alexandria1982 04.05.07, 14:15 Imiona z różnych zródeł: Żeńskie: Andromeda Flora Flawia Aella (?) Lilla Lilia Lilianna Ariadna Zefiryna Luiza Tabita Tabea Sofia Męskie: Karim Enzo (bardzo mi się podoba) Eliasz (bardzo mi się podoba) Tycjan Ali (?) Parys Agni Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: kilka imion do oceny 04.05.07, 14:36 Podobaja mi się Flora i Flawia oraz Eliasz. Pozostałe nie są w moim guście. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: kilka imion do oceny 04.05.07, 14:46 Andromeda - ładne, sama bym się nie zdecydowała Flora - jestem zdeklarowaną zwolenniczką tego imienia, przy tym ma tradycje w Polsce, a w literaturze tak miała np. na imię jedna z postaci z "Panienki z okienka". Flawia - b. w porządku, Flora podoba mi sie jednak o wiele bardziej. Lilla - ładnie, kojarzy mi się ze Słowackim Lilia - też ładnie Lilianna - kojarzy mi się z panią Lilianą z księgowosci albo zarządzania czajnikami w urzędzie; umiarkowana moda na to imię trwała od lat 50. (zwłaszcza) do 70. (chyba wczesnych 70., jak wynika z moich oberwacji) i znam kilka Lilian w tym wieku, jedną chyba już około 16-latkę i dwie są na forum. Na forum, z tego co zauważyłam, imię dość lubiane, ja się do niego zupełnie nie mogę przekonać. Aella - to chyba męskie? Ariadna - piękne Zefiryna - ma swój ciężar gatunkowy, u innych w porządku, sama bym nie wybrała, podoba mi się zdrobnienie Zefka Luiza - nie, nie, nie. Raz dlatego, ze to bardziej sfrancuszczona Ludwika, dwa - niestety nie mogę uciec od skojarzeń z dwiema mało atrakcyjnymi intelektualnie Luziami, które znałam (obie mniej więcej w moim wieku) Tabita - dla zaangażowanych chrześcijan. Brzmienie nie uwodzi mnie, kojarzy się z "tą bitą" (w dzieciństwie, na przykład) Tabea - pochodna tej wcześniejszej, również mnie jakoś nie uwodzi Sofia - nie dla polskiego dziecka, tu tylko Zofia (możliwe również poza PL) męskie: Karim - silnie kojarzy się etnicznie Enzo (bardzo mi się podoba) - polecam jednak Wincentego , to włoskie zdrobnienie od niego Eliasz (bardzo mi się podoba) - świetne Tycjan - świetne Ali (?) - silnie kojarzy się etnicznie Parys - czemu nie? dla siostry - Helena Agni - agni to dla mnie nie imię, bo w sanskrycie to ogień; doradzałabym raczej Ignacego - pochodzenie imienia podobne (zapewne). A moze Aggeusz albo Agenor, zdrabniany jako Agni? Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: kilka imion do oceny 04.05.07, 14:51 Hehe, a więc Enzo pochodzi od mojego ukochanego Wincentego? Nie wiedziałam. Czy Enzo, Parys, nie byłyby w Polsce odbierane jako pretensjonalne imiona? Tycjan też mi się szalenie podoba, ja mam jednak ten problem z UK i nie wiem, jak tam by funkcjonował... Tak samo Eliasz, czytałam, że w UK to Elijah ... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: kilka imion do oceny 04.05.07, 14:55 Enzo z całą pewnością, Parys - to zależy, na dwoje babka wróżyła. Ja je odbieram jako imię z antycznej kultury greckiej po prostu, ale mogą sie zdarzyć skojarzenia np. z Paris Hilton. Eliasz - na pewno widziałam w USA nadania jako Elias na liście top 1000, i myślę, ze Elias byłby dla Brytyjczyka czytelny. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandria1982 Re: kilka imion do oceny 04.05.07, 14:59 Jakbyś znalazła, gaudencjo, jakieś imiona na E zarówno chłopięce jak i dziewczęce, proszę o podanie tutaj Szukam konkurencji dla Wincentego Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: kilka imion do oceny 04.05.07, 15:10 Proszę bardzo - pl.wikipedia.org/wiki/Imiona_na_literę_E Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: kilka imion do oceny 04.05.07, 16:05 Enzo - to nie tylko Wincenty. We Włoszech to tradycyjny skrót od wszystkich imion zakończonych w ten sposób. Równie dobrze to może być Lorenzo, Innocenzo, Fiorenzo. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: kilka imion do oceny 04.05.07, 16:59 alexandria1982 napisała: > Tak samo Eliasz, czytałam, że w UK to Elijah ... Nie wiem, jak jest w UK, ale w USA Eliasz to raczej Elias. Moja corka ma Eliasa w klasie. Jesli chcialabys zachowac polska wymowe, zapewne czeka Cie nieustanne poprawianie ludzi, bo Elias wymawia sie "Ilias". Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: kilka imion do oceny 04.05.07, 15:27 No to ja stawiam na Lilię - ciekawe czemu i na Enzo Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: kilka imion do oceny 04.05.07, 15:29 Mnie szalenie podoba się Eligiusz i Eligia. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: kilka imion do oceny 04.05.07, 15:57 Andromeda - koledzy mieli kiedyś kapelę pod taką nazwą. Flora - podoba mi się, jednak Florkę wolę jako zdrobnienie Flawia - bardzo mi się podoba Aella (?) - no właśnie: "?" nie podoba mi się Lilla - podoba mi się Lilia - ślicznie Lilianna - uwielbiam Liliankę, ale przez jedno "n" Ariadna - od zawsze mi się podoba Zefiryna - niezbyt mi się podoba, ale to chyba kwestia osłuchania się. Biruta też kiedyś mnie nie przekonywała, a teraz byłabym gotowa dać tak na imię córce. Luiza - wolę Ludwikę Tabita - zdecydowanie nie Tabea - nie Tadea? Tadea jest super Sofia - po naszemu to Zośka Karim - gdybym miała męża Araba, to syna nazwałabym Karim, a córkę Laila. W przypadku rodziców Polaków zdecydowanie odradzam. Enzo (bardzo mi się podoba) - NIE!!! Eliasz - mnie również niesamowicie podoba się to imię Tycjan - podoba mi się. Znam młodocianego artystę - Tycjana. Ali - zdecydowanie nie Parys - podoba mi się Agni - nie podoba mi się, ale zaproponuję Ci Aggeusza Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: kilka imion do oceny 04.05.07, 19:35 Andromeda-oj, nie... > Flora-ładne > Flawia- ładne > Aella (?)- nie > Lilla- ładne > Lilia-ładne > Lilianna- też ładne > Ariadna-nie > Zefiryna- Zefka- ładne > Luiza-nie za bardzo > Tabita- niee > Tabea-nie > Sofia- nie w Polsce > Karim-nie > Enzo (bardzo mi się podoba)-nie > Eliasz (bardzo mi się podoba)-ładne > Tycjan- ładne, ale odwazne > Ali (?)-nie > Parys-nie > Agni -nie Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: kilka imion do oceny 25.09.22, 18:40 Andromeda - ciągle mam mieszane uczucia, jednak na pewno doceniłabym u kogoś. Flora - przepiękne imię, uwielbiam wszystkie "florkowe" imiona, choć najbardziej Floriannę. Flawia - bardzo ładne, raczej nie zdecydowałabym się na pierwsze imię, ale może na drugie. Lilla - w porządku, podoba mi się. Lilia - przepiękne, uwielbiam kwiatowe imiona. Lilianna - to imię zawiera w sobie wszystko co najbardziej kocham w imionach; coś kwiatowego oraz końcówkę "anna", gdyby nie popularność Liliany to myślę, że byłby to mój nr. 1 dla ewentualnej córeczki. Ariadna - ładnie, choć bardziej podoba mi się podobna Ariana. Zefiryna - kompletnie nie w moim stylu. Luiza - podoba mi się, ale sama bym nie nadała. Tabita - nie znałam wcześniej, ale jakoś dzieli mi się w głowie na ta bita. Tabea - nie za bardzo mi się podoba. Sofia - wolę Zofię, ale anglojęzyczna wersja też ładna. Karim - wcześniej nie znałam, nie zachwyca mnie. Enzo - mam neutralne podejście Eliasz - piękne imię, coraz bardziej mi się podoba. Tycjan - ładne. Ali - podobałby mi się jako zdrobnienie, choć nie wiem od jakiego imienia. Parys - okej, skojarzenie z miastem Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: kilka imion do oceny 13.06.24, 21:36 > Żeńskie: > Andromeda > Flora > Flawia > Aella (?) > Lilla > Lilia > Lilianna > Ariadna > Zefiryna > Luiza > Tabita > Tabea > Sofia > Męskie: > > Karim > Enzo (bardzo mi się podoba) > Eliasz (bardzo mi się podoba) > Tycjan > Ali (?) > Parys > Agni Wyciągnę, lubię tego typu wątki W ścisłej czołówce: Flora (mogłabym rozważyć dla córki) Bardzo lubię: Andromeda (lubię imion mitologiczne, aczkolwiek w realu raczej bym się nie odważyła ) W porządku, ale nie do nadania: Flawia (kiedyś bardzo lubiłam i miałam na liście ulubionych, teraz nieco mi się znudziło) Neutralne/nie mam zdania: Sofia (nie w Polsce, ale imię samo w sobie ładne), Karim (za bardzo nie mam o nim zdania), Eliasz (kiedyś bardzo lubiłam, teraz już znacznie mniej), Ali (imię samo w sobie mi się podoba, ale przeszkadza mi skojarzenie z książką "Chłopiec z latawcem"), Parys Na "nie": Aella (nie pasuje mi brzmieniowo), Zefiryna (osobiste skojarzenia), Luiza (nie lubię jedynej znanej mi osoby o tym imieniu), Tabita (brzmienie + znam ze słyszenia osobę, której kotka się tak wabiła, nie mogę się wyzbyć tych skojarzeń), Tabea (trudno określić, dlaczego), Enzo (problematyczna odmiana, o co ostatnio wykłócaliśmy się z wykładowcą ), Tycjan (skojarzenia z malarzem Tycjanem - nie lubię jego twórczości), Agni "Lilkowych" nie biorę pod uwagę, bo nie umiem myśleć o tych imionach w oderwaniu od popularności. pozdrówki czwartkowe, Dekadent Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: kilka imion do oceny 13.06.24, 22:48 Andromeda - lubię, ale obawiałabym się nadać. Flora - lubię. Flawia - lubię bardzo. Aella (?) - ciężko się wymawia + jedyne skojarzenie to pewna kontrowersyjna użytkowniczka Twittera, której dziwaczne posty kilkakrotnie pojawiły się na moim 'For You', panna lekkich obyczajów z 200 tys. obserwujących. Lilla - lubię Lilia - dla mnie to tylko zdrobnienie od Liliany. Lilianna - lubię, ale nie nadałabym. Ariadna - lubię. Zefiryna - lubię, chociaż pretensjonalne. Luiza - nie lubię, bo pretensjonalne. Tabita - nie. Tabea nie. Sofia - nie, w Polsce to dla mnie Zofia z błędem. Karim - kojarzy mi się jednoznacznie arabsko. Enzo - pretensjonalne i kojarzy mi się raczej z klasami słabo wykształconymi. Eliasz - nie nadałabym. Tycjan - za bardzo kojarzy mi się z malarzem. Ali (?) - kojarzy się znowu arabsko, i jeszcze do tego z Ali Babą. Parys - kojarzy mi się z Paris Hilton. Agni - to w ogóle jest imię? Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: kilka imion do oceny 14.06.24, 12:13 Andromeda - ciekawe, gwiezdne, tajemnicze Flora - cudowne Flawia - piękne Aella - mam nadzieję, że damskie, trochę jak paella, a trochę jak Ala i Ella, jakby elfickie Lilla - bajkowe Lilia - delikatne Lilianna - słodkie, dziewczęce Ariadna - piękne, choć bardzo też lubię Arianę Zefiryna - chyba lepsza byłaby jako Zefira Luiza - śliczne, jak i Lile powyżej Tabita - zdecydowanie nie, kojarzy się również z 'tą bitą', funkcją tabulatora, religijnością - o wiele bardziej wolę Talitę Tabea - La fea, ta Bea( Beata), tabela, ta bela, ta była, a ta bułą przez bibułę biła...jak wyżej, nie moje brzmienie Sofia - piękne, wolę bez porównania od Zofii - jedna litera/ głoska tak wiele zmienia.. Z męskich podoba mi się wyjątkowo Enzo i Tycjan, po włosku jeszcze milej niż po polsku bo bez ( Y ) Parys - może być ale ( Y ) Ali - niekoniecznie, jednoznaczne Agni - jako damskie czy męskie? pasuje ale dziewczynie Eliasz - przyjemne ale zbyt skojarzeniowe Karim - jak karimata i obcy kulturowo ale dźwiękowo miłe 1. Ariadna, Flora, Luiza, Lilla 2. Lilianna, Flawia, Sofia 3. Lilia, Aella 4. Andromeda 5. Zefiryna 6. Tabea i Tabita 1. Enzo, Tycjan, Eliasz 2. Karim, Parys 3. Agni Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: kilka imion do oceny 22.06.24, 03:52 > Andromeda Za bardzo kojarzy się z astronomią. > Flora Mam mieszane uczucia . Z jednej strony sprawdzi się jako imię międzynarodowe, z drugiej - za bardzo kojarzy się z florą bakteryjną. > Flawia Świetne > Aella (?) Pierwsze słyszę, nie podoba mi się. > Lilla > Lilia > Lilianna Brzmią ładnie, ale jest już za dużo Lilek, niestety. > Ariadna Nie podoba mi się. > Zefiryna Zupełnie nie w moim guście. > Luiza Po polsku to Ludwika. Wolę Ludwikę. > Tabita Brzmi jak : "ta bita" niestety. > Tabea Nie podoba mi się. > Sofia Po polsku to Zofia. Zofia jest zbyt popularna. > > > Męskie: > > Karim Zagranicą brzmi fajnie, w Polsce nie > Enzo (bardzo mi się podoba) Kojarzy się z imieniem dla psa niestety > Eliasz (bardzo mi się podoba) Całkiem ok. > Tycjan Nie podoba mi się. > Ali (?) Niezbyt. > Parys Za bardzo kojarzy się z Paris Hilton niestety > Agni Nie podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: kilka imion do oceny 22.06.24, 04:22 Andromeda i Ariadna bardzo mi sie podobaja jak wiele mitologicznych imion na ktorych sie wychowalam. W realu Andromeda nie do nadania z braku fajnych zdrobnien. Flora- mieszane uczucia. Flora bakteryjna, wrozka z bajki, przyroda. Majac do wyboru setki imion nie kusi mnie. Flawia- silne skojarzenia z angielskim flavor i przez to jakos ze slina mi sie kojarzy. Zdecydowane "nie". Aella- zbyt uboga brzmieniowo i lamaniec jezykowy. Lilki sa w porzadku. Podobaja mi sie ogolnie, ale czuje przesyt. Zefiryna podoba mi sie poniewaz kojarzy mi sie z zefirem, wiatrem. Kojarzy mi sie z wolnoscia. Luiza, Tabita, Tabea, Sofia- nie podbaja mi sie. Tabita jaka znam, nie jest zbyt rozgarnieta. Karim, Eliasz, Ali zbyt jednoznaczne skojarzenia religijne. Enzo- kojarzy mi sie z Gonzo wiec na nie Tycjan podoba mi sie pomimo jednoznacznych skojarzen z malarzem. Parys- niezbyt lubiana przeze mnie postac z Iliady i brzmi jakos sucho to imie. Agni- lubie. Starozytnosc tego imienia, ktore przeszlo do nas prawie niezmienione w ogni/ogien zachwyca mnie. Historia i rozne postacie tego imienia przez wieki w wielu jezykach jest fascynujace. Agni/ogni/igni- jedno z niewielu slow, ktore po tysiacleciach pozstaly tak podobne w roznych jezykach. Odpowiedz Link Zgłoś