ameraa 17.04.07, 10:30 Imię dla mojego syna (Oskar) wybraliśmy jeszcze przec porodem. Kiedy Go rejestrowaliśmy w urzędzie, nie mieliśmy zadnych wąpliwości. Teraz jednak patrzę na tego mojego szkraba (z super odstającymi uszami), obserwuję go, jak drapie się po cyckach, pokazując, że coś jest mniam mniam, stającego na głowie próbując zrobic fikołka, albo cichaczem skradającego się do komody, żeby po złości rodzicom otworzyc szufladę. Jak nic jest to jakiś Franek albo Felek. Czy któraś z mam też chybiła z imieniem względem temperamentu dziecka?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewcia1980 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 10:36 Moja Izabela to .... jest własnie Iza + bella (i wiadomo o co chodzi). a tak na serio to imie tez wybralismy córce jeszcze przed urodzeniem. i powiem szczerze, ze brałam pod uwage, ze jezeli nie bedzie do niej pasowało to je zmienimy (przez jakis czas po urodzeniu jest taka mozliwośc) imie jednak do niej pasuje nam sie nadal podoba ciekawe tylko czy Izabela bedzie z niego zadowolona pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
yoggi87 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 10:51 My wybralismy imie dopiero jak wrocilismy z corka do domu i tak sie do niego przyzwyczailismy, ze nie wyobrazamy sobie aby nosila inne. Pasuje jak ulal do tego diabelka - Martynucha Odpowiedz Link Zgłoś
kasia191273 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 10:55 mnie się wybrane imię nadal szalenie podoba, ale ostatnio jak patrzę na małą, to wygląda mi na rasową Gabrysię))) Odpowiedz Link Zgłoś
mmkam Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 10:58 nasz synek też ma na imię Oskar. Wybraliśmy je zanim sie urodził i jest trafione - Oskarek lubi być w centrum zainteresowania i się "popisywać" Odpowiedz Link Zgłoś
sabina73 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 23:01 My lepiej trafic nie moglismy.Tez wybralismy imie jeszcze przed urodzeniem ale jeszcze w brzuchu pokazal ze to Filip z konopi.Urodzil sie w 36 tyg.z odejsciem wod to w ciagu 8 godzin.Zaskoczyl wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
annieb też mam Filipka 19.04.07, 20:59 mój to dopiero był z konopi , od odejścia wód płodowych był po 45 minutach! (ale byłam po oksytocynie - to fakt) Odpowiedz Link Zgłoś
monikzy Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 11:00 Ja zawsze chciałam mieć Kubusia . Do tego stopnia ze powiedzielismy sobie z mężem że on wybiera dla dziewczynki a ja dla chłopca, bo tak mi zależało na tym imieniu. Takze jest Kubuś i uwazam że mu pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
rozanamama Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 16:27 kobieto, przeciez zadne imie nie pasuje do niego bardziej niz oskar!!! naprawde. moze dlatego, ze znam malego oskara podobnego do twojego malucha? Odpowiedz Link Zgłoś
rozanamama Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 16:28 a poza tym ja mam corke roze. to jest ryzyko, bo jak nie bedzie urodziwa, ciezko jej w zyciu bedzie. na razie jak kazda 5 miesieczna dziewczynka jest sliczna, zobaczymy, co bedzie potem. w kazdym razie najwyzej bedzie uzywac 2. imienia- maria. Odpowiedz Link Zgłoś
brzoska80 ja wybrałam imie i żałuję:(( 19.04.07, 10:36 Ja wybrałam po długich rozmyślaniach imię Kuba.Byłam zachwycona dopóki nie zauważyłam że pół psów na osiedlu ma takie imie.Jestem wściekła!!!!!nie wiem jakim cudem ale wcześniej nie zauważyłam tego bo w życiu bym nie dała tak dziecku na imie.I ogólnie uważam za szczyt chamstwa, prostactwa itp dawanie zwierzętom imion przeznaczonych dla ludzi.Mam tylko nadzieję że mojemu synkowi to nie będzie w przyszłości przeszkadzać. p.s. znajoma posiadająca świnke o imieniu Zuzia(tak chcialam dac na imie ewentualnej córce) już usłyszała co o tym myślę Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: ja wybrałam imie i żałuję:(( 19.04.07, 10:41 W moim bloku mieszka pies o imieniu Zuzia Ale imię Kuba jest piękne, Zuzia zresztą też, i wcale bym się nie przejmowała na Twoim miejscu ! Nie są to imiona na tyle rzadko spotykane, żeby się dzieciom kojarzyły tylko ze zwierzętami, więc myślę że nie będzie miał z tego powodu nieprzyjemności na przykład w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
seth11 Re: ja wybrałam imie i żałuję:(( 19.04.07, 21:30 brzoska80 napisała: > Ja wybrałam po długich rozmyślaniach imię Kuba.Byłam zachwycona dopóki nie > zauważyłam że pół psów na osiedlu ma takie imie.Jestem wściekła!!!!! Każdego szkoda. Trzeba było myśleć o imieniu, a nie duperelach. Od dziecka pamiętam, że średnio co treci pies to Kuba. A żyję już trochę. > I ogólnie uważam za szczyt chamstwa, prostactwa itp dawanie > zwierzętom imion przeznaczonych dla ludzi. Każdy nazywa jak chce. Szczytem chamstwa jest dawanie imienia dziecku, takiego samego jakie nosi pies sąsiadki. Dowodzi to tylko ograniczenia umysłowego mamusi. Odpowiedz Link Zgłoś
inia33 ja miałam świnkę Zuzię 21.04.07, 18:05 a moja znajoma, mama Zuzi, jakoś się nie obraziła myślę że trochę przewrażliwiona jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 11:23 Moja córka miała być Emilią lub Klarą. Jak ją zobaczyłam, to jedynie czego byłam pewna to tego, że to nie Emilka, bo to imię do tego dziecka nijak nie pasowało. Po powrocie ze szpitala do domu nie mogłam oprzeć się wrażeniu (tak jak i moja mama), że to Agatka i przez długi czas mówiłyśmy na nią Agusia. Została jednak zarejestrowana jako Klara. Teraz jej imię już do niej pasuje i Agatka poszła w zapomnienie. Może to kwestia tego, że imię Klara było zbyt poważne dla noworodka . Odpowiedz Link Zgłoś
yummy_mummy2 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 11:42 Ja z mezem wybralam imie dla coreczki jeszcze dlugo przed zajsciem w ciaze. Od poczatku wiedzielismy ze jak bedzie corcia to nazwiemy ja Nadia.Teraz Nadi ma 2 miesiace i uwazam ze lepiej trafic nie moglismy z imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
noovaa Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 11:43 Moja ma na imię Sara. Też wybraliśmy przed urodzeniem, jednak to imie strasznie surowo brzmi i jak popatrzeć na takiego słodkiego uśmiechniętego malucha to nawet by przez myśl nie przeszło że to "Sara". Dla zdrobnienia wszyscy prawie nazywają ją Sarenka - Tylko czasami woła się normalnie żeby wiedziała jak ma na imię i reagowała na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigorka2007 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 11:50 my również wybraliśmy imię dla synka przed urodzeniem - wszyscy później w szpitalu nazywali go Karolek, Jaś, Wojtuś - ale my uparliśmy się na Igorka chociaż wybierali mu inne imiona nawet w rodzinie - jak bedzie duży to będzie Igor - uważam ze to meskie imie, a teraz ma 3,5 m i nazwyamy go Iguś, Igorek i nie wyobrazam sobie dla niego innego imienia Uważam że do Twojego szkraba pasuje Oskar Odpowiedz Link Zgłoś
ameraa Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 11:47 Heh sarenka powiadasz, ja do mojego Oskara zdrobniale mówię Osiołku, a obcy wybałuszają oczy Odpowiedz Link Zgłoś
kowlaska Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 19.04.07, 22:06 cześć, z Majką nie było żadnych wątpliwości - nie zdawaliśmy sobie tylko sprawy z tego, że to takie popularne imię. co do młodego to przez całą ciążę był Jackiem, przez pierwsze dwa tygodnie też - tak mówiliśmy do niego i o nim, tak zarejestrowany został w przychodni ale jakoś nie mogliśmy się do tego Jacka przekonać - on po prostu na Jacka nie wyglądał. w końcu po prawie trzech tygodniach trzeba było zarejestrować go w urzędzie i olśniło nas - został Oskarem - rodzina wydziwiała, znajomi też ale pasuje do niego jak ulał. Też zdaża mi się nazywać go osiołkiem co doprawdy wzbudza zainteresowanie ale zwykle mówimy do niego Osio lub Osik. Pozdrawiamy wszystkie Maje i Oskarów ********************************* Marta , Maja i Oskar (5.11.2006) Odpowiedz Link Zgłoś
cadorna Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 12:45 noovaa napisała: > Moja ma na imię Sara. Też wybraliśmy przed urodzeniem, jednak to imie strasznie > surowo brzmi i jak popatrzeć na takiego słodkiego uśmiechniętego malucha to > nawet by przez myśl nie przeszło że to "Sara". no właśnie też mamy Sarę, ale z powodów o których piszesz (surowo brzmi dla miesięcznego brzdąca) jest.. dzidziulkiem żeby dziecko nie myślało, że ma na imię dzidziulek - staram się do Niej częst mówić "Sara córeńko", ale i tak jakoś mi to twardo brzmi Mi córa wygląda bardziej na Karę, ale mąż nie zaakceptowa tego imienia > Dla zdrobnienia wszyscy prawie nazywają ją Sarenka Odpowiedz Link Zgłoś
cadorna Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 12:48 cadorna napisała: > Mi córa wygląda bardziej na Karę KLARĘ literkę mi zjadło )) Odpowiedz Link Zgłoś
noovaa Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 13:25 No ja wołając "Sara" gryzę się w język .. Ale to niestety ważne żeby dziecko wiedziało jak ma na imię. Jak będzie duża to mam nadzieje że będzie łatwiej Odpowiedz Link Zgłoś
faneta Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 21:01 Kiedy jeszcze byłam w ciązy mieliśmy z mężem wybrane trzy imona dla córki: Liliana jak będzie blondynką, Roksana dla brunetki a Maja dla rudowłosej dziewczynki. Kiedy urodziła się córcia - włoski miała ciemne więc została Roksanką. Po 3-4 miesiącach zaczęły jej jaśnieć i teraz (ma 11 miesięcy) jest 100% blondynką. Widać tak poprostu miało być i tak los chciał żeby była Roxi ) Odpowiedz Link Zgłoś
paulaada Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 21:10 a Ja od zawsze chciałam miec Adę, nawet sama prosiłam swoją mame bedąc małym dzieckiem żeby tak do mnie mówiła, w ciązy przez chwile zastanawialismy sie Ja nad Iga i Ola a mąż nad Ingą-brryyyy, uzgodnilismy że jak bedzie dziewczynka to wybieram imię jak chłopak to on, i mamy Adę)imię w 100% trafione, zawsze lubiłam krótkie imiona choc jak jak teraz chodzi w chustce na głowie to pasuje mi do niej Marcysiataką ma ksywke Odpowiedz Link Zgłoś
annieb Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 19.04.07, 20:57 jak to krotkie, przezcież Ada to zdrobnienie Adrianny (ale imie fajne) Odpowiedz Link Zgłoś
hipopotamama Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 17.04.07, 23:13 Aniela - kompletna pomyłka Odpowiedz Link Zgłoś
iwonia2 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 13:09 Syn o zawsze mial byc Marcin i jest Marcin .Z coreczka mialam nie lada problem jeszcze w brzuszku byla Laura lub Nadia ,ale gdy ja tylko urodzilam i zobaczylam cudo pomyslalam,ze to Adrianna, mowie do niej Ada,Adusia trafilam w 1OO% co do imienia.Do imienia Laura zniechecil mnie moj starszy syn bo nie odruznial slowa LAURA od LARWA. Odpowiedz Link Zgłoś
gosikc Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 13:43 Mój synek, jeszcze mieszkając w moim brzuszku, miał wybrane imię. Obydwoje z mężem chcieliśmy chłopczyka Filipka. Ale nie wiedzieć czemu w ciąży nazywaliśmy go Kajtusiem. Mąż przytulał mi się do brzucha i mówił "już niedługo Kajtuniu przyjdziesz na świat" . Gdy się urodził oczywiście został zarejestrowany jako Filip. Ostrzegano mnie, że każdy o tym imieniu to łobuziak i rozrabiaka, ale co tam. Dziś patrząc na mojego 8-miesięczniaka cieszę się, że daliśmy mu takie imię. I tylko czasem gdy wspominam ciążę czy poród, myślę o moim Kajtusiu Odpowiedz Link Zgłoś
mamatucinki Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 13:14 a nasza jest Ewa - trafione ) Ale my wciaż mówimy na nią Tunia lub Tucinka Odpowiedz Link Zgłoś
mammaewuni Moja to też Ewa :) 18.04.07, 13:22 Od dziecka podobało mi się imię Julia. Tak też chciałam nazwać córkę. Tylko że teraz to imię zrobiło się modne i wszędzie są małe Julki. Kiedy tylko mała się urodziła, spojrzałam na nią i przyszło mi do głowy, że ona wygląda... na Ewę. Tak też ma na imię, a Julia zostało na drugie. Jestem zadowolona z wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
minimuss1 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 13:46 podobno można w USC zmienić imię dziecka do 6 m-ca jego życia Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Zmiana imienia 19.04.07, 22:15 minimuss1 napisała: > podobno można w USC zmienić imię dziecka do 6 m-ca jego życia Owszem, można na pewno. Do 6-u miesięcy od daty wystawienia świadectwa urodzenia, bez żadnych formalności. Potem tez można, ale jest to bardziej skomplikowana procedura. Odpowiedz Link Zgłoś
agless Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 14:47 Moja corka ma na imie Kaja, ale to taki łobuz, ze ciagle na nia mowie Kajtek Jeszcze jak ja czasem ubiore na niebiesko to obcy mysla ze mam syna, a ja jestem strasznie dumna mama corki... no ale coz... to moj Kajtus Odpowiedz Link Zgłoś
ollik83 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 15:24 podobnie jak większość z was synkowi wybraliśmy imie wcześniej, właściwie to mąż wybrał, bo ja rozważałam rożne wersje.Mój synek ma na imie Kornel, przez pół ciąży cała rodzina na nas krzyczała poddałabym sie, ale gdy go zobaczyłam...imie pasuje jak ulał i o dziwo po narodzinach już nikt z rodziny złego słowa nie mówi, nagle wszystkim się podoba, wiec chyba pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
pstrokatka1 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 15:44 My mamy Milenkę, ale nikt tak do niej nie mowi- wszyscy mowią Niunia albo Niunior bo jest rozrabiaką. Nie bylam pewna tego imienia ale nie znalazlam nic lepszego. Męzowi sie nie podoba, ja tez juz sama nie wiem. Niunia ma juz 8 miesiecy, wiec za pozno zeby zmienic. Cięzko powiedziec czy trafilismy czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
babie_lato1 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 17:27 W ciąży ustaliliśmy, że będzie Joachim - obojgu nam się podobało to imię, bardzo dobrze brzmiało z nazwiskiem. Ale rodzice (nasi), dręczyli nas, żeby zmienić decyzję, poza tym problem ze zdrobnieniem, a jak się syn urodził to był taką okrągłą bułeczką i idealnie pasowało do niego imię Jan. Moje od zawsze ulubione, ale ostatnio bardzo popularne. Po wahaniu jednak tak zostało. Już po rejestracji chyba z miesiąc bardzo żałowałam tej decyzji, wszystkie najgorsze skojarzenia mnie dopadły. Teraz też jakoś strasznie zachwycona nie jestem, ale się przyzwyczaiłam, może być. Ostatnio mówię do niego czasami Ziutek albo Józiek, jakoś tak się przykleiło tymczasowo. Synek jednak reaguje prawdiłowo - na Janka, Jasia Odpowiedz Link Zgłoś
nataliak9 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 17:34 u nas córeczka ma na imie Luiza, uwazam ze do niej pasuje. na razie mówimy do niej pszczółko albo myszko luizo, jest bardzo malutka - 4 tyg- a luiza nie ma w sumie zdrobnienia Odpowiedz Link Zgłoś
popaga Re: Do nataliak9 19.04.07, 10:40 My też wybraliśmy imię jeszcze dłuuuugo przed narodzinami naszej Anielki. Niestety, małą, słodką Anielką to ona jest tylko jak spokojnie spi)) Na codzień jak rozrabia wołamy na nią Nela lub zwyczajnie Aniela ( nie wolno, itd...) I ciągle przepraszamy rodziców na placu zabaw za naszą kochaną Anielcię Odpowiedz Link Zgłoś
annieb Re: Do nataliak9 19.04.07, 21:02 hm, Lusia to od Ludmiły, ale może być też od Luizy - co kto woli Odpowiedz Link Zgłoś
ameraa Re: Do annieb 21.04.07, 11:42 Może i masz rację, ale wydaje mi się, że nie ma na to sciśle określonej reguły. Skoro mój Oskar może byc Ośkiem, Aśkiem (od mojego imienia) czy Osiołkiem, zarówno Bartosz jak i Bartłomiej- Bartkiem, oraz tak Leonidas jak i Leonard- Leonem, to myślę, ze nikt nie obrazi się jak Luzizę zdrobni się na Lusia. Odpowiedz Link Zgłoś
genetrixx Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 18.04.07, 23:22 Mieliśmy ten sam problem, imie które wybraliśmy dla syna jeszcze przed porodem za nic potem nie pasowalo, Konrad- to takie poważne, a tu taka kruszynka, problem rozwiązal teść, stwierdzając " Jaki Kubuś", więc na drugie daliśmy Jakub, i do 7 lat byl Kubuś, obecnie Mlody ma 15 lat i dorósl do imienia. A teraz znów historia się powtarza, 2 tyg temu urodzila nam się córa, dostala na imie Diana, i choć podoba mi się to imię, to za diabla mi do niej nie pasuje ... Odpowiedz Link Zgłoś
kaisa25 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 19.04.07, 08:28 A my wybralismy imie dla naszego malucha jescze kiedy bylam w ciazy - Antoś - chociaz teraz po 3 mcach jak na niego patrze, to bardziej mi pasuje do niego Błażej. Odpowiedz Link Zgłoś
salezja Emilia 19.04.07, 09:40 A my razem z mężem metodą wypisywania imion męskich i żeńskich, które nam się podobały, a potem drogą eliminacji- przed urodzeniem wybraliśmy Emilkę. Uważam, że to imię bardzo do niej pasuje. Jest małym łobuzem, na chwilkę nawet nie siądzie spokojnie- przez co po całym dniu mam szczerze dość, ale z drugiej strony jest b. radosna, lubi się bawić i śmiać- ma dobre poczucie humoru. Oprócz tego straszna maruda, ale nie wiem czy to przez imię czy nasze rozpieszczanie. W sumie nie żałuję, wybór uważam za trafiony. Mówimy na nią mila, milutek, miśka. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 19.04.07, 10:00 A moja miała być: Rozalką - mama kręciła nosem, Amelką - zbyt popularne no i oznacza też wadę genetyczną...Więc ustaliliśmy, że Basia będzie. Choć ja nie byłam do końca przekonana. Ale urodziła się 4 grudnia, w Barbórkę i wszystko stało się jasne! Sama sobie imię wybrała! Bardzo do niej pasuje! Jest spokojna, grzeczna, uśmiechnięta. Do tego ma granatowe oczka i jaśniejsze od sióstr włoski. Zresztą wszystkie imiona mam trafione: Antosia - mała rozrabiaka, sprytna i zwinna, Jadzia - chudzinka, malinka, spokojna, cicha, lubi czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Do Zebry 19.04.07, 10:23 Amelka oznacza wadę genetyczną ? Mogłabyś to sprecyzować ? Bo nigdy o czymś takim nie słyszałam i zaciekawiłaś mnie. Nasz jest Maciek, wybrałam jeszcze jak byłam w ciąży bo mi się kojarzy z inteligentym, mądrym i kulturalnym facetem Strasznie mi się podobało a męża przekonałam, bo on myślał o Janie. Jak mały dorośnie to zobaczymy czy pasuje. Póki co nie wyobrażam sobie dla niego innego imienia, ale nie wiem, czy to kwestia przyzwyczajenia czy dopasowania. Odpowiedz Link Zgłoś
brzoska80 ja wybrałam i żałuję:( 19.04.07, 10:37 Ja wybrałam po długich rozmyślaniach imię Kuba.Byłam zachwycona dopóki nie zauważyłam że pół psów na osiedlu ma takie imie.Jestem wściekła!!!!!nie wiem jakim cudem ale wcześniej nie zauważyłam tego bo w życiu bym nie dała tak dziecku na imie.I ogólnie uważam za szczyt chamstwa, prostactwa itp dawanie zwierzętom imion przeznaczonych dla ludzi.Mam tylko nadzieję że mojemu synkowi to nie będzie w przyszłości przeszkadzać. p.s. znajoma posiadająca świnke o imieniu Zuzia(tak chcialam dac na imie ewentualnej córce) już usłyszała co o tym myślę Odpowiedz Link Zgłoś
salezja brzoska80 19.04.07, 10:41 masz rację nie powinno się nadawać imion dziecięcych zwierzętom, choć kiedyś uśmiałam się bardzo. Idę sobie spacerkiem, a takie malutkie dziecko co to ledwo nauczyło się mówić krzyczy na psa " szymuś do nogi". Cudo. Odpowiedz Link Zgłoś
noovaa Re: ja wybrałam i żałuję:( 19.04.07, 10:46 Jak pisałam wcześniej mam Sarę - Dużo ludzi tak też nazywa swoje suki ... Ale to raczej świadczy o ich poszanowaniu do człowieka bo jak pisałaś ludzkim imieniem zwierząt się nie nazywa. P.S. Mój pies ma na imię Orion i podoba mi się bardziej takie imie dla psa niż Kuba, Filip, Kajtek itp. Odpowiedz Link Zgłoś
brzoska80 Re: ja wybrałam i żałuję:( 19.04.07, 11:13 no właśnie.jak sąsiadka woła Kuba i odwraca się równocześnie mój synek i pies sąsiadki to mnie krew zalewa. A myślałam że dałam imię świetego,apostoła.Z aramejskiego oznacza "Bóg ochrania". No właśnie takie imiona jak Orion są dobre dla zwierząt.Nie obrażają nikogo a do tego są oryginalne i pomysłowe. Ach,szkoda "gadać"! Odpowiedz Link Zgłoś
madzialu A mój ma na imię tak jak pies sąsiada 19.04.07, 11:38 Sąsiad ma psa Maćka i miął go na długo zanim nasz Maciek się urodził. I jak się dowiedział że nasze dziecko ma na imię jak jego pies to kilka razy nas gorąco przepraszał, że on nie wiedział, że pies się przyzwyczaił i teraz już mu przeciez nie zmieni)) Hi hi hi Mi to akurat nie przeszkadza ani trochę, każdy ma prawo nazwac zwierzaka jak mu się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: A mój ma na imię tak jak pies sąsiada 08.05.07, 19:09 Ha ha nasz pies tez sie nazywal Maciek i byl pierwszy od mojego brata przyrodniego,przy czym oba Macki strasznie sie lubili,niestety pies juz zdechl. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: A mój ma na imię tak jak pies sąsiada 09.05.07, 12:37 Nasi znajomi mają kotkę o wdzięcznym imieniu Maciuś. Swoją drogą to nie jedyny przykład dość ciekawej tendencji nazywania zwierząt imionami zastrzeżonymi dla płci przeciwnej. Odpowiedz Link Zgłoś
alexisa Re: A mój ma na imię tak jak pies sąsiada 17.05.07, 23:54 A ja mialam kiedys kotke o imieniu Julka. Moj tata ja tak nazwal. Niestety jakies 2 lata temu w wieku 15 lat zmarla. Jak to sie ma do dzisiejszej popularnosci tego imienia? Julka po prostu do niej pasowalo. Ale Julia nikt nikgdy jej nie nazwal. To byloby juz zbyt ludzkie. A tak na marginesie - moj tata nadal jej to imie bo jego znajomy mial suke o tym imieniu a byla to chyba jego trzecia z kolei. Odpowiedz Link Zgłoś
faneta Re: Do denea 19.04.07, 20:15 Amelia - jest to choroba powodująca że u płodu nie rozwijają się kończyny (ręce i nogi) wyrastaja tylko takie kikuty Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Amelia - wada genetyczna płodu... 20.04.07, 07:58 Amelia (gr. melos = kończyna) - wrodzony brak jednej lub wielu kończyn. Są jeszcze: FOKOMELIA- szczątkowy rozwój kończyn długich uwarunkowany nieprawidłowym ich tworzeniem. Brak proksymalnych części kończyn przy prawidłowym wykształceniu rąk lub stóp. oraz PEROMELIA –polega na braku dystalnych części kończyn (najczęściej przedramieniowej lub podudzia). Zawsze mnie dziwi, że ludzie nadają dziecim imiona nie znając i nie rozumiejąc co znaczą.... Np: Cecylia znaczy niewidoma, ślepa, a Balbinka ni mniej ni więcej tylko jąkała! Oczywiscie nie pisze tego do Ciebie Denea Ty tylko pytasz ))) Odpowiedz Link Zgłoś
jooska2 Re: Amelia - wada genetyczna płodu... 20.04.07, 11:15 i co ? myślisz ze jak ktos da corce na imie cecylia to bedzie slepa (oslepnie, urodzi sie slepa )?? Mnie dziwi, ze ktoś moze w ogóle zwracac uwage na takie rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
anmoko Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 19.04.07, 13:09 My mamy Ule i pasujeNajpierw miala byc Pola, ale nie pasowalo Imie Ula wymyslil co prawda moj przyszly-niedoszly juz w polowie ciazy, ale kiedy tylko wypowiedzial je glosno obydwoje spojrzelismy na siebie i wiedzielismy ze to jest to!Moja mama chciala ... Berenike Ula jednak przyjela sie bardzo szybko. Wszyscy wiedzieli, ze mam w brzuchu Ule: kilkumiesieczny bratanek, sasiedzi, psy..A nawet pani w sklepie, w ktorym moja mama kupowala lalki- szmacianki chowala "ule" z kolorowymi wlosami dla swojej wiernej klientki Zanim corcia przyszla na swiat slowo "ula" funkcjonowalo jako taki rodzinny szyfr. Wystarczylo, ze mama powiedziala "kupilam rozowa ule" i kazdy wiedzial o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
s.ivona Re: taaa, bardzo trafione;/:) 19.04.07, 13:53 Synowi wybralam imie jeszcze w ciazy. Szymon. Pasuje do niego rewelacyjnie - Szymon - Ancymon! Nic dodać nic ująć. Często łapię się na tym iż zastanawiam się czy jakby miał inne imię to też byłby taki łobuz z niego. Dla córki wybierałam imię rozczytując się na forach internetowych. Chciałam mieć córeczkę grzeczną, spokojną, zrównoważoną, uśmiechniętą no i wybrałam Magdalena. Jak na razie pasuje w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
aghatta1 Re: taaa, bardzo trafione;/:) 19.04.07, 14:00 wybralismy Leona i na razie(6mies) pasuje idealnie. Potrafi od dawna zapatrzeć się na kogos w windzie albo kolejce z palcem w buzi i wygląda jak mały filozof. Czasem jak sie wygłupiamy z mężem przed nim patrzy na nas jak na idiotów. Ze zmarszczonym czołem recytuje z przejęciem babababa, mamamma i jest superpowaznym, rezolutnym Leonem. Od poczatku widać było, że to chłopczyk. Nawet nie zdrabniamy na Leosia Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama Marta - rozdarta ;)) 19.04.07, 14:23 Pasuje jak ulał! Jak bym wiedziała dałabym dziecku inaczej na imię) A tak serio to jestem za imionami, które zawsze brzmia tak samo. Mała Marta i duża Marta - nie da się tego zmienić. Teraz to małopopularne imię, ale dla mnie najpiękniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Marta - rozdarta ;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 11:35 A Tunia ? w Pannach z Wilka Iwaszkiewicza jest takie imię tzn. zdrobnienie od Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martita Re: Marta - rozdarta ;)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.07, 19:40 Jako Marta dodam że Marta zawsze uparta Odpowiedz Link Zgłoś
monia19722 ja mam Kasię -cały czas mi się podoba :)) 19.04.07, 14:20 miał byc najpierw Jaś (tak stwierdzili uczeni )a ja zażartowałam że bedzie chyba Kasia i tak zostało; teraz jest Kasia, Kasiunia, nieraz Kaśka-sraśka ; jest superową 4,5 miesięczną dziewczyneczką )) Odpowiedz Link Zgłoś
anaw29 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 19.04.07, 20:23 My wybraliśmy przd porodem dwa imiona - Hanka i Oleńka. Po urodzeniu się córci mąż zadzwonił do mnie do szpitala i zapytał, które imię bardziej pasuje. gdy na nią spojrzałam wiedziałam, że to Hania. i tak zostało. pasuje jak ulał. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 19.04.07, 21:36 to zalezy - mój to już nie niemowlak - imię wybrałam przed urodzeniem bo to imię mojego kolegi - w sumie się zgadza - kolega temperament i silny charakterek ma no i mój synuś bije rekord nieprzewidywalności w zachowaniu i ekspresji swoich pragnień i nieugięcia w dążeniu do celu - tyle że mi głupiej się wydawało że Ksawery to takie stateczne imię i takie będzie dziecko ale jak poczytałam o tym imieniu to faktycznie odkrywca który w miejscu nie usiedzi oj pasuje do niego zresztą już w brzuchu skakał jakby pogo tańczył nawet w dniu porodu kopał i brykał w najlepsze a ponoć dzieci się przed porodem wyciszają hehe Odpowiedz Link Zgłoś
viviana00 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 19.04.07, 21:51 Tak. Róża - silna, piękna babeczka. Cały czas uśmiechnięta. Ma pięć miesięcy. Czekaliśmy , aby Ją zobaczyć i w tym momencie nie było już wątpliwości. Drugie imię Marta (może będzie używać, starsza córka ma tylko jedno). Pozdrawiamy imienniczkę! Odpowiedz Link Zgłoś
ania175 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 20.04.07, 11:05 Ja mam Leona (3 lata) i rzeczywiście potrafi być takim poważnym Leonem ale też łobuziakiem Leośkiem. Córka to Weronika (11 m-cy), pasuje do głośnej, wiecznie śmiejącej się dziewczynki, choć bardzo popularne, ale wybrane na długo jeszcze przed Leonem. Odpowiedz Link Zgłoś
badalala udało się :) 20.04.07, 13:20 mój synek ma na imię tak jak mój tato. a to głównie dlatego, że urodził się w dniu urodzin dziadka jacka poza tym, mnie i mężowi to imię się podoba - uważamy, że jest proste, sympatyczne, dźwięczne i bezpretensjonalne; pasuje i do dziecka, i do dorosłego faceta. no i ma mnóstwo zdrobnień, którymi możemy obsypywać naszego bąbelka zarówno przed narodzinami jak i po narodzinach stale wymyślaliśmy z mężem różne imiona dla synka, ale z reguły imiona proponowane przeze mnie nie do końca przypadały do gustu mężowi. i odwrotnie . czas uciekał, a imienia nie było i nie było i nagle moj małż wpadł na pomysł, że może jacuś; że po jednym dziadku nazwisko, a po drugim imię no i skończyły się nasze dylematy. my zadowoleni, a dziadek jacek to już w ogóle rozanielony - popłakał się ze wzruszenia, kiedy się dowiedział myślę, że nasz synek będzie lubił swoje imię.. cała rodzina i wszyscy znajomi wymawiają je z taaaką czułością Odpowiedz Link Zgłoś
azza4 Re: udało się :) 20.04.07, 21:12 Czemu nazywam moja miesieczna Nadie Jozia tego nie wiem i chyba mi tak nie zostanie... Odpowiedz Link Zgłoś
12345a65 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 20.04.07, 21:22 My rozważaliśmy Kubusia. NA sali porodowej lekarze zapytali mnie o imię mającego sięurodzić dzieciątka żartując, że rodzę dziesiątego chłopaka w tym dniu. Powiedziałam, będzie WOjtuś... Bo jego tatuś właśnie tego bardzo chciał. Lekarze odetchnęli z ulgą i przy dzwiękach muzyki Rubika usłyszałam "Bo wiem Pani, dziewięciu poprzednich chłopaków to Kubusie..." W poniedziałek mój synuś będzie ochodził pierwsze imieniny. Odpowiedz Link Zgłoś
basiagorska Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 21.04.07, 21:55 moja Zuza to walsnia taki nasz Zuzek. pasuje do niej bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
kkshs Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 07.05.07, 16:28 Nasz mały to Nikodem. Co o tym myslicie? Skończył tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikodem Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni IP: *.net.euron.pl 17.05.07, 20:11 W imieniu własnym czyli Nikodema piszę Noszę to imie od 30 lat a w moim pokoleniu było ono naprawdę rzadkie (teraz znam ze słyszenia moich małych imienników conajmniej kilku). Może trudno w to uwierzyć ale przez całe zycie nie spotkałem, przynajmniej nie przedstawiono mi do dzisiaj żadnego Nikodema _ ani w szkole, ani na studiach, ani w kontaktach zawodowych czy tym bardziej towarzyskich. Nie przepadałem za pełna formą Nikodem do mniej więcej 18 roku zycia - wszyscy mówili do mnie, i w domu mówia do dzisiaj per Niko lub Nikuś (Nigdy Nikoś - to zdrobnienie jest jakieś dziwne dla mnie). Teraz jako 30 latek używam oczywiście pełnej wersji Nikodem i dobrze mi z tym Jeżeli miałem jakiekolwiek przygody z imieniem, to wyłącznie pozytywne, w szczególności Panie lubią sie nim zachwycić. Poważnie - wielokrotnie słyszałem: "jakie Pan ma piękne imię!". Za imię jestem niezwykle wdzięczny mojej chrzestnej, która je obmyśliła i "sprzedała" moim rodzicom. Myślę, że możesz być zupełnie spokojna, tym bardziej teraz, gdy jak słyszę jest dość popularne. Skoro w pokoleniu Marcinów, Mariuszów i Michałów było ok, to teraz tym bardziej. Dodam jeszcze, że wyrosłem na bardzo porządnego człowieka ;-p Pozdrawiam i dużo zdrowia dla małego Nikusia. Odpowiedz Link Zgłoś