pasowało do niego imię Jan. Moje od zawsze
      ulubione, ale ostatnio bardzo popularne. Po wahaniu jednak tak zostało. Już po
      rejestracji chyba z miesiąc bardzo żałowałam tej decyzji, wszystkie najgorsze
      skojarzenia mnie dopadły. Teraz też jakoś strasznie zachwycona nie jestem, ale
      się przyzwyczaiłam, może być. Ostatnio mówię do niego czasami Ziutek albo
      Józiek, jakoś tak się przykleiło tymczasowo. Synek jednak reaguje prawdiłowo -
      na Janka, Jasia smile
    • nataliak9 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 17:34
      u nas córeczka ma na imie Luiza, uwazam ze do niej pasuje. na razie mówimy do
      niej pszczółko albo myszko luizo, jest bardzo malutka - 4 tyg- a luiza nie ma w
      sumie zdrobnienia
      • ameraa Do nataliak9 19.04.07, 09:25
        Zdrobnienie od Luiza to Lusia wink
        • popaga Re: Do nataliak9 19.04.07, 10:40
          My też wybraliśmy imię jeszcze dłuuuugo przed narodzinami naszej Anielki.
          Niestety, małą, słodką Anielką to ona jest tylko jak spokojnie spiwink)) Na
          codzień jak rozrabia wołamy na nią Nela lub zwyczajnie Aniela ( nie wolno,
          itd...) I ciągle przepraszamy rodziców na placu zabaw za naszą kochaną Anielcięwink
        • annieb Re: Do nataliak9 19.04.07, 21:02
          hm, Lusia to od Ludmiły, ale może być też od Luizy - co kto woli
          • ameraa Re: Do annieb 21.04.07, 11:42
            Może i masz rację, ale wydaje mi się, że nie ma na to sciśle określonej
            reguły. Skoro mój Oskar może byc Ośkiem, Aśkiem (od mojego imienia) czy Osiołkiem, zarówno Bartosz jak i Bartłomiej- Bartkiem, oraz tak Leonidas jak i Leonard- Leonem, to myślę, ze nikt nie obrazi się jak Luzizę zdrobni się na Lusia. smile
    • genetrixx Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 23:22
      Mieliśmy ten sam problem, imie które wybraliśmy dla syna jeszcze przed porodem
      za nic potem nie pasowalo, Konrad- to takie poważne, a tu taka kruszynka,
      problem rozwiązal teść, stwierdzając " Jaki Kubuś", więc na drugie daliśmy
      Jakub, i do 7 lat byl Kubuś, obecnie Mlody ma 15 lat i dorósl do imienia. A
      teraz znów historia się powtarza, 2 tyg temu urodzila nam się córa, dostala na
      imie Diana, i choć podoba mi się to imię, to za diabla mi do niej nie
      pasuje ...
      • kaisa25 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 19.04.07, 08:28
        A my wybralismy imie dla naszego malucha jescze kiedy bylam w ciazy - Antoś -
        chociaz teraz po 3 mcach jak na niego patrze, to bardziej mi pasuje do niego
        Błażej.
    • salezja Emilia 19.04.07, 09:40
      A my razem z mężem metodą wypisywania imion męskich i żeńskich, które nam się
      podobały, a potem drogą eliminacji- przed urodzeniem wybraliśmy Emilkę. Uważam,
      że to imię bardzo do niej pasuje. Jest małym łobuzem, na chwilkę nawet nie
      siądzie spokojnie- przez co po całym dniu mam szczerze dość, ale z drugiej
      strony jest b. radosna, lubi się bawić i śmiać- ma dobre poczucie humoru. Oprócz
      tego straszna maruda, ale nie wiem czy to przez imię czy nasze rozpieszczanie. W
      sumie nie żałuję, wybór uważam za trafiony. Mówimy na nią mila, milutek, miśka.
    • zebra12 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 19.04.07, 10:00
      A moja miała być: Rozalką - mama kręciła nosem, Amelką - zbyt popularne no i
      oznacza też wadę genetyczną...Więc ustaliliśmy, że Basia będzie. Choć ja nie
      byłam do końca przekonana. Ale urodziła się 4 grudnia, w Barbórkę i wszystko
      stało się jasne! Sama sobie imię wybrała! Bardzo do niej pasuje! Jest spokojna,
      grzeczna, uśmiechnięta. Do tego ma granatowe oczka i jaśniejsze od sióstr
      włoski. Zresztą wszystkie imiona mam trafione: Antosia - mała rozrabiaka,
      sprytna i zwinna, Jadzia - chudzinka, malinka, spokojna, cicha, lubi czytać.
      • denea Do Zebry 19.04.07, 10:23
        Amelka oznacza wadę genetyczną ? Mogłabyś to sprecyzować ? Bo nigdy o czymś
        takim nie słyszałam i zaciekawiłaś mnie.
        Nasz jest Maciek, wybrałam jeszcze jak byłam w ciąży bo mi się kojarzy z
        inteligentym, mądrym i kulturalnym facetem smile Strasznie mi się podobało a męża
        przekonałam, bo on myślał o Janie.
        Jak mały dorośnie to zobaczymy czy pasuje. Póki co nie wyobrażam sobie dla
        niego innego imienia, ale nie wiem, czy to kwestia przyzwyczajenia czy
        dopasowania.
        • brzoska80 ja wybrałam i żałuję:( 19.04.07, 10:37
          Ja wybrałam po długich rozmyślaniach imię Kuba.Byłam zachwycona dopóki nie
          zauważyłam że pół psów na osiedlu ma takie imie.Jestem wściekła!!!!!nie wiem
          jakim cudem ale wcześniej nie zauważyłam tego bo w życiu bym nie dała tak
          dziecku na imie.I ogólnie uważam za szczyt chamstwa, prostactwa itp dawanie
          zwierzętom imion przeznaczonych dla ludzi.Mam tylko nadzieję że mojemu synkowi
          to nie będzie w przyszłości przeszkadzać.
          p.s. znajoma posiadająca świnke o imieniu Zuzia(tak chcialam dac na imie
          ewentualnej córce) już usłyszała co o tym myślętongue_outtongue_out
          • salezja brzoska80 19.04.07, 10:41
            masz rację nie powinno się nadawać imion dziecięcych zwierzętom, choć kiedyś
            uśmiałam się bardzo. Idę sobie spacerkiem, a takie malutkie dziecko co to ledwo
            nauczyło się mówić krzyczy na psa " szymuś do nogi". Cudo.
          • noovaa Re: ja wybrałam i żałuję:( 19.04.07, 10:46
            Jak pisałam wcześniej mam Sarę - Dużo ludzi tak też nazywa swoje suki ...
            Ale to raczej świadczy o ich poszanowaniu do człowieka bo jak pisałaś ludzkim
            imieniem zwierząt się nie nazywa.

P.S. Mój pies ma na imię Orion i podoba mi się bardziej takie imie dla psa niż
            Kuba, Filip, Kajtek itp.
            • brzoska80 Re: ja wybrałam i żałuję:( 19.04.07, 11:13
              no właśnie.jak sąsiadka woła Kuba i odwraca się równocześnie mój synek i pies
              sąsiadki to mnie krew zalewa.
              A myślałam że dałam imię świetego,apostoła.Z aramejskiego oznacza "Bóg
              ochrania".
              sad
              No właśnie takie imiona jak Orion są dobre dla zwierząt.Nie obrażają nikogo a
              do tego są oryginalne i pomysłowe.
              Ach,szkoda "gadać"!
              • madzialu A mój ma na imię tak jak pies sąsiada 19.04.07, 11:38
                Sąsiad ma psa Maćka i miął go na długo zanim nasz Maciek się urodził. I jak się
                dowiedział że nasze dziecko ma na imię jak jego pies to kilka razy nas gorąco
                przepraszał, że on nie wiedział, że pies się przyzwyczaił i teraz już mu
                przeciez nie zmieniwink)) Hi hi hi Mi to akurat nie przeszkadza ani trochę, każdy
                ma prawo nazwac zwierzaka jak mu się podoba.
                • saraanna Re: A mój ma na imię tak jak pies sąsiada 08.05.07, 19:09
                  Ha ha nasz pies tez sie nazywal Maciek i byl pierwszy od mojego brata
                  przyrodniego,przy czym oba Macki strasznie sie lubili,niestety pies juz zdechl.
                  • eglantine Re: A mój ma na imię tak jak pies sąsiada 09.05.07, 12:37
                    Nasi znajomi mają kotkę o wdzięcznym imieniu Maciuś. wink
                    Swoją drogą to nie jedyny przykład dość ciekawej tendencji nazywania zwierząt
                    imionami zastrzeżonymi dla płci przeciwnej.
                • alexisa Re: A mój ma na imię tak jak pies sąsiada 17.05.07, 23:54
                  A ja mialam kiedys kotke o imieniu Julka. Moj tata ja tak nazwal. Niestety
                  jakies 2 lata temu w wieku 15 lat zmarla. Jak to sie ma do dzisiejszej
                  popularnosci tego imienia? Julka po prostu do niej pasowalo. Ale Julia nikt
                  nikgdy jej nie nazwal. To byloby juz zbyt ludzkie. A tak na marginesie - moj
                  tata nadal jej to imie bo jego znajomy mial suke o tym imieniu a byla to chyba
                  jego trzecia z kolei.
        • faneta Re: Do denea 19.04.07, 20:15
          Amelia - jest to choroba powodująca że u płodu nie rozwijają się kończyny (ręce
          i nogi) wyrastaja tylko takie kikuty
        • zebra12 Re: Amelia - wada genetyczna płodu... 20.04.07, 07:58
          Amelia (gr. melos = kończyna) - wrodzony brak jednej lub wielu kończyn.

Są jeszcze:
          FOKOMELIA- szczątkowy rozwój kończyn długich uwarunkowany nieprawidłowym ich
          tworzeniem. Brak proksymalnych części kończyn przy prawidłowym wykształceniu
          rąk lub stóp.
          oraz
          PEROMELIA –polega na braku dystalnych części kończyn (najczęściej
          przedramieniowej lub podudzia).

Zawsze mnie dziwi, że ludzie nadają dziecim imiona nie znając i nie rozumiejąc
          co znaczą.... Np: Cecylia znaczy niewidoma, ślepa, a Balbinka ni mniej ni
          więcej tylko jąkała!
          Oczywiscie nie pisze tego do Ciebie Denea smile Ty tylko pytasz smile)))
          • jooska2 Re: Amelia - wada genetyczna płodu... 20.04.07, 11:15
            i co ? myślisz ze jak ktos da corce na imie cecylia to bedzie slepa (oslepnie,
            urodzi sie slepa )??

Mnie dziwi, ze ktoś moze w ogóle zwracac uwage na takie rzeczy.
    • anmoko Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 19.04.07, 13:09
      My mamy Ule i pasujesmileNajpierw miala byc Pola, ale nie pasowalosmile Imie Ula
      wymyslil co prawda moj przyszly-niedoszly juz w polowie ciazy, ale kiedy tylko
      wypowiedzial je glosno obydwoje spojrzelismy na siebie i wiedzielismy ze to
      jest to!smileMoja mama chciala ... Berenike smile Ula jednak przyjela sie bardzo
      szybko. Wszyscy wiedzieli, ze mam w brzuchu Ule: kilkumiesieczny bratanek,
      sasiedzi, psy..smileA nawet pani w sklepie, w ktorym moja mama kupowala lalki-
      szmacianki chowala "ule" z kolorowymi wlosami dla swojej wiernej klientkismile
      Zanim corcia przyszla na swiat slowo "ula" funkcjonowalo jako taki rodzinny
      szyfr. Wystarczylo, ze mama powiedziala "kupilam rozowa ule" i kazdy wiedzial o
      co chodzi smile
      • s.ivona Re: taaa, bardzo trafione;/:) 19.04.07, 13:53
        Synowi wybralam imie jeszcze w ciazy. Szymon. Pasuje do niego rewelacyjnie -
        Szymon - Ancymon! Nic dodać nic ująć. Często łapię się na tym iż zastanawiam
        się czy jakby miał inne imię to też byłby taki łobuz z niego.
        Dla córki wybierałam imię rozczytując się na forach internetowych. Chciałam
        mieć córeczkę grzeczną, spokojną, zrównoważoną, uśmiechniętą no i wybrałam
        Magdalena. Jak na razie pasuje w 100%smile
        • aghatta1 Re: taaa, bardzo trafione;/:) 19.04.07, 14:00
          wybralismy Leona i na razie(6mies) pasuje idealnie. Potrafi od dawna zapatrzeć
          się na kogos w windzie albo kolejce z palcem w buzi i wygląda jak mały filozof.
          Czasem jak sie wygłupiamy z mężem przed nim patrzy na nas jak na idiotów. Ze
          zmarszczonym czołem recytuje z przejęciem babababa, mamamma i jest
          superpowaznym, rezolutnym Leonem. Od poczatku widać było, że to chłopczyk. Nawet
          nie zdrabniamy na Leosiasmile
        • 3xmama Marta - rozdarta ;)) 19.04.07, 14:23
          Pasuje jak ulał! Jak bym wiedziała dałabym dziecku inaczej na imięwink) A tak
          serio to jestem za imionami, które zawsze brzmia tak samo. Mała Marta i duża
          Marta - nie da się tego zmienić. Teraz to małopopularne imię, ale dla mnie
          najpiękniejsze!
          • Gość: abc Re: Marta - rozdarta ;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 11:35
            A Tunia ? w Pannach z Wilka Iwaszkiewicza jest takie imię tzn. zdrobnienie od Marta
          • Gość: Martita Re: Marta - rozdarta ;)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.07, 19:40
            Jako Marta dodam że Marta zawsze uparta smile
    • monia19722 ja mam Kasię -cały czas mi się podoba :)) 19.04.07, 14:20
      miał byc najpierw Jaś (tak stwierdzili uczeni )a ja zażartowałam że bedzie
      chyba Kasia i tak zostało; teraz jest Kasia, Kasiunia, nieraz Kaśka-sraśka ;
      jest superową 4,5 miesięczną dziewczyneczką smile))
    • anaw29 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 19.04.07, 20:23
      My wybraliśmy przd porodem dwa imiona - Hanka i Oleńka. Po urodzeniu się córci
      mąż zadzwonił do mnie do szpitala i zapytał, które imię bardziej pasuje. gdy na
      nią spojrzałam wiedziałam, że to Hania. i tak zostało. pasuje jak ulał.
      • luna333 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 19.04.07, 21:36
        to zalezy - mój to już nie niemowlak - imię wybrałam przed urodzeniem bo to imię mojego kolegi - w sumie się zgadza - kolega temperament i silny charakterek ma no i mój synuś bije rekord nieprzewidywalności w zachowaniu i ekspresji swoich pragnień i nieugięcia w dążeniu do celu - tyle że mi głupiej się wydawało że Ksawery to takie stateczne imię i takie będzie dziecko ale jak poczytałam o tym imieniu to faktycznie odkrywca który w miejscu nie usiedzi oj pasuje do niego zresztą już w brzuchu skakał jakby pogo tańczył nawet w dniu porodu kopał i brykał w najlepsze a ponoć dzieci się przed porodem wyciszają hehe
    • viviana00 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 19.04.07, 21:51
      Tak. Róża - silna, piękna babeczka. Cały czas uśmiechnięta. Ma pięć miesięcy.
      Czekaliśmy , aby Ją zobaczyć i w tym momencie nie było już wątpliwości. Drugie
      imię Marta (może będzie używać, starsza córka ma tylko jedno). Pozdrawiamy
      imienniczkę!
    • ania175 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 20.04.07, 11:05
      Ja mam Leona (3 lata) i rzeczywiście potrafi być takim poważnym Leonem ale też
      łobuziakiem Leośkiem. Córka to Weronika (11 m-cy), pasuje do głośnej, wiecznie
      śmiejącej się dziewczynki, choć bardzo popularne, ale wybrane na długo jeszcze
      przed Leonem.
    • badalala udało się :) 20.04.07, 13:20
      mój synek ma na imię tak jak mój tato. a to głównie dlatego, że urodził się w
      dniu urodzin dziadka jacka smile poza tym, mnie i mężowi to imię się podoba -
      uważamy, że jest proste, sympatyczne, dźwięczne i bezpretensjonalne; pasuje i do
      dziecka, i do dorosłego faceta. no i ma mnóstwo zdrobnień, którymi możemy
      obsypywać naszego bąbelka wink
      zarówno przed narodzinami jak i po narodzinach stale wymyślaliśmy z mężem różne
      imiona dla synka, ale z reguły imiona proponowane przeze mnie nie do końca
      przypadały do gustu mężowi. i odwrotnie wink. czas uciekał, a imienia nie było i
      nie było sad
      i nagle moj małż wpadł na pomysł, że może jacuś; że po jednym dziadku nazwisko,
      a po drugim imię smile no i skończyły się nasze dylematy. my zadowoleni, a dziadek
      jacek to już w ogóle rozanielony - popłakał się ze wzruszenia, kiedy się
      dowiedział smile
      myślę, że nasz synek będzie lubił swoje imię.. cała rodzina i wszyscy znajomi
      wymawiają je z taaaką czułością wink
      • azza4 Re: udało się :) 20.04.07, 21:12
        Czemu nazywam moja miesieczna Nadie Jozia tego nie wiem i chyba mi tak nie
        zostanie...
    • 12345a65 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 20.04.07, 21:22
      My rozważaliśmy Kubusia.
      NA sali porodowej lekarze zapytali mnie o imię mającego sięurodzić dzieciątka
      żartując, że rodzę dziesiątego chłopaka w tym dniu. Powiedziałam, będzie
      WOjtuś... Bo jego tatuś właśnie tego bardzo chciał.
      Lekarze odetchnęli z ulgą i przy dzwiękach muzyki Rubika usłyszałam "Bo wiem
      Pani, dziewięciu poprzednich chłopaków to Kubusie..."
      W poniedziałek mój synuś będzie ochodził pierwsze imieniny.

• basiagorska Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 21.04.07, 21:55
      moja Zuza to walsnia taki nasz Zuzek. pasuje do niej bardzo
      • kkshs Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 07.05.07, 16:28
        Nasz mały to Nikodem. Co o tym myslicie? Skończył tydzień.
        • Gość: Nikodem Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni IP: *.net.euron.pl 17.05.07, 20:11
          W imieniu własnym czyli Nikodema piszę wink Noszę to imie od 30 lat a w moim
          pokoleniu było ono naprawdę rzadkie (teraz znam ze słyszenia moich małych
          imienników conajmniej kilku). Może trudno w to uwierzyć ale przez całe zycie nie
          spotkałem, przynajmniej nie przedstawiono mi do dzisiaj żadnego Nikodema _ ani w
          szkole, ani na studiach, ani w kontaktach zawodowych czy tym bardziej towarzyskich.
          Nie przepadałem za pełna formą Nikodem do mniej więcej 18 roku zycia - wszyscy
          mówili do mnie, i w domu mówia do dzisiaj per Niko lub Nikuś (Nigdy Nikoś - to
          zdrobnienie jest jakieś dziwne dla mnie). Teraz jako 30 latek używam oczywiście
          pełnej wersji Nikodem i dobrze mi z tym smile Jeżeli miałem jakiekolwiek przygody
          z imieniem, to wyłącznie pozytywne, w szczególności Panie lubią sie nim
          zachwycić. Poważnie - wielokrotnie słyszałem: "jakie Pan ma piękne imię!". Za
          imię jestem niezwykle wdzięczny mojej chrzestnej, która je obmyśliła i
          "sprzedała" moim rodzicom.
          Myślę, że możesz być zupełnie spokojna, tym bardziej teraz, gdy jak słyszę jest
          dość popularne. Skoro w pokoleniu Marcinów, Mariuszów i Michałów było ok, to
          teraz tym bardziej. Dodam jeszcze, że wyrosłem na bardzo porządnego człowieka ;-p
          Pozdrawiam i dużo zdrowia dla małego Nikusia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.