Dodaj do ulubionych

Jeśli nie Jakub...

07.06.07, 23:11
Hej,

jakiś czas temu pytałam o popularność Jakuba i pokazałyście mi te wszystkie statystyki, które strasznie mnie zniechęciły. Chociaż ciągle strasznie mi się podoba Kubuś i ciągle łapię się na tym, że tak się do niego zwracam.

Córce (3 lata)oprócz Kubusia podoba się tylko Kowu, więc postanowiłam się jej opinią nie przejmować.

Obecnie więc biorę pod uwagę 3 imiona:
Jakub
Jacek
Dominik

Trzecie to imię, które od dawna chciał mąż a ja się nie mogłam przekonać, ale teraz dochodzę do wniosku, że skoro ja nie mam jakiegoś zdecydowanego faworyta to niech będzie może to co się marzy mężowi.

Które wam ( i dlaczego) się najbardziej podoba i jakie drugie byście dodały?

Dodam, że nazwisko mamy 3 sylabowe na K (chłopak z tym układem przeżyje całe życie, dziewczynie choć nazwisko się zmienia).

No to podzielcie się swoimi refleskami,

pa

Agnieszka
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Jeśli nie Jakub... 07.06.07, 23:12
      Witaj smile

Najbardziej podoba mi się Jacek, ale zastanawiam się, czy imiona zakończone
      na "k" można bez trudu wymówić z Waszym nazwiskiem, zaczynającym się na "K"?

pozdrawiam,
      g.
      • abiela Re: Jeśli nie Jakub... 07.06.07, 23:44
        Mnie z tych trzech jednak najbardziej podoba się Jakub. Jacek mnie nie urzeka, z
        resztą koajrzę to imię z moim pokoleniem. Dominik wogóle mi nie podchodzi.
        • ptosia Re: Jeśli nie Jakub... 08.06.07, 08:13
          Ja mam synka Jakuba < trzy latka > i nie przeszkadza mi popularność tego
          imienia... Mój Kubuś zawsze będzie dla mnie jedynym takim Kubusiem ;p
    • mama_4 Re: Jeśli nie Jakub... 08.06.07, 08:25
      Witaj Agnieszko!
      Z tych trzech, które podałaś dałabym Jacek. Nie jest przesadnie popularne wśród
      małych chłopców, ładnie się zdrabnia, no i wydaje mi się, że skoro Wasze
      nazwisko ma trzy sylaby, może z nim lepiej współbrzmieć, niż Dominik - ale
      niekoniecznie. I zastanawiam się, czy to "k" na końcu nie "potyka" się o to na
      początku nazwiska - musisz sama ocenić.
      Co do drugiego imienia... Może Jacek Konstanty, Jacek Bartłomiej, Jacek
      Aleksander...? Na pewno dałabym dłuższe niż pierwsze i na inną literę.
      • shilla01 Re: Jeśli nie Jakub... 08.06.07, 22:10
        Z tych co podałaś jedynie Kubuś mi sie w miare podoba. Jacek nie podoba mi sie
        wcale , a Dominik źle mi się kojarzy.
        Może zastanowicie się nad innymi imionami jeszcze , np :
        Marcel
        Emil
        Kornel
        Adam
        Tobiasz
        Mikołaj
        • matizka Re: Jeśli nie Jakub... 08.06.07, 23:55
          Bardzo chciałabym mieć imię zwyczajne i niepopularne jedncześnie, taki właśnie wydaje mi się ten Jacek...

Zaczęłam się znowu zastanawiać nad tym Kubą. Ja mam na imię Agnieszka i jestem z boomu lat 70-tych na Agnieszki i jakiejś tramy z tego powodu nie przezyłam. W szkole było nas zawsze 2-3. Tak samo jak jakieś Anie, kasie czy Moniki. Tearaz w firmie na ok. 100 osób jestem ja i jeszcze jedna. Więc to się jakoś chyba mimo wszystko rozchodzi...

Dodatkowo w rodzinie byłby tylko jeden Kuba, a dla mnie to juz wogóle jeden jedyny. Może nie ma co się tak przejmować tą popularnościa.

A z tych imion powyżej to podoba mi się tylko Tobiasz, ale to taka trochę dziwna dla mnie postac biblijna...

No i dalej głupia jestem, ale chociaż się z kimś podzieliłam swoim ostatnimi przemyśleniami...

Aga
          • shilla01 Re: Jeśli nie Jakub... 09.06.07, 09:30
            więc może Tomasz?? Nie jest popularny wsród dzieci , a jednak imię zwyczajne -
            tak jak chcesz. I śliczne zdrobnienie Tomuś .
            • asidoo Re: Jeśli nie Jakub... 09.06.07, 15:53
              Też jestem za Tomaszem. Mój mąż ma tak na imię i fajny z niego człowiek.
              • lotka76 Re: Jeśli nie Jakub... 09.06.07, 16:50
                Ja rowniesz jestem za Tomaszem smile
    • Gość: essi Re: Jeśli nie Jakub... IP: *.smrw.lodz.pl 09.06.07, 15:50
      zdecydowanie Jaceksmile
      • matizka Re: Jeśli nie Jakub... 09.06.07, 17:33
        Mąż ma 2 braci - Tomek i Krzyś. oba imiona mi się podobają, zresztą Marcin (mąż) też, ale chyba nie warto dublować.

Zwariuję, mąż cieszy się z moich rozterek licząc na Dominika, a mnie to imię jakoś tak nie leżysmile zwłaszcza dla malucha.

Coś coraz bardziej ten Kubuś...
        • abiela Re: Jeśli nie Jakub... 09.06.07, 17:55
          W Twojej sytuacji zdecydowałabym się chyba na Kubusia.
          • shilla01 Re: Jeśli nie Jakub... 09.06.07, 19:04
            a ja myślę, że tak Ci się ten Kubus podoba , że już nic innego Ci się podobać
            nie będzie. W takim razie - niech będzie Kubuś smile
    • Gość: Tawananna* Re: Jeśli nie Jakub... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 22:12
      Jak już pisała Gaudencja, nie zdecydowałabym się na Jacka ani Dominika ze
      względu na "k". Przy nazwisku rozpoczynającym się na tę literę całość może być
      trudna do wymówienia.

Natomiast co do popularności Jakuba... Wydaje się, że boom na Jakuba jest
      jeszcze większy niż popularność Agnieszki, Kasi czy Ani wśród Twoich
      rówieśniczek. Spójrz na statystyki Bartka Górnego:
      www.gorny.najlepsze.pl/imiona/. Jakub jest zdecydowanym liderem, jest
      nawet częściej nadawany od Julii.

Może jednak Tobiasz albo stosunkowo rzadki obecnie Tomasz?
      • matizka Re: Jeśli nie Jakub... 10.06.07, 22:34
        Chyba najbardziej podobaja mi się imiona, które we wczesnym dzieciństwie można zdrabniać -uś. A potem jest też jakieś zdobnienie dla nastolatka oraz pełne imię pasuje do dorosłego człowieka i do dziadka.

Stąd zaczynam wracać do imienia Szymon - popularne ale pod koniec pierwszej dziesiątki, trochę mnie tylko denerwuje, że może wyglądać jakbym lubiła majewskiego czy Wydrę a to nie moje bajki.

A mąż zaproponował nowe - Teofil - Teoś ok, ale jak mówiliby do nastolatka?

Wiecie co - w 2 miesiące po poznaniu mojego męża ustalililiśmy, że będzie córka Emilka i tak się też w końcu stało, a chłopak ma być za miesiąc i dalej nie wiemy. Już sobie nawet pomyślałam, że mogłaby być znowu dziewczyna, bo bylo by łatwiej. na pewno julia...

żartowałam z tym ostatnim

Aga
        • olianka Re: Jeśli nie Jakub... 10.06.07, 22:41
          matizka napisała:
          >
          > A mąż zaproponował nowe - Teofil - Teoś ok, ale jak mówiliby do nastolatka?
          >

Teo!
          • shilla01 Re: Jeśli nie Jakub... 10.06.07, 22:51
            Tomuś aż się prosi smile
            A może Sewuś ( Seweryn) Tymuś ( tymon lub Tymoteusz)
            • abiela Re: Jeśli nie Jakub... 10.06.07, 22:56
              Szymon wogóle mi się nie podoba. Teofil za to jest rewelacyjny, uwielbiam
              zdorbnienie Teo, IMO świetnie pasujące do nastolatka!
        • Gość: essi Re: Jeśli nie Jakub... IP: *.smrw.lodz.pl 11.06.07, 08:59
          a może Wojtuś,Wojtek,Wojciechsmile
          piękne słowiańskie imięsmile
        • gaudencja Re: Jeśli nie Jakub... 13.06.07, 21:20
          matizka napisała:

> A mąż zaproponował nowe - Teofil - Teoś ok, ale jak mówiliby do nastolatka?

Teofil swietne!
        • agi40 Re: Jeśli nie Jakub... 13.06.07, 23:39
          No, Jacek, a czy nie spodobałby Wam się Jędrzej? Możesz zdrabniać do Jędrusia
    • Gość: Eliza T. Re: Jeśli nie Jakub... IP: *.chello.pl 13.06.07, 21:01
      Mi się najbardziej podoba Dominik (mój syn ma tak na drugie). Nie jest to imię
      zbyt popularne ale też i nie przestarzałe ani udziwnione.
      Mogę jeszcze zaproponować Mikołaja, Jana, Aleksandra, Michała, Karola, Daniela.
    • Gość: Dee Re: Jeśli nie Jakub... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 08:47
      Witaj.
      Och, tylko nie Jakub... Tyle tych Kubusiów ostatnio. Owszemi imię piekne, ale
      za duzo oj za duzo...
      Tak jak i Julii..

Z podanych przez Ciebie wybrałabym Dominika.
      MOgę podpowiedziec jeszcze:

Igor (Iguś)
      Kajetan (Kajtuś)
      Tymon (Tymuś)
    • martuszkaw Jacenty? 14.06.07, 12:31
      Z podanych imion najbardziej podoba mi się Jacek, później Dominik na końcu
      Jakub. Skoro nazwisko zaczyna się na K, to może warto przemyśleć Jacentego?
      • gaudencja Re: Jacenty? 14.06.07, 20:47
        O, Jacenty świetny!
    • sylwia979 Re: Jeśli nie Jakub... 15.06.07, 19:39
      mam synka big_grin
      ur.04.08 akurat sam sobie wybral te imie big_grin

co do kubusia tez mi sie podoba ale....
      u mnie na podworku duzo maluszkow ma tak wlasnie na imie i duzo dzieci zamiast kubus wolaja kubek......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.